A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők

2022. szeptember 19., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?



A fülproblémák sajnos eléggé gyakoriak kutyáknál, előkelő helyet foglalnak el a betegségek listáján. A hosszú hallójárat felépítése egészen egyedi, anatómiája különbözik a miénktől. A fülkagylótól befelé haladva egy ponton L-alakban elfordul, ennek köszönhetően a hallójáratba jutó szennyeződés könnyen megtelepszik és felgyülemlik. Eredményeként fájdalmas fertőzések alakulhatnak ki. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róluk – hogyan ismerhetjük fel, ha kutyánknak gond van a fülével, és mit tehetünk gyógyulása érdekében?

 

A fülfertőzések három típusa

 

A külső hallójárattól befelé haladva először a dobhártyával találkozunk, melyet a közép- és belső fül követ. A fülgyulladás (otitis) három típusra osztható attól függően, a fül mely részén található:

 • Otitis externa: a külső hallójárat gyulladása
 • Otitis media: a középfül gyulladása
 • Otitis interna: a belsőfül gyulladása

Fentiek közül a leggyakoribb az otitis externa, mivel a fülnek e része érintkezik legtöbbet a környezettel. A fülfertőzés lehet akut (hirtelen fellépő), krónikus vagy visszatérő. Érintheti az egyik, illetve mindkét fület.  

 

Fülproblémák - Bizonyos fajtáknál gyakoribbak, de bármely kutyát érinthetnek
Fülproblémák - Bizonyos fajtáknál gyakoribbak, de bármely kutyát érinthetnek
Fotó: Pinterest

 

A fülfertőzések tünetei

 

Az egészséges kutyafül tiszta és száraz. A külső hallójáratban ugyanakkor időről-időre megtelepednek mikroszkopikus méretű baktériumok és gombák. A gond akkor kezdődik, amikor szennyeződés kerül a fülbe, a kórokozók elszaporodnak és gyulladás lép fel. Leggyakoribb jelei:

 • a hallójárat bőre kipirosodik, mely kiterjedhet a fül belső oldalára is
 • kellemetlen szag
 • viszkető fül, melyet a kutya vakarózással próbál enyhíteni
 • fájdalom
 • fejrázás
 • fejfordítás, vagyis a kutya arra az oldalra billenti a fejét, amelyiken a fájós füle van
 • váladékozás

A fertőzés típusától és súlyosságától függően a kutya hallása átmenetileg vagy véglegesen károsodhat, továbbá egyensúlyproblémák léphetnek fel nála. Ritkább esetben a fertőzés megtámadhatja a szervezetet, ilyenkor figyelmeztető tünet lehet az étvágytalanság, bágyadtság, levertség, hőemelkedés, láz, előfordulhat, hogy a kutya a szokásosnál többet alszik.

 

Fülfertőzések, fülbetegségek kutyáknál - Tünet, ha gyakran rázza a fejét
Fülfertőzések, fülbetegségek kutyáknál - Tünet, ha gyakran rázza a fejét
Fotó: askariel.com

 

Mi okozhat fülfertőzést?

 

Kutyáknál megannyi tényező vezethet fülproblémák kialakulásához. Ez lehet egy betegség, mely (még) nem produkál tünetet, de csökkenti a szervezet általános védekezőképességét, és nem tud leküzdeni egy olyan fertőzést, melyet egészséges állapotában gond nélkül ki tudna iktatni. Ha a fület nedvesség, pára éri, vagy begyullad, a benne lévő baktériumok és gombák könnyedén elszaporodhatnak.

 

A fülfertőzések leggyakoribb okai:

 • idegen test a hallójáratban (pl. toklász, tüske, kalászos fű)
 • paraziták (fülrühatka, szőrtüszőatka, stb.)
 • fokozott nedvesség éri a fület úszás, fürdetés következtében
 • ételallergia
 • környezeti allergia (pl. pollenallergia)
 • az endokrinrendszer betegségei (pl. pajzsmirigy-alulműködés)
 • autoimmun betegségek (pl. pemphigus – hólyagos bőrbetegség, lupus, vaszkulitisz – a vérerek falának gyulladásos betegsége)
 • szövetszaporulat, kinövés a hallójáratban (pl. polip)
 • a rák bizonyos típusai
 • fülsérülés

Mindezen problémák hatására a fül és a hallójárat is fogékonyabbá válhat bakteriális és/vagy gombás fertőzésekre. Étel- vagy pollenallergia, de a bűzmirigy telítettsége miatt is viszkethet a kutya bőre, és a folyamatos vakarózás miatt kisebesedhet, elfertőződhet a fül is

 

Ha a kutya fájdalmat jelez, sűrűn vakarja a fülét és emellett a fejét is rázza, vérömleny (hematóma) jöhet létre a folyamatos irritáció következtében. Főként a fülkagyló belső felületén (ún. sajka) vagy hegyén alakulhatnak ki, ahol a vérerek sérülése miatt kiáramló vér megalvad, felgyülemlik és duzzanatot okoz. A bőr feszül, mindez jelentős fájdalommal jár a kutya számára.

 

Fülproblémák kutyáknál - Tavasszal, nyáron és ősszel a magas fű, kalászos fű, toklász, bogáncs is veszélyes
Fülproblémák kutyáknál - Tavasszal, nyáron és ősszel a magas fű, kalászos fű, toklász, bogáncs is veszélyes
Fotó: tractive.com

 

Más kutyákra is átterjedhet a fülfertőzés?

 

Ez a betegség okától függ, de általában véve a fülfertőzések az adott kutyára korlátozódnak. Kivétel ez alól a rühesség, mivel a fülatkák rendkívüli fertőzőképességgel bírnak. Ez esetben a fertőzőtt kutyával együtt élő, azzal sűrűn érintkező minden kutyát egyidejűleg kezelni kell a problémára. A fülrühesség viszonylag gyakori kölyökkutyáknál, mivel az immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. Feltűnő lehet, hogy a fülön és a fül tövében lévő szőrzet megkopik, a szőrszálak egy része foltokban kihullik, a bőr ráncossá válik. Előfordulhat az is, hogy kezdetben még nem látszódnak a tünetek, de fertőzőképessége miatt átadja a többi kutyának a betegséget. Ezért is fontos, hogy mielőbb ellátogassunk az állatorvoshoz, amikor új kedvencet fogadunk be otthonunkba.  

 

A fülfertőzéseket minden esetben ki kell vizsgáltatni, mielőtt a helyzet súlyosbodna! A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus, közismertebb nevén „MRSA” és egyéb veszélyes kórokozók gyógyítása sajnos hosszú ideig is eltarthat, és a kutya számára is rendkívül kellemetlen a komoly fájdalom és a folyamatos kezelések miatt.

 

Figyelem! Ajánlatos alaposan kezet mosni minden alkalommal, miután érintkezésbe kerültünk egy fülfertőzéssel küzdő kutyával. Ide értendő a simogatás és természetesen a beteg fül tisztítása, helyileg alkalmazható készítményekkel (fülcsepp, kenőcs, stb.) történő kezelése is.

 

Egy kis anatómia - a kutya füle
Egy kis anatómia - a kutya füle
Fotó: bowwowinsurance.com.au
(Fordítás: kutyabarathelyek.hu)

 

Magától is meggyógyulhat a fülfertőzés?

 

A fülfertőzések jelentős hányada nem múlik el magától, minden esetben állatorvosi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis és terápia megállapításához. A gyulladás, fertőzés, sérülés a fül különböző részeit érintheti, és bizonyos gyógyszerek, helyi készítmények csak bizonyos esetekben használhatóak. Például egy átszakadt dobhártyánál egyes fülcseppek toxikusak lehetnek a középfül számára, így másfajta cseppet kell alkalmazni. Ezt minden esetben az állatorvos dönti el.

 

Kezelhetjük kizárólag otthon a fülfertőzést?

 

A válasz röviden és tömören: nem. A kutya füle meglehetősen bonyolult és érzékeny szerkezet, mi pedig nem láthatunk bele, nem tudhatjuk, mi rejlik benne. Megfelelő szakképzettség, gyakorlat, műszeres felszereltség nélkül nem tudjuk megállapítani a baj pontos okát. Ha kedvencünk fülénél bármilyen gondot tapasztalunk, kezelését bízzuk az állatorvosra!

