A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők

2023. október 18., 15:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?



A fülproblémák sajnos eléggé gyakoriak kutyáknál, előkelő helyet foglalnak el a betegségek listáján. A hosszú hallójárat felépítése egészen egyedi, anatómiája különbözik a miénktől. A fülkagylótól befelé haladva egy ponton L-alakban elfordul, ennek köszönhetően a hallójáratba jutó szennyeződés könnyen megtelepszik és felgyülemlik. Eredményeként fájdalmas fertőzések alakulhatnak ki. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róluk – hogyan ismerhetjük fel, ha kutyánknak gond van a fülével, és mit tehetünk gyógyulása érdekében?

 

A fülfertőzések három típusa

 

A külső hallójárattól befelé haladva először a dobhártyával találkozunk, melyet a közép- és belső fül követ. A fülgyulladás (otitis) három típusra osztható attól függően, a fül mely részén található:

  • Otitis externa: a külső hallójárat gyulladása
  • Otitis media: a középfül gyulladása
  • Otitis interna: a belsőfül gyulladása

Fentiek közül a leggyakoribb az otitis externa, mivel a fülnek e része érintkezik legtöbbet a környezettel. A fülfertőzés lehet akut (hirtelen fellépő), krónikus vagy visszatérő. Érintheti az egyik, illetve mindkét fület.  

 

Fülproblémák - Bizonyos fajtáknál gyakoribbak, de bármely kutyát érinthetnek
Fülproblémák - Bizonyos fajtáknál gyakoribbak, de bármely kutyát érinthetnek
Fotó: Pinterest

 

A fülfertőzések tünetei

 

Az egészséges kutyafül tiszta és száraz. A külső hallójáratban ugyanakkor időről-időre megtelepednek mikroszkopikus méretű baktériumok és gombák. A gond akkor kezdődik, amikor szennyeződés kerül a fülbe, a kórokozók elszaporodnak és gyulladás lép fel. Leggyakoribb jelei:

  • a hallójárat bőre kipirosodik, mely kiterjedhet a fül belső oldalára is
  • kellemetlen szag
  • viszkető fül, melyet a kutya vakarózással próbál enyhíteni
  • fájdalom
  • fejrázás
  • fejfordítás, vagyis a kutya arra az oldalra billenti a fejét, amelyiken a fájós füle van
  • váladékozás

A fertőzés típusától és súlyosságától függően a kutya hallása átmenetileg vagy véglegesen károsodhat, továbbá egyensúlyproblémák léphetnek fel nála. Ritkább esetben a fertőzés megtámadhatja a szervezetet, ilyenkor figyelmeztető tünet lehet az étvágytalanság, bágyadtság, levertség, hőemelkedés, láz, előfordulhat, hogy a kutya a szokásosnál többet alszik.

 

Fülfertőzések, fülbetegségek kutyáknál - Tünet, ha gyakran rázza a fejét
Fülfertőzések, fülbetegségek kutyáknál - Tünet, ha gyakran rázza a fejét
Fotó: askariel.com

 

Mi okozhat fülfertőzést?

 

Kutyáknál megannyi tényező vezethet fülproblémák kialakulásához. Ez lehet egy betegség, mely (még) nem produkál tünetet, de csökkenti a szervezet általános védekezőképességét, és nem tud leküzdeni egy olyan fertőzést, melyet egészséges állapotában gond nélkül ki tudna iktatni. Ha a fület nedvesség, pára éri, vagy begyullad, a benne lévő baktériumok és gombák könnyedén elszaporodhatnak.

