A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít

2023. szeptember 09., 08:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A jó egészség egyik alapvető feltétele a jó alvás – ezt kedvenceink is tudják. Nekik is szükségük van arra, hogy az alvásidő valóban pihentető legyen, ám a horkolás ennek útját állhatja, különösen, ha folyton felébred rá, és egy fárasztó éjszaka után úgy kel fel, mintha éppen csak szundított volna egy kicsit. Miért horkolnak a kutyák?



 

 

Lekapcsolod a lámpát, bebújsz az ágyba és már éppen elaludnál, amikor hortyogásra leszel figyelmes a közelben. Csak nem a kutya ad ki ilyen hangokat? Meglehet, hiszen ők is képesek rá. Gazditól függ, hogyan éli meg: van, aki aranyosnak véli, míg másokat nem zavar. De gondoltunk már arra, hogy aggodalomra is adhat okot, ha a kutya horkol?

 

Mit értünk horkolás alatt?

 

Ahhoz, hogy megértsük, miért horkolnak a kutyák, először is vessünk egy pillantást arra, mi okozza. A horkolás akkor következik be, amikor légzés közben a levegő útjában akadály képződik, így nehezebben áramlik át az orr- és szájüregen. A jellegzetes hang, amit ekkor hallunk, a felső légutakban keletkező rezgés eredménye, főként belégzés közben. Míg az emberek gyakran alvási apnoe miatt horkolnak, kutyáknál szerencsére ez az állapot meglehetősen ritka.

 

A horkolás nem betegség, hanem tünet, melynek hátterében többféle tényező állhat: a kutya anatómiai felépítése, allergia, túlsúly, de befolyásolja a fej és nyak formája, valamint az alvópozíció és az orrhossz is. Lássuk részletesebben!

 

Horkol a kutya - Befolyásolhatja, milyen pozícióban alszik
Horkol a kutya - Befolyásolhatja, milyen pozícióban alszik
Fotó: dogcatplace.com

 

1. Alvási pozíció

 

Ha kedvencünk előszeretettel szundít a hátán fekve, és ebben a testhelyzetben bizony ők is horkolhatnak, csakúgy, mint kedves gazdáik. Ilyenkor a nyelv alsó része hátracsúszhat a torokba, akadályozva a levegő útját, ami horkoláshoz vezethet, sőt, időnként egy-egy hatalmas horkantást is hallhatunk, amikor „újraindul” a légzés. A legtöbb kutya helyezkedik egy kicsit az alvópóz megváltoztatásához, például oldalra fordul, vagy hason szuszogva folytatja tovább a képzeletbeli mókusok kergetését.

Álmodás közben nem ajánlatos felébreszteni a kutyát, mert nekik is szükségük van arra, hogy feldolgozzák a nap folyamán őket érő történéseket, de ha úgy vesszük észre, a horkolás miatt akadozik a légzése, gyengéden segítsünk neki kellemesebb testhelyzetet felvenni. Fő a pihentető alvás!

 

2. Anatómia

 

Egyes fajták hajlamosabbak horkolni, mint társaik: a rövid orrú kutyák (pl. mopsz, bulldog, Boston terrier, stb.) esetében sajnos gyakoribbak a légzési problémák. Ennek oka anatómiai felépítésükben rejlik, hiszen a rövid orrjárat, szűkebb légutak megnehezítik a be- és kilégzést, különösen fekvő pozícióban. Érdemes ellátogatni az állatorvoshoz, hogy kedvencünk igényel-e olyan beavatkozást, melynek hatására könnyebben jut levegőhöz.  

 

Horkol a kutya - a rövid orrú fajtáknál jellemzőbb
Horkol a kutya - a rövid orrú fajtáknál jellemzőbb
Fotó: Twitter

 

3. Allergia

 

Hozzánk hasonlóan a kutyákat is érinthetik allergiához és különféle érzékenységekhez köthető panaszok. Kiváltója lehet egy-egy élelmiszer, a levegőben szálló pollen vagy por, melyeknek apró részecskéi megtapadhatnak a légutak nyálkahártyáján, folyamatos irritációt okozva. Váladék halmozódhat fel az allergének miatt, ami akadályozza a normális légzést. Gondoljunk csak arra, amikor a "szénanátha" időszakában be van dugulva az orrunk és kapar a torkunk – ilyen állapotban kedvencünk is nehezen tud nyugodtan aludni.

 

Emellett a kifinomult szaglásuk miatt még az általunk enyhének tartott illatok, szagok is zavarhatják orrukat (pl. parfüm, dezodor, illatosítók, légfrissítők, stb.) Célszerű eltávolítani a kutya környezetéből ez utóbbiakat, s ha úgy véljük, allergiával vagy érzékenységgel van dolgunk, mindenképpen kérjük állatorvos segítségét!

 

4. Akadály a légutakban

 

Ha a kutya orrjáratában vagy torkában megrekedt valami, például a szétrágott labdája vagy egy bot darabkája, blokkolhatja a levegő áramlásának útját, ami horkoláshoz vezethet. Előfordul, hogy a kutya észre sem veszi az aprócska idegentestet, de jellemzően igyekeznek megszabadulni a zavaró dologtól. Köhögés, nyeldeklés, öklendezés, étvágytalanság utalhat erre, csakúgy, mint a folyadékfogyasztás hirtelen megváltozása (többet iszik, hogy „kimossa” a torkán akadt dolgot, vagy elutasítja a vizet, mert fájdalmas a nyelés).

 

Horkol a kutyám - Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít
Horkol a kutyám - Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít
Fotó: bil-jac.com

 

5. Fogproblémák

 

Egy lyukas fog, gyulladt fogíny, kinövés a száj- vagy orrüregben mind-mind akadályozhatják a normális légzést. Kezelés hiányában fertőzés is kialakulhat, mely a vérkeringéssel szétterjedhet a szervezetben, további súlyos gondokat okozva. Ügyeljünk a rendszeres fogápolásra kedvencünknél is!

 

6. Gomba okozta betegségek (Aszpergillózis/Aspergillosis)

 

Nem, nem arra gondolunk, amelyet jó étvággyal fogyaszthatunk. Hanem a tüdő megbetegedéséért felelős Aspergillus fumigatus nevű penészgombára, melyet szerencsés esetben könnyen leküzd a szervezet, ám ha valamilyen oknál fogva elszaporodik, megkeserítheti ember és kedvence életét egyaránt. Fogékonyabbak lehetnek rá a kölyök és idős kutyák, és azon társaik, akik légzőszervi gondokkal küzdenek.

 

Sajnos e gomba spórái sokhelyütt megtelepednek, elég csak a rosszul tárolt kenyérre gondolnunk, de megtalálhatóak a rothadó gyümölcsökön, zöldhulladékon (pl. komposzt), átnedvesedett szalmán, szénán, és a nem megfelelően karbantartott légkondicionáló-, valamint fűtőberendezéseken.  A penészgomba a kutya orrának nedves rétegén át is bejuthat a szervezetbe, miközben a szennyezett tárgyakat, felületeket megszimatolja. Tünetek: tüsszögés, köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, és a nyálkahártya-irritáció, illetve a felgyülemlett váladék okozta horkolás.

 

Horkol a kutya - A dohányfüst irritálhatja orrát, mely kihat az alvásra is
Horkol a kutya - A dohányfüst irritálhatja orrát, mely kihat az alvásra is
Fotó: soyunperro.com

 

7. Gyógyszerek

 

A horkolás bizonyos gyógyszerek szedése mellett is megjelenhet. Fájdalomcsillapítók, izomlazítók és nyugtató hatású készítmények olyannyira ellazíthatják a kutya izmait, hogy még a toroknál is „relaxálni kezdenek”, mely horkoláshoz vezet.

Mindig olvassuk el a mellékelt betegtájékoztatót, és ha bármilyen szokatlan dolgot tapasztalunk kedvencünknél, konzultáljunk állatorvosunkkal!

 

8. Orrnyálkahártya-gyulladás (Rinitisz/Rhinitis)

 

Elsőre talán egy kellemetlen téli megfázás ugrik be e szavak hallatán, ám az orrnyálkahártya nemcsak fertőzés (pl. kennelköhögés), hanem allergia, sérülés és egyéb állapotok esetén is gyulladásba jöhet. Árulkodó jelek: orrfolyás, váladékozás, tüsszögés, nehezített légzés és horkolás.

   

9. Passzív dohányzás

 

Ha eddig nem is jutott eszünkbe, milyen káros hatásai lehetnek a dohányzásnak a kutyára nézve, ideje szembenézni a tényekkel. Amellett, hogy a dohányfüst szaga roppant mód irritálja érzékeny orrukat, hosszú távon egészségügyi problémákat is okozhat a gyakori kitettség: légzőszervi betegségek, asztma, hörghurut, és persze a horkolás.  

 

Horkol a kutya - Túlsúly is állhat a hátterében, az elhízás nem játék
Horkol a kutya - Túlsúly is állhat a hátterében, az elhízás nem játék
Fotó: Pinterest

 

10. Túlsúly

 

Az elhízás kutyáinkat is veszélyezteti, ezt fontos tudni. A helytelen táplálás, mozgásszegény életmód mellett betegségek (pl. pajzsmirigy-alulműködés, cukorbetegség, stb.) is állhatnak a hátterében. Látogassunk el a rendelőbe egy állapotfelmérésre, mert a felszedett kilók további, súlyos gondokat okozhatnak (pl. ízületi gyulladás). A horkolás intő jel ez esetben is, hiszen az extra zsírszövet a szervezeten belül is megjelenik, nyomást gyakorolva a légutakra, a tüdőre, szívre és a többi belső szervre is.

 

Mikor célszerű ellátogatni az állatorvoshoz?

 

Ha kedvencünk eddig sohasem vagy csak elvétve horkolt, ám hirtelen folyamatossá válik a probléma, érdemes utánajárni, mi okozhatja. Nem árt résen lenni akkor sem, ha bundásunktól már évek óta megszoktuk, hogy alvás közben rázendít. Ha úgy vesszük észre, egyre nehezebben veszi a levegőt, éjjelente többször felébred, nem tudja magát kipihenni napközben sem, és már kevesebb mozgás is kifárasztja, itt az ideje egy alapos kivizsgálásnak!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, treehugger.com
Indexkép forrás: bil-jac.com
Cikk első megjelenése: 2021. július 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Ő valószínűleg a világ legöregebb francia bulldogja Hírek - Címlapon
Ő valószínűleg a világ legöregebb francia bulldogja