A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával futnál? Ne tétovázz!

2018. április 14., 09:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Szinte minden kutya alkalmas arra, hogy fussanak vele, sőt a legtöbben igénylik is. Nincs is kézenfekvőbb módja a lemozgatásnak, mint egy rövid, de gyors, vagy akár egy hosszú, kiadós futás. Megejthetjük a természetben, a Duna parton, a városban, vagy egy földúton, a lényeg, hogy mindketten élvezzük



Susan Dicks maratonfutó és állatorvos szerint nincs olyan kutya, aki minden futást tökéletesen bír. Ha sportolni szeretnénk vele, azonos mértékben kell figyelembe vennünk a személyiségét és a temperamentumát, valamint azt, hogy megfelelő helyről származzon. Egyes fajtákat kifejezetten futásra tenyésztettek (pl.: a husky és az agár), de közöttük is néhány fajta inkább a rövidtávot, míg mások a hosszú, kiadós futást részesítik előnyben. Ne terheljük a nyomott orrú fajtákat, ugyanis nehézkes levegővételük, és gyakran a tenyésztésből adódó gyenge szívük miatt kellemetlen, sőt káros lehet számukra a futás.

 

Milyen fajtát válasszunk…

 

...rövid, gyors futáshoz?

Olyan fajtákban gondolkozzunk, akik hosszú lábúak, lobbanékonyak, vagy kicsik, de pörgősek.

  • A vizslák bármely típusa
  • Agár
  • Whippet
  • Jack russel, parson russel, és foxterrier
Új sport, egyben közös kikapcsolódás a canicross
Új sport, egyben közös kikapcsolódás a canicross
Fotó: activedog.net.au

 

...hosszú, lassú, esetleg terepfutáshoz?

Ide a legkitartóbb fajtákat sorolnánk, hiszen nem minden kutya képes állandó tempóban 20-40 km-t teljesíteni. Részesítsük előnyben a kimondottan erre a célra tenyésztett fajtákat, de a választásnál vegyük figyelembe az időjárási (pl.: hőmérséklet) tényezőket is. Nem minden eb futna velünk szívesen 20 °C felett.

  • Husky, alaszkai malamut (hidegebb éghajlaton)
  • Labrador, golden retriver
  • Uszkár
  • Catahoulai leopárdkutya
  • Afrikai oroszlánkutya (melegebb éghajlaton)
  • Airedale és ír terrier

 

...akadályfutáshoz?

  • Vizslák
  • Agarak
  • Border collie
  • Belga juhász

 

Egyes fajták szinte bármilyen sportra alkalmasak. Ilyen a legtöbb munkakutya, a vadászkutyák (pl.: spániel, vizslák és szetterek), a németjuhász (ügyeljünk az ízületeinek épségére), a border collie, a belga juhász, az uszkár, a pumi, a mudi, a sheltie és a terrierek legtöbbje.

 

A kölyköt 1-1,5 éves koráig nem tanácsos hosszú távon futtatni, vagy ugráltatni még akkor sem, ha aktív fajtát választunk. Sem az állóképessége, sem az ízületeinek fejlettsége nem teszi lehetővé, hogy ennyit edzen. A fejlődésben lévő, lazán kapcsolódó ízületek kori terhelése később komoly ortopéd beavatkozásra is okot adhat. 

 

Ilyen pici kölyökkel tilos futni!
Ilyen pici kölyökkel tilos futni!
Fotó: hdwallpapersact.com

 

Bármilyen kutyával futunk is, számításba kell vennünk, hogy a nagy hőségben nem vihetjük ki. Magas állóképesség mellett is megvan a hőguta, és a napszúrás esélye, így nyáron vagy vízpart mellett sportoljunk, ahol bármikor el tud menni fürödni, vagy a kora reggeli órákban. Ha hosszú távra indulunk, mindig legyen nálunk elegendő víz az ebnek is.

 

Léteznek kimondottan kutyás futóknak kialakított sportok, ilyen például a canicross. Nyugodtan belevághat bárki, nem kell különleges tehetségnek, sőt még sportos alkatúnak se lenni az elkezdéséhez, ugyanis a kutya-gazda kapcsolaton alapszik a dolog. Az eb helyenként saját erejével húzza a gazdit nehéz, vagy lankás terepen, ezzel megkönnyítve a haladást. Nem kell más hozzá, csak egy jó futócipő, és egy futópóráz az ebnek, hámmal.

 

Ne habozzunk tehát, munkára fel! Nem csak a kutyának, de nekünk is jót tesz egy kis mozgás! 

 

 


Indexkép forrás: animalhospitalofwoodstock.com
Cikk első megjelenése: 2016. március 17.

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre
Egy friss tanulmányból az is kiderül, melyek ezek a fajták.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
5 kutyajó barátság Hírek - Címlapon
5 kutyajó barátság
Miért is van szüksége a kutyának a kutyafuttatón kívüli sétára is? Hírek - Címlapon
Miért is van szüksége a kutyának a kutyafuttatón kívüli sétára is?