 

A fülfertőzések leggyakoribb okai:

  • idegen test a hallójáratban (pl. toklász, tüske, kalászos fű)
  • paraziták (fülrühatka, szőrtüszőatka, stb.)
  • fokozott nedvesség éri a fület úszás, fürdetés következtében
  • ételallergia
  • környezeti allergia (pl. pollenallergia)
  • az endokrinrendszer betegségei (pl. pajzsmirigy-alulműködés)
  • autoimmun betegségek (pl. pemphigus – hólyagos bőrbetegség, lupus, vaszkulitisz – a vérerek falának gyulladásos betegsége)
  • szövetszaporulat, kinövés a hallójáratban (pl. polip)
  • a rák bizonyos típusai
  • fülsérülés

Mindezen problémák hatására a fül és a hallójárat is fogékonyabbá válhat bakteriális és/vagy gombás fertőzésekre. Étel- vagy pollenallergia, de a bűzmirigy telítettsége miatt is viszkethet a kutya bőre, és a folyamatos vakarózás miatt kisebesedhet, elfertőződhet a fül is

 

Ha a kutya fájdalmat jelez, sűrűn vakarja a fülét és emellett a fejét is rázza, vérömleny (hematóma) jöhet létre a folyamatos irritáció következtében. Főként a fülkagyló belső felületén (ún. sajka) vagy hegyén alakulhatnak ki, ahol a vérerek sérülése miatt kiáramló vér megalvad, felgyülemlik és duzzanatot okoz. A bőr feszül, mindez jelentős fájdalommal jár a kutya számára.

 

Fülproblémák kutyáknál - Tavasszal, nyáron és ősszel a magas fű, kalászos fű, toklász, bogáncs is veszélyes
Fülproblémák kutyáknál - Tavasszal, nyáron és ősszel a magas fű, kalászos fű, toklász, bogáncs is veszélyes
Fotó: tractive.com

 

Más kutyákra is átterjedhet a fülfertőzés?

 

Ez a betegség okától függ, de általában véve a fülfertőzések az adott kutyára korlátozódnak. Kivétel ez alól a rühesség, mivel a fülatkák rendkívüli fertőzőképességgel bírnak. Ez esetben a fertőzőtt kutyával együtt élő, azzal sűrűn érintkező minden kutyát egyidejűleg kezelni kell a problémára. A fülrühesség viszonylag gyakori kölyökkutyáknál, mivel az immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. Feltűnő lehet, hogy a fülön és a fül tövében lévő szőrzet megkopik, a szőrszálak egy része foltokban kihullik, a bőr ráncossá válik. Előfordulhat az is, hogy kezdetben még nem látszódnak a tünetek, de fertőzőképessége miatt átadja a többi kutyának a betegséget. Ezért is fontos, hogy mielőbb ellátogassunk az állatorvoshoz, amikor új kedvencet fogadunk be otthonunkba.  

 

A fülfertőzéseket minden esetben ki kell vizsgáltatni, mielőtt a helyzet súlyosbodna! A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus, közismertebb nevén „MRSA” és egyéb veszélyes kórokozók gyógyítása sajnos hosszú ideig is eltarthat, és a kutya számára is rendkívül kellemetlen a komoly fájdalom és a folyamatos kezelések miatt.

 

Figyelem! Ajánlatos alaposan kezet mosni minden alkalommal, miután érintkezésbe kerültünk egy fülfertőzéssel küzdő kutyával. Ide értendő a simogatás és természetesen a beteg fül tisztítása, helyileg alkalmazható készítményekkel (fülcsepp, kenőcs, stb.) történő kezelése is.

 

Egy kis anatómia - a kutya füle
Egy kis anatómia - a kutya füle
Fotó: bowwowinsurance.com.au
(Fordítás: kutyabarathelyek.hu)

 

Magától is meggyógyulhat a fülfertőzés?

 

A fülfertőzések jelentős hányada nem múlik el magától, minden esetben állatorvosi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis és terápia megállapításához. A gyulladás, fertőzés, sérülés a fül különböző részeit érintheti, és bizonyos gyógyszerek, helyi készítmények csak bizonyos esetekben használhatóak. Például egy átszakadt dobhártyánál egyes fülcseppek toxikusak lehetnek a középfül számára, így másfajta cseppet kell alkalmazni. Ezt minden esetben az állatorvos dönti el.

 

Kezelhetjük kizárólag otthon a fülfertőzést?

 

A válasz röviden és tömören: nem. A kutya füle meglehetősen bonyolult és érzékeny szerkezet, mi pedig nem láthatunk bele, nem tudhatjuk, mi rejlik benne. Megfelelő szakképzettség, gyakorlat, műszeres felszereltség nélkül nem tudjuk megállapítani a baj pontos okát. Ha kedvencünk fülénél bármilyen gondot tapasztalunk, kezelését bízzuk az állatorvosra!

 

Fülfertőzésre, betegségre utalhat, ha a kutya gyakran vakarja a fülét
Fülfertőzésre, betegségre utalhat, ha a kutya gyakran vakarja a fülét
Fotó: Pinterest

 

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

 

Az állatorvos felméri a kutya fülének és hallójáratának állapotát, mintát vesz a benne található szennyeződésből, váladékból. Abban az esetben, ha a fájdalom túl erős, és a kutya számára fülének érintése is elviselhetetlen, előfordulhat, hogy az idegen testet, illetve a kórokozóktól hemzsegő, felgyülemlett koszt csak altatásban tudja eltávolítani. Ezután különféle vizsgálatok, tesztek következhetnek:

  • Citológiai vizsgálat: fültamponnal mintát vesznek a kutya fülváladékából, egy tárgylemezen megfestik és kenetet készítenek belőle. Mikroszkópos vizsgálatával megállapítható, hogy baktériumok, gombák vagy paraziták okozzák-e a fertőzést.
     
  • Laboratóriumi vizsgálat: a fülváladékból vett minta tenyésztése segít pontosan meghatározni az adott kórokozó faját, valamint azt is, hogy mely antibiotikumokkal kezelhető hatékonyan a fertőzés.
     
  • Műszeres vizsgálat: a hallójárat megtekintésében nyújt segítséget a kézi otoszkóp (fültükör), valamint jól felszerelt rendelőkben, fülészeti szakrendeléseken a videó-otoszkóp.  
     
  • Vérvétel: szükséges lehet annak megállapítására, a fülprobléma hátterében áll-e hormonális eredetű vagy autoimmun betegség.
     
  • Képalkotó vizsgálatok: a koponyáról készült röntgen és/vagy CT, MRI felvételek segítenek behatárolni a fertőzés kiterjedését (pl. mennyire érintett a belső fül).
Állatorvos vizsgálja a kutya fülét
Állatorvos vizsgálja a kutya fülét - Baj esetén bízzuk a kezelést szakemberre
Fotó: thesprucepets.com

 

Hogyan kezelhetőek a fülfertőzések?

 

A diagnózis alapján állatorvosunk kezelési tervet készít, melynek részeként felírhat szájon át adható antibiotikumot, helyileg alkalmazható cseppet és/vagy krémet a fül tisztítására és gyógykezelésére. Amennyiben műtéti beavatkozás szükséges, ennek részleteit és a további terápiát is egyezteti a gazdival.

  • Helyi készítmények: fültisztító folyadék, kenőcs vagy csepp. Hatékonyságát elősegíti, ha minél mélyebbre jut be a hallójáratba.
     
  • Szájon át adható tabletták: a fertőzés típusától és mértékétől függően felírhatnak antibiotikumot, gombaölő vagy szteroidos gyógyszert.
     
  • Műtét: krónikus vagy visszatérő fertőzés esetén előfordulhat, hogy a fül nem reagál a kezelésre. Ha semmilyen helyi és/vagy szájon át adható terápia nem segít, műtéttel nyithatják meg a beszűkült hallójáratot vagy eltávolíthatják a károsodott szöveteket.
Fertőzés alakulhat ki a kutya fülében, ha gyakran éri víz és nem tud megszáradni
Fertőzés alakulhat ki a kutya fülében, ha gyakran éri víz és nem tud megszáradni
Fotó: Twitter

 

Mi történik, ha a fertőzés krónikussá válik?

 

A krónikus fülfertőzések gyógyítása hosszú időt, akár heteket, hónapokat is igénybe vehet, mely egyaránt a beteg kutyát és a gazdikat is megviselheti. Bizonyos fajtákra és keverékeikre sajnos jellemzőek a visszatérő fülfertőzések; ennek hátterében a fül alakja mellett genetikai tényezők is szerepelhetnek. Idővel megvastagodhatnak a fül szövetei, így az érzékeny bőr is, mely tovább nehezíti a kezelést.  
 

