A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit?

2023. január 14., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Simogatás közben kedvenced a hátára hemperedik és ragyogó tekintettel néz? Mintha azt kérné, vakargasd meg a pocakját is. Mitől olyan jó, és mit árul el kettőtök kapcsolatáról? 

A kutya és gazdája közötti kötődés egyik legnagyszerűbb kifejeződése – a puszi mellett – a simogatás. Amikor egymás mellett üldögélünk, pihenünk és simogatjuk kedvencünket (vagy csak kedvesen megérintjük), nemcsak az iránta való törődésünket mutatjuk ki, hanem azt is, hogy fontos számunkra. Szeretjük őt, és ezt kutyánk is tudja.

 

Előfordult már, hogy kedvenced simogatás közben a hátára hemperedett, és olyan tekintettel nézett, mintha valamit kérne? Esetleg megbökdösött a mancsával párszor? Talán éppen így jelezte, hogy itt az ideje egy kis „pocaksiminek”. A kötődés egy mélyebb – mondhatni intimebb – formája ez, hiszen a has a kutya egyik legsebezhetőbb része, a hátán fekve pedig teljesen védtelenné válik e terület.

 

Ha a pocak érintése, simogatása láthatóan ellazítja, megnyugtatja a kutyát, azzal a kapcsolatunk újabb szintre lépett: feltétel nélküli bizalmának egyik jele, ha önként felfedi érzékeny pocakját, és engedi, hogy hozzáérjünk. Sőt! Egyenesen kéri, követeli, hogy ott simogassuk.

 

 

Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a pocakjukat
Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a pocakjukat?
Fotó: treehugger.com

 

 

Alárendelt viselkedés vs. Pocaksimogatás

 

A kutyák két okból mutatják meg pocakjukat: alárendeltségüket szeretnék kifejezni általa vagy éppen arra vágynak, hogy megvakargassuk a területet. Fontos, hogy meg tudjuk különböztetni e két állapotot, mielőtt beadnánk a derekunkat.

 

Ha a hátára gördül egy társas helyzetben, üzenheti azt, hogy nem jelent fenyegetést, veszélyt a másik fél számára. Ha ilyenkor simogatjuk meg a kutyát, az viszont idegesség teheti és növelheti az általa érzett stresszt, hiszen testének egyik legsebezhetőbb részén érintjük meg. Milyen jelekről vehetjük észre?

  • Feszült testtartás, a kutya lekushad, összehúzza magát kicsire, izmai merevek („lefagy”)
  • Száj: ajkait összezárja, vagy élesen hátrahúzza (melyet sokan tévesen mosolynak vélnek, holott a feszültség, félelem jele); sűrűn megnyalja ajkait, nyelvével csettinthet
  • Szemek: kikerekednek, a tekintet a távolba mered vagy kilátszik a szem fehér vonala, miközben a kutya az emberre néz; össze is húzhatja szemhéjait, hunyorog, feszülten pislog
  • Farok: merev vagy csóvál, de a farok tövének környéke feszült, és a kutya be is húzhatja lábai közé, mintegy eltakarva a hasát
  • Hangadás: nincs vagy halkan nyüszög.

Ezzel szemben az a kutya, amelyik élvezi a pocaksimogatást, alábbi jeleket mutatja:

  • Laza testtartás, izgatottságában kisebb örömtáncot is járhat
  • Száj: ellazult, nyitott, nyelve kilóghat oldalra, ráérős nyammogás
  • Szemek: csillognak, nyitotta vagy a kutya békésen, jólesően hunyorog
  • Farok: lazán csóvál vagy leengedi.

 

 

Alárendeltségét is jelezheti a kutya, ha a másik fél előtt hátára hemperedik és hasát mutatja
Alárendeltségét is jelezheti a kutya, ha a másik fél előtt hátára hemperedik és hasát mutatja
Fotó: psychologytoday.com

 

 

De miért szeretik ennyire?

 

A válasz felér egy rejtéllyel, de a legvalószínűbb az, hogy egyszerűen jólesik nekik. Amikor megérintjük kutyánkat, simogatás közben a szőrszálak mozgása az agy egy bizonyos területén stimulálja a neuronokat, mely kellemes érzéssel tölti el őket. A hason lévő rövidebb szőrszálaknak köszönhetően ez az érzés intenzívebbé válhat. Észrevehettük azt is, hogy a gyengéd simi hatására kedvencünk teljesen ellazul és álomba merül.

 

Dörgölőzhetnek a földbe vagy szőnyegbe azért, mert viszket az adott testtájuk, vagy ellenállhatatlan illatokra bukkantak, melyekkel szívesen befednék magukat. Hátsó lábukkal megvakarhatják fejüket, nyakukat, vállukat, ha pedig lábaik, mancsaik vagy hátsó részük, farkuk viszket, fogaikkal megrágcsálva enyhíthetik a viszketést.

 

A pocakjukat azonban nehezebben érik el – a pocakvakargatás ilyenkor a gazdira vár. (Elvégre nekünk is igen nagy megkönnyebbülés, ha valaki megvakargatja a hátunk közepét, amit aligha érnénk el.) Ha a gazdi „nincs kéznél” vagy a kutya számára kellemetlen érzékeny testrészének érintése, megfigyelhetjük, ahogy hason fekve kúszik a fűben, szőnyegen, miközben mellső mancsaival húzza és hátrafelé nyújtott lábaival tolja magát előre. Néha előre-hátra is hintázhat, ha különösen tetszik neki a helyzet.

 

Ha sűrűn tesz így, a has bőrén vagy combhajlatokban kipirosodást, váladékozást, kellemetlen szagot veszünk észre, mielőbb vigyük el kedvencünket állatorvoshoz! Az állandó viszketés hátterében állhat allergia, bőrfertőzés, parazita, és egyéb, kezelésre szoruló betegség.

 

 

Pocakvakargatás - A kutyák is lehetnek csiklandósak
Pocakvakargatás - A kutyák is lehetnek csiklandósak
Fotó: dogideas.net

 

 

Mire figyeljünk?

 

Ne feledjük azonban, hogy nem mindegyik kutya szereti a pocakvakargatást! Soha ne erőltessük a dolgot! Ha közeledésünkre azonnal hanyatt vágja magát, farkát lábai közé húzza, mintegy eltakarva hasát, jelt adhat félelmének, alárendeltségének. A kölyökkutyák gyakrabban hemperednek hátukra felnőttek előtt, illetve idegenekkel való találkozáskor. De ha megfelelő körülmények között, biztonságban, szeretettel körülvéve nevelkednek, megtanulják, hogy a pocaksimi jó dolog.

 

Ha a kutya remeg, reszket vagy összerándul simogatás közben, eredhet egy korábbi kellemetlen élményből. Egy mentett vagy hiányosan szocializált kutya esetében elképzelhető, hogy eddigi életében nem sok jót tapasztalt az embertől, nem tudja, hogy jelenlétében kellemes dolgok is történhetnek, és/vagy még nem szokott hozzá a gyengéd érintéshez. Ha fenyegetve érzi magát, lehet, hogy jobbnak tartja „megadni magát” – vagyis felfedni érzékeny pontját, a hasát. Ha ezt a viselkedést tapasztaljuk, kérjük ki kutyaviselkedési szakember tanácsát, hogyan szoktassuk hozzá az érintéshez, a simogatáshoz és hogyan építsük fel önbizalmát, hogyan segítsünk neki magabiztosabbá válni.

 

Legyünk türelmesek, hagyjunk neki időt, hogy megszokja a simogatást. Az is lehet, hogy éppen olyan helyen érintettük meg, ahol csiklandós. Ha nem szeretnénk kizökkenteni magunkat a pocakvakargatás kellemes élményéből, inkább kerüljük a csikis pontokat.

 

 

Jöhet a pocaksimi
Jöhet a pocaksimi!
Fotó: buzzfeed.com

 

 

Pocaksimire fel!

 

A törődés e formája növelheti a bizalmat, mélyítheti a kettőnk közötti kapcsolatot, szeretetteljes kötődést. Kezdjük gyengéd érintéssel és figyeljük meg, hogyan reagál rá. Az erős dögönyözés, vakargatás kellemetlen lehet számára, meginoghat belénk vetett bizalma. Hagyjuk, hadd mutassa meg, hol és hogyan tetszik neki a pocaksimi.

 

Egyes kutyák jobban igénylik a pocaksimit reggelente, amikor a szerotonin szintje magasabb vagy pihenés előtt, amikor egy kis lazításra vágynak. Néhány egyszerű trükkel kellemesebbé tehetjük számára az élményt. Először is nézzük meg, milyen jeleket ad (ld. fent), mert nem biztos, hogy éppen erre vágyik. Ne erőltessük, mert az alááshatja a bizalmat. Fogadjuk el, ha azt üzeni, „Köszönöm, most inkább nem kérem”. Ettől megnyugodhat, és bizalma erősödhet irányunkban. Viszont ha szabad az út a pocaksimihez, mi is legyünk nyugodtak, testtartásunk legyen laza, hangunk csendes. Kezdhetjük a has gyengéd érintésével, majd lágy, körkörös mozdulatokat tehetünk a pocak mentén. Ha kis időre abbahagyjuk, és kutyánk mancsával megérinti a kezünket, vagy jólesően dünnyög, így adhatja tudtunka, hogy „kérek még”. Ha odébbáll, akkor mára elég volt.

 

Próbálkozhatunk különböző kézmozdulatokkal is: finom dögönyözés, enyhe vakargatás vagy csipkedés, mintha fogaival rágcsálná a területet… Találjuk meg, melyik tetszik neki a legjobban, a legfontosabb azonban az, hogy tartsuk tiszteletben kéréseit, és úgy érjünk hozzá, ahogy neki is kellemes.

 

 

Összegzés

 

Találjuk meg, mi működik számunkra, milyen módon adhatjuk jelét a kettőnk közötti köteléknek. Ha szereti a pocaksimit, örüljünk neki! Ha nem, akkor se keseredjünk el, inkább keressük meg azt, mely testrészén fogadja nyugodtan a simogatást. Ez lehet a fülek gyengéd masszírozása, a hátának, oldalának finom végigsimítása, vagy ha egyszerűen csak nekünk dől, és hagyja, hogy ráhelyezzük kezünket fejére, vállára, hátára. Fontos, hogy mindkettőnk számára pozitív érzéssel járjon az érintés. Elvégre minket is örömmel tölt el, ha kutyánk boldog, kis odafigyeléssel pedig könnyedén tehetünk érte – akár egy pocaksimivel.

 

 

Sok kutya szereti, ha megvakargatjuk a pocakját
Sok kutya szereti, ha megvakargatjuk a pocakját
Fotó: awesomelycute.com

 

 


 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: lucypetproducts.com
Cikk első megjelenése: 2020. október 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Minden reggel így várja a postást a hatalmas kutya, hogy üdvözölhesse Minden reggel így várja a postást a hatalmas kutya, hogy üdvözölhesse
Egyszerűen imádják egymást!

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Hírek - Címlapon
Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Annie hercegnő - Ilyen vidáman telnek egy 19 éves kutya napjai, mióta kihozták a menhelyről Hírek - Címlapon
Annie hercegnő - Ilyen vidáman telnek egy 19 éves kutya napjai, mióta kihozták a menhelyről