A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Aloe Vera kutyáknak - gyógynövény a természet patikájából

2019. november 04., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Évezredek óta előszeretettel használják e gyógynövényt csodatévő ereje miatt. De vajon kutyánk számára is biztonságos?



Számos jótékony hatásának köszönhetően a humán gyógyászati és kozmetikai termékek összetevői között gyakran találkozhatunk otthonunk kedvelt dísznövényének nevével. Ám a gyógykenőcsök, testápolók, arc- és kézkrémek mellett a növényből készült „tiszta” kivonatokat nemcsak bőrproblémákra, hanem emésztési panaszokra és általános immunerősítésre is széles körben alkalmazzák kiegészítő terápiaként.

 

Az örök élet növényének is tartott orvosi aloé az aloe növényfaj nemzetségébe tartozik, elsősorban Földünk trópusi és féltrópusi régióiban honos, de megfelelő körülmények esetén a mérsékelt égövi klímában – így hazánkban – is jól érzi magát. Jól sarjadzó, pozsgás növény, húsos levelei 50-60 cm hosszúra is megnőhetnek, tüskék szegélyezik. E levelekben található a sűrű kocsonyás nedv*, melynek mindezidáig több mint 200 aktív összetevőjét azonosították:

  • 20-féle ásványi anyag, melyből nagyobb mennyiségben tartalmazza alábbiakat: kálcium, kálium, vas, magnézium, mangán, foszfor, réz, króm, cink
  • vitaminok: A, B1, B2, B3 (niacin), B6, B8 (kolin), B9 (folsav), B12, B-komplex, C- és E-vitamin
  • az élő szervezet egészséges működéséhez szükséges 25-féle aminosavból 18-20 megtalálható az aloe-ban, közöttük mind a 9 esszenciális, vagyis létfontosságú aminosav, melyet a szervezet nem vagy minimális mértékben képes előállítani
  • mono- és poliszacharidok: a levelek belsejében lévő gél alkotóelemei
  • enzimek: hozzájárulnak a megfelelő anyagcseréhez
  • lignin: elősegíti a gyorsabb felszívódást

Antibakteriális, antivirális, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatásai teszik oly sokoldalúvá az aloe-t, a benne található szterolok pedig fertőtlenítő és érzéstelenítő - ezáltal fájdalomcsillapító - tulajdonsággal rendelkeznek.

 

Gyógynövény kutyáknak - Aloe Vera levele, közepén a tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag kocsonyás nedv
Gyógynövény kutyáknak - Aloe Vera levele, közepén a tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag kocsonyás nedv
Fotó: Pinterest

 

 

Gyógyhatású vs. mérgező

 

Gondos körültekintéssel az aloe vera egyaránt alkalmazható külsőleg- és belsőleg, ám nem mindegy mely részét, milyen formában használjuk fel! Levelének külső rétege és a kocsonyás nedv között található sárgás színű léből nyerik ki a latex-et, mely az arra érzékenyek esetében allergiás reakciót válthat ki. Kutyánk számára egyáltalán nem tanácsos e lé elfogyasztása, a benne található természetes vegyületek – már egészen kis mennyiségben elfogyasztva is – erőteljes hashajtó hatással bírnak! Számos kellemetlen tünetet okozhat, például hányást, étvágytalanságot, izomgyengeséget, vizelési panaszokat (pl. sötétebb vizelet), szívproblémákat; nagyobb mennyiségben pedig felborítja a szervezet folyadék- és elektrolit háztartásának egyensúlyát a kálium felemésztése által, melynek következtében életveszélyes állapot léphet fel a kevésbé erős szervezetű ebeknél, különösen érvényes ez a kölykök, alapbetegséggel rendelkezők és az idősebb kutyák esetében!

 

Külsődleges alkalmazás

 

Az aloe vera alapú krémek, pakolások hatékonyan szívódnak fel a bőrön át. Sejtregeneráló hatásának és a benne található hasznos tápanyagoknak, antioxidánsoknak köszönhetően a gyógynövény tiszta kivonatai elősegítik a sebgyógyulást, felgyorsítják a bőrön keletkezett sérülések (pl. horzsolások, kidörzsölődések) gyógyulásának folyamatát. Csökkentik a gyulladást, így enyhébb fokú égési sérülések, napégés esetén is segítséget nyújthatnak a bőrfelületre kenve. Nyílt sebre azonban soha ne alkalmazzuk!

 

A minőségi aloe-kivonatok különböző formában állnak rendelkezésre: tisztításhoz szappan, fürdetéshez sampon, kezeléshez krém, gél vagy spray. Allergiás reakció, bőrirritáció, bolhanyál-okozta ekcéma, rovarcsípés, viszketés, és az ún. „forró foltok” (hot spot-ok) esetében is alkalmazhatóak. A bőrszárazságból fakadó viszketést is enyhíti a bőr nedvesítése és táplálása által. Hűsítő tulajdonsággal bír, így pillanatok alatt enyhítheti a kellemetlen érzetet, feltéve, hogy kutyánk nem nyalja le az érintett területre felvitt készítményt. 

