A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mérgező növények, melyek veszélyt jelenthetnek kutyáinkra

2019. április 28., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Itt a tavasz, nyílnak a virágok. Nem csak a mezőkön, kirándulás, vagy városi séták alkalmával találkozhatunk csodaszép növényekkel, hanem sokszor kertünk is rejteget egy-egy dísznövényt, melyről sokszor nem is sejtjük, akár mérgező is lehet kedvencünknek.



Mielőtt a kutyát kiengedjük játszani a kertbe, nézzük végig a területet!

 

Sok növény mérgező kutyánk számára is, ha az nagyobb mennyiségben fogyaszt belőle
Sok növény mérgező kutyánk számára is, ha az nagyobb mennyiségben fogyaszt belőle
Fotó: etsy.com

 

Az egyik legkedveltebb dísznövényünk, az Aranyeső. Ez a növény a pillangósvirágúak rendjébe tartozik. Az összes alfaj minden része mérgező! Bár gyönyörű képeket készíthetünk kutyánkról Aranyeső előtt állva, de semmiképp se engedjük, hogy fogyasszon is belőle. Toxinjai súlyos tüneteket okozhatnak, az egyik órákig tartó hányást, nagyobb mennyiség elfogyasztásánál, pedig akár szívrohamot, légzésbénulást is, a másik két toxinja pedig az idegrendszerre hat, rohamokat, görcsöket idéz elő. Sajnos ugyanezek az anyagok megtalálhatóak a Csillagfürtben, illetve a mostanában újra kedvelt gyönyörű virágokkal nyíló Lilaakácban is.

 

A gyönyörű lila akác
A gyönyörű lila akác
Fotó: erdokertvad.hu

 

Főleg utcai séták alkalmával találkozhatunk a Madárbirssel. Ez a csalogató, piros bogyós termésű bokor kedvelt díszeleme parkjainknak, utcáinknak. Azonban bármilyen csalogató is, se a kutyánknak, se a gyermekünknek ne engedjük, hogy fogyasszon belőle. Magja ciánglikozidokat tartalmaz, egy 15 kg-os gyermeknél 80 termés elfogyasztása még mérgezést nem okozó mennyiségnek számít. Ugyan ennek a mennyiségnek már a fele is okozhat súlyosabb tüneteket, egy gyorsabb emésztő rendszerű kis-közép testű kutyánál főleg szédülést és hányást. A ciánmérgezést leginkább a mandula illatú leheletről ismerhetjük fel, ha ezt észleljük, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

 

A madárbirs termése
A madárbirs termése
Fotó: wikipedia.org

 

Mind a kertünkben, mind az utcákon találkozhatunk az egyik legkedveltebb illatú virágunkkal, a Gyöngyvirággal. Sajnos levelét sokan összetévesztik a Medvehagymával, ami ehető. A Gyöngyvirág toxinjai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak. Közepes mennyiségben fogyasztása halálhoz vezet, rendkívül mérgező növény!

 

Ha túléltük a városi sétákat és kimerészkedünk egy virágokkal tarkított mezőre, a Piros Gyűszűvirág fogyasztását mindenképp akadályozzuk meg! Ez a növény gyakran előfordulhat nagymamáink kertjében is. A Piros Gyűszűvirág levelének kivonatából szívgyógyszert készítenek, de nagyon kicsi a határ a halálos és a még gyógyításra alkalmas mennyiség között. A leveléből főzött teát még Winston Churchill-en is alkalmazták szívbajaira. Szívbénulást, szívrohamot okoz és sajnos nem csak emberekre, kedvenceinkre is hatással van. 

 

Piros gyűszűvirág
Piros gyűszűvirág
Fotó: wikiwand.com

 

Természetesen ezeket a növényeket (egy-két kivételtől eltekintve, pl. Gyöngyvirág) nagy mennyiségben kell fogyasztani, hogy akut tüneteket okozzon, azonban ha a kutya folyamatosan „hozzájut” ezekhez, a kisebb mennyiség is okozhat rosszullétet egy idő után. Minden esetben fokozottan vigyázzunk kedvencünkre!

 

 

 

Forrás: Kovács Szilvia
Indexkép forrás: wallpaperup.com
Cikk első megjelenése: 2016. április 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Ezekkel a virágokkal vigyázz, mérgezőek lehetnek kutyádra! Ezekkel a virágokkal vigyázz, mérgezőek lehetnek kutyádra!
Meglepnéd párod valamilyen különleges alkalomra egy szép virágcsokorral? Vagy csak kedveskednél egy cserepes növénykével? Ezekkel a virágokkal, növényekkel vigyázz, ha a háztartásban kutyus is van!

Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára
Mindennapjaink kihagyhatatlan frissítő itala, de tudjuk-e, hogy a benne lévő koffein milyen hatással lehet kutyáinkra?

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Füvezik a kutyám! Hírek - Címlapon
Füvezik a kutyám!
Rövid gerincű kutyák – léteznek, és így gyönyörűek Hírek - Címlapon
Rövid gerincű kutyák – léteznek, és így gyönyörűek