A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rövid gerincű kutyák – léteznek, és így gyönyörűek

2019. április 27., 08:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




Összenyomott test, hatalmas állkapocs, aránytalanul hosszú lábak, akárcsak egy malac, és egy vízköpő keresztezése. Igazán egyedülálló, különleges, és emellett rémisztő. Amikor meglátod, nem tudod egészséges-e, hátrahőkölsz, hogy biztos azt látod-e amit.



Pedig egészséges, életképes, és ugyanolyan édesen alszik a kanapén, mint bármelyik kutya.

 

Egy állatvédelemmel foglalkozó hölgy 2010-ben ajándékba kapta Cuda névre hallgató rövid gerincű kutyusát. Eleinte nem volt egy nyugodt éjszakája sem, hiába erősítette meg az állatorvos arról, hogy egészséges, féltette az ebet. A férje elborzadt a kutya látványától, emellett azonban sajnálta, és a világért sem vált volna meg tőle. Cuda, mint utólag kiderült egy szaporítótól vásárolt kutyus volt, akit megvásárlói két hét után tovább adtak az állatvédő hölgynek. Súlyos beltenyésztés áldozata lett, innen származik a rövid gerinc.

 

Ők is igénylik az aktív, szeretettel teli sétákat
Ők is igénylik az aktív, szeretettel teli sétákat
Fotó: thedodo.com

 

Az emberek találgatnak, mutogatnak, amikor meglátnak egy ilyen kutyát. Egyesek szerint a kép csak a photoshop műve lehet, mások szerin az állatot egy szűk ketrecben tartották, attól néz ki ilyen torzan. Kevesen tudják, hogy ezek az ebek úgynevezett rövid gerinc szindrómában szenvednek, mely nehezítheti a mozgásukat, gátolhatja a fejüket, végtagjaikat a szabad elmozdulásban. A szindróma ismeretsége egészen a 17. századig visszavezethető. Ebben az időben Cudahoz, és sorstársához Quasihoz hasonló felépítésű kutyák jelentek meg híres festményeken. David Klöcker festménye kutatásokat indított el. A kutyát eleinte ördögtől valónak tartották, azonban később rájöttek, hogy a betegség hátterében genetikai rendellenesség áll.

 

Vlad, aki az emberek előtt kissé szégyenlős
Vlad, aki az emberek előtt kissé szégyenlős
Fotó: thedodo.com

 

1956 és 61 között újra elővették a témát egy japán kutyus kapcsán. Sok éves tanulmány vette kezdetét, míg végül 2001-ben megjelent az eredmény a Kutyák genetikája című könyvben. Kijelentette, hogy a betegségben szenvedő szuka kutyák nagy része több ideig tüzel, valamint ha véletlenül képesek vemhesülni mindössze egy kölyköt hoznak a világra.

 

Egy friss kutatás során kiderítették, hogy hasonló, vagy azonos vérvonalú kutyák tenyésztésénél alakulhat ki ez a rendellenesség. Ezeknek a kutyáknak a szülei közeli rokonokkal lettek pároztatva, beltenyésztés áldozatául estek. Gyakori, hogy ha egy területen felüti a fejét a rövid gerincet okozó gén, akkor az több generáción át megtalálható ugyanabban a régióban.

 

Pig, a kis chau-chau mix
Pig, a kis chau-chau mix
Fotó: thedodo.com

 

Az internet segítségével számos rövid gerinc szindrómával született kutyára derült fény, a gazdák legtöbbször ismerik egymást, és egymás történetét. Az ebek kivétel nélkül befogadottak, vannak köztük border collie-k, uszkárok, chau-chau keverékek, és német juhász mixek. Egészségi állapotuk remek, egyetlen kiskutya vesztette idő előtt életét, mivel kölyökként nem gyarapodott. Hasonló teljes életre képesek, mint egészséges kutyatársaik, nincsenek különleges igényeik, és ugyanúgy szeretik gazdájukat. 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: thedodo.com
Cikk első megjelenése: 2016. május 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mérgező növények, melyek veszélyt jelenthetnek kutyáinkra Hírek - Címlapon
Mérgező növények, melyek veszélyt jelenthetnek kutyáinkra
Patrick Stewart ismét ideiglenes befogadó lett Hírek - Címlapon
Patrick Stewart ismét ideiglenes befogadó lett