A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért is van szüksége a kutyának a kutyafuttatón kívüli sétára is?

2018. április 13., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kutyafuttatók, parkok, város, természet… lehetőségek a mozgásra gazdinak és kutyának is. A legjobb, ha sétánk változatos, mindig más ingerek érnek minket. De miért is fontos ez a kutyánk szempontjából? Panyi Zita, okleveles kutyatréner írása.



Harmonikusan viselkedő kutyát és gazdit egy sétálásra-sétáltatásra alkalmas és rendelkezésre álló parkból kitiltani szembefordulás a természettel s a hazánkban egyre több helyütt megmutatkozó, intelligencián alapuló kutyatartási kultúrával. Miért emeltük ki: „harmonikusan”? Mert a felelős gazdiknak kellemetlen, ha „egy kalap alá veszik őket” a kutyájukat nevelés és kontroll nélkül szélnek eresztő, embertársaikkal szemben is agresszíven fellépő kutyatartókkal. Mindannyian szeretjük szabadidőnk békésen tölteni, ezért érdemi: kutya, gyerek, kutyatartó és kutyát nem tartó kulturáltan létezzen egymás közelében.

 

Miért?

Noha a városi, urbanizált közegben élő kutyák napi mozgási lehetősége átlagosan 1-2 óra vagy ennél sajnos kevesebb, s ez egyértelműen „soványabb” a természethez közelebb nevelkedő társaikéhoz képest, szeretik ezt az időt játékkal, a szabadban végzett szaladgálással eltölteni. Lévén a kutya legjellemzőbb viselkedési formái közé tartozik a kutató és a felderítő (explorációs) viselkedés. Ennek során a bóklászásuk, gyalogolásuk sebessége eleve 1-2 km/h-val nagyobb, mint az emberé; útközben megállnak, szaglásznak, oldalirányba térnek ki, előreszaladnak, jelölnek, hemperegnek, kvázi mozgásuk nem egyezik meg az ember lehetőleg folyamatosan egy tempóban történő és egy irányba tartó sétamozgásával, melynek során a legkisebb energiafogyasztással igyekszik megtenni két hely között a legrövidebb utat. Így már jobban érthető, miért van szükség szabadon történő, póráz nélküli mozgásra.

 

Játék és tanulás póráz nélkül
Játék és tanulás póráz nélkül
Fotó: 3milliondogs.com

 

Legszerencsésebb, ha egy séta során váltakozik a pórázos, alapengedelmességi feladatokkal tarkított gyalogló munka a póráz nélküli, szabadon történő, játékos futkározással, labdázással, trükkök tanulásával, kutyabarátokkal történő kergetőzéssel. Nem mellékes, hogy ha ily módon eleve egy kimozgatott, nyugodtabb állapotú kutyával érkezünk a futtatóba, ott kevésbé kiélezetten reagálnak majd egymás jelzéseire. Gondoljunk bele: ha egész nap a gazdira várt és végre nekilódulhat egy kutyus, örülni fog egy közös csatangolásnak, biciklizésnek vagy korizásnak még a futi előtt. Így kiadhatja felgyülemlett energiáit, higgadtabban érkezik a fajtársi közegbe, s nem áll fenn annak veszélye, hogy izgatottsága bomlasztóan hat a többiekre és találkozásuk ebből fakadóan verekedéssel záródik. Pénzünkbe sem kerül és máris rengeteget tettünk, hogy kutyánk kiegyensúlyozott legyen, mások kutyájával pedig nyugodt.

 

Pórázon a városban - az ilyen séták is fontosak!
Pórázon a városban - az ilyen séták is fontosak!
Fotó: queenofpaws.com

 

Kevesen tudják, de a kert, a telek, a futtató már csak fentiek miatt sem pótolhatja a gazdival történő közös sétát, az új területek, szagok, ingerek, felfedezések élményét. Egy nagyobb parkban pedig mindez kiválóan megtehető. Természetesen csak akkor, ha eközben nem háborgatják, veszélyeztetik egymást a kutyák és az emberek (fizikai, higiéniai szempontból se)!

 

Miért más a park, mint a futtató? A park alapterülete nagyobb. A parkba naponta érkeznek idegen fajtársak, azaz kutyánk számára új felfedezendő szagok, barátok, emberek, mozgások, hangok, élmények, ingerek adódnak. Ne feledkezzünk el arról sem: vélt-valós konfliktushelyzetben (például erősen domináns vagy agresszív fajtárs, de lehet akár egy egyszerűen unszimpatikus „kolléga” is) a kutya általában a következőkből választ: támad, menekül, elkerül vagy megadja magát. Egy bekerítetlen helyen nagyobb eséllyel választják az elkerülést vagy a megadást, mivel nagyobb tér áll rendelkezésükre, el tudnak vonulni mondjuk egy bokor, egy fatörzs mögé, nem lohol mögöttük egy már összeszokott kutyatársaság, akik kimozgatatlanul, ingerhiánytól szenvedve lelkesen generálnak balhét. Bekerítetlen tér esetén kisebb valószínűséggel alakul ki tömegnyomor a kutyák között vagy ebből eredően nézeteltérés. Nem beszélve arról: ha huzamosabb ideig adott futtatóba adott időben egymáshoz hozzászokott kutyák tanyáznak, akkor egy új egyed érkezése nem mindig zökkenőmentes. Új hierarchikus sorrend alakulhat, új erővonalak rendeződnek (emberek között is!), néhány gazdi pedig sajnos sokszor szívesebben beszélget egymással vagy okostelefonozik, ahelyett, hogy ugatós, provokatív, felugrálós kutyáját tanítaná, korrigálná.

 

Az új ingerekre nagy szüksége van a kutyáknak
Az új ingerekre nagy szüksége van a kutyáknak
Fotó: learnenglishteens.britishcouncil.org

 

Összegzésképp: minden gazdi felelős kutyájáért és azért, hogy kutyája ne háborgasson, veszélyeztessen más állatokat és embereket. Ez érvényes parkban, futtatóban, utcán, pórázon és póráz nélkül. Kötelességünk a kutyát nevelni, korrigálni, behívni, amennyiben valaki ezt (udvariasan) kéri. Szakkönyvek, videók, tréneri segítség is rendelkezésre áll ehhez. A kutyának szüksége van pórázon vezetve végzett mozgásra és feladatokra, szüksége van szabadon történő mozgásra és játékra. Ha egész életében pórázon sétál egy kutya, ráadásul ugyanazon útvonalon, úgy az unalom veszélyes lehet: kimozgatatlansághoz, levezetetlen fizikai és pszichikai energiákhoz vezethet, ami agressziót, depressziót, kényszercselekvést eredményezhet náluk.

 

Kiegyensúlyozott kutyák között kisebb az esélye a nézeteltérésnek a futtatón
Kiegyensúlyozott kutyák között kisebb az esélye a nézeteltérésnek a futtatón
Fotó: fotothing.com

 

Most pedig legyünk emberségesek: amennyiben idős, netán váratlanul lebetegedett gazdi felel egy kutyáért, elképzelhető, hogy elkerüli azt a futtatót, ahol kutyáját vagy őt magát agresszió érte és inkább választja a park egy csendes szegletét a sétára, mozgatásra?  Vagy az elképzelhető-e, hogy mentett kutyánk van, aki rehabilitáció alatt áll és emiatt még nem szeretnénk, felelősen gondolkodva, futtatóba engedni? (Tüzelő kutyát szintúgy.) Tekintettel a bent lévő állatokra? Elképzelhető, hogy így mi is a park azon részét választjuk, ahol épp nincsenek kisgyerekek, idősek, egyáltalán, mások? Ahol nyugodtan taníthatjuk kutyánk a zöldben, megadva számára a vágyott békét? Elképzelhető, hogy két-három félős-kutyás gazdi szívesebben mozgatja ki kutyatársát egy parkban, mint megy zsúfolt futtatóba? Elképzelhető, hogy idős, senior korú kutyák szívesebben választják a tágas parkot, mint a relatíve hangos és eseménydús futtatót? Elképzelhető, hogy vasárnap délután a kétgyermekes anyuka szívesebben megy kiskutyájukkal a parkba, semmint tanítja babakocsiból kiszálló kisgyerekét a felelős állattartásra abban a futtatóban, ahol sokszor nagytestű kutyák viselkedését sem korrigálja saját gazdája? Végül: elképzelhető, hogy minden eddigit félretéve megvizsgáljuk kutyánk viselkedését, s ha korrigálnivalóra bukkanunk, fogunk egy szakkönyvet, hívunk egy trénert és megosztjuk egymással jó tapasztalatainkat, sikereinket, hogy mindünknek szófogadó, boldog, nyugodt kutyusa lehessen?

 

Forrás: Panyi Zita - www.almosfelho.hu, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: 3milliondogs.com
Cikk első megjelenése: 2016. február 08.

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyával futnál? Ne tétovázz! Hírek - Címlapon
Kutyával futnál? Ne tétovázz!
A kutyacsalád, akit csellel tudtak csak megmenteni Hírek - Címlapon
A kutyacsalád, akit csellel tudtak csak megmenteni