A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban

2023. november 18., 14:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A napi rutinban bekövetkező változásoktól kezdve az egészségi problémákig terjedhet azon okok széles köre, melyek miatt a kutya elutasítja az ételt. Mit szeretne velünk közölni és hogyan segíthetünk neki?



 

 

Az étvágy csökkenése és az étvágytalanság egészségi problémák gyakori jele, de visszavezethető pszichológiai, viselkedési vagy környezeti változásokra is. Bármikor előállhat olyan helyzet, amely érzelmileg, mentálisan és/vagy fizikailag is komoly hatással van a kutyára. Figyeljünk étkezési szokásaira, és ha bármilyen eltérést tapasztalunk, jegyezzük fel a körülményeket és az esetleges egyéb tüneteket is. Ne vegyük félvállról a jeleket, mert kedvencünk éppen az étel visszautasításával próbálhat meg valami fontosat közölni velünk. Érdemes állatorvos véleményét, szakértő segítségét kérni, mielőtt tovább gyűrűzne a probléma, a megelőzés itt is kulcsfontosságú! Lássuk hát, mire utalhat, ha a kutya nem kér enni, ám folyadékot továbbra is vesz magához.

 

1. Betegség

 

A kutya láthatóan nem érzi jól magát, rövid idő leforgása alatt elesetté, passzívvá válik, a megszokottnál többet alszik, és elveszíti az étvágyát. Lehet, hogy csupán megsérült szaladgálás vagy játék közben, és fájdalmat érez, ám komolyabb probléma is állhat a hátterében. Figyeljük meg testmozgását, járását néhány lépés erejéig: ha sántít vagy elgyengül, pihentessük és vigyük el állatorvoshoz. Az étvágytalanság emellett azonban súlyosabb állapotokra is utalhat, melyeket egy alapos kivizsgálás keretében lehet diagnosztizálni, majd a szükséges kezelést megkezdeni. Néhány példa:

  • allergia
  • mérgezés
  • depresszió
  • fertőzéses megbetegedés
  • fájdalom (pl. szájüregi vagy fogprobléma)
  • bélférgesség
  • nyelőcső-rendellenesség
  • autoimmun betegség
  • neurológiai rendellenesség
  • veseelégtelenség
  • májprobléma
  • rák
Étvágytalanság kutyáknál - betegség, változás a napi rutinban... megannyi oka lehet
Étvágytalanság kutyáknál - betegség, változás a napi rutinban... megannyi oka lehet
Fotó: Pinterest

 

2. Oltás, gyógyszerek mellékhatása

 

A védőoltások hatékonyan segíthetnek megelőzni bizonyos, a kutyákra súlyosan fertőző és életveszélyes betegségeket. A kölyökkori alapimmunizálást követően az évente kötelező veszettség elleni oltás mellett ne feledkezzünk meg a kombinált oltás ismétléséről sem. Előfordulhat azonban, hogy az oltást követően bágyadtság, elesettség lép fel, átmeneti étvágytalanság, hasmenés kíséretében. Ha 1-2 napon belül sem tér vissza a kutya étvágya, mindenképp kérjük ki állatorvosunk tanácsát! Egyes kutyák érzékenyebben reagálnak az oltásokra társaiknál, az injekciót követően érdemes várni a rendelőben, hogy allergiás reakció esetén azonnali ellátást kaphasson a kutya. Érdemes felvezetni az oltási könyvbe, hogy legközelebb más összetevőjű oltóanyagot kaphasson.

 

Ha a kutya gyógyszeres kezelés alatt áll, mellékhatásként felléphet bágyadtság és étvágytalanság is. Antibiotikumok szedése mellett fontos a pre- és probiotikumok alkalmazása, melyek óvják a gyomrot és a beleket az esetleges károsodásoktól. Konzultáljunk állatorvosunkkal kutyánk emésztőrendszerének támogatásáról. 

 

3. Új helyzetek - ismeretlen körülmények

 

Kedvenceink különbözőképpen viselkedhetnek idegen környezetben, új helyzetekben megijedhetnek, szoronghatnak. A költözés rendszerint nagy változás a résztvevők számára, történjen bár meglévő kutyánkkal a város vagy az ország másik részére, vagy örökbefogadás után otthonunkba. A beilleszkedés időszaka akár hetekbe is telhet, eleinte előfordulhat kedvetlenség, depresszió és étvágytalanság is. A környezetváltozás, az új és ismeretlen territórium szorongást válthat ki a kutyából is, stresszesnek élheti meg a helyzetet, ezért töltsünk vele minél több időt, hívjuk játszani és vigyük el nagy sétákra, hogy együtt fedezhessük fel a környékünket. Viselkedjünk természetesen, mintha máris otthon éreznénk magunkat, tegyük ki a megszokott etető- és itatótálját, alakítsuk ki a napi rutint – idővel rá fog jönni, hogy ez az új hely biztonságos számára.

 

4. Válogatós

 

Kutyáink is lehetnek válogatósak. Előfordulhat, hogy a felkínált étel nem ízlik neki, és egészen addig kerülni fogja a teli etetőtálját, amíg rá nem lelünk kedvenc eledelére. Étvágytalanság jelentkezhet akkor is, ha mindig ugyanazt az ételt kapja, melyet szeret, majd hirtelen másfajta eledelre váltunk, melynek íze merőben eltér a jól beválttól. A hirtelen átállás nem mindenkinek megy könnyen, ahhoz, hogy megszokja az új eledelt, bevethetünk egy trükköt: keverjük az új tápot a régivel, fokozatosan csökkentve a régi, s növelve az új mennyiségét. Ha továbbra sem hajlandó enni, próbáljuk meg, elfogadja-e a jutalomfalatot, főtt húst, és egyéb (kutyák számára is egészséges) finomságokat. Ha ezeket is elutasítja, ideje ellátogatni az állatorvoshoz!

 

Állatorvosi ellátásra is szükség lehet, ha a kutya visszautasítja az ételt
Állatorvosi ellátásra is szükség lehet, ha a kutya visszautasítja az ételt
Fotó: Pinterest

 

5. Gyomorrontás

 

A kutyák imádják felfedezni környezetüket és belekóstolnak szinte bármibe, ami útjukba akad. Ettől azonban könnyen elronthatják a pocakjukat, ami étvágytalansághoz vezethet. Tipikus jele, ha legelészni kezdenek, és nagy mennyiségű vizet fogyasztanak el, hogy „átmossák” emésztőrendszerüket. A nem megfelelő táplálék okozta gyomorrontás mellett azonban nem zárható ki az sem, hogy olyan falatot csent el az asztalról, mely káros, akár mérgező számára (pl. Xylitol-tartalmú édesség). Komoly gondot jelenthetnek a szétrágott játék vagy bot darabkái, a mérgező növények, a háztartásban fellelhető vegyszerek megkóstolása vagy a szemetesben történő turkálás is…

A hányás tartalma, a széklet állaga és szaga is árulkodó jelek lehetnek, jegyezzük fel az általunk tapasztaltakat, adott esetben vigyünk mintát a vizsgálatra. Az idegentestek, de a csontok is felhalmozódhatnak a belekben, bélelzáródást okozva, mely azonnali állatorvosi ellátást igényel!

 

Ügyeljünk arra, hogy kutyánkat olyan eledellel etessük, mely szervezete igényeihez és szükségleteihez szabva készült. A fűszeres, zsíros, nehéz ételek, az emberi fogyasztásra szánt rágcsálnivalók (chips, ropi és társaik) és édességek, kekszek nem tartoznak ezek közé, könnyen gyomorrontást okozhatnak kedvencünknél. Ha szeretnénk többet megtudni a helyes táplálásról, kérjük ki állatorvosunk és kutyatáplálkozási szakértő tanácsát!

 

6. Változás a rutinban

 

A kutyák szereti a rutint, idővel megtanulják, mikor jön a séta, az etetés ideje és azt is, mikor, mennyi időt kell eltölteniük otthon a gazdi(k) nélkül. A napirendben bekövetkező változások viszont kihatással lehetnek az etetés és a séta megszokott rendjére is, például költözés, munkahelyváltás, családi körülmények megváltozása, haláleset, stb. Ha hosszabb időn át nagyjából ugyanabban az ütemben zajlottak a mindennapok, jelentősebb változásokra kedvencünk az étel visszautasításával is reagálhat. A változás feszültté teheti, főleg, ha séták idejét, hosszát is befolyásolja.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kutya anyagcseréjéhez kell igazítani minden egyes percünket, de fontos, hogy a változásokat lehetőleg lassan, lépésről-lépésre vezessük be az életünkbe, időt hagyva kutyánknak is, hogy hozzászokhasson az új körülményekhez.

 

7. Egyedüllét

 

A kutyák szociális lények, társaságban – gazdájuk, családjuk körében – érzik jól magukat. Az egyedülléttől letargikussá, depresszióssá válhatnak, mely az étvágy csökkenésével is párosulhat. Ha napközben hosszabb időre magára kell hagynunk kedvencünket, kétségbeesésében nemkívánatos viselkedésekhez (rombolás, ugatás, vonyítás) folyamodhat. A szeparációs szorongás kezelése – mértékétől függően – időigényes folyamat, türelmet kíván és speciális tréningre is szükség lehet.

Új kedvencünk érkezésekor szervezzük úgy, hogy vele maradhassunk otthon, lépésről-lépésre szoktassuk hozzá az egyedülléthez. Hagyjuk magára 5-10 percre, majd fokozatosan növeljük az időtartamot, félórára, 1-2 órára. (Bekapcsolhatjuk a rádiót vagy a tévét is.) Hazaérkezés után jutalmazzuk meg egy jó nagy sétával, ahol kiengedheti felgyülemlett energiáit és elvégezheti a dolgát. Ügyeljünk arra, hogy a törékeny tárgyakat, a kutya egészségére veszélyes anyagokat (pl. vegyszereket) helyezzük olyan helyre, ahol nem férhet hozzájuk. Ne hagyjunk elől ételt sem!

 

Nem eszik a kutya? A háztartásban élő másik kutya vagy macska jelenléte is zavarhatja
Nem eszik a kutya? A háztartásban élő másik kutya vagy macska jelenléte is zavarhatja
Fotó: petfoodology.com

 

8. Idős kor, fogproblémák

 

Ha időskorú kutyánknak egyik napról a másikra elmegy a kedve az evéstől vagy csak kisebb mennyiségeket hajlandó elfogyasztani, ne fogjuk egyből az életkorára, és ne is hagyjuk rá. Az életkor előrehaladtával szervezetük gyengülhet, hajlamosabbak lehetnek a betegségekre, ezek közül is az egyik leggyakoribb a fogkövesség és a fogakat, szájüreget érintő elváltozások. A fogra lerakódott lepedék által képzett fogkő folyamatos gyulladásban tartja a fogínyt, sérülése esetén könnyebben utat találnak rajta keresztül a baktériumok: a vérkeringéssel elvándorolva vese- és májproblémákat is okozhatnak a szervezetben. A rendszeres fogápolás és a szakszerű fogkőeltávolítás segíthet a megelőzésben.

Félévente, negyedévente látogassunk el állatorvosunkhoz, mutassuk meg kedvencünk fogait, mondjuk el, milyen eledelt fogyaszt, így eldönthetjük, szükséges-e másfajta étrendre váltani, vitaminokat és kiegészítőket hozzáadni.

 

9. Zavarja a másik kutya jelenléte

 

Ha meglévő kutyánk mellé új társat választunk, az érzékenyebb ebek jelezhetik nemtetszésüket féltékenységgel és az étel elutasításával is. Mutassuk ki iránta szeretetünket, töltsünk vele minél több minőségi időt, ahogy azt az évek során megszokta, és vigyük el sétálni mindegyiküket külön-külön is. Így meglévő kedvencünk is érezni fogja törődésünket, és az új négylábú családtaggal is kialakíthatjuk, majd szorosabbra fonhatjuk a kötődést. Míg egyes kutyák kitörő örömmel fogadják a játszópajtás érkezését, másoknak időbe telhet, mire elfogadják az új társ jelenlétét. A közös séták, játék és foglalkozás azonban elősegíti a kapcsolatteremtést, csodás pillanatokat adhatnak a barátság útján.

 

Ha több kutya él egy háztartásban, mindegyiknek legyen saját etetőtálja, és célszerű otthonunk és kert több pontján is itatóedényeket elhelyezni, hogy a kedvükre valóból ihassanak. Vannak kutyák, akik szeretnek egyedül enni, például idősebb korban a maga komótos tempójában alaposan elrágcsálja eledelét, s a másik kutya (vagy macska) jelenléte, kíváncsiskodása zavaróan hat számára, pláne, ha az már fél perc alatt tisztára nyalta tálját, és belekóstolna társáéba is… Figyeljünk rá, hogy igény szerint nyugalomban fogyaszthassa el eledelét, s ha szükséges, külön is zárhatjuk őket az etetés idejére.  

 

10. Székrekedés

 

Székrekedés esetén alhasi fájdalom jelentkezhet, és kiszáradás léphet fel, mely együttesen elnyomhatja a kutya étvágyát. Ha levertnek tűnik, nincs kedve játszani, sétálni, és nehezére esik az ürítés, vizsgáltassuk ki. Szerencsés helyzetben elegendő, ha kellő mennyiségű rostot adunk eledeléhez, szükség esetén azonban székletkönnyítő készítmény felírására is sor kerülhet.

 

Kérek még! - Az egészség egyik alapja a jó étvágy: a kutya örömmel eszik és tisztára nyalja tálját
Kérek még! - Az egészség egyik alapja a jó étvágy: a kutya örömmel eszik és tisztára nyalja a tálját
Fotó: Pinterest

 

Étvágykeltő tippek és trükkök

 

  • Ha a kutya egészséges, csupán válogatós, csökkenthetjük a jutalomfalatok és az asztalról „lepottyanó finomságok” mennyiségét. Ezek mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kutyánk elutasítsa unalmas eledelét.
  • Derítsük ki, mik a kedvencei: feldobhatjuk ízletes húslevessel, párolt zöldséggel, reszelt almával, répával, főtt tojással, hússal. Keverjük a régi tápot az újjal, fokozatosan növelve az új arányát.
  • Etethetjük kézből is, de vigyázzunk – főleg kölyköknél – mert könnyen hozzászoknak e kényelemhez, és később visszautasíthatja, hogy a saját táljából egyen.
  • Ha több kutya van otthon, próbálkozhatunk elkülönítéssel (ketrec vagy külön szoba) az etetés idejére, hogy mindenki nyugalomban fogyaszthassa el vacsoráját.
  • Tartsuk be a napirendet, ám ha szükséges változtatni, tervezzünk előre és igyekezzünk olyan rutint kialakítani, mely kutyánk számára is kiegyensúlyozott. Ne etessük össze-vissza, hanem a nap meghatározott időpontjában.

Ha az étvágytalanság 1-2 napon túl is fennáll, esetleg hányás, hasmenés, hőemelkedés kíséri vagy a kutya nem ürít, ne habozzunk állatorvoshoz fordulni!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: barkingroyalty.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2019. június 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért szeretne a kutyám evés után játszani? Hírek - Címlapon
Miért szeretne a kutyám evés után játszani?
Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Hírek - Címlapon
Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!