  • Cocker spánielek és springer spánielek: hosszú, lelógó füleik miatt fogékonyabbak a fülbetegségekre. Könnyen beleragad a kosz és különféle idegen testek is. Séta, kirándulás során bogáncsok, toklászok, fűszálak gabalyodhatnak a fül szőrébe, s ha nedvesség éri, lassan szárad, bepárásodik a fülkagyló és a hallójáratban is megülhet a víz. Esetükben a fülzsír termelésében szerepet játszó mirigyek száma is magas.
     
  • Shar pei: a kicsiny fülekhez rövid, szűkebb hallójárat párosul, melyben könnyen felgyülemlik a szennyeződés.
     
  • Labradorok és golden retrieverek: hajlamosabbak lehetnek olyan allergiákra, érzékenységre, mely krónikus vagy visszatérő fülbetegségekhez vezethet.
     
  • Schanuzerek, uszkárok, terrierek: a hallójáratban növekvő szőrszálakban könnyen megül a kosz, mely fertőzésekhez vezethet.

A krónikus fülfertőzések kezelése kihívás elé állíthatja mind a gazdit, mind az állatorvost. Fontos, hogy idejekorán felismerjük a problémát, és ha a vizsgálatok alapján megvan a diagnózis, tartsuk be az állatorvos által előírt kezelést!  Krónikus betegség esetén ez akár 6-8 hétig is eltarthat, ezt követően újabb tesztekre lehet szükség, hogy megbizonyosodjunk afelől, a kutya meggyógyult. Ha túl korán hagyják abba a gyógyszerelést, vagy nem ismerik fel a háttérben álló egyéb betegségeket, a fülfertőzés újra és újra visszatérhet.

 

Tartsuk tisztán kutyánk fülét, vigyázzunk egészségére
Tartsuk tisztán kutyánk fülét, vigyázzunk egészségére
Fotó: canal-midi.info

 

Megelőzhetőek a fülfertőzések?

 

Amennyiben a kutya szőrzete megkívánja, a rendszeres kozmetikázásról ne feledkezzünk meg. A fül tisztántartására is fordítsunk figyelmet, főleg, ha a kutya szeret úszni és/vagy gyakori fürdetésre szorul. A fültisztítás kapcsán kérjük ki állatorvosunk véleményét, és csak az általa ajánlott készítményeket alkalmazzuk, hiszen többféle fültisztító folyadék és csepp is elérhető a piacon. Szakértő segítséggel kiválaszthatjuk a kutyánk számára megfelelőt.

 

Mit ne tegyünk?

  • Ne használjunk alkoholt és hidrogén-peroxidot, mert azok ártalmasak az egészséges sejtekre nézve.
  • Ha fülpálcikát kell használnunk, ne dugjuk mélyre a kutya hallójáratába, mert felsértheti, átszakíthatja a dobhártyát. Ez rendkívül fájdalmas és további problémákat okozhat.
  • A fülredők és fülkagyló tisztítására használhatunk puha törlőkendőt, vattapamacsot.

Fültisztítás okosan

  • Vigyük fel a fültisztító folyadékot a fül bőrére, természetesen az előírást követve.
  • Hajtsuk rá a kutya fülét, masszírozzuk gyengéden, egyenletesen a fül tövét.
  • Töröljük tisztára a fület gyengéden egy tiszta törlőkendővel, kisméretű puha törölközővel vagy vattapamaccsal.
  • Alkalmazzuk az állatorvos által felírt cseppet/krémet/kenőcsőt a kutya fülére.

Vigyázzunk kedvencünkre, hogy füle is egészséges maradhasson. Ha bármilyen problémát észlelünk, mutassuk meg állatorvosnak!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2021. május 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
15 kölyöknek adott életet a német dog mamakutya, miután bekerült a menhelyre Hírek - Címlapon
15 kölyöknek adott életet a német dog mamakutya, miután bekerült a menhelyre
A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére Hírek - Címlapon
A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére