A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás

2023. június 28., 15:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?



A testmozgás jótékonyan hat a szervezetre, fizikailag és mentálisan is megdolgoztatja a kutyát. A fizikai tevékenység hatására erősebben dolgozik a szív és a tüdő, valamint azok az izmok is, melyek hozzájárulnak a test rugalmasságához, általa javul a mozgáskoordináció. A közös edzés és játék fejleszti a kutya-gazdi közötti kommunikációt, kapcsolatteremtő- és erősítő hatással bír, mindkettőnk számára megannyi pozitív élményt biztosít.

 

Kilépünk a megszokott otthoni környezetből, újdonságokkal találkozunk és kedvencünk érzékszerveit is stimulálja. Mozgás közben növekszik az érzelmek szabályozásáért felelős neurotranszmitter, a szerotinin szintje, mely csökkenti a stresszt, elősegíti a nyugalom és kiegyensúlyozottság érzését gazdiban és kutyájában egyaránt.

 

 

Edzés kutyával - figyeljünk a külső hőmérsékletre is
Edzés kutyával - figyeljünk a külső hőmérsékletre is
Fotó: runnerstribe.com

 

 

Egy olyan kutya esetében, amelyik megrögzötten ugat vagy rombol otthon, kifejezetten hatékony lehet, ha több mozgást építünk bele napirendjébe. Elűzi az unalmat, segít csökkenteni a stressz és szorongás okozta viselkedéseket, így az ugatást, kényszeres rágcsálást, nyalogatást, stb. Meglepő változásokat tapasztalhatunk kedvencünkön, ha a testedzés rutinná válik.

 

 

10 tipp, hogy kutyád számára is élvezetes legyen az edzés

 

1. Vegyük figyelembe a kutya életkorát, testsúlyát, testméretét és a külső hőmérsékleti tényezőket, hogyha már belekezdtünk, edzés közben se váljon kényelmetlenné a mozgás. A nagytestű és óriásfajták esetében az élénk testmozgás túlzott nyomást gyakorolhat az ízületekre, míg a rövid orrú kutyák (pl. bulldogok, mopszok, stb.) számára nehézkessé válhat a légzés, ha a tréning túl hosszú vagy erőteljes.

 

2. Ahogy mi is jobb szeretünk dolgozni az állóképességünkön, úgy kutyánk esetében is fontos, hogy lépésről-lépésre építsük fel az edzést. Egy 5 kilométeres futást is célszerűbb séta-kocogás kombinációjával kezdeni fokozatosan növelve a távot, előtte bemelegítéssel, utána pedig nyújtással. Ha szeretnénk emelni kutyánk napi testmozgás adagját, tegyük lassan, így biztosak lehetünk abban, hogy az aktívabb feladatokhoz is kellően fitt és erős.

 

 

Edzés kutyával - Fokozatosan növeljük állóképességét, erejét akár hobbiszinten, akár versenyszerűen űznénk a sportot
Edzés kutyával - Fokozatosan növeljük állóképességét, erejét akár hobbiszinten, akár versenyszerűen űznénk a sportot
Fotó: Pinterest

 

 

3. Figyeljünk a hőmérsékletre! A kutyák közelebb vannak a talajhoz, ezért testük hamarabb felmelegedhet és lehűlhet, mint a miénk. Meleg időjárás esetén tartsunk több szünetet, hogy lehűthesse magát. Ha fázós típus, télen húzhatunk rá kabátot az edzés végeztével, így a testmozgás befejezését követően is melegen tarthatjuk. Szélsőséges időjárás (hőség, fagy, szakadó eső, jégeső, sűrű havazás, stb.) esetén inkább próbáljuk meg otthon lefárasztani, kerüljük a megerőltető mozgást.

 

4. Ha éjjel edzünk, szerezzük be a megfelelő láthatósági felszerelést, melyben kutyánkat az utcán és a forgalomban közlekedők is könnyebben észreveszik. A fényvisszaverő nyakörvek, pórázok, hámok és mellények viselése biztonságosabbá teszi kint tartózkodásunkat.

 

5. A kutya elsődleges érzékszerve az orra, szaglásukkal fedezik fel környezetüket. Nehézséget okozhat, ha minden fűcsomónál szeretne alaposan megvizsgálni, miközben mi lendületesen haladnánk előre a pályán. Kezdjük az edzést egy 15 perces sétával, melynek során szimatolhat és elvégezheti a kis- és nagydolgát, így jobban fog tudni figyelni ránk és a közös mozgásra. A kocogás, futás is élvezetesebb, ha nyugodtabban állunk neki és nem vonják el figyelmét az izgalmas szagok, hangok, és persze „a szükség”.

 

 

Benti játékok kutyáknak - Hozd
Ha még túl fiatal vagy már túl idős az edzéshez, otthon is lemozgathatjuk kutyánkat játékokkal
Fotó: cuddla.com

 

 

6. Kölyök- és idős kutyával ne vágjunk bele megerőltető fizikai tevékenységekbe, például futóedzésbe. A mozgás fokozottan igénybe veheti ízületeit és izmait – hasonló a helyzet az idős(ödő) kutyáknál is. Ha a kutya lemarad mögöttünk, láthatóan nehezére esik tartósan mozogni, inkább hagyjuk otthon pihenni, hogy elkerülhessük az esetleges sérüléseket, húzódásokat. Rövid orrú kutyákkal is kerülendő minden olyan aktív mozgás, mely terheli a légutakat, tüdejét és ezáltal fokozott nyomást fejt ki a belső szervekre.

