A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás

2022. március 29., 12:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?A testmozgás jótékonyan hat a szervezetre, fizikailag és mentálisan is megdolgoztatja a kutyát. A fizikai tevékenység hatására erősebben dolgozik a szív és a tüdő, valamint azok az izmok is, melyek hozzájárulnak a test rugalmasságához, általa javul a mozgáskoordináció. A közös edzés és játék fejleszti a kutya-gazdi közötti kommunikációt, kapcsolatteremtő- és erősítő hatással bír, mindkettőnk számára megannyi pozitív élményt biztosít.

 

Kilépünk a megszokott otthoni környezetből, újdonságokkal találkozunk és kedvencünk érzékszerveit is stimulálja. Mozgás közben növekszik az érzelmek szabályozásáért felelős neurotranszmitter, a szerotinin szintje, mely csökkenti a stresszt, elősegíti a nyugalom és kiegyensúlyozottság érzését gazdiban és kutyájában egyaránt.

 

 

Edzés kutyával - figyeljünk a külső hőmérsékletre is
Edzés kutyával - figyeljünk a külső hőmérsékletre is
Fotó: runnerstribe.com

 

 

Egy olyan kutya esetében, amelyik megrögzötten ugat vagy rombol otthon, kifejezetten hatékony lehet, ha több mozgást építünk bele napirendjébe. Elűzi az unalmat, segít csökkenteni a stressz és szorongás okozta viselkedéseket, így az ugatást, kényszeres rágcsálást, nyalogatást, stb. Meglepő változásokat tapasztalhatunk kedvencünkön, ha a testedzés rutinná válik.

 

 

10 tipp, hogy kutyád számára is élvezetes legyen az edzés

 

1. Vegyük figyelembe a kutya életkorát, testsúlyát, testméretét és a külső hőmérsékleti tényezőket, hogyha már belekezdtünk, edzés közben se váljon kényelmetlenné a mozgás. A nagytestű és óriásfajták esetében az élénk testmozgás túlzott nyomást gyakorolhat az ízületekre, míg a rövid orrú kutyák (pl. bulldogok, mopszok, stb.) számára nehézkessé válhat a légzés, ha a tréning túl hosszú vagy erőteljes.

 

2. Ahogy mi is jobb szeretünk dolgozni az állóképességünkön, úgy kutyánk esetében is fontos, hogy lépésről-lépésre építsük fel az edzést. Egy 5 kilométeres futást is célszerűbb séta-kocogás kombinációjával kezdeni fokozatosan növelve a távot, előtte bemelegítéssel, utána pedig nyújtással. Ha szeretnénk emelni kutyánk napi testmozgás adagját, tegyük lassan, így biztosak lehetünk abban, hogy az aktívabb feladatokhoz is kellően fitt és erős.

 

 

Edzés kutyával - Fokozatosan növeljük állóképességét, erejét akár hobbiszinten, akár versenyszerűen űznénk a sportot
Edzés kutyával - Fokozatosan növeljük állóképességét, erejét akár hobbiszinten, akár versenyszerűen űznénk a sportot
Fotó: Pinterest

 

 

3. Figyeljünk a hőmérsékletre! A kutyák közelebb vannak a talajhoz, ezért testük hamarabb felmelegedhet és lehűlhet, mint a miénk. Meleg időjárás esetén tartsunk több szünetet, hogy lehűthesse magát. Ha fázós típus, télen húzhatunk rá kabátot az edzés végeztével, így a testmozgás befejezését követően is melegen tarthatjuk. Szélsőséges időjárás (hőség, fagy, szakadó eső, jégeső, sűrű havazás, stb.) esetén inkább próbáljuk meg otthon lefárasztani, kerüljük a megerőltető mozgást.

 

4. Ha éjjel edzünk, szerezzük be a megfelelő láthatósági felszerelést, melyben kutyánkat az utcán és a forgalomban közlekedők is könnyebben észreveszik. A fényvisszaverő nyakörvek, pórázok, hámok és mellények viselése biztonságosabbá teszi kint tartózkodásunkat.

 

5. A kutya elsődleges érzékszerve az orra, szaglásukkal fedezik fel környezetüket. Nehézséget okozhat, ha minden fűcsomónál szeretne alaposan megvizsgálni, miközben mi lendületesen haladnánk előre a pályán. Kezdjük az edzést egy 15 perces sétával, melynek során szimatolhat és elvégezheti a kis- és nagydolgát, így jobban fog tudni figyelni ránk és a közös mozgásra. A kocogás, futás is élvezetesebb, ha nyugodtabban állunk neki és nem vonják el figyelmét az izgalmas szagok, hangok, és persze „a szükség”.

 

 

Benti játékok kutyáknak - Hozd
Ha még túl fiatal vagy már túl idős az edzéshez, otthon is lemozgathatjuk kutyánkat játékokkal
Fotó: cuddla.com

 

 

6. Kölyök- és idős kutyával ne vágjunk bele megerőltető fizikai tevékenységekbe, például futóedzésbe. A mozgás fokozottan igénybe veheti ízületeit és izmait – hasonló a helyzet az idős(ödő) kutyáknál is. Ha a kutya lemarad mögöttünk, láthatóan nehezére esik tartósan mozogni, inkább hagyjuk otthon pihenni, hogy elkerülhessük az esetleges sérüléseket, húzódásokat. Rövid orrú kutyákkal is kerülendő minden olyan aktív mozgás, mely terheli a légutakat, tüdejét és ezáltal fokozott nyomást fejt ki a belső szervekre.

 

7. Ha szeretnénk kutyánkkal együtt edzeni, nézzünk körül, milyen lehetőségek vannak környékünkön. Többféle sportág közül is választhatunk: agility, frizbi, dog dancing, obedience, canicross, stb. Ezek hobbiszinten is űzhetőek a közös élményekért, de szakember útmutatásával célzottan is haladhatunk a magasabb szintű tréning, versenyek felé.  

 

8. Mindig legyen nálunk elegendő friss, tiszta víz! Engedjük, hogy kutyánk többször is ihasson a tréning során, így elkerülhető a kiszáradás. Ha ez nem lehetséges, az edzés befejezését követően mindenképp itassuk meg, de vigyázzunk, hogy ne igyon egyszerre túl sokat. Inkább várjunk még 10-15 percet, és tegyünk elé pár alkalommal kisebb mennyiségű vizet.

 

 

Edzés kutyával - az agility testét és elméjét is megdolgoztatja
Edzés kutyával - az agility testét és elméjét is megdolgoztatja
Fotó: Pinterest

 

 

9. Figyeljük kutyánk viselkedését, mozgását, és vegyük észre a fáradtság, esetleges fájdalom jeleit! Ha sántítani kezd vagy láthatóan elkedvetlenedett valami miatt, álljunk meg egy pihenőre, és vizsgáljuk meg, mi lehet a baj forrása. Lehet, hogy belelépett egy méhecskébe vagy egy tüske fúródott a talppárnájába, de egy rossz mozdulattól meg is húzhatta egyik izmát. Ha pihentetésre nem múlik a fájdalom, vigyük el kedvencünket állatorvoshoz, és mondjuk el, mikor, milyen körülmények között tapasztaltuk rajta a változást!

 

10. Ha többféle mozgást kombinálunk, egy edzés során eltérő izomcsoportokat mozgathatunk meg. Nyáron például egy kocogást követő úszás jótékonyan hathat a testre. Ugyanígy futóedzés közben egy-egy sétaszünet erejéig pihentethetjük az igénybe vett izmokat, ízületeket. A bemelegítő séta majd a levezető nyújtás segítségével megelőzhetjük a sportsérüléseket, húzódást, fájdalmas izomszakadást.

 

 

Mozogj kutyáddal!

 

A kutyák nagyszerű edzőpartnerek, társak a mindennapi életben, pihenésben és a mozgásban is. Ha szeretnénk formába jönni, aligha találunk jobb motivációt, mint a sétára várakozó kedvencünket. Sokan döntünk a közös futás, séta vagy biciklizés mellett, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mindketten jól érezzük magunkat, megdolgoztassuk testünket.

 

 

Az úszás a kutya más izomcsoportjait mozgatja meg, levezetésnek is jó edzés után
Az úszás a kutya más izomcsoportjait mozgatja meg, levezetésnek is jó edzés után
Fotó: Twitter

 

 

Ha inkább pihennénk vagy mozgásunkban betegség vagy sérülés miatt korlátozva vagyunk, az úszás remek módja lehet a kutya lefárasztásának, ha szereti a vizet. Jótékonyan hat azokra is, akiknek le kell adniuk pár kilót vagy gond van ízületeikkel, izmaikkal.

 

Hozzánk hasonlóan a kutyáknak is szükségük van lazításra és pihenésre. A fokozott fizikai igénybevétel nemkívánatos stresszt is okozhat, mely érzelmileg, mentálisan is megterheli a kutya szervezetét. Tartsuk be a testmozgásra vonatkozó szabályokat (mikor, mennyit, milyen hosszan, stb.), majd hazaérve hagyjuk, hadd merüljön el kedvenc játéka rágcsálásában vagy egy kiadós szunyókálásban. Legyen saját fekhelye, kuckója, ahova elvonulhat pihenni, feltöltődni.

 

 

Összegzés

 

A boldog, egészséges kutyához vezető út egyik kulcsa a testmozgás. A kertben tartás vagy egy lassú séta a háztömb körül nem fogja kielégíteni egy aktív, tettrekész kutya mentális és fizikai igényeit. Még a leglustább eb is unatkozhat és nemkívánatos tevékenységekbe menekülhet a megfelelő stimuláció és mozgás hiányában. Ahogy mondani szokás: fáradt kutya a jó kutya. És számunkra is örömet okoz, ha kedvencünk jól érzi magát és boldog, igaz?

 

 

 

Forrás: positively.com
Indexkép forrás: runnerstribe.com
Cikk első megjelenése: 2020. szeptember 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Elhízás - Az első számú egészségügyi veszély! A te kutyád is érintett? Elhízás - Az első számú egészségügyi veszély! A te kutyád is érintett?
A felmérés ugyan az Egyesült Államokban készült, de a szakemberek szerint az egész világon fennálló problémára világít rá. Jelenleg ugyanis ez a legnagyobb egészségügyi probléma, ami a házi kedvenceket sújtja. Milliókat öl meg idő előtt, óriási fájdalmat és szenvedést okoz, és sok pénzébe is kerül a gazdáknak. A legérdekesebb pedig, hogy egyszerűen elkerülhető lenne, ha hajlandóak lennének a gazdik nyitott szemmel járni, felismerni a problémát és változtatni bizonyos szokásokon.

„Ő az életem fénypontja” - 16 évesen is remek formában van Venus Williams kedvence „Ő az életem fénypontja” - 16 évesen is remek formában van Venus Williams kedvence
Különleges kapcsolatot ápol kutyusával a világhírű teniszezőnő. Minden győzelme eltörpül amellett, mennyire szeretik egymást Harryvel, a kisöreggel.

A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után
Ha szeretsz futni, és megtapasztaltad már azt az euforikus boldogságot, ami egy-egy kiadósabb edzés után elöntheti az embert, talán nem ér váratlanul, ha azt állítjuk, hogy négylábú barátainknál sem ritka a jelenség. Mi okozza és mire kell figyelni, ha kedvencünkkel együtt futnánk?

A kutyák 5 érzékszerve: Tudtad, hogy egész másképp működnek, mint az emberé? A kutyák 5 érzékszerve: Tudtad, hogy egész másképp működnek, mint az emberé?
Ha jobban elmélyedünk benne kiderül, hogy bizony sokkal több mindenben tér el érzékelésük az emberétől. Ennek köszönhetően pedig másképp fogják fel a körülöttük lévő világot. Így már talán érthető, hogy miért is találnak bizonyos dolgokat például ijesztőnek, ami nekünk fel sem tűnik. De nézzük, hogy hogyan is működik az 5 érzékszerv szőrös barátainknál!

Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett
Az új családtag érkezése megannyi izgalommal jár, akkor is, ha négylábú. Ahogy magunkhoz vesszük választottunkat, felkerülhet a rózsaszín szemüveg is, hiszen olyan édes! Szeretnénk, hogy jól érezze magát és egészséges legyen – ehhez pedig elengedhetetlen egy látogatás az állatorvoshoz, minél előbb!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Jobban bízunk a kutyás emberekben, mint a kutyátlanokban Hírek - Címlapon
Jobban bízunk a kutyás emberekben, mint a kutyátlanokban
ADHD – a Te kutyád is érintett lehet? Hírek - Címlapon
ADHD – a Te kutyád is érintett lehet?