A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehet a kutya kukoricát?

2023. augusztus 15., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Nyári finomságunk, a főtt kukorica szinte olyannyira hozzánőtt a strandszezonhoz, hogyha akarnánk, sem tudnánk megfeledkezni róla. De mi a helyzet kedvenceinkkel? Adhatunk nekik belőle?



 

A kukorica megannyi jótékony hatással bír egészségünkre, ugyanakkor fontos tisztában lenni fogyasztásának lehetséges veszélyeivel is, ha kutyusunk is szívesen kérne belőle egy kis kóstolót.

 

Kis mennyiségben a nyers és a főtt kukorica biztonságos eledelnek számít, de csak és kizárólag azután, hogy a kukoricaszemeket eltávolítottuk a csőről. A kukorica kiváló szénhidrát- és fehérjeforrás, emellett rostokban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban is bővelkedik. Vitaminokban (B, C, E, K) és ásványi anyagokban is gazdag (pl. kálium, magnézium).

 

 

Hogyan adjuk kutyánknak a kukoricát?

 

Akár nyers, akár főtt formájában szeretnénk meglepni vele, csak a kukoricaszemeket fogyassza el. Kerüljük a kukorica sózását, és ne tegyünk rá cukrot, illetve egyéb hozzávalókat, például a vajat. A vaj magas zsírtartalma nem tesz jót a túlsúlyos és elhízott kutyusoknak, hasnyálmirigy-problémák esetén pedig tovább fokozhatja a gyulladást. Ha a kukorica főzővízében hagyma vagy fokhagyma is volt, ne adjunk belőle kutyánknak, bármennyire is szeretne enni belőle.

 

 

Boldogan elrágcsálni a kölyökkutya a kukoricát, de inkább csak a szemeket adjuk neki
Boldogan elrágcsálni a kölyökkutya a kukoricát, de inkább csak a szemeket adjuk neki
Fotó: metamorphosis.com

 

 

Aranyszabály, hogy a jutalomfalatok és nasik a kutya napi élelemadagjának legfeljebb 10%-át tegyék ki. Ez a kukoricára is vonatkozik.

 

 

Kukoricacsutka ? Kutyának nem való!

 

A kukorica torzsája, vagyis a csutka ugyan remek rágcsálnivalónak tűnhet, de nagyobb darabjai fulladást okozhatnak, és mivel a kutya szervezetet úgy lett kialakítva, hogy nem tudja megemészteni a csutkát, ezért a belekben felhalmozódva bélelzáródáshoz vezethet. Ez egy rendkívül súlyos állapot, amely állatorvosi kezelés nélkül rövid idő alatt is életveszélybe sodorhatja a kutyát!

 

Alábbi tünetek esetén lehet arra gyanakodni, hogy a kutya kukoricacsutkát evett:

 

 

 

Kukorica - nyersen is kaphat belőle egy kicsit a kutya, de a csutkáját ne egye meg
Kukorica - nyersen is kaphat belőle egy kicsit a kutya, de a csutkáját ne egye meg
Fotó: loveyourdog.com

 

 

Mi a helyzet a konzervvel, és egyéb kukoricás ételekkel?

 

A kukoricakonzerv sajnos nem a legjobb választás, mivel gyakran olyan mennyiségben tartalmaz sót, mely a kutyákra nézve veszélyesnek számíthat. A sómérgezés jellemző tünetei:

 

  • Hányinger, hányás
  • Hasmenés
  • Étvágycsökkenés
  • Letargia (levertség)
  • Mozgáskoordinációs problémák
  • Fokozott szomjúságérzet és/vagy vizelés
  • Tremor (reszketés, remegés)
  • Rohamok
  • Kóma

 

A kukoricából készült rágcsálnivalók (pl. chips), készételek és egyéb, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek szintén amiatt okozhatnak gondot, hogy sótartalmuk meghaladhatja a kutya számára egészséges mennyiséget. Továbbá olyan hozzávalókat (fűszerek, mesterséges színezékek, tartósítószerek, stb.) is tartalmazhatnak, amelyek a kutya számára kerülendők.

 

A kukoricakenyér ínycsiklandó illatának sem könnyű ellenállni, mindenesetre nézzük meg az összetevőket, hogy van-e közöttük olyan, ami a kutyának tilos!

 

 

Ehet a kutya kukoricát - és ha igen, hogyan adjuk neki?
Ehet a kutya kukoricát - és ha igen, hogyan adjuk neki?
Fotó: thesprucepets.com

 

 

Pattogatott kukorica - ropogtathat belőle a kutya?

 

Ha az esti mozizáshoz egy nagy tál pattogatott kukoricára kívánunk rá, abból azért adhatunk neki pár falatot. Azok a szemek, amelyek nem „pattogtak ki” hő hatására, jobb, ha a komposztban landolnak, és nem a kutya pocakjában. Itt is ügyeljünk arra, hogy kerüljük a túlzásba vitt sózást, vajazást, és persze a boltokban kapható, különböző ízesítésű pattogatott kukoricáktól is jobb, ha távol marad a kutyus.

 

Például a karamellás, vagy a csokis, ez utóbbi ugyanis mérgező a kutyáknak! Itt írtunk bővebben arról, miért nem ehet a kutya csokoládét? 

 

 

Lehet a kutya allergiás a kukoricára?

 

Előfordulhat sajnos az is, hogy a kukorica allergiás reakciót vált ki a kutyánál. De szakértők szerint* ez sokkal ritkább, mint a tejtermékekkel vagy különféle húsokkal szembeni allergia. Feldolgozott formájában, például száraztápban okozhat problémákat az érzékenyebb kutyák számára (pl. puffadás, hasmenés, bőrkiütés, stb.) Ha erre gyanakodunk, mindenképpen kérjük ki állatorvosunk és kutyadietetikus tanácsát!

 


*https://www.petmd.com/dog/nutrition/can-dogs-eat-corn

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: thesprucepets.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Brimo partysátor Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál Hírek - Címlapon
Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál
Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Hírek - Címlapon
Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!