A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit?

2020. October 14., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Simogatás közben kedvenced a hátára hemperedik és ragyogó tekintettel néz? Mintha azt kérné, vakargasd meg a pocakját is. Mitől olyan jó, és mit árul el kettőtök kapcsolatáról?A kutya és gazdája közötti kötődés egyik legnagyszerűbb kifejeződése – a puszi mellett – a simogatás. Amikor egymás mellett üldögélünk, pihenünk és simogatjuk kedvencünket (vagy csak kedvesen megérintjük), nemcsak az iránta való törődésünket mutatjuk ki, hanem azt is, hogy fontos számunkra. Szeretjük őt, és ezt kutyánk is tudja.

 

Előfordult már, hogy kedvenced simogatás közben a hátára hemperedett, és olyan tekintettel nézett, mintha valamit kérne? Esetleg megbökdösött a mancsával párszor? Talán éppen így jelezte, hogy itt az ideje egy kis „pocaksiminek”. A kötődés egy mélyebb – mondhatni intimebb – formája ez, hiszen a has a kutya egyik legsebezhetőbb része, a hátán fekve pedig teljesen védtelenné válik e terület.

 

Ha a pocak érintése, simogatása láthatóan ellazítja, megnyugtatja a kutyát, azzal a kapcsolatunk újabb szintre lépett: feltétel nélküli bizalmának egyik jele, ha önként felfedi érzékeny pocakját, és engedi, hogy hozzáérjünk. Sőt! Egyenesen kéri, követeli, hogy ott simogassuk.

 

Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a pocakjukat
Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a pocakjukat?
Fotó: treehugger.com

 

Alárendelt viselkedés vs. Pocaksimogatás

 

A kutyák két okból mutatják meg pocakjukat: alárendeltségüket szeretnék kifejezni általa vagy éppen arra vágynak, hogy megvakargassuk a területet. Fontos, hogy meg tudjuk különböztetni e két állapotot, mielőtt beadnánk a derekunkat.

 

Ha a hátára gördül egy társas helyzetben, üzenheti azt, hogy nem jelent fenyegetést, veszélyt a másik fél számára. Ha ilyenkor simogatjuk meg a kutyát, az viszont idegesség teheti és növelheti az általa érzett stresszt, hiszen testének egyik legsebezhetőbb részén érintjük meg. Milyen jelekről vehetjük észre?

  • Feszült testtartás, a kutya lekushad, összehúzza magát kicsire, izmai merevek („lefagy”)
  • Száj: ajkait összezárja, vagy élesen hátrahúzza (melyet sokan tévesen mosolynak vélnek, holott a feszültség, félelem jele); sűrűn megnyalja ajkait, nyelvével csettinthet
  • Szemek: kikerekednek, a tekintet a távolba mered vagy kilátszik a szem fehér vonala, miközben a kutya az emberre néz; össze is húzhatja szemhéjait, hunyorog, feszülten pislog
  • Farok: merev vagy csóvál, de a farok tövének környéke feszült, és a kutya be is húzhatja lábai közé, mintegy eltakarva a hasát
  • Hangadás: nincs vagy halkan nyüszög.

Ezzel szemben az a kutya, amelyik élvezi a pocaksimogatást, alábbi jeleket mutatja:

  • Laza testtartás, izgatottságában kisebb örömtáncot is járhat
  • Száj: ellazult, nyitott, nyelve kilóghat oldalra, ráérős nyammogás
  • Szemek: csillognak, nyitotta vagy a kutya békésen, jólesően hunyorog
  • Farok: lazán csóvál vagy leengedi.
Alárendeltségét is jelezheti a kutya, ha a másik fél előtt hátára hemperedik és hasát mutatja
Alárendeltségét is jelezheti a kutya, ha a másik fél előtt hátára hemperedik és hasát mutatja
Fotó: psychologytoday.com

 

De miért szeretik ennyire?

 

A válasz felér egy rejtéllyel, de a legvalószínűbb az, hogy egyszerűen jólesik nekik. Amikor megérintjük kutyánkat, simogatás közben a szőrszálak mozgása az agy egy bizonyos területén stimulálja a neuronokat, mely kellemes érzéssel tölti el őket. A hason lévő rövidebb szőrszálaknak köszönhetően ez az érzés intenzívebbé válhat. Észrevehettük azt is, hogy a gyengéd simi hatására kedvencünk teljesen ellazul és álomba merül.

 

Dörgölőzhetnek a földbe vagy szőnyegbe azért, mert viszket az adott testtájuk, vagy ellenállhatatlan illatokra bukkantak, melyekkel szívesen befednék magukat. Hátsó lábukkal megvakarhatják fejüket, nyakukat, vállukat, ha pedig lábaik, mancsaik vagy hátsó részük, farkuk viszket, fogaikkal megrágcsálva enyhíthetik a viszketést.

 

A pocakjukat azonban nehezebben érik el – a pocakvakargatás ilyenkor a gazdira vár. (Elvégre nekünk is igen nagy megkönnyebbülés, ha valaki megvakargatja a hátunk közepét, amit aligha érnénk el.) Ha a gazdi „nincs kéznél” vagy a kutya számára kellemetlen érzékeny testrészének érintése, megfigyelhetjük, ahogy hason fekve kúszik a fűben, szőnyegen, miközben mellső mancsaival húzza és hátrafelé nyújtott lábaival tolja magát előre. Néha előre-hátra is hintázhat, ha különösen tetszik neki a helyzet.

 

Ha sűrűn tesz így, a has bőrén vagy combhajlatokban kipirosodást, váladékozást, kellemetlen szagot veszünk észre, mielőbb vigyük el kedvencünket állatorvoshoz! Az állandó viszketés hátterében állhat allergia, bőrfertőzés, parazita, és egyéb, kezelésre szoruló betegség.

 

Pocakvakargatás - A kutyák is lehetnek csiklandósak
Pocakvakargatás - A kutyák is lehetnek csiklandósak
Fotó: dogideas.net

 

Mire figyeljünk?

 

Ne feledjük azonban, hogy nem mindegyik kutya szereti a pocakvakargatást! Soha ne erőltessük a dolgot! Ha közeledésünkre azonnal hanyatt vágja magát, farkát lábai közé húzza, mintegy eltakarva hasát, jelt adhat félelmének, alárendeltségének. A kölyökkutyák gyakrabban hemperednek hátukra felnőttek előtt, illetve idegenekkel való találkozáskor. De ha megfelelő körülmények között, biztonságban, szeretettel körülvéve nevelkednek, megtanulják, hogy a pocaksimi jó dolog.

 

Ha a kutya remeg, reszket vagy összerándul simogatás közben, eredhet egy korábbi kellemetlen élményből. Egy mentett vagy hiányosan szocializált kutya esetében elképzelhető, hogy eddigi életében nem sok jót tapasztalt az embertől, nem tudja, hogy jelenlétében kellemes dolgok is történhetnek, és/vagy még nem szokott hozzá a gyengéd érintéshez. Ha fenyegetve érzi magát, lehet, hogy jobbnak tartja „megadni magát” – vagyis felfedni érzékeny pontját, a hasát. Ha ezt a viselkedést tapasztaljuk, kérjük ki kutyaviselkedési szakember tanácsát, hogyan szoktassuk hozzá az érintéshez, a simogatáshoz és hogyan építsük fel önbizalmát, hogyan segítsünk neki magabiztosabbá válni.

 

Legyünk türelmesek, hagyjunk neki időt, hogy megszokja a simogatást. Az is lehet, hogy éppen olyan helyen érintettük meg, ahol csiklandós. Ha nem szeretnénk kizökkenteni magunkat a pocakvakargatás kellemes élményéből, inkább kerüljük a csikis pontokat.

 

Jöhet a pocaksimi
Jöhet a pocaksimi!
Fotó: buzzfeed.com

 

Pocaksimire fel!

 

A törődés e formája növelheti a bizalmat, mélyítheti a kettőnk közötti kapcsolatot, szeretetteljes kötődést. Kezdjük gyengéd érintéssel és figyeljük meg, hogyan reagál rá. Az erős dögönyözés, vakargatás kellemetlen lehet számára, meginoghat belénk vetett bizalma. Hagyjuk, hadd mutassa meg, hol és hogyan tetszik neki a pocaksimi.

 

Egyes kutyák jobban igénylik a pocaksimit reggelente, amikor a szerotonin szintje magasabb vagy pihenés előtt, amikor egy kis lazításra vágynak. Néhány egyszerű trükkel kellemesebbé tehetjük számára az élményt. Először is nézzük meg, milyen jeleket ad (ld. fent), mert nem biztos, hogy éppen erre vágyik. Ne erőltessük, mert az alááshatja a bizalmat. Fogadjuk el, ha azt üzeni, „Köszönöm, most inkább nem kérem”. Ettől megnyugodhat, és bizalma erősödhet irányunkban. Viszont ha szabad az út a pocaksimihez, mi is legyünk nyugodtak, testtartásunk legyen laza, hangunk csendes. Kezdhetjük a has gyengéd érintésével, majd lágy, körkörös mozdulatokat tehetünk a pocak mentén. Ha kis időre abbahagyjuk, és kutyánk mancsával megérinti a kezünket, vagy jólesően dünnyög, így adhatja tudtunka, hogy „kérek még”. Ha odébbáll, akkor mára elég volt.

 

Próbálkozhatunk különböző kézmozdulatokkal is: finom dögönyözés, enyhe vakargatás vagy csipkedés, mintha fogaival rágcsálná a területet… Találjuk meg, melyik tetszik neki a legjobban, a legfontosabb azonban az, hogy tartsuk tiszteletben kéréseit, és úgy érjünk hozzá, ahogy neki is kellemes.

 

Összegzés

 

Találjuk meg, mi működik számunkra, milyen módon adhatjuk jelét a kettőnk közötti köteléknek. Ha szereti a pocaksimit, örüljünk neki! Ha nem, akkor se keseredjünk el, inkább keressük meg azt, mely testrészén fogadja nyugodtan a simogatást. Ez lehet a fülek gyengéd masszírozása, a hátának, oldalának finom végigsimítása, vagy ha egyszerűen csak nekünk dől, és hagyja, hogy ráhelyezzük kezünket fejére, vállára, hátára. Fontos, hogy mindkettőnk számára pozitív érzéssel járjon az érintés. Elvégre minket is örömmel tölt el, ha kutyánk boldog, kis odafigyeléssel pedig könnyedén tehetünk érte – akár egy pocaksimivel.

 

Sok kutya szereti, ha megvakargatjuk a pocakját
Sok kutya szereti, ha megvakargatjuk a pocakját
Fotó: awesomelycute.com

 


 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: lucypetproducts.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mindenkit megölel a menhelyi árva kutya, annyira vágyik a szeretetre Mindenkit megölel a menhelyi árva kutya, annyira vágyik a szeretetre
Ahogy kiengedik a kennelből, első reakciója az, hogy megöleli sétáltatóját. Útja során mindenkit elhalmoz szeretetével, akivel találkozik.

Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz? Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz?
Önfeledten játszanak egymással, összebújva alszanak. Szívmelengető látvány, ahogy két kutya úgy igazából egymásra talál, és életre szóló barátságot köt. Vajon ugyanúgy kötődnek pajtásukhoz, mint a gazdihoz?

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

Miért páratlan a kutya és gazdi között kialakuló kapcsolat? Miért páratlan a kutya és gazdi között kialakuló kapcsolat?
Lelkesen köszönt minket, mindig kapható egy kis játékra és akkor is mellettünk van, amikor vigaszt keresünk. Csillogó tekintetéből szeretet árad, megnyugtató jelenléte csodálatos támasz.

Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre
Jelenléte mosolyt csal az arcokra, kedvességért cserébe pedig rengeteg szeretetet kap az utcáról mentett 13 éves csivava.

12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden 12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden
Hűséges barát, szeretetteljes társ, lelkünk gyógyítója ő, a kutya. A maga módján pedig ő is tisztán tudtunkra adja, hogy számára mi vagyunk a legfontosabbak a világon.

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák
El sem tudnánk képzelni az életünket kutyák nélkül! Jelenlétük megannyi pozitív élményt nyújt, mely testi, lelki és mentális egészségünkhöz is hozzájárul. Lássuk a legfontosabbakat 5 pontban.

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek
Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla, hiszen ő a legjobb barátunk. Tegyünk róla, hogy ez fordítva is igaz legyen!

Ráadta pólóját a hidegben fagyoskodó kóbor kutyára a jószívű fiatalember Ráadta pólóját a hidegben fagyoskodó kóbor kutyára a jószívű fiatalember
Sokak szemében apróságnak tűnhet, de a magányos, didergő kutyának a világot jelenthette a cseppnyi gondoskodás, amit a férfitől kapott.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
“Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok Hírek - Címlapon
“Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok
Amikor a mesék valósággá válnak: egy mentett róka és egy kutya különös barátsága Hírek - Címlapon
Amikor a mesék valósággá válnak: egy mentett róka és egy kutya különös barátsága