 

Fülfertőzésre, betegségre utalhat, ha a kutya gyakran vakarja a fülét
Fülfertőzésre, betegségre utalhat, ha a kutya gyakran vakarja a fülét
Fotó: Pinterest

 

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

 

Az állatorvos felméri a kutya fülének és hallójáratának állapotát, mintát vesz a benne található szennyeződésből, váladékból. Abban az esetben, ha a fájdalom túl erős, és a kutya számára fülének érintése is elviselhetetlen, előfordulhat, hogy az idegen testet, illetve a kórokozóktól hemzsegő, felgyülemlett koszt csak altatásban tudja eltávolítani. Ezután különféle vizsgálatok, tesztek következhetnek:

 • Citológiai vizsgálat: fültamponnal mintát vesznek a kutya fülváladékából, egy tárgylemezen megfestik és kenetet készítenek belőle. Mikroszkópos vizsgálatával megállapítható, hogy baktériumok, gombák vagy paraziták okozzák-e a fertőzést.
   
 • Laboratóriumi vizsgálat: a fülváladékból vett minta tenyésztése segít pontosan meghatározni az adott kórokozó faját, valamint azt is, hogy mely antibiotikumokkal kezelhető hatékonyan a fertőzés.
   
 • Műszeres vizsgálat: a hallójárat megtekintésében nyújt segítséget a kézi otoszkóp (fültükör), valamint jól felszerelt rendelőkben, fülészeti szakrendeléseken a videó-otoszkóp.  
   
 • Vérvétel: szükséges lehet annak megállapítására, a fülprobléma hátterében áll-e hormonális eredetű vagy autoimmun betegség.
   
 • Képalkotó vizsgálatok: a koponyáról készült röntgen és/vagy CT, MRI felvételek segítenek behatárolni a fertőzés kiterjedését (pl. mennyire érintett a belső fül).
Állatorvos vizsgálja a kutya fülét
Állatorvos vizsgálja a kutya fülét - Baj esetén bízzuk a kezelést szakemberre
Fotó: thesprucepets.com

 

Hogyan kezelhetőek a fülfertőzések?

 

A diagnózis alapján állatorvosunk kezelési tervet készít, melynek részeként felírhat szájon át adható antibiotikumot, helyileg alkalmazható cseppet és/vagy krémet a fül tisztítására és gyógykezelésére. Amennyiben műtéti beavatkozás szükséges, ennek részleteit és a további terápiát is egyezteti a gazdival.

 • Helyi készítmények: fültisztító folyadék, kenőcs vagy csepp. Hatékonyságát elősegíti, ha minél mélyebbre jut be a hallójáratba.
   
 • Szájon át adható tabletták: a fertőzés típusától és mértékétől függően felírhatnak antibiotikumot, gombaölő vagy szteroidos gyógyszert.
   
 • Műtét: krónikus vagy visszatérő fertőzés esetén előfordulhat, hogy a fül nem reagál a kezelésre. Ha semmilyen helyi és/vagy szájon át adható terápia nem segít, műtéttel nyithatják meg a beszűkült hallójáratot vagy eltávolíthatják a károsodott szöveteket.
Fertőzés alakulhat ki a kutya fülében, ha gyakran éri víz és nem tud megszáradni
Fertőzés alakulhat ki a kutya fülében, ha gyakran éri víz és nem tud megszáradni
Fotó: Twitter

 

Mi történik, ha a fertőzés krónikussá válik?

 

A krónikus fülfertőzések gyógyítása hosszú időt, akár heteket, hónapokat is igénybe vehet, mely egyaránt a beteg kutyát és a gazdikat is megviselheti. Bizonyos fajtákra és keverékeikre sajnos jellemzőek a visszatérő fülfertőzések; ennek hátterében a fül alakja mellett genetikai tényezők is szerepelhetnek. Idővel megvastagodhatnak a fül szövetei, így az érzékeny bőr is, mely tovább nehezíti a kezelést.  
 