 

7. Ha szeretnénk kutyánkkal együtt edzeni, nézzünk körül, milyen lehetőségek vannak környékünkön. Többféle sportág közül is választhatunk: agility, frizbi, dog dancing, obedience, canicross, stb. Ezek hobbiszinten is űzhetőek a közös élményekért, de szakember útmutatásával célzottan is haladhatunk a magasabb szintű tréning, versenyek felé.  

 

8. Mindig legyen nálunk elegendő friss, tiszta víz! Engedjük, hogy kutyánk többször is ihasson a tréning során, így elkerülhető a kiszáradás. Ha ez nem lehetséges, az edzés befejezését követően mindenképp itassuk meg, de vigyázzunk, hogy ne igyon egyszerre túl sokat. Inkább várjunk még 10-15 percet, és tegyünk elé pár alkalommal kisebb mennyiségű vizet.

 

 

Edzés kutyával - az agility testét és elméjét is megdolgoztatja
Edzés kutyával - az agility testét és elméjét is megdolgoztatja
Fotó: Pinterest

 

 

9. Figyeljük kutyánk viselkedését, mozgását, és vegyük észre a fáradtság, esetleges fájdalom jeleit! Ha sántítani kezd vagy láthatóan elkedvetlenedett valami miatt, álljunk meg egy pihenőre, és vizsgáljuk meg, mi lehet a baj forrása. Lehet, hogy belelépett egy méhecskébe vagy egy tüske fúródott a talppárnájába, de egy rossz mozdulattól meg is húzhatta egyik izmát. Ha pihentetésre nem múlik a fájdalom, vigyük el kedvencünket állatorvoshoz, és mondjuk el, mikor, milyen körülmények között tapasztaltuk rajta a változást!

 

10. Ha többféle mozgást kombinálunk, egy edzés során eltérő izomcsoportokat mozgathatunk meg. Nyáron például egy kocogást követő úszás jótékonyan hathat a testre. Ugyanígy futóedzés közben egy-egy sétaszünet erejéig pihentethetjük az igénybe vett izmokat, ízületeket. A bemelegítő séta majd a levezető nyújtás segítségével megelőzhetjük a sportsérüléseket, húzódást, fájdalmas izomszakadást.

 

 

Mozogj kutyáddal!

 

A kutyák nagyszerű edzőpartnerek, társak a mindennapi életben, pihenésben és a mozgásban is. Ha szeretnénk formába jönni, aligha találunk jobb motivációt, mint a sétára várakozó kedvencünket. Sokan döntünk a közös futás, séta vagy biciklizés mellett, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mindketten jól érezzük magunkat, megdolgoztassuk testünket.

 

 

Az úszás a kutya más izomcsoportjait mozgatja meg, levezetésnek is jó edzés után
Az úszás a kutya más izomcsoportjait mozgatja meg, levezetésnek is jó edzés után
Fotó: Twitter

 

 

Ha inkább pihennénk vagy mozgásunkban betegség vagy sérülés miatt korlátozva vagyunk, az úszás remek módja lehet a kutya lefárasztásának, ha szereti a vizet. Jótékonyan hat azokra is, akiknek le kell adniuk pár kilót vagy gond van ízületeikkel, izmaikkal.

 

Hozzánk hasonlóan a kutyáknak is szükségük van lazításra és pihenésre. A fokozott fizikai igénybevétel nemkívánatos stresszt is okozhat, mely érzelmileg, mentálisan is megterheli a kutya szervezetét. Tartsuk be a testmozgásra vonatkozó szabályokat (mikor, mennyit, milyen hosszan, stb.), majd hazaérve hagyjuk, hadd merüljön el kedvenc játéka rágcsálásában vagy egy kiadós szunyókálásban. Legyen saját fekhelye, kuckója, ahova elvonulhat pihenni, feltöltődni.

 

 

Összegzés

 

A boldog, egészséges kutyához vezető út egyik kulcsa a testmozgás. A kertben tartás vagy egy lassú séta a háztömb körül nem fogja kielégíteni egy aktív, tettrekész kutya mentális és fizikai igényeit. Még a leglustább eb is unatkozhat és nemkívánatos tevékenységekbe menekülhet a megfelelő stimuláció és mozgás hiányában. Ahogy mondani szokás: fáradt kutya a jó kutya. És számunkra is örömet okoz, ha kedvencünk jól érzi magát és boldog, igaz?

 

 

 

Forrás: positively.com
Indexkép forrás: runnerstribe.com
Cikk első megjelenése: 2020. szeptember 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy különleges szépségverseny – Íme 2023 legcsúnyább kutyái Hírek - Címlapon
Egy különleges szépségverseny – Íme 2023 legcsúnyább kutyái
Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Hírek - Címlapon
Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?