A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál

2023. szeptember 02., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ízletes gyümölcsünk amennyire finom és egészséges számunkra, olyan komoly gondot okozhat kedvencünk esetében, ha jóízűen fogyaszt belőle. Mire figyeljünk és mit tegyünk, ha észleljük a tüneteket?



 

Miért veszélyes a szőlő és a mazsola?

 

A szőlő- és mazsolamérgezés egyik legsúlyosabb szövődménye az akut, vagyis hirtelen fellépő veseelégtelenség, melynek fő tünete a vizelet csökkenése, majd elmaradása. Kezdetben hányinger, hányás tapasztalható, ezt követheti hasmenés, fokozott szomjúság és vizelés, bágyadtság, a kutya szokatlanul csendes, egyre gyengébb. Ha a vesék már károsodtak, a vizelet kiválasztása lassul, kezelés hiányában teljesen meg is szűnhet, ez pedig már életveszélyes állapot!

 

Minden kutya lehet érintett?

 

A pontos okok még ismeretlenek, de úgy tűnik, a kutyák elég nagy változatosságot mutatnak e téren. A szőlő és a mazsola akár kis mennyiségben is mérgező lehet egyes kutyákra, míg mások relatíve nagyobb mennyiséget is képesek megemészteni anélkül, hogy tüneteket mutatnának, vagy bármi bajuk lenne. Egyelőre még nem sikerült beazonosítani a kutyák számára toxikus anyagot, de összefüggésben állhat a gyümölcs húsával. Sajnos a hámozott és/vagy magtalan szőlő ugyanolyan mérgező lehet, ezért nem érdemes kockáztatni. Feljegyeztek már olyan esetet is, ahol egy 8 kg-os kutya életét 4-5 szem szőlő elfogyasztása után már nem tudták megmenteni.

 

A mazsola még a szőlőnél is veszélyesebb lehet, hiszen szárított (aszalt) formájában koncentráltabb mennyiségben tartalmazza a toxinokat.

 

A szőlő és mazsola fogyasztása mérgezést okozhat kutyáknál
A szőlő és mazsola fogyasztása mérgezést okozhat kutyáknál
Fotó: wagwalking.com

 

Tünetek

 

Szőlő- és mazsola okozta mérgezés esetén általában alábbi tünetek tapasztalhatóak:

  • hányás és/vagy hasmenés (szőlő és/vagy mazsoladarabkákat tartalmazhat)
  • étvágytalanság
  • letargia, gyengeség, a kutya szokatlanul csendes
  • alhasi fájdalom
  • dehidratáció (kiszáradás)
  • a normálisnál kisebb mennyiségű vizelet távozik
  • elmarad a vizeletürítés
  • kellemetlen szájszag
  • fekélyek a szájüregben
  • tremor (remegés, rázkódás)
  • rohamok
  • kóma

Azonnali ellátás

 

Leggyakoribb korai tünet a hányás, étvágytalanság, hasmenés, letargia (12-24 órán belül), a súlyosabb tünetek általában 24-48 óra múltán jelentkeznek, amikor az akut veseelégtelenség már kialakult. Ha biztosan tudjuk, hogy kutyánk szőlőt vagy mazsolát evett, és láthatóan nem érzi jól magát, forduljunk állatorvoshoz a szövődmények elkerülése érdekében. Ha az állatorvos úgy ítéli meg, célszerű meghánytatni a kutyát (a toxinok felszívódásának megakadályozására), erre vonatkozóan pontos tanácsokkal szolgálhat addig is, amíg beérünk a rendelőbe. Csak akkor szabad megkezdeni, ha a kutya tudata tiszta. A hánytatás tilos, amennyiben:

  • a kutya nincs eszméleténél
  • légzési problémák léptek fel
  • súlyos distressz vagy sokk jeleit mutatja
  • nem vagyunk biztosak abban, mit evett pontosan.
Nemcsak a fehér, hanem a piros szőlő is veszélyes lehet a kutyák egészségére
Nemcsak a fehér, hanem a piros szőlő is veszélyes lehet a kutyák egészségére
Fotó: Pinterest

 

Diagnózis

 

Ha a kutya hányt vagy hasmenése volt, az összegyűjtött minta segíthet a diagnózis felállításában és az állapot súlyosságának megállapításában. Minél hamarabb sikerül diagnosztizálni a problémát, annál hamarabb kezdhető meg a kezelés, mely esetenként életmentőnek bizonyulhat! Ehhez rendszerint szükséges vérvizsgálat, biokémiai profil és vizeletelemzés elvégzése. Szőlő- és/vagy mazsolamérgezésnél az eredmények mutathatnak megemelkedett kálciumszintet (súlyos esetben hiperkalcémiához vezethet), májenzimek és hasnyálmirigy-enzimek magasabb értékét, továbbá a foszfor és a kreatinin szintjének eltérése is utalhat a vesék károsodására. Ultrahanggal megvizsgálhatják a veséket méretbeli eltérés, vesekövek jelenlétének megállapítására.

 

Kezelés

 

Ha a kutya nemrég fogyasztott szőlőt vagy mazsolát, és még nem hányt, a kezelés első lépése lehet a hánytatás. Ha ezen már túl vagyunk, szükség lehet gyomormosásra vagy aktív szén adására, mely megköti a kutya gyomrában lévő toxinokat. Emellé hányáscsökkentő, gyomorvédő készítményeket is elrendelhetnek. A veseműködés támogatására infúziót, a vizeletkiválasztást segítendő gyógyszereket adhatnak. Folyamatosan figyelik a kutya állapotát, ellenőrzik vérképét, különös tekintettel a veseértékekre. Ha mindezek ellenére állapota nem javul, továbbra is elmarad a vizelet, szóba jöhet a dialízis, amennyiben van rá lehetőség.

 

Milyenek a kilátások?

 

Szőlő és mazsola okozta mérgezés esetén a prognózis számos tényezőtől függ:

  • mennyi gyümölcsöt fogyasztott a kutya
  • mennyire súlyos a mérgezés
  • milyen hamar sikerült eltávolítani a kutya szervezetéből a toxikus anyagokat
  • fellépett-e már vesekárosodás, és ha igen, milyen mértékben
  • milyen hamar kezdték meg a kezelést, annak hatására javultak-e a klinikai tünetek és a veseműködés.
A megelőzés kulcsfontosságú - vigyázzunk arra, hogy kutyánk még véletlenül se egyen szőlőt, mazsolát
A megelőzés kulcsfontosságú - vigyázzunk arra, hogy kutyánk még véletlenül se egyen szőlőt, mazsolát
Fotó: kurier.at

 

A vesék kevésbé képesek regenerálódni, betegség esetén már nem fognak tudni úgy működni, mint a betegség előtt. Gyógyulást követően vesetámogató étrendet, gyógyszereket igényelhet a kutya.

 

Ha a vesék túlzott mértékben károsodtak, és a kutya szervezete még a támogató kezeléssel sem képes vizeletet termelni, sajnos olyan állapot léphet fel, melyen nem mindig lehet segíteni. Ha nagy mennyiségű toxin szívódott fel, néha még az időben megkezdett kezelés sem elegendő. Éppen ezért fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre, s ha véletlenül mégis megtörtént a baj, mielőbb értesítsük állatorvosunkat.

 

Megelőzés

 

Tároljuk a szőlőt és mazsolát olyan helyen konyhánkban vagy a spájzban, ahol a kutya nem férhet hozzá. Nassolás közben se hagyjuk az asztalon vagy dohányzóasztalon a szőlős tálat vagy diákcsemegés zacskót, mert elég lehet egy fél pillanat, míg elfordulunk, és mohó kedvencünk már fel is falta az egészet. Családtagjainknak és vendégeinknek is magyarázzuk el, miért nem ehet belőle a kutya. Ha mégis fogyasztott szőlőt vagy mazsolát, figyeljük meg viselkedését, és a tünetek jelentkezése esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: petmd.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: wagwalking.com
Cikk első megjelenése: 2020. augusztus 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Hírek - Címlapon
Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés! Hírek - Címlapon
Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!