A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Pollenallergia kutyáknál 2. - Kezelési lehetőségek és otthoni teendők

2020. május 10., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Egyre több kutyát érintenek a pollenallergia tünetei a tavasztól-őszig tartó időszakban. Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre? Gazdiként hogyan tehetjük kellemesebbé kedvencünk mindennapjait?



Cikkünk első részében a pollenallergia okairól és jellemző tüneteiről írtunk. Ezúttal a diagnosztizálás és a kezelés lehetőségeibe szeretnénk betekintést nyújtani, továbbá olyan otthoni praktikákat is ajánlunk, melyekkel mi magunk is hozzájárulhatunk kedvencünk jó közérzetéhez.

 

Hogyan diagnosztizálható a pollenallergia?

 

A szezonális allergia mellett ételallergia, bolhacsípés, rovarcsípés, háziporatka, penészgomba, valamint egyéb állapotok is okozhatják a tüneteket, ezért fontos a lehetséges okok és a háttérben megbúvó egyéb betegségek kizárása. A krónikus bőrproblémák gyakran összefüggésbe hozhatóak a pajzsmirigy alulműködésével is, mely tovább súlyosbíthatja az allergiát. A diagnózis felállításában sokat segíthetünk állatorvosunknak a kórelőzmények, az általunk tapasztaltak, illetve a mindennapi rutinunk (etetés, sétahelyek, otthoni és kinti környezet, stb.) ismertetésével:

  • Mikor és hogyan jelentkeztek a tünetek?
  • Vannak-e bőrelváltozások a kutya pofáján, mancsain, fülében, stb.?
  • Történt-e változás a kutya étrendjében?
  • Változtattunk-e a sétákon, megfordultunk-e idegen környezetben, erdőben?
  • Érték-e a megszokottól eltérő hatások (pl. nagyfokú stressz, depresszió, letargia, stb.)?

Tesztek

 

Az érintett bőrfelületről bőrkaparék segítségével mintát vesznek, mikroszkóp alatt megvizsgálják, a paraziták (bőrférgesség, rüh, atka, bolha, kullancs) esetleges jelenlétére, a meglévő bőrprobléma (krónikus bakteriális vagy egyéb fertőzések), valamint az allergiából eredő másodlagos fertőzések meghatározása céljából.

Az intradermális bőrvizsgálat során kis mennyiségű allergént fecskendeznek be a bőrbe. Ha a kutya immunrendszere reagál, e módszerrel akár pár percen belül is megjelenhetnek a tünetek, igazolva ezzel az adott allergénre történő allergiát. Az antigén azonosítását követően elkezdhető az immunterápia (ld. lent).

A vérvizsgálat során vért vesznek a kutyától, s az adott allergénekre történő ellenanyag-termelést vizsgálják.

 

Pollenallergia kutyáknál - többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére
Pollenallergia kutyáknál - többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére
Fotó: barkinglotinc.com

 

Hogyan kezelhető a pollenallergia?

 

A pollenallergiára sajnos nem létezik tökéletes gyógymód. Teljes mértékben csak ritkán lehet megszüntetni, megfelelő terápiával azonban rendkívül jól kontroll alatt tartható. Az allergia gyakran összetett kérdés, mely összetett megoldást kíván. Enyhe esetben elegendő lehet a kutyák számára kifejlesztett speciális ápolószerek alkalmazása, úgymint:

  • hipoallergén törlőkendők a pofa és a mancsok áttörlésére
  • illóolajos spot-on csepegtetése a bőrre
  • gyógysamponok, olajok a fürdetéshez a viszketés enyhítésére
  • hűsítő hatású krémek, kenőcsök

Ha a samponos fürdetés önmagában kevésnek bizonyul, kortikoszteroidos injekció- vagy tablettakúra válhat szükségessé a bőrprobléma kezelésére. Antihisztaminos készítmények terén minden esetben kérjük ki állatorvosunk véleményét, saját szakállunkra soha ne adjunk kedvencünknek vény nélkül kapható humán gyógykészítményeket!  Hiperérzékeny orruk és szaglásuk miatt pedig orrspray-vel se próbálkozzunk!

A személyre szabott immunterápia hosszabb távon is eredménnyel járhat. Az injekciók vagy szájon át csepegtethető oldatok formájában azon allergéneket juttatják a kutya szervezetébe, melyekre immunrendszere kórosan reagál. Heti vagy havi bontásban fokozatosan ismertetik meg ezeket az anyagokat a kutya szervezetével, hogy érzéketlenné tegyék rá, sikeres terápia eredményeként a kutya immunitása erősödik a korábban gondot okozó pollenekkel szemben, akár gyógyulást is hozhat.

Hasonló elven működik a homeopátiás terápia is: az allergiát kiváltó allergének szervezetbe történő bejuttatásával fokozatosan szoktatják hozzá az immunrendszert azok jelenlétéhez. Természetesen erről a lehetőségről is kérdezzük ki szakember, homeopata állatorvos tanácsát.

Ha a vakarózás következtében másodlagos bakteriális vagy élesztőfertőzések alakultak ki a bőrben, gyógyszeres kezelésre lesz szükség, melyet minden esetben állatorvosunk állapít meg. 

 

 

Kiegészítő lehetőségek

 

1. Védőgallér

 

A viszketést enyhítő szerekkel párhuzamosan tehetünk kedvencünkre védőgallért is. Ezzel meggátolhatjuk, hogy fülét, pofáját vakarja, mancsait nyalogassa, és testének hátsó felét sem tudja elérni, hogy az elfertőződött, kisebesedett bőrt rágcsálja. A vakarózás megakadályozása mellett elősegítheti a kezelés alatt álló sérült bőrfelület gyógyulását.

 

2. Immunerősítés, táplálékkiegészítők

 

Mivel az allergia túlzott immunrendszeri válasz eredménye, fontos az immunműködés támogatása, optimális szinten történő tartása. Immunerősítő készítmények terén kérjük ki állatorvosunk véleményét. Megfontolandó, hogy a kötelező oltásokat inkább az immunrendszert, ezáltal pedig a kutya szervezetét alapvetően megterhelő allergiaszezonon kívül adassuk be kedvencünknek.

 

Pollenallergia kutyáknál - tavasztól-őszig kedvenceinket is érintheti
Pollenallergia kutyáknál - tavasztól-őszig kedvenceinket is érintheti
Fotó: amcdocs.com

 

3. Diéta

 

Étrendi változtatások is szükségessé válhatnak, ha a kutya szervezete gyulladásban van. A szénhidrátokban gazdag ételek önmagukban is gyulladásokat okozhatnak az érzékenyebb kutyáknál, allergiás ebeknél pedig hozzájárulhatnak a meglévő gyulladás fenntartásához, súlyosbodásához. Az immunrendszer túlzott reakciója részben az áteresztő bél szindrómában is gyökerezhet, érdemes ilyen irányú kivizsgálást is folytatni, diagnózis esetén pedig a megfelelő terápia betartása jelentősen javíthat a kutya egészségi állapotán, csökkentheti az allergiás reakciókat.

 

 

Természetes megoldások

 

  • Aloe vera: antibakteriális, antivirális, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatásai teszik oly sokoldalúvá az aloe-t, a benne található szterolok pedig fertőtlenítő és érzéstelenítő - ezáltal fájdalomcsillapító - tulajdonsággal rendelkeznek. A bőrtünetek enyhítésére külsőleg alkalmazható, humán felhasználásra szánt készítményeket válasszunk.
  • Almaecet: hatékonyan segít megtisztítani a kutya mancsát a rátapadt pollenektől. Ha a mancs már kisebesedett, inkább kerüljük, mert nagyon csíp!
  • Quercetin: gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bíró bioflavonoid. Az allergiás reakcióban kibocsátott hisztaminok és enzimek mennyiségét csökkentheti, mely a fellépő gyulladás, kipirosodás, irritáció egyik fő oka. Felszívódását elősegítheti a bromelain és a papain, együttes alkalmazásukkal enyhíthető az irritált nyálkahártya és az érintett bőrfelületek fájdalma, gyulladása.
  • Omega-3 zsírsavak: csökkentik a hisztaminok és más vegyi anyagok felszabadulását, ezáltal pedig a szervezetben fellépő gyulladást. Jótékony hatásai miatt nemcsak allergiás, hanem egyéb betegséggel küzdő kutyák számára is ajánlott. Hozzájárul a csillogó szőrzethez és a bőr egészségének megőrzéséhez. Beszerezhető kapszula, tasakos oldat, valamint flakonos halolaj (pl. lazacolaj) formájában. Allergia esetén azonban kerülendő azon termékek alkalmazása, melyek más típusú zsírsavakat, így omega-6 zsírsavat tartalmaznak, mivel erősíthetik az allergiás reakciókat. 

 

Mire figyeljünk a sétán és kertünkben?

 

Sétáltatás közben lehetőleg kerüljük a magas fűvel benőtt területeket, érzékenyebb kutyáknál ugyanis elegendő néhány lépés a bőrtünetek jelentkezéséhez. Kertünkben nyírjuk rövidre a füvet, gyűjtsük össze lezárt zsákokba, majd távolítsuk el a többi zöldhulladékkal együtt. Ezáltal is csökkenthetjük a levegőben szálló pollenek mennyiségét.

 

Kerti tippek - a rövidre nyírt fű segíthet csökkenteni a pollenallergiás kutya tüneteit
Kerti tippek - a rövidre nyírt fű segíthet csökkenteni a pollenallergiás kutya tüneteit
Fotó: halepetdoorpettips.com

 

Óvintézkedések otthon

 

A környezeti ártalmakat, így a polleneket sem tudjuk teljes mértékben kizárni életünkből. A megfelelő állatorvosi kontroll mellett azonban mi magunk is segíthetünk kedvencünknek bizonyos lépések megtételével. Pollenszezonban érdemes észben tartani a következőket:

  • Séta előtt fújjuk be kedvencünk szőrét aloe veras pollentaszító sprayvel, sétát követően pedig gondosan töröljük át a kutyát egy hipoallergén törlőkendővel és/vagy tiszta törölközővel.
  • Alaposan töröljük át, akár mossuk meg kutyánk mancsait is, mielőtt belépne otthonunkba. Nagyszerű mód a házba behurcolt allergének mennyiségének csökkentésére már azelőtt, hogy szétterjednének otthonunkban, ezáltal folyamatos reakcióra késztetve kutyánk immunrendszerét.
  • Tartsuk otthonunk azon részeit, ahol kedvencünk az idő javarészét tölti, a lehető legallergénmentesebben: rendszeres porszívózás, a padló felmosása, a rongyszőnyegek kirázása, és a fekhelyén lévő takarók gyakori cseréje, mosása hipoallergén tisztítószerekkel.
  • Speciális samponnal fürdessük meg kutyánkat, hogy lemossuk szőréről és bőréről a rátapadt allergéneket – természetesen állatorvosunk útmutatását szem előtt tartva!
  • Részesítsük a kutya szőrét típus a típusának megfelelő ápolásban. Ha rendszeres fésülésre, kozmetikázásra szorul, tartsuk be ezt is kutyánk jólléte érdekében. Távolítsuk el a gubancokat, és előzzük meg a filcesedést.

A szezonális allergia kezelése tehát meglehetősen összetett dolog. Ha a kutya szervezete túlérzékennyé válik, a pollenek mellett sajnos már allergénekkel szemben is túlzott reakciót mutathat, mely adott esetben egész éven át fennálló kellemetlenséget okoz. Ehhez hozzájárulhat a klíma változékonysága is: a kemény fagy elmaradása miatt felhalmozódhatnak a környezeti allergének. Odafigyeléssel és rendszeres állatorvosi ellenőrzésekkel azonban jól kordában tartható az állapot. Érdemes figyelni az előrejelzést, hogy időben megkezdhessük az előírt szerek alkalmazását.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: healthypets.mercola.com, vetdermclinic.com
Indexkép forrás: amcdocs.com
Cikk első megjelenése: 2019. április 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Magányos farkas - Lehet, hogy introvertált a kutyád? Hírek - Címlapon
Magányos farkas - Lehet, hogy introvertált a kutyád?
Automata póráz: mindegy milyen nyakörvet választunk mellé, megrántása könnyen sérülést okozhat Hírek - Címlapon
Automata póráz: mindegy milyen nyakörvet választunk mellé, megrántása könnyen sérülést okozhat