A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?

2021. augusztus 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.Bizonyos jelekből lehet következtetni a kutyák szomorú múltjára, ám a viselkedés egy-egy mozzanata félreértésekre is adhat okot. Ha elhúzza a fejét a kezünk elől vagy kerüli a tekintetünket, nem feltétlen jelenti azt, hogy „korábban verhették”. Mindezek inkább természetes reakciók, a kutya veleszületett, ősöktől eredő ösztönéből indulhatnak ki. A közvetlen szemkontaktus, a fej megfogása, a nyak (grabanc) megragadása, valamint az, ha egy nálánál nagyobb termetű élőlény – jelen esetben az ember – föléjük hajol, a vadonban fenyegetést hordozhat magában. Világukban a ragadozókra jellemzőbb e viselkedés, így a kutya védekezően léphet fel, ha egy idegen ily módon közelít hozzá. Lehet, hogy az utcán nevelkedett vagy az erdőben született, netán a lánc végén tengette eddig életét, és senki nem segített neki abban, hogyan teremtsem baráti, szeretetteljes kapcsolatot az emberrel.

 

Szakértelmet és bőséges tapasztalatot kívánhat annak megállapítása, hogy valóban bántalmazták, elhanyagolták-e a kutyát a múltban, vagy viselkedése a korai szocializáció hiányának tudható be, esetleg genetikailag hajlamos a félénkségre, szorongásra. Ebben segíthetnek azok a szakemberek, akik viselkedésterápiával, rehabilitációval foglalkoznak, de egy sokéves állatmentői múlttal rendelkező, elkötelezett segítő is rátapinthat a lényegre.

 

Egy befogadott kutya múltja titkokat rejthet
Egy befogadott kutya múltja titkokat rejthet
Fotó: brit.co

 

Tanulmány a bántalmazott kutyákról

 

Egy 2015-ös kutatás a bántalmazott kutyák viselkedését és pszichológiájának megértését állította középpontba. Többlépcsős rendszerben azonosították az alanyokat, akik korábban bántalmazáson eshettek át. Első lépésként felhívást intéztek olyan gazdik felé, akik azt gyanították, hogy befogadott kedvencük e csoportba tartozhat. Több mint 1100 válasz érkezett, majd a résztvevőket egy online kérdőívet küldtek. A válaszok alapján 149, nagy valószínűséggel bántalmazott kutyát választottak ki a kísérlethez.

Ezután az adatlapjukat öt szakértő vizsgálta meg, kielemezve a fizikai sérüléseikről, állatorvosi kezelésekről és a történetükről általánosságban kapott információkat. A folyamat végére 69 kutyára szűkült a kör. Gazdáikat egy hosszas felmérés kitöltésére kérték: a Canine Behavioral Assessment and Research Questionnaire (C-BARQ) részletekbe menő kérdéseket tartalmaz, melyek segítségével a kutyák viselkedésének jellemzőit hívatott mérni. Sokak szerint a legfőbb standard kutatási eszköz a kutyaviselkedés tanulmányozásában. Bárki számára elérhető online itt:

A vizsgált kutyák adatait összehasonlították a C-BARQ adatbázisában szereplő több mint 5000 eb adataival (ma már ez a szám meghaladja a 10 ezret), figyelembe véve alábbiakat: életkor, a kutya életkora, amikor jelenlegi gazdáihoz került, valamint életkörülményeik a befogadáskor.

 

Testbeszéd, viselkedés, hangadás - több jel is utalhat arra, hogy bántalmaztak egy kutyát
Testbeszéd, viselkedés, hangadás - több jel is utalhat arra, hogy bántalmaztak egy kutyát
Fotó: wagwalking.com

 

A bántalmazott kutyák viselkedésének főbb jellemzői

 

A kutatók szerint a tanulmányban résztvevő kutyák viselkedésénél 12 mozzanat gyakrabban fordult elő. Ebből 8 megtalálható azon okok listáján, ami a menhelyre kerülés esélyét növeli:

 • Izgatottság
 • Ragaszkodás, a gazdi figyelmének keresése
 • Hempergés ürülékben
 • Félelem és agresszió megjelenése idegen emberek és kutyák irányában
 • Félelem lépcsőn való közlekedésnél
 • Hiperaktivitás
 • Folyamatos ugatás
 • Bizarr, különös vagy ismétlődő viselkedések, úgymint gyűjtögetés, mély gödrök ásása, körözés saját maga körül vagy egyes tárgyak, például a párna, takaró megszállott nyalogatása, rágcsálása

Számtalan tanulmány készült arra vonatkozóan, hogy az idegen emberek és kutyák miatti félelem kéz-a-kézben járhat az irányukban fellépő agresszív viselkedéssel. Az eredmények rámutattak arra is, hogy az agresszió e formáját, különösen a bántalmazott kutyáknál, gyakran a korábbi, rossz tapasztalataikból fakadó félelem motiválja. A bántalmazás félelmet szül, hatására pedig az agresszió mintegy kondicionált válaszreakcióként jelenik meg.

Az agresszió hátterében ugyanakkor más is állhat: öröklött tényezők, hiányos vagy helytelen szocializáció, agysérülés, bármilyen egyéb sérülés, ahol a kutya a fájdalom miatt reagál agresszívan. Összetett téma tehát, melyet lehetetlen röviden összefoglalni.

 

Félénk kutya vagy rossz élményeket szerzett emberekkel kapcsolatban
Félénk csupán a kutya vagy rossz élményeket szerzett emberekkel kapcsolatban?
Fotó: foxbaltimore.com

 

Bizonyos viselkedések növelhetik a bántalmazás kockázatát

 

A legtöbb bántalmazásos esetben, minimális információ áll rendelkezése arról, mi jellemezte a kutya személyiségét és viselkedését a bántalmazást megelőzően. A kutatók óvatosságra intenek azzal kapcsolatosan, hogy a bántalmazott és nem bántalmazott kutyák között mért eltérések nem vezethetők vissza egyértelműen a bántalmazásra. Az is elképzelhető, hogy a viselkedés bizonyos elemei kockázati tényezőként szerepelhetnek a bántalmazó szemszögéből nézve, mintegy „feljogosítva érezheti magát” cselekedeteire.

 

További kutatásokat szándékoznak végezni arra vonatkozóan, mely viselkedési eltérések erednek a bántalmazásból, melyek hordozzák magukban a lehetséges bántalmazás kockázatát, és melyek sorolhatók mindkét csoportba. Egy példával élve: a folyamatos ugatás lehet bántalmazás eredménye, egyúttal növelheti a bántalmazás jövőbeni előfordulását is. Szeretnének többet megtudni arról is, a bántalmazás mely formái okozzák a legtöbb kárt, melyekből a legnehezebb felépülni, és mennyire befolyásolja a kutya életkora a végeredményt.

 

Időbe telhet, mire egy bántalmazott kutya újra bízni tud
Időbe telhet, mire egy bántalmazott kutya újra bízni tud
Fotó: brainstudy.info

 

Aktív vs. passzív bántalmazás

 

A bántalmazás formáit két csoportba sorolhatjuk: aktív (fizikai büntetés, verés, stb.) és passzív (elhanyagolás, éheztetés, magányra ítélés, stb.). Sajnos számtalan arca van, csak hogy néhányat említsünk:

 • Ha a kölyökkutyát túl korán választják el anyjától, megszakítva a kötődést és az anyától, valamint az alomtársaktól való tanulást
 • A kutya láncra verése, megkötése; arra kényszerítése, hogy ideje nagy részét kennelben vagy ketrecben töltse; teljes kizárása az udvarra, kertbe, ahol családja életéből kirekesztve tengeti napjait
 • Verbális bántalmazás (kiabálás, gúnyolás) vagy fizikai bántalmazás (ütlegelés, rugdosás, verés)
 • Krónikus stressz és/vagy fájdalom okozása
 • A megfelelő táplálás, ápolás hiánya, a kutya egészségi állapotának figyelmen kívül hagyása: oltások elmulasztása; sérülés, betegség, fájdalom kivizsgálásának és kezelésének elmaradása, stb.
 • Részleges vagy teljes szociális elszigetelés; a megfelelő tanulási, nevelési élmények megvonása

Attól függően, hogy a kutya milyen életkorban van a bántalmazás idején, a következmények egész hátralévő életében hatással lehetnek rá. Akkor is, ha elkerül a bántalmazótól (megszökik vagy megmentik), és szerető családra talál.

 

Honnan lehet tudni egy kutyáról, hogy bántalmazták
Félénk kutya - áteshetett bántalmazáson?
Fotó: rescuedogs101.com

 

Az optimális környezet – Hogyan teremthetünk megfelelő életkörülményeket egy korábban bántalmazott kutya számára?

 

Ha tudjuk vagy gyanítjuk, hogy befogadott kutyánknak nehéz sorsa volt, mielőtt hozzánk került, két dolgot érdemes észben tartani: nem fog megváltozni pillanatok alatt, és nem szabad arra számítani, hogy viselkedése egyből másmilyen lesz, és tökéletesen bízni fog bennünk. Egy bántalmazott kutyának időre van szüksége ahhoz, hogy félelme apránként csökkenjen, és újra meg tudjon bízni az emberben. A gazdi részéről pedig rengeteg türelmet, odaadást, figyelmet, elkötelezettséget és kemény munkát igényelhet mindez. Ehhez célszerű megfelelő útmutatást kérni bántalmazott kutyák rehabilitációjában tapasztalt szakembertől. Mi teremthetjük meg kedvencünk számára azt a környezetet, ahol biztonságban érzi magát:

 • Éreztessük vele, hogy szeretjük és szükségünk van rá, méghozzá oly módon, ahogy az neki is jól esik
 • Kommunikáljunk vele tisztán, hogy ő is értse
 • Ne erőltessünk rá semmit – bízzuk rá, hogy a saját tempójában alkalmazkodhasson új családjához és életéhez
 • Biztosítsunk számára egy biztonságos kuckót, ahol egyedül lehet, amikor szükségét érzi
 • Óvjuk meg mindattól, ami félelmet kelt benne
 • Teremtsük olyan alkalmakat, ahol sikerélményeket szerezhet, erősödhet önbizalma és az emberekbe vetett bizalma is
 • Etessük tápanyagokban gazdag, egészségi állapotának és energiaszintjének megfelelő eledellel
 • Ügyeljünk a rendszeres testmozgásra (séta, szaladgálás, játék), ahogy és amennyi kényelmes, még nem terhelő számára
 • Ha útmutatásra van szükségünk, kérdéseinkkel bátran forduljunk állatorvosunkhoz, és kérjük bántalmazott kutyákkal is dolgozó kutyatréner segítségét

Egy bántalmazott kutya rehabilitálása komoly kihívás elé állíthatja a gazdit, hiszen olyan negatív élményeket tapasztalhatott korábban, melyeket legjobb szándékunk ellenére sem törölhetünk ki emlékezetéből. De nem szabad feladni a reményt! Az egyik legcsodálatosabb a kutyákban az, hogy a jelen pillanatban élnek, és gondoskodó, támogató környezetben óriási változásokra képesek. A befektetett munka idővel megtérül, és a lelke legmélyéről szerető, hűséges barátra tehetünk szert.

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: rescuedogs101.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója? Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?
Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Rehabportál Irodakutya.com Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sorozatos kutyamérgezés Somogy megyében: már 20 kutya esett áldozatul Hírek - Címlapon
Sorozatos kutyamérgezés Somogy megyében: már 20 kutya esett áldozatul
Tizennégy embert mentett ki három labrador a tengerből Olaszországban Hírek - Címlapon
Tizennégy embert mentett ki három labrador a tengerből Olaszországban