A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Pollenallergia kutyáknál 1. - Okok és jellemző tünetek

2019. április 05., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Hozzánk hasonlóan kedvenceink is szenvedhetnek a szezonálisan megjelenő pollenallergiától. Milyen tünetek esetén érdemes állatorvoshoz fordulni?



Virágzó rétek, rügyező fák, végre itt a tavasz! Sokunk számára ez az örömteli tény azonban egyet jelent az allergia kellemetlen tüneteinek megjelenésével, melyek kedvenceink mindennapjait is megkeseríthetik. Az időjárás melegedésével a természet is újjáéled, a növényzet burjánzásnak indul, a fák, bokrok, fűfélék levegő kerülő pollenjei ésa  környezetszennyező anyagok a kutyák szervezetében is allergiás reakciót válthatnak ki. Ők sajnos nem tudják elmondani nekünk, hogyan is érzik magukat, ezért nekünk kell résen lennünk a jellemző tünetek felbukkanásakor.

 

A belégzési (atópiás) allergia esetén a kutya immunrendszere ártalmasnak minősíti azon anyagokat, melyek normális esetben nem jelentenek komoly veszélyt a szervezetére. A pollenekkel és egyéb allergénekkel történő érintkezés hatására túlzott immunológiai válaszreakciót ad a „fenyegetésre”, mely számos tünet formájában mutatkozhat meg, főként viszketéssel és a bőr kipirosodásával.

 

Pollenallergia - Az érzékenyebb kutyáknál elég egy séta, szaladgálás a virágos mezőn a tünetek megjelenéséhez
Pollenallergia - Az érzékenyebb kutyáknál elég egy séta, szaladgálás a virágos mezőn a tünetek megjelenéséhez
Fotó: lifewithdogs.tv

 

Melyek a pollenallergia tünetei kutyáknál?

 

Míg az embereknél főként orrfolyás, könnyezés, tüsszögés, köhögés és légzési nehézség a jellemző tünetek, addig kedvenceinknél a bőrirritáció és a vakarózás okozta bőrgyulladás a leggyakoribb és legkönnyebben felismerhető jelek.

 

1. Bőrfertőzés, bőrgyulladás

 

A viszketés enyhítése érdekében a kutya feltűnően vakarózik, bútoroknak vagy a falnak dörgölőzik, pofáját a szőnyegbe dörgöli és testének bizonyos részeit, főleg mancsait szüntelenül nyalogatja, rágcsálja. Az állandó vakarózás azonban nem segít, az ördögi kör egészen addig folytatódik, míg az érintett bőrfelületen gyulladás alakulhat ki, kihullik a szőr, nyílt sebek, varosodás keletkezik. A tapintásra érzékeny, kivörösödött, ún. forró területek („hot spot”) jellemzően a mancsok, hónalj és lágyék, combhajlat területén figyelhetőek meg, folyamatos nyalogatásukkal azonban a másodlagos fertőzéseknek is megnő az esélye: baktériumok és gombák juthatnak be a bőrön át. A bőr hámlása, megvastagodása (kérgesedése) mellett ugyanakkor fájdalmas, esetenként váladékozó, akár gennyes, vérző sebek is kialakulhatnak.  

 

2. Fülproblémák

 

Lógó fülű kutyáknál (pl. kopók, spánielek) gyakori megbetegedés a fertőzés okozta fülgyulladás, mely a nem megfelelő kezelés – vagy annak elmaradása – esetén krónikussá is válhat. Érzékenyebb immunrendszerű ebeknél a pollenallergia is hozzájárulhat ehhez, ha olyan visszatérő problémáról van szó, mely jellemzően tavasszal üti fel a fejét. A generalizált allergiás reakció részeként a fülcsatorna kipirosodhat, tapintásra forró lesz, viszket és be is gyulladhat. Látványos tünetek: a kutya rázza a fejét, füleit vakarja, mellső mancsával dörzsöli, akár a talajnak dörgöli, a fülek környékén kikopik, hiányossá válik a szőrzet. Ha baktériumok és/vagy gombák kerülnek a kisebesedett fülcsatornába, váladékozás, kellemetlen szag is tapasztalható. A füleket érintő gyulladások, sebek rendkívül fájdalmasak lehetnek, mindenképpen állatorvosi kezelést igényelnek. Ha allergia is párosul hozzá, időigényesebb lehet mind az okok feltárása, mind a megfelelő terápia megtalálása. Az állapot súlyosságától függően hetekbe, akár hónapokba is telhet a javulás.

 

Kipirosodott, duzzadt, viszkető mancs - allergia jele lehet
Kipirosodott, duzzadt, viszkető mancs - allergia jele lehet
Fotó: baggybulldogs.com

 

3. Légzési problémák

 

Ritkábban ugyan, de kedvenceinknél is megjelenhetnek alábbi tünetek: orrfolyás, könnyező, csipás szem, tüsszögés, köhögés, légzési nehézség. Gyengébb immunrendszerű, krónikus betegséggel küzdő és/vagy idősebb kutyák esetében orrmelléküreg-gyulladás, hörghurut (allergiás bronchitis) is létrejöhet. A környezetben található allergén anyagokkal szembeni fokozott érzékenység miatt macskáknál gyakoribbak a légzőszervi tünetek, ugyanakkor kiválthatja a rosszminőségű levegő is. Mind kutyáknál, mind macskáknál e tünetek egyéb, súlyosabb betegségekre is utalhatnak (pl. tüdőgyulladás, veleszületett légzőrendszeri betegség, rák, stb.), ajánlatos a mielőbbi kivizsgálás!

 

4. Szőrproblémák

 

Az allergia okozta viszketés, valamint a vakarózás eredményeként megjelenő bőrfertőzésekhez köthető. Az érintett területeken kikopik, majd kihullik a szőr. Gyakori kellemetlenség még a bőr kiszáradása következtében megnövekvő korpásodás.

 

5. Szánkázás

 

A végbéltájék kipirosodása, nyalogatása és a „szánkázás” a bűzmirigy túltelítettségére, gyulladására is utalhat, e lehetőségről se feledkezzünk meg kutyánk egészségi állapotának felmérésekor.

 

További tünetek:

  • általánosan megjelenő kipirosodás: orr,szemek, ajkak, áll, mancsok, hónalj, lágyék, végbél tájékán
  • a viszkető szemek dörzsölése, könnyezése
  • kötőhártya-gyulladás
  • az orr nyalogatása
  • az ajkak megduzzadása
  • a mancsok nyalogatása, rágcsálása miatt vöröses-barnás elszíneződés az ujjak között, a talppárnák közötti szőr kikopik, kihullik
  • a mancsok duzzadása
  • viszketés a gerinc vonala mentén, a faroktő rágcsálása, „hátrakapkodás”
  • a bőr kérgesedése, gyulladás esetén fekélyesedése, sebesedése
Pollenallergia - Kedvenceinket is érintheti a szezonális allergia
Pollenallergia - Kedvenceinket is érintheti a szezonális allergia
Fotó: Twitter

 

Melyek a pollenallergia kiváltó okai?

 

Az allergia kialakulásában szerepet játszhatnak mind környezeti, mind öröklött tényezők. Ahogy az embereknél, a kutya immunrendszere is érzékeli a számára idegen testeket, részecskéket, mely jelen esetben a növényekből származó pollen. E részecskéket veszélyes anyagnak minősíti, antitesteket küld ki, hogy az antigénhez tapadva kisöpörjék azokat a szervezetből. E túlzott válaszreakció eredménye az allergia, mely a szezonálisan megjelenő pollenekkel párhuzamosan évről-évre „beindul” a kutya szervezetében, idővel azonban más allergénekre történő érzékenységgel párosulva egész éven át tartó szenvedést okozhat mind a kutyának, mind a gazdinak. A pollenek bekerülhetnek a szervezetbe belélegzés során, valamint közvetlen érintkezéssel, amikor a kutya a virágos réten szaglászik vagy a park puha gyepén sétál, és szőrére, bőrére, mancsára rátapadnak a pollenek.

 

A hosszú szőrű kutyák fokozottabban kitettek lehetnek, nagyobb mennyiségű pollent hordozhatnak bundájukon, mely tovább súlyosbíthatja az éppen kialakulóban lévő vagy már meglévő bőrgyulladást, s annak terjedését is. Idővel az immunrendszer hibásan túlreagálhat további, a környezetből, vagy az ételből származó allergénekre, mely teljesen összezavarja az immunrendszert, állandó kényelmetlenséget okozva kedvencünk számára. Mindez olyan fertőzésekre, megbetegedésekre is fogékonnyá teheti, melyeket egy egészséges kutya szervezete könnyedén leküzdhet.  

 

Léteznek veszélyeztetett fajták?

 

A pollenallergia bármely fajtánál és keverékeknél is kialakulhat, tanulmányok szerint általában megkíméli a kutyákat életük első évében, a tünetek később életkorban jelentkeznek. Különös módon a szukák érintettebbek a kanoknál. Bizonyos fajtáknál gyakrabban megfigyelhető: mopsz, németjuhász, angol bulldog, francia bulldog, shar pei, labrador, golden retriever, vizslák, szetterek, terrierek.

 

Pollenallergia kutyáknál - Pollennaptár
Pollenallergia kutyáknál - Pollennaptár
Fotó: allatorvos.net

 

 

Cikkünk folytatásában a pollenallergia diagnosztizálásáról és a kezelési lehetőségekről tudhattok meg többet.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: healthypets.mercola.com, vetdermclinic.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás
Ha kedvencünk valaha is kóstolta már a főtt tojást, elképzelhető, hogy pillanatokon belül a konyhában terem, amint elkezdjük feltörni a héját. Tűkön ülve várja, mikor kaphat belőle – mintha tudná, hogy neki is jót tesz. Mi teszi olyan értékes finomsággá a tojást?

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság
Ételeink, italaink édesítője, süteményeink ínycsiklandó hozzávalója. Gyógyító ereje évezredek óta közismert; és kedvenceink is szívesen megkóstolnák. Ők is érezhetik a méz jótékony hatásait, de vajon ehetnek belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Ebugatta Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy paradicsomi tengerpart, ahol mentett kölyökkutyák találnak gazdára Hírek - Címlapon
Egy paradicsomi tengerpart, ahol mentett kölyökkutyák találnak gazdára
Altatás elől megmenekült kutya mentette meg eszméletlen gazdiját a Tisza partján Hírek - Címlapon
Altatás elől megmenekült kutya mentette meg eszméletlen gazdiját a Tisza partján