A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért bökdös az orrával a kutyám?

2023. november 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!



 

Kedvencünk többféle módon fejezheti ki irántunk érzett ragaszkodását: megbökdösi orrával kezünket, ölünkbe hajtja a fejét, odabújik hozzánk, mellkasunkhoz dugja fejét, vagy szorosan odakucorodik mellénk alvás közben. A kommunikáció más-más formája lehet jellemző a kutyákra, nekik is megvannak a bevált módszereik, melyeket előnyben részesítenek. Most azt a kérdést járjuk körbe, mi minden jelenthet, ha megbökdös orrával.

 

 

1. Üdvözlés

 

A kutyák társas lények, és nagyon tudnak ragaszkodni gazdáikhoz, családjukhoz. Ám sajnos nem mindig megoldható, hogy együtt legyünk a nap 24 órájában. Lelkes köszöntésükkel viszont mindig éreztetik velünk, mennyire szeretnek minket, és mennyire hiányoztunk nekik távollétünkben. Az izgatott farokcsóválás elmaradhatatlan, van, aki körbe-körbe pörög, mások hátsó lábaikon táncolnak, és vannak azok az ebek, akik fogaik közé ragadják kedvenc játékukat, és ajándékként cipelik fel-alá. Az üdvözlés egy cseppel gyengédebb formája az, amikor a kutya nedve orrával megböki kezünket, lábunkat, vagy ahol elér minket. Mintha azt mondaná: „Annyira örülök, hogy itthon vagy!”  

 

 

2. Figyelemre vágyik

 

Szerencsés helyzetben a kutyák hamar felismerik az emberi kéz fontosságát. Végtére is, az a kéz teszi le eléjük a finomságokkal teli etetőtálat, attól a kéztől érkeznek a jutalomfalatok, a simogatás és a jóleső dögönyözés, pocakvakargatás. Ismerős lehet, ahogy egy-egy simi után kedvencünk a „kezünk után nyúlt”, és megbökdösi az orrával, mintha azt kérné: „Kérlek, ne hagyd abba!”

 

 

Kifejező tekintetük mellett orrukat is használják a kommunikációban a kutyák
Kifejező tekintetük mellett orrukat is használják a kommunikációban a kutyák
Fotó: petful.com

 

 

3. „Szeretlek!”

 

A bökdösés egyik legimádnivalóbb motiválója az, amikor kedvencünk szeretné kifejezni irántunk érzett szeretetét. Egyes fajták kedveskedőbbek, gyakrabban használhatják e jelet. Azok, akik függetlenebb természetűek, talán kevésbé igénylik a szeretgetést, de ez nem jelenti azt, hogy nem kötődnek hozzánk. Annál értékesebbé válik a pillanat, amikor ragaszkodásuk jeleként megbökdösnek orrukkal.

 

 

4. Aggódik

 

Kedvenceink rendkívüli mértékben képesek ráhangolódni érzelmeinkre és egészségi állapotunkra. Ha rossz hangulatban vagyunk, ne lepődjünk meg, ha kutyánk odabújik hozzánk, és gyengéden megbökdös az orrával. Ha pedig betegség gyötör, és alig bírunk kikelni az ágyból, nagy valószínűséggel még bokros teendői közepette sem feledkezik meg arról, hogy időnként ránk csekkoljon. Megszimatol, megbökdös az orrával, hogy rendben vagyunk-e. Így adja tudtunkra, hogy nem vagyunk egyedül, mellettünk áll, és vigyáz ránk. „Csak szólj gazdi, ha bármire szükséged van – én itt leszek!”

 

 

5. Finomságra vágyik

 

Legyen szó reggeliről, ebédről, vacsoráról vagy egy kis nasiról a tévé előtt, minden bizonnyal kedvencünk is szívesen megkóstolná. Odasomfordál hozzánk és finoman megbökdös az orrával, hogy kifejezze e szándékát. Teljes áhítattal tekint ránk, miközben rá-rápillant az ennivalóra. Ha megszánjuk, és adunk neki belőle, hamar meg fogja tanulni, hogy mit kell tennie egy kis finomságért. A jövőben pedig tudatosan folyamodik majd hozzá, erősebben is megbökdöshet orrával, és bevetheti mancsát is. Bármennyire is nehéz ellenállni azoknak a bájos szemeknek, legyünk következetesek, és tartsunk ki elhatározásunk mellett, különben az eb hamar a fejünkre nőhet, ha rájön, hogy minden elérhet nálunk azzal a bizonyos nézéssel (és egy kis nyüszögéssel).

 

 

Kunyeráló kutya - Innen már csak egy lépés, hogy megbökje orrával a gazdi lábát
Kunyeráló kutya - Innen már csak egy lépés, hogy megbökje orrával a gazdi lábát
Fotó: barkingroyalty.com

 

 

6. Barát köszöntése

 

Egyes kutyák intenzívebben használják az orrukat, ami az érintést illeti. A nyitottabb, kíváncsi ebek idegenek közelében is bátrabbak lehetnek, körbeszimatolják, és ha szimpatikus számukra, megbökdöshetik orrukkal. Ennek azonban nem minden embertársunk örül, pláne, ha félnek a kutyáktól. Ha kedvencünk mindenáron szeretne megismerkedni valakivel, inkább kérdezzük meg, odaengedhetjük-e köszönni.

Roppant jó szaglásának hála azt is tudja, ha egy másik gazdi zsebében, kezében valami finomság rejlik. A barátságos üdvözlés után egyből rá is tér a lényegre: megbökdösi kezét, nadrágját, mi pedig szinte halljuk, amint azt mondja: „Nagyon szeretném azt, ami nálad van. Kérek belőle!”

 

 

7. Megjelöli területét

 

A kutyák pofáján illatmirigyek találhatóak, melyekkel megjelölik a számukra fontos dolgokat. Ha orrával megbökdös, pofáját hozzánk dörgöli, ily módon próbálhatja meg átjuttatni ránk illatanyagait. Nemcsak azt hivatott kifejezni, hogy kedvel minket, hanem a fajtársak felé is jelzi, hogy mi bizony hozzá tartozunk.

 

 

8. Ráragadt valami a pofijára, fogára vagy viszket

 

Praktikus a gazdi segítségét kérni ilyen esetben. Ha viszket a kutya pofája, szeme, orra vagy füle, a kellemetlen érzés enyhítése céljából hozzádörgölheti a padlóhoz, bútorokhoz, szabadban talajhoz vagy a fűbe. Ha kezünket bökdösi, odadörgöli fejét, lehet, hogy beleragadt valami a szőrébe, vagy idegentest (pl. toklász, rovar) került az orrába, szemébe, fülébe. Nézzük át alaposan, és ha bármilyen szokatlan dolgot észlelünk, mutassuk meg állatorvosnak!

 

 

Ha a kutya pofáján hosszabb a szőr, bökdöséssel kérhet segítséget a gazditól, ha ráragadt valami
Ha a kutya pofáján hosszabb a szőr, bökdöséssel kérhet segítséget a gazditól, ha ráragadt valami
Fotó: coverstand.com

 

 

A hosszabb szőrű kutyák pofájára könnyen rátapadhat az ételmaradék, ivás után vizes lehet a szakálla – töröljük tisztára és itassuk fel a nedvességet.

Esős időben vagy fürdés, úszás után is böködhet orrával kedvencünk, hogy legyünk szívesek megtörölni, mert vizesnek lenni mégsem olyan jó.

Fogai közé is szorulhat étel, játék vagy bot darabkája, ezért a biztonság kedvéért nézzük meg száját is.

 

 

9. Valami fontosat szeretne közölni

 

Előfordult már, hogy reggelente fél pillanattal azelőtt kezd el bökdösni kutyád, mielőtt megszólalna az ébresztő? Egyrészről remek időérzékkel rendelkeznek, másrészről várhatóan séta és/vagy reggeli fog következni, melyet izgatottan várnak. Ha annyira fáradtak vagyunk, hogy nem halljuk meg a csörgést, kutyánk még mancsával is megpaskolhat, és bevetheti puszijait is – erre garantáltan kipattan a szemünk.

 

Példaként hozhatnánk azt is, amikor napközben vagy este eljön a séta ideje, de éppen elfoglaltak vagyunk. Kedvencünk már nagyon szeretne kimenni, odajön hát hozzánk, és megbökdös orrával, mintegy figyelmeztetve: „Hé gazdi, idő van, menjünk sétálni!”

 

Olyan egyszerű dolgokat is jelezhet a kutya, hogy elfogyott a víz a táljából, begurult a labdája az ágy alá, vagy fél valamitől, és biztonságot keres nálunk, védelmet vár tőlünk. Megbökdöshet akkor is, ha valami érdekes zajt hall, például csöngettek, de mi nem vettük észre. Köszönjük meg, hogy jelezte.

 

 

Miért bökdös az orrával a kutyám?
Miért bökdös az orrával a kutya?
Fotó: petplace.com

 

 

10. Alá- vagy fölérendeltség kifejezése

 

Egyes kutyák bökdöséssel is jelezhetik, hogy a másik fölött állnak. Vagy legalábbis szeretnének odakerülni. Néha a gazdival szemben is alkalmazzák, ezért is fontos a viszony rendezése, ebben tapasztalt kutyaviselkedési szakember, tréner segíthet pozitív megerősítéses technikákkal. Az érintés erőssége és módja is utalhat arra, mit szeretne elérni a kutya. Ha kitartóan, már-már erőszakosan bökdös és túlzásba viszi, amolyan „Akkor is elérem, amit akarok!” hozzáállása szembetűnő. Játék közben is megfigyelhető, ha komolyan próbálkozik rávenni a többieket a kergetőzésre. Erre nem mindegyik kutya vevő, konfliktushoz vezethet, aminek célszerű elejét venni.

 

Ugyanakkor alávetettségét is kifejezheti a bökdösésen keresztül, ám ilyenkor gyengéden, finoman érinti meg a nála magasabb pozícióban lévő kutya pofáját vagy az ember kezét. Egyszerűen hozzáér az orrával, esetleg picit megböki, megnyalogatja, mintegy tiszteletét jelezve a másik iránt.

 

 

Összegzés

 

Amint láthattuk, számos üzenetet hordozhat, ha kedvencünk a kommunikáció e formájához folyamodik. A folytatásban arról olvashattok, mit lehet tenni, ha a kutya folyton bökdös az orrával, mancsol, vagyis nem hagyja békén a gazdit. 

 

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: petplace.com
Cikk első megjelenése: 2020. november 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet Hírek - Címlapon
Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet
Kutya elsősegély tanfolyammal, és felelős gazdi képzéssel segíti az állatorvos a gazdik mindennapjait. Hírek - Címlapon
Kutya elsősegély tanfolyammal, és felelős gazdi képzéssel segíti az állatorvos a gazdik mindennapjait.