A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Felismeri a kutyám az arcomat?

Tájékozódás emberi és állati fejek alapján


2016. February 27., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!
Kutyánk viselkedését és reakcióit ismerve a legtöbben biztosak lehetünk benne, hogy mind a hangunkat, szagunkat, és mind az alakunkat felismeri már távolról is kedvencünk. Az arcfelismerés azonban bonyolultabb, azt is gondolhatnánk, hogy nincs szüksége rá az állatoknak. Ezt cáfolja meg egy kutatás.A falkában élő állatoknak szükségük van arra a képességre, hogy arcuk, pofájuk alapján felismerjék egymást, ezáltal egyedivé tegyenek minden tagot. Korábban a tulajdonságot kizárólag az emberszabásúakhoz és az emberekhez kötötték, ezzel teljesen leszűkítve a kört. Azonban egy, a Helsinki Egyetemen elvégzett kutatás bebizonyította, hogy a kutyák, sőt még a macskák is képesek az arcok felismerésére és elkülönítésére.

 

Az arcfelismerést bizonyító teszt mikéntje
Az arcfelismerést bizonyító teszt mikéntje kutyáknál
Forrás: www.dw.com

 

Korábban a tudósok azonosították a kutyák agyában a dopamin termelődésének helyét, mely a boldogsággal, valamint a jutalmazással köthető össze. Ez elősegítette a kísérlet elvégzését, továbbá rávilágított arra, hogy az arcfelismerés öröklött, és nem tanult tulajdonság. A tanult viselkedésformák esetén a kutya a tapasztalatokat jutalomhoz köti, tehát ez esetben az agy jutalmazási régiója aktiválódna. A kísérlet eredményei azonban mást mutattak, a halántéklebeny bizonyos régiói reagáltak erősebben, ebből következtetni lehetett, hogy az arcfelismerés öröklött tulajdonság.

 

A tanulmány elvégzését bonyolította, hogy a kutyákat meg kellett tanítani mozdulatlanul feküdni az MRI készülékekben, valamint arra, hogy 2D-s képeket figyeljenek. Ezt nem sikerült minden ebnek elsajátítania, így a kísérleti alanyok igen kevesen voltak. 23 családi kutyát és 6 kennelben tartott ebet vontak be a munkába, akiknek fényképes és videó felvételeket mutattak egy monitoron keresztül. A kennelben tartott kölyköket 9 hónapos korukig egyetlen gondozó nevelte, napi két órát foglakozott velük. (A kutatás során ők tekinthetőek a kutyák számára ismerős arcoknak.) A tudósok választ vártak arra, hogy képesek-e képről arcokat felismerni, és tárgyaktól elkülöníteni az ebek, valamint, hogy különbséget tesznek-e ismerős, és ismeretlen arc között.

 

Felkészülés az önálló MRI vizsgálatra
A kutya felkészítése az önálló MRI vizsgálatra
Forrás: www.emory.edu

 

Kiderült, hogy a kutyák sokkal jobban érdeklődnek fajtársaik arcképe iránt. A családi kutyák fogékonyabbak az emberi arcokra, mint kennelben tartott társaik, és az ismerős idegentől való elkülönítését is könnyebben véghezvitték. Nagyobb érdeklődést mutattak a szemkörnyékre, ami azt bizonyítja, hogy tényleg egy arcot véltek felfedezni a bemutatott képen. A kiképzett ebek 88%-a tudta megkülönböztetni gazdáját egy idegentől, és 85%-a állapított meg ismeretséget egy vele élő állattal. Még jelentősebb eredményként szolgált, hogy a kutyák képesek fejjel lefele fordított fotóról is megállapítani, hogy arcot ábrázol, illetve körvonalazni tudják a szemet is.

 

A kutatás tehát egyértelműen bizonyította, hogy a kutyák az emberéhez hasonlítható arcfelismerő képességgel rendelkeznek, valamint különbséget tudnak tenni ismerős és idegen között. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: www.huffingtonpost.com
Indexkép forrás: huffpost.com
Cikk első megjelenése: 2015. August 10.

Témába vág

Álmodnak a kutyák? Álmodnak a kutyák?
A gazdik többsége meg van győződve arról, hogy kutyája alvás közben álmodik. De valóban igaz volna ez, vagy csupán feltételezés? Lássuk, mit mondanak a kutatások!

Látványos 3D-modelleket alkottak a kutyák agyáról magyar kutatók Látványos 3D-modelleket alkottak a kutyák agyáról magyar kutatók
Digitalizált koponyák alapján rekonstruálták az ELTE és a Kaposvári Egyetem kutatói 24 kutyafajta és 4 vadon élő farkasféle agyát - tájékoztatta az ELTE az MTI-t.

Kutyáink megbocsátanak nekünk - és más kutyáknak? Kutyáink megbocsátanak nekünk - és más kutyáknak?
Megbocsátóak a kutyák? Ember-kutya viszonylatban valószínűleg egyből igennel válaszolnánk a kérdésre. Egy kutatás szerint a fajtársak közötti békekötés sem ritka, bár több szempont is befolyásolja.

Másképpen látják egymást a kutyák és az emberek Másképpen látják egymást a kutyák és az emberek
Az ELTE etológusai felfedezték, hogy a kutya és az ember agya eltérően súlyozza a különféle vizuális információkat másokról. Míg az emberi agy különösen érzékeny az arcokra, a kutyákra ez nem jellemző. A kutatás eredményei segíthetnek jobban megérteni a társas funkciók agyi szerveződését és evolúciós fejlődését.

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük? Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük?
Egy ausztrál tanulmány szerint egyáltalán nem biztos, hogy mások szerint is olyan cuki a kutyánk, mint amilyennek mi látjuk. De pontosan mi a cuki? Mit látunk cukinak - nem ugyanazt, mint mások? Hogy is van ez?

Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne? Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne?
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni kutyánkra, mint a világ legcsodálatosabb kis (vagy nagy) élőlényére. És hát így is van. Tündéri pofijának és kedvességének hála ő a legjobb barátunk, még ha akadnak is döcögők közös utunkon. Például amikor valami olyat tesz, ami előtt értetlenül állunk, felmerülhet bennünk a kérdés: "Hülye a kutyám?".

Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk
Mind találkozhattunk már olyan kutya-gazdi párosokkal, akiknek a jelleme jól tükrözi egymásét. Személyiségjegyeink megmutatkozhatnak kutyánkon is, de mitől függ a hasonlóság?

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Ha boldog a kutyánk, mi is jobban érezzük magunkat Ha boldog a kutyánk, mi is jobban érezzük magunkat
Egy kutatás szerint a kutya pszichológiai szükségleteinek kielégítése hozzájárul a gazdi jó közérzetéhez, feldobja hangulatát és még a stresszt is csökkentheti.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Vizslatúra Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
8 érv az olivaolaj mellett Hírek - Címlapon
8 érv az olivaolaj mellett
Egy város, ahol elnémítanák a kutyákat Hírek - Címlapon
Egy város, ahol elnémítanák a kutyákat