 

Az aloe vera erőteljes gombaölő hatással is rendelkezik, a nemrégiben felfedezett 14kDa fehérje-komponense előszeretettel támadja a Candida-nemzetség tagjait, képes megakadályozni túlszaporodásukat a szervezeten kívül és belül is. Utóbbi lényeges lehet, ha kutyánk krónikus viszketéssel-vakarózással küzd, ám a mindenre kiterjedő vizsgálatok és az étrendváltás sem hoztak eredményt. Előfordulhat, hogy „csupán” valamely Candida-gomba nyert teret kedvencünk szervezetében, tüneteként pedig állandó bőrirritáció, nem szűnő viszketés jelenik meg.

A száraz, kicserepesedett orr, a töredezett, hámló fül és a darabokban hámló talppárnák felületére helyezett pakolás enyhítheti a szárazságot, nedvesítő hatással bír és táplálja a bőrt. Ha azonban huzamosabb ideig fennáll az állapot, célszerű teljeskörű kivizsgálást kérni állatorvosunktól, mivel anyagcsere-, hormonzavar vagy autoimmun betegség is állhat a háttérben!

 

Helyi alkalmazásakor előfordulhat enyhe állapotromlás, bőrirritáció kialakulása – a „gyógyulási krízis” általában rövid időn belül elmúlik. Az aloe-s készítmények külsődleges használatakor próbaképpen ajánlatos egy kisebb mennyiséget felvinni a kezelendő bőrfelület egy kisebb részére, melyet előzetesen megtisztítottunk a szennyeződésektől, s ha szükséges, lenyírtuk a szőrt is.

 

Gyógynövény kutyáknak - Aloe Vera
Gyógynövény kutyáknak - Aloe Vera
Fotó: medicalnewstoday.com

 

Alkalmazható az aloe vera belsőleg?

 

Anyagcserezavar okozta ízületi gyulladások és egyéb reumatikus fájdalmak terápiájában segítséget nyújthat az aloe-ital megfelelő fogyasztása gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően. Jótékonyan segíti a felszívódást, táplálja a belek falát, regenerálja a sejteket, javítja a keringést, összességében hozzájárulhat az általános egészségi állapot fenntartásához. Az aloe-t adaptogén jellemzővel is illetik, mely leegyszerűsítve annyit tesz, hogy segít a szervezet felborult egyensúlyának helyreállításában, oly módon, hogy számos hatóanyagával több fronton is közreműködik az egészségi állapot visszanyerésében.

 

Az aloe-ban található antranoid-származékok rendkívül erős hashajtó hatása miatt méregtelenítésre, hosszabb ideje fennálló székrekedés kezelésére is alkalmazzák emberek esetében, természetesen szakember irányítása alatt. A kutya szervezetére potenciálisan veszélyes – toxikus – tünetek kialakulásának lehetősége azonban nagyfokú óvatosságra int: nem véletlenül szerepel az aloe a kutyák, macskák számára mérgező növények között az ASPCA listáján. Figyeljünk arra, hogy az otthonunkban, kertünkben tartott aloe növényt ne rághassa meg négylábúnk!

 

A kereskedelmi forgalomban kapható, emberi fogyasztásra szánt minőségi aloe vera-termékek (gélek, italok, táplálékkiegészítők) jó esetben mentesek az antranoidoktól, ám egyéb összetevői (pl. édesítőszerek, cukrok, tartósítószerek, stb.) szintén károsak lehetnek kutyánk számára. Máj-, veseproblémák és felszívódási zavarok esetén, valamint vemhes és szoptatós szukáknál is megfontolandó az aloe belsőleges használata! A biztonság kedvéért mindig kérjük ki állatorvosunk véleményét! Nem éri meg kockáztatni, ha kedvencünk egészségéről van szó!

 

*Ha saját kezűleg szeretnénk kinyerni féltő gonddal nevelgetett aloénk értékes anyagait, vágjunk le egy vastagabb levelet, törjük ketté és kanalazzuk ki a benne található kocsonyás nedvet – de semmiképpen se keveredjen bele a sárgás lé! A legbiztonságosabb szakértőhöz fordulni, mind a kinyerés, mind a kezelendő állapotnak megfelelő szer szakszerű elkészítéséhez mindaddig, míg kellő gyakorlásra nem teszünk szert! Fő az óvatosság!

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: dogsfirst.ie, dogsnaturallymagazine.com
Indexkép forrás: dogsfirst.ie
Cikk első megjelenése: 2019. január 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker Hírstart JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem szerepelhetnek többé vadállatok a szlovákiai cirkuszokban Hírek - Címlapon
Nem szerepelhetnek többé vadállatok a szlovákiai cirkuszokban
Szívmelengető fotósorozat a kutyák kedvenc játékairól Hírek - Címlapon
Szívmelengető fotósorozat a kutyák kedvenc játékairól