A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Dió, mandula, mogyoró… Ehet a kutya dióféléket és olajos magvakat?

2023. október 23., 08:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ízletes rágcsálnivaló, pont a megfelelő méretben. Jutalomfalatnak is kiváló, gondolhatnánk, de vajon tudjuk-e, hogy a diófélék és magvak közül melyeket fogyaszthat biztonsággal a kutya?



Dió, mandula, mogyoró, pisztácia és társaik - ropogtathatjuk önmagában, de ételeinket és süteményeinket is feldobhatjuk velük. A diófélék és olajos magvak jótékony hatása régóta ismert, kár lenne kihagyni őket étrendünkből. Ugyanez sajnos nem érvényes kedvenceinkre. Fogyasztásuk hosszú távú hatásait még vizsgálják, de az általánosan elfogadott nézet szerint magas zsír- és kalóriatartalmuk miatt kockázatos lehet a kutyák számára, ha rendszeresen kapnak belőlük.

 

Időnként egy-egy falat azért beleférhet, kivéve természetesen azokat a fajtákat, melyek mérgezőek négylábú barátainknak. Különösen azok, amelyeket nem használtunk fel időben, vagy nem megfelelő módon tároltunk, ezért a penész áldozataivá váltak. Ezekből soha ne adjunk kedvencünknek, mert súlyos egészségügyi probléma léphet fel!

 

Dió - szívesen játszik vele a kutya, de jobb, ha nem eszi meg héjastul
Dió - szívesen játszik vele a kutya, de jobb, ha nem eszi meg héjastul
Fotó: Pinterest

 

Milyen kockázatai lehetnek a diófélék és olajos magvak fogyasztásának?

 

1) A magas kalóriatartalom és az elhízás veszélye

 

Habár méretük kicsi, a diófélék és magvak zsírtartalma igen magas, ezért a kutya súlyától függően akár egy marék mogyoró vagy mandula is jelentős többletet adhat a napi kalóriabevitelhez. Pár szem nem árthat meg egy egészséges ebnek, de egy hízásra hajlamos, elhízott vagy túlsúlyos kutya esetében már kerülendő ez a kis plusz is. Bizonyára találunk olyan rágcsálnivalót, jutalomfalatot számukra is, melyekben kevés kalória van (pl. almaszeletek, répadarabkák, stb.)

Ha kedvencünk gyógyszert szed, és csak mogyoróvajjal hajlandó megenni, fontos, hogy a többi jutalomfalattal együttvéve, ne haladja meg e mennyiség a nap folyamán bevitt kalóriamennyiség 10%-át. Kis odafigyeléssel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a kutya étrendje kiegyensúlyozott maradjon.

 

2) A magas zsírtartalom és a hasnyálmirigy-gyulladás

 

A magas kalória- és zsírtartalom nemcsak az elhízáshoz járulhat hozzá. Az érzékeny gyomrú kutyáknál emésztőrendszeri problémákhoz vezethet, továbbá fokozott a hasnyálmirigy-gyulladás kockázata azoknál, akiknél egyéb hajlamosító tényezők is fennállnak. E betegség minden esetben állatorvosi kezelésre szorul! Jellemző tünetei: csökkent étvágy, étvágytalanság, hányinger, hányás, letargia, ritkán hasmenés. Bizonyos fajtáknál (pl. schnauzerek) sajnos könnyebben kialakulhat a hasnyálmirigy-gyulladás, ezért náluk a kiegyensúlyozott étrend kiemelt jelentőséggel bír.

 

Diófélék és olajos magvak - nem mindegyik egészséges a kutya számára
Diófélék és olajos magvak - nem mindegyik egészséges a kutya számára
Fotó: treehugger.com

 

3) Só, bors, méz, chili… az ízesített rágcsálnivalók veszélye

 

Amennyire jól tud esni egy-egy szem étcsokoládéba mártott roppanós finomság nekünk, olyannyira káros lehet a kíváncsi ebeknek. Manapság már a legkülönfélébb összeállítások közül válogathatunk a boltok polcain: mézes vagy paprikás bundában pirított mogyoró, kávés vagy csokoládés bevonatú mandula, de a legegyszerűbb pörkölt, sózott formában sem túl egészségesek a kutyának.

 

A túlzott sóbevitel növelheti a szervezetben a víz visszatartását, emiatt idővel magas vérnyomás alakulhat ki, ahogy nálunk, gazdiknál is. Súlyosbíthatja az állapotot azoknál az ebeknél, akik hajlamosak húgykövességre, vesekövességre, vagy szív- és érrendszeri betegségekre.

 

Összességében tehát a magas cukor- vagy sótartalom, a csípős fűszerek (fokhagyma, chili) nem tesznek túl jót a kutya gyomrának. A csokoládé pedig egyenesen mérgező számukra!

 

Itt említenénk meg az oly népszerű diákcsemegét is, melyben éppen az édeskés ízt adó mazsola okozhat gondot kedvencünknek.

Gesztenye - csak főzve, sütve adható a kutyának
Gesztenye - csak főzve, sütve adható a kutyának
Fotó: akc.org

 

Diófélék és olajos magvak - melyiket eheti és melyiket kerülje a kutya?

 

Földimogyoró

A fent említett kockázatok figyelembevétele mellett, kis mennyiségben fogyasztható, nyersen vagy pirított/pörkölt formában. Kiváló fehérjeforrás, emellett az arginin nevű aminosavban gazdag, mely elősegíti a megfelelő vérkeringést. Csökkentheti a szívbetegségek és magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Kerülendő: héjában, sózott, kandírozott, karamellizált, illetve, ha bármilyen bevonattal rendelkezik. Ritkán allergiás reakciót válthat ki egyes kutyáknál.

 

Mogyoróvaj

Magas zsír-, kalória- és sótartalma miatt kerülendő, legfeljebb a gyógyszer beadásához alkalmazható pici mennyiségben (pl. amennyiben még éppen eltűnik a tabletta). Mielőtt vásárolnánk belőle, nézzük át alaposan az összetevők listáját! Csak olyat válasszunk, amely a kutya számára is egészséges! Így ha mesterséges édesítő, például nyírfacukor (xilitol) is szerepel a leírásban, semmiképpen ne adjunk belőle kedvencünknek!

Földimogyoró - kis mennyiségben, hámozva kaphat belőle a kutya
Földimogyoró - kis mennyiségben, hámozva kaphat belőle a kutya
Fotó: Pinterest

 

Dió

Az egészséges dióbél igazi csemege a kutyának is, néhány szemet biztonsággal elfogyaszthat. A kerti diófáról lepottyanó héjas termések és a séták során, a földön talált dió viszont szennyezett lehet. A penészes dión olyan gombák telepedhetnek meg, melyek micotoxinokat bocsátanak ki, s ha a kutya elfogyaszt néhány darabot, súlyos rohamok, egyéb neurológiai komplikációk léphetnek fel nála.

 

Fekete dió

Különösen mérgező a kutyák számára. Belső része kisebb a közönséges dió termésénél, a héja pedig jóval keményebb. Főként a fa anyaga miatt termesztik. Ha a kutya fekete diót evett, alábbi tünetek utalhatnak a mérgezésre: hányás, izomgyengeség, tremor (remegés, reszketés), láz, rohamok. Azonnali állatorvosi ellátás szükséges!

 

Fenyőmag

Zsírokban és foszforban gazdag, emiatt már kis mennyiségben is irritálhatja a kutya gyomrát. Rendszeres fogyasztás mellett, vagy ha egyidejűleg túl sokat evett belőle az eb, húgyhólyag- és veseproblémákat, illetve hasnyálmirigy-gyulladást okozhat azoknál, akik fogékonyabbak e betegségekre.

 

Mogyoróvaj - igazi nyalánkság a kutya szerint, de csak kis mennyiségben
Mogyoróvaj - igazi nyalánkság a kutya szerint, de csak kis mennyiségben
Fotó: pumpkin.care

 

Gesztenye

Téli csemegénk, a sült gesztenye illata kedvenceink számára is csábító lehet. Rostokban gazdag,  segíthet a székrekedés megelőzésében. Kiváló vitaminforrás: B1, B2, C-vitamin, kálium, réz és vas található benne. Zsír- és kalóriatartalma viszont megfontolandó a fogyasztása, pürésítve még önmagában is. A tejszínhabos gesztenyepüré is maradjon inkább a gazdik menüjében.

 

Kesudió

Egy-két sótlan darabka még belefér, amennyiben a megfelelő formában fogyasztja a kutya. A mérges szömörcében lévő toxinokhoz hasonlót tartalmaz, ezért kizárólag hőkezelés után adható (főtt, pirított, pörkölt, sült). Magas káliumtartalma miatt viszont egészségügyi gondokat okozhat a vesebetegségekre hajlamos kutyáknál. Zsírban és kalóriában bővelkedik, alakja miatt pedig félrenyelheti a kutya, még a nagyobb termetűek is. A kisebbeknél könnyen bélelzáródást okozhat.

 

Makadámdió

Mérgező a kutyák számára. A tünetek megegyeznek a fekete diónál leírtakkal, tehát hányás, izomgyengeség, remegés, reszketés, egyensúlyproblémák, bizonytalan járás, magas láz és rohamok. Gyanú esetén mielőbb értesítsük állatorvosunkat!

 

Mandula - finom, de veszélyes is lehet a kutya számára
Mandula - finom, de veszélyes is lehet a kutya számára
Fotó: dogtime.com

 

Mandula

Szerencsére e ropogtatnivaló nem mérgező a kutyák számára, ugyanakkor nehezen emészthető. Még a sótlan mandula is kihívás lehet a gyomruknak, főleg, ha érzékeny. Sózott, cukrozott, csokoládéba mártott és egyéb bevonattal rendelkező mandula fogyasztása kerülendő. Mérete és formája, hegyes éle miatt megakadhat a kutya torkában (pláne, ha mohón eszi), egészben lenyelve fulladást, bélelzáródást okozhat. Reszelt formában adható, kis mennyiségben.

 

Pisztácia

Különleges íze miatt nem könnyű ellenállni neki, de sajnos ártalmas lehet, amennyiben Aspergillus gombafajjal szennyezett. Az általa termelt aflatoxin nevű méreg májkárosodáshoz vezethet kutyáknál. Héjastul fogyasztva félrenyelheti a kutya és bélelzáródást okozhat. Nagy mennyiségben fogyasztva hajlamosít a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulására. Ha a kutya gyaníthatóan pisztáciát evett, figyeljük viselkedését, jelentkeznek-e rajta mérgezés tünetei.

 

Pekándió

A pisztáciához hasonlóan a penészgombával szennyezett pekándió is toxikus hatást válthat ki. Omega-6 zsírsavban gazdag, túlzott mértékű fogyasztás esetén gyulladást okozhat a kutya szervezetében.

 

Diófélék és olajos magvak - bármennyire is szépen kéri, csak módjával kapjon a kutya
Diófélék és olajos magvak - bármennyire is szépen kéri, csak módjával kapjon a kutya
Fotó: Twitter

 

Török mogyoró

Sótlan, hámozott formában elméletileg eheti a kutya, mivel nem tartalmaz toxinokat. Ami gondot okozhat, az a termés héja, mérete és gömbölyű formája. A kistestű kutyák félrenyelhetik a kemény mogyorót, a nagyobbak pedig rágás nélkül habzsolhatják be, egészben, ez pedig bélelzáródáshoz vezethet.

 

Összegzés

 

A diófélék és olajos magvak nem mindegyike mérgező a kutyák számára, de azért jobb, ha módjával kapnak belőlük. Rendszeres és/vagy túlzásba vitt fogyasztásuk egészségügyi problémák kialakulásához vezethet, ide tartozik az elhízás és a hasnyálmirigy-gyulladás. Egyes fajtáik nemcsak zsírban, hanem káliumban és foszforban is gazdagok, ezért kerülendőek. A penészgombákkal szennyezett termés toxikus; fogyasztása komoly veszélybe sodorhatja a kutyát. Gyanú esetén figyeljük kedvencünk viselkedését, és ha mérgezés jeleit észleljük, mielőbb vigyük állatorvoshoz!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petcube.com, petmd.com
Indexkép forrás: Pinterest/treehugger.com
Cikk első megjelenése: 2021. május 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért dől nekem a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért dől nekem a kutyám?
Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Hírek - Címlapon
Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál