A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Felismeri a kutyám az arcomat?

Tájékozódás emberi és állati fejek alapján


2016. február 27., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!
Kutyánk viselkedését és reakcióit ismerve a legtöbben biztosak lehetünk benne, hogy mind a hangunkat, szagunkat, és mind az alakunkat felismeri már távolról is kedvencünk. Az arcfelismerés azonban bonyolultabb, azt is gondolhatnánk, hogy nincs szüksége rá az állatoknak. Ezt cáfolja meg egy kutatás.A falkában élő állatoknak szükségük van arra a képességre, hogy arcuk, pofájuk alapján felismerjék egymást, ezáltal egyedivé tegyenek minden tagot. Korábban a tulajdonságot kizárólag az emberszabásúakhoz és az emberekhez kötötték, ezzel teljesen leszűkítve a kört. Azonban egy, a Helsinki Egyetemen elvégzett kutatás bebizonyította, hogy a kutyák, sőt még a macskák is képesek az arcok felismerésére és elkülönítésére.

 

Az arcfelismerést bizonyító teszt mikéntje
Az arcfelismerést bizonyító teszt mikéntje kutyáknál
Forrás: www.dw.com

 

Korábban a tudósok azonosították a kutyák agyában a dopamin termelődésének helyét, mely a boldogsággal, valamint a jutalmazással köthető össze. Ez elősegítette a kísérlet elvégzését, továbbá rávilágított arra, hogy az arcfelismerés öröklött, és nem tanult tulajdonság. A tanult viselkedésformák esetén a kutya a tapasztalatokat jutalomhoz köti, tehát ez esetben az agy jutalmazási régiója aktiválódna. A kísérlet eredményei azonban mást mutattak, a halántéklebeny bizonyos régiói reagáltak erősebben, ebből következtetni lehetett, hogy az arcfelismerés öröklött tulajdonság.

 

A tanulmány elvégzését bonyolította, hogy a kutyákat meg kellett tanítani mozdulatlanul feküdni az MRI készülékekben, valamint arra, hogy 2D-s képeket figyeljenek. Ezt nem sikerült minden ebnek elsajátítania, így a kísérleti alanyok igen kevesen voltak. 23 családi kutyát és 6 kennelben tartott ebet vontak be a munkába, akiknek fényképes és videó felvételeket mutattak egy monitoron keresztül. A kennelben tartott kölyköket 9 hónapos korukig egyetlen gondozó nevelte, napi két órát foglakozott velük. (A kutatás során ők tekinthetőek a kutyák számára ismerős arcoknak.) A tudósok választ vártak arra, hogy képesek-e képről arcokat felismerni, és tárgyaktól elkülöníteni az ebek, valamint, hogy különbséget tesznek-e ismerős, és ismeretlen arc között.

 

Felkészülés az önálló MRI vizsgálatra
A kutya felkészítése az önálló MRI vizsgálatra
Forrás: www.emory.edu

 

Kiderült, hogy a kutyák sokkal jobban érdeklődnek fajtársaik arcképe iránt. A családi kutyák fogékonyabbak az emberi arcokra, mint kennelben tartott társaik, és az ismerős idegentől való elkülönítését is könnyebben véghezvitték. Nagyobb érdeklődést mutattak a szemkörnyékre, ami azt bizonyítja, hogy tényleg egy arcot véltek felfedezni a bemutatott képen. A kiképzett ebek 88%-a tudta megkülönböztetni gazdáját egy idegentől, és 85%-a állapított meg ismeretséget egy vele élő állattal. Még jelentősebb eredményként szolgált, hogy a kutyák képesek fejjel lefele fordított fotóról is megállapítani, hogy arcot ábrázol, illetve körvonalazni tudják a szemet is.

 

A kutatás tehát egyértelműen bizonyította, hogy a kutyák az emberéhez hasonlítható arcfelismerő képességgel rendelkeznek, valamint különbséget tudnak tenni ismerős és idegen között. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: www.huffingtonpost.com
Indexkép forrás: huffpost.com
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 10.

Témába vág

Hiányzunk a kedvencünknek, amikor elmegyünk otthonról? Bunny, a beszélő kutya elárulja Hiányzunk a kedvencünknek, amikor elmegyünk otthonról? Bunny, a beszélő kutya elárulja
Bunny speciális gombok segítségével kommunikál gazdáival. Érdekes választ adott arra a kérdésre, hogy kutyáink hiányolnak-e minket, amíg távol vagyunk tőlük?

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?

Tehetséges kutyák: akár több mint 100 tárgy nevét képesek megtanulni Tehetséges kutyák: akár több mint 100 tárgy nevét képesek megtanulni
Az ELTE etológusainak vizsgálata igazolta, hogy némely kutyák kiemelkedően sokat megértenek az emberi nyelvből. A kutatásban résztvevő kutyák között voltak olyanok, amelyek akár száz vagy még több játék nevét képesek voltak megtanulni.

A kutyám a lelkitársam - meglepően sokan gondolják így! A kutyám a lelkitársam - meglepően sokan gondolják így!
Ötből három ember nevezte így kedvencét egy felmérés kapcsán. Érdekes eredmények derültek ki arról is, milyen szerepet töltenek be életünkben kutyáink, macskáink. Elvégre ők a legjobb barátaink, ugye?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Kutyád még a finom falatoknál is jobban szeret Téged Kutyád még a finom falatoknál is jobban szeret Téged
Finomság? Vagy a Gazdi? - Ha választani kellene, mindegyik megállná a helyét, ám úgy tűnik, kutyáinknál a "kedvenc dolgaim listája" első helyén legtöbbször nem más szerepel, mint az az ember, aki a legközelebb áll szívéhez.

A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit
A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit egy új német kutatás szerint.

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta Brimo partysátor MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
8 érv az olivaolaj mellett Hírek - Címlapon
8 érv az olivaolaj mellett
Egy város, ahol elnémítanák a kutyákat Hírek - Címlapon
Egy város, ahol elnémítanák a kutyákat