A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hirtelen bújós lett a kutyád? Lehet, hogy ezeket szeretné elmondani

2020. augusztus 22., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Nem számít, milyen hangulatban érkezünk haza egy hosszú nap végén, négylábú barátunk kicsattanó örömmel fogad minket. De ha kedvencünk szokatlanul bújós, érdemes odafigyelni rá!A kutyákról közismert, hogy hűséges, szeretetteljes élőlények, egyes fajták bújósabbak, így a társasági kutyák, akiket elsődlegesen arra a célra tenyésztettek ki, hogy az ember közelében legyenek, társaságot nyújtsanak neki. Legtöbbjük szívesen bújik a gazdihoz, természetéből fakadóan vágyik az érintésre, közvetlen kontaktusra. Kivételek persze köztük is akadnak, de minél jobban ismerjük kutyánkat, annál jobban fogjuk érteni viselkedését.

 

Kedvenceink nagy szakértelemmel olvasnak arckifejezéseinkben és testbeszédünkben, fordított esetben nem mindig van könnyű dolgunk. Ha hirtelen ránk tapad, szinte le sem lehet vakarni, szeretete kifejezése mellett egyebet is tudomásunkra hozhat. Főleg, ha valamelyest önállóbb, magának való típussal osztjuk meg otthonunkat, aki jól elvan egyedül is, és nem igazán igényli a babusgatást. Fontos dolgot jelezhet tehát, ha hirtelen bújóssá válik. Lássuk a lehetséges okokat!

 

Több dolgot is jelezhet, ha a kutya hirtelen bújóssá válik
Több dolgot is jelezhet, ha a kutya hirtelen bújóssá válik
Fotó: stocksy.com

 

Öregszik vagy időskori betegsége van

 

Ha fiatalabb korában kirobbanóan energikus volt, féktelenség, izgágaság jellemezte a kutyát, ám az utóbbi időben egyre szívesebben tölti idejét közelünkben, elképzelhető, hogy viselkedése az öregedésnek köszönhető. Ahogy fokozatosan csökken az energiaszintje, nyugodtabb lesz, többet szunyókál, és azt is tapasztalhatjuk, hogy bújósabbá válik. A túlzott ragaszkodással azonban azt is jelezheti, hogy nem érzi jól magát, gond van az egészségével. A látás és hallás romlása mellett mentális problémák is terhelhetik, mindezek miatt jobban igényli a gazdi közelségét, segítségét. Erősebben támaszkodhat rá a mindennapokban azáltal, hogy rajta csügg, mindenhova követi. Fontos azonban megkülönböztetni, hogy a kutya cselekedeti az időskorral járó természetes „finomodásnak” köszönhetőek vagy egyéb okok miatt válik egyre inkább gazdifüggővé.

 

Rosszul érzi magát vagy beteg

 

Szavakkal nem tudja kifejezni, ha fájdalma van vagy kényelmeltne számára egy helyzet, de viselkedése hűen tükrözi hangulatát. A hirtelen fellépő változások hátterében egészségügyi probléma is állhat. Például egy olyan kutya esetében, amelyik alapvetően tartózkodó, visszafogott, egy nap látszólag minden ok nélkül elkezdi követni a gazdit, szinte rátelepszik, ahogy lepihen. Figyeljünk rá, ha a szokásosnál nyugodtabb vagy bágyadt, levert. Észleltünk változást az étkezési, ivási vagy vizelési/ürítési szokásaiban? Ha igen, forduljunk állatorvoshoz!

Általános szabály, hogyha a kutya a megszokottól eltérően kezd el viselkedni, mutassuk meg az állatorvosnak, hátha betegség okozza, vagy olyan gonddal állunk szemben, melynek egyéb, látható tünete még nem jelentkezik.

 

Bújós kutya
Bújós kutya
Fotó: fetchvets.com

 

Érzi, hogy beteg vagy szorong a gazdi

 

A kutyák szaglása rendkívüli: míg a mi orrunkban kb. 5 millió receptor van, a kutyákéban ezzel szemben több mint 200 millió. Az emberi testben bekövetkező fizikai változásokat is képesek kiszagolni. Hívhatjuk hatodik érzéknek is, de mind hallhattunk már olyan speciálisan képzett kutyákról, akik előre jelzik, ha a gazdinak rohama lesz (pl. cukorbetegség vagy epilepszia esetén), vagy megérzik, hogy valamilyen betegséggel küzd, amelyről talán még ő maga sem tud. Ilyenkor megváltoznak a testből kibocsátott illatanyagok, melyre a kutya felfigyel.

Érzékelheti a gazdi szorongását, félelmét is, de egy „egyszerű” megfázásnál is tudja, hogy valami nincs rendben. Kedvencünk szorosan odabújhat hozzánk, egy pillanatra sem hagy magunkra. Mintha jelenlétével is igyekezne meggyógyítani, megnyugtatni minket.

Ha folyamatosan a közelünkben marad, és különösen viselkedik, például valamelyik testrészünket bökdösi vagy nyalogatja, mancsával gyakran megérinti, mintha rámutatna, ily módon jelezheti azt, hogy ott valami gond van.

 

Megérzik, hogy várandós a gazdi

 

Szuperérzékeny orruknak hála a kutyák képesek kiszagolni azt is, ha a gazdi babát vár, hiszen ekkor is másfajta illatanyagokat bocsát ki a leendő anyuka szervezete. Érezheti, hogy fontos változások zajlanak a testben, és viselkedése is megváltozhat: gondoskodóbb, figyelmesebb, védelmezőbb lesz. A várandósság előrehaladtával megnyugtatóan hathat a kismamára kedvence ragaszkodása, szeretetteljes jelenléte.

 

Megpróbál felvidítani

 

Nemcsak hangulatunkat, hanem arckifejezéseinket is ügyesen értelmezik kutyáink. Ha rossz passzban vagyunk, szomorkodunk vagy idegeskedünk valami miatt, kedvencünk leveszi mindezt, és megpróbálhat egy kis kedvességgel, játékossággal kirángatni ebből. Szeretné elérni, hogy újra jól érezzük magunkat, eközben természetesen bújósabbá is válhat. Például nekünk dől, a térdünkre hajtja fejét vagy a kezünkbe helyezi mancsát, buciját, miközben csillogó szemekkel néz ránk. Keresheti a tekintetünket is, hiszen a szemkontaktus növeli az oxitocin – vagyis a szeretethormon – szintjét a gazdiban és a kutyában egyaránt.

 

Szokatlan ragaszkodásával fontos dologra hívhatja fel figyelmünket a kutya
Szokatlan ragaszkodásával fontos dologra hívhatja fel figyelmünket a kutya
Fotó: Pinterest

 

Szeretne valamit elérni

 

Amellett, hogy okosak és együttérzőek, bizony fondorlatosak is tudnak lenni, ha arról van szó, hogy elérjék a céljukat. Ha már valaha is jutalmaztuk kedveskedését simogatással vagy finom falatokkal, előfordulhat, hogy amint erre vágyik, előveszi azt az imádnivaló nézését, amelynek nem tudunk ellenállni. Szeretjük, ha kedvencünk hozzánk bújik, de adódhatnak olyan helyzetek, amikor társasága nem kívánatos és szeretnénk, hogy egy kicsit békén hagyjon minket.

Ha tolakodóan cuki, mindenáron igyekszik felkelteni figyelmünket (csóvál, nyüszög, mancsol, ugat), nekünk kell tudni megkülönböztetni, hogy valóban fontos dologról van-e szó. Például már tényleg ki kell mennie pisilni, vagy csupán a bolondját járatja velünk: úgy tesz, mintha pisilni kellene kimenni, de helyette a labdáját hozza, mert játszani szeretne. Vagy a konyhapulton lévő jutalomfalatos dobozhoz vezet minket, mert megéhezett... Ismerős?

 

Bármi is legyen az indok, érdemes odafigyelni arra, ha kedvencünk viselkedése hirtelen megváltozik, akár bújósabbá válik, akár elhúzódik, elvonul.

Forrás: romper.com
Indexkép forrás: fetchvets.com
Cikk első megjelenése: 2020. június 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit? Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit?
Simogatás közben kedvenced a hátára hemperedik és ragyogó tekintettel néz? Mintha azt kérné, vakargasd meg a pocakját is. Mitől olyan jó, és mit árul el kettőtök kapcsolatáról?

Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre
Jelenléte mosolyt csal az arcokra, kedvességért cserébe pedig rengeteg szeretetet kap az utcáról mentett 13 éves csivava.

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden 12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden
Hűséges barát, szeretetteljes társ, lelkünk gyógyítója ő, a kutya. A maga módján pedig ő is tisztán tudtunkra adja, hogy számára mi vagyunk a legfontosabbak a világon.

Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában? Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában?
"Mert szereti" - gondolhatnánk. Valóban aranyos, ahogy ragaszkodik kedvenc játékához, és még alvás közben is szereti maga mellett tudni. De szükséges-e aggódni miatta, vagy inkább hagyjuk rá?

Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák
El sem tudnánk képzelni az életünket kutyák nélkül! Jelenlétük megannyi pozitív élményt nyújt, mely testi, lelki és mentális egészségünkhöz is hozzájárul. Lássuk a legfontosabbakat 5 pontban.

Ráadta pólóját a hidegben fagyoskodó kóbor kutyára a jószívű fiatalember Ráadta pólóját a hidegben fagyoskodó kóbor kutyára a jószívű fiatalember
Sokak szemében apróságnak tűnhet, de a magányos, didergő kutyának a világot jelenthette a cseppnyi gondoskodás, amit a férfitől kapott.

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Életmentő kutya: segítséget hívott a csivava idős gazdájának, aki stroke-ot kapott Életmentő kutya: segítséget hívott a csivava idős gazdájának, aki stroke-ot kapott
„Bubu, segítségre van szükségem. Menj, hívj valakit!”

Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után
Nem lehet betelni az előtte-utána képekkel. Főleg, ha azok azt mutatják, hogy a korábban kilátástalan sorsú kutyák szerencséje megfordul: rájuk talált egy gazdi, aki hazavitte, szerette és gondoskodott róla. Az eredmény pedig magáért beszél!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Meghitt videó: a kis beagle és a cica egymást átölelve nézi a madarakat Hírek - Címlapon
Meghitt videó: a kis beagle és a cica egymást átölelve nézi a madarakat
Új rendeletet terveznek Németországban: napi kétszeri sétáltatásra köteleznék a kutyatartókat Hírek - Címlapon
Új rendeletet terveznek Németországban: napi kétszeri sétáltatásra köteleznék a kutyatartókat