 • Cocker spánielek és springer spánielek: hosszú, lelógó füleik miatt fogékonyabbak a fülbetegségekre. Könnyen beleragad a kosz és különféle idegen testek is. Séta, kirándulás során bogáncsok, toklászok, fűszálak gabalyodhatnak a fül szőrébe, s ha nedvesség éri, lassan szárad, bepárásodik a fülkagyló és a hallójáratban is megülhet a víz. Esetükben a fülzsír termelésében szerepet játszó mirigyek száma is magas.
   
 • Shar pei: a kicsiny fülekhez rövid, szűkebb hallójárat párosul, melyben könnyen felgyülemlik a szennyeződés.
   
 • Labradorok és golden retrieverek: hajlamosabbak lehetnek olyan allergiákra, érzékenységre, mely krónikus vagy visszatérő fülbetegségekhez vezethet.
   
 • Schanuzerek, uszkárok, terrierek: a hallójáratban növekvő szőrszálakban könnyen megül a kosz, mely fertőzésekhez vezethet.

A krónikus fülfertőzések kezelése kihívás elé állíthatja mind a gazdit, mind az állatorvost. Fontos, hogy idejekorán felismerjük a problémát, és ha a vizsgálatok alapján megvan a diagnózis, tartsuk be az állatorvos által előírt kezelést!  Krónikus betegség esetén ez akár 6-8 hétig is eltarthat, ezt követően újabb tesztekre lehet szükség, hogy megbizonyosodjunk afelől, a kutya meggyógyult. Ha túl korán hagyják abba a gyógyszerelést, vagy nem ismerik fel a háttérben álló egyéb betegségeket, a fülfertőzés újra és újra visszatérhet.

 

Tartsuk tisztán kutyánk fülét, vigyázzunk egészségére
Tartsuk tisztán kutyánk fülét, vigyázzunk egészségére
Fotó: canal-midi.info

 

Megelőzhetőek a fülfertőzések?

 

Amennyiben a kutya szőrzete megkívánja, a rendszeres kozmetikázásról ne feledkezzünk meg. A fül tisztántartására is fordítsunk figyelmet, főleg, ha a kutya szeret úszni és/vagy gyakori fürdetésre szorul. A fültisztítás kapcsán kérjük ki állatorvosunk véleményét, és csak az általa ajánlott készítményeket alkalmazzuk, hiszen többféle fültisztító folyadék és csepp is elérhető a piacon. Szakértő segítséggel kiválaszthatjuk a kutyánk számára megfelelőt.

 

Mit ne tegyünk?

 • Ne használjunk alkoholt és hidrogén-peroxidot, mert azok ártalmasak az egészséges sejtekre nézve.
 • Ha fülpálcikát kell használnunk, ne dugjuk mélyre a kutya hallójáratába, mert felsértheti, átszakíthatja a dobhártyát. Ez rendkívül fájdalmas és további problémákat okozhat.
 • A fülredők és fülkagyló tisztítására használhatunk puha törlőkendőt, vattapamacsot.

Fültisztítás okosan

 • Vigyük fel a fültisztító folyadékot a fül bőrére, természetesen az előírást követve.
 • Hajtsuk rá a kutya fülét, masszírozzuk gyengéden, egyenletesen a fül tövét.
 • Töröljük tisztára a fület gyengéden egy tiszta törlőkendővel, kisméretű puha törölközővel vagy vattapamaccsal.
 • Alkalmazzuk az állatorvos által felírt cseppet/krémet/kenőcsőt a kutya fülére.

Vigyázzunk kedvencünkre, hogy füle is egészséges maradhasson. Ha bármilyen problémát észlelünk, mutassuk meg állatorvosnak!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2021. május 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tündéri pótfüleket kapott a kutyatámadásban megsérült pitbull keverék Tündéri pótfüleket kapott a kutyatámadásban megsérült pitbull keverék
Hihetetlenül aranyosak a lobogó fülek, melyek elfedik szépséghibáját!

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén
Változatos tünetei miatt nem mindig könnyű felismerni a betegséget, ám az állapot hamar súlyosbodhat, ezért mielőbbi állatorvosi ellátást igényel. Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Börtönbüntetésre ítélhetik a testvére kutyáját felakasztó férfit Hírek - Címlapon
Börtönbüntetésre ítélhetik a testvére kutyáját felakasztó férfit
A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig Hírek - Címlapon
A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig