A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával futnál? Ne tétovázz!

2018. április 14., 09:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Szinte minden kutya alkalmas arra, hogy fussanak vele, sőt a legtöbben igénylik is. Nincs is kézenfekvőbb módja a lemozgatásnak, mint egy rövid, de gyors, vagy akár egy hosszú, kiadós futás. Megejthetjük a természetben, a Duna parton, a városban, vagy egy földúton, a lényeg, hogy mindketten élvezzük



Susan Dicks maratonfutó és állatorvos szerint nincs olyan kutya, aki minden futást tökéletesen bír. Ha sportolni szeretnénk vele, azonos mértékben kell figyelembe vennünk a személyiségét és a temperamentumát, valamint azt, hogy megfelelő helyről származzon. Egyes fajtákat kifejezetten futásra tenyésztettek (pl.: a husky és az agár), de közöttük is néhány fajta inkább a rövidtávot, míg mások a hosszú, kiadós futást részesítik előnyben. Ne terheljük a nyomott orrú fajtákat, ugyanis nehézkes levegővételük, és gyakran a tenyésztésből adódó gyenge szívük miatt kellemetlen, sőt káros lehet számukra a futás.

 

Milyen fajtát válasszunk…

 

...rövid, gyors futáshoz?

Olyan fajtákban gondolkozzunk, akik hosszú lábúak, lobbanékonyak, vagy kicsik, de pörgősek.

  • A vizslák bármely típusa
  • Agár
  • Whippet
  • Jack russel, parson russel, és foxterrier
Új sport, egyben közös kikapcsolódás a canicross
Új sport, egyben közös kikapcsolódás a canicross
Fotó: activedog.net.au

 

...hosszú, lassú, esetleg terepfutáshoz?

Ide a legkitartóbb fajtákat sorolnánk, hiszen nem minden kutya képes állandó tempóban 20-40 km-t teljesíteni. Részesítsük előnyben a kimondottan erre a célra tenyésztett fajtákat, de a választásnál vegyük figyelembe az időjárási (pl.: hőmérséklet) tényezőket is. Nem minden eb futna velünk szívesen 20 °C felett.

  • Husky, alaszkai malamut (hidegebb éghajlaton)
  • Labrador, golden retriver
  • Uszkár
  • Catahoulai leopárdkutya
  • Afrikai oroszlánkutya (melegebb éghajlaton)
  • Airedale és ír terrier

 

...akadályfutáshoz?

  • Vizslák
  • Agarak
  • Border collie
  • Belga juhász

 

Egyes fajták szinte bármilyen sportra alkalmasak. Ilyen a legtöbb munkakutya, a vadászkutyák (pl.: spániel, vizslák és szetterek), a németjuhász (ügyeljünk az ízületeinek épségére), a border collie, a belga juhász, az uszkár, a pumi, a mudi, a sheltie és a terrierek legtöbbje.

 

A kölyköt 1-1,5 éves koráig nem tanácsos hosszú távon futtatni, vagy ugráltatni még akkor sem, ha aktív fajtát választunk. Sem az állóképessége, sem az ízületeinek fejlettsége nem teszi lehetővé, hogy ennyit edzen. A fejlődésben lévő, lazán kapcsolódó ízületek kori terhelése később komoly ortopéd beavatkozásra is okot adhat. 

 

Ilyen pici kölyökkel tilos futni!
Ilyen pici kölyökkel tilos futni!
Fotó: hdwallpapersact.com

 

Bármilyen kutyával futunk is, számításba kell vennünk, hogy a nagy hőségben nem vihetjük ki. Magas állóképesség mellett is megvan a hőguta, és a napszúrás esélye, így nyáron vagy vízpart mellett sportoljunk, ahol bármikor el tud menni fürödni, vagy a kora reggeli órákban. Ha hosszú távra indulunk, mindig legyen nálunk elegendő víz az ebnek is.

 

Léteznek kimondottan kutyás futóknak kialakított sportok, ilyen például a canicross. Nyugodtan belevághat bárki, nem kell különleges tehetségnek, sőt még sportos alkatúnak se lenni az elkezdéséhez, ugyanis a kutya-gazda kapcsolaton alapszik a dolog. Az eb helyenként saját erejével húzza a gazdit nehéz, vagy lankás terepen, ezzel megkönnyítve a haladást. Nem kell más hozzá, csak egy jó futócipő, és egy futópóráz az ebnek, hámmal.

 

Ne habozzunk tehát, munkára fel! Nem csak a kutyának, de nekünk is jót tesz egy kis mozgás! 

 

 


Indexkép forrás: animalhospitalofwoodstock.com
Cikk első megjelenése: 2016. március 17.

Témába vág

Egyszerűen átdobott nyolc vizslát a menhely kerítésén valaki – sérüléseket és sokkos állapotot okozott a kutyáknak Egyszerűen átdobott nyolc vizslát a menhely kerítésén valaki – sérüléseket és sokkos állapotot okozott a kutyáknak
Nyolc rémült kutya fogadta a Halasi Állatotthon dolgozóit – a kutyákat valaki egyszerűen átdobta a kerítésen, így szabadult meg tőlük.

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Bélyegekre kerültek a magyar vadászkutyák Bélyegekre kerültek a magyar vadászkutyák
Gyönyörű bélyegeket adott ki a Magyar Posta, melyek a magyar vadászkutyákat ábrázolják.

Szobrot emeltek Baja város kutyájának emlékére Szobrot emeltek Baja város kutyájának emlékére
Béla kutya hivatalosan is megkapta a „Város Kutyája” címet Baja városától még a 90-es években. A vizslát rengetegen ismerték és szerették a városban – halála után 25 évvel készült el szobra, melyet a Tóth Kálmán téren helyeztek el.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
5 kutyajó barátság Hírek - Címlapon
5 kutyajó barátság
Miért is van szüksége a kutyának a kutyafuttatón kívüli sétára is? Hírek - Címlapon
Miért is van szüksége a kutyának a kutyafuttatón kívüli sétára is?