A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

2024. március 15., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! 

Munkakutyák és magas teljesítmény. Ezekkel a szavakkal lehetne legjobban jellemezni a magyar fajtákat. A magyar nép már ősidőktől kezdve olyan kutyafajtákat preferált, melyekkel jól lehet dolgozni, és az együttélés is gondtalan lehet.

 

A kilenc fajta - a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó - nemzeti kincseink, 2017-ben pedig a hungarikumok között is helyet kaptak.

 

Habár egyre többen térnek vissza a gyökerekhez, arra használva az adott fajtát, amire az eredetileg ki lett tenyésztve, ezek a kutyák ugyanolyan jól képesek alkalmazkodni a modern kor elvárásaihoz, hobbikutyaként is kiválóan megállják helyüket.

 

2020-ban oktató- és természetfilmek, videók készültek a magyar kutyafajtákról, hogy még inkább megismerhessük ezeket a csodálatos kutyákat.

 

 

 

 

 

Drótszőrű magyar vizsla

 

1930-ban kezdődött meg a fajta tenyésztése. Szükség volt a vadászok körében egy olyan fajtára, mely a  magyar vizsláéhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, viszont ellenállóbb a mostoha időjárási körülményekkel szemben. 1966-ban lett hivatalosan az FCI által is elismert fajta. A drótszőrű változat kedvelőinek jelentős hányada aktívan vadászik kutyájával. Vadászati versenyeken ez a fajta az egyik legeredményesebb. Lelkes, ellenálló és erős, ugyanakkor kedves, hűséges társ a mindennapokban.

 

 

 

 

 

Erdélyi kopó

 

Az erdélyi kopó az egyik legveszélyeztetettebb magyar kutyafajtánk. A második világháborút követően számuk megcsappant, olyannyira, hogy tenyésztésükhöz Erdélyből kellett kopókat importálni. Szerencsére ez a tendencia mára már megfordult, és az állomány lassan, de biztosan gyarapodik. A fajta jellegzetessége, hogy kitartó futó, hosszú távok megtételére is alkalmas. Ezt a tulajdonságot kihasználva 2006-ban az Erdélyi Kopó Klub a Bécs-Budapest távon különleges csapatot indított: a Supermarathonon erdélyi kopókkal vettek részt a hosszútávfutók! Kiváló társa lehet a Canicross szerelmeseinek is. Természetesen a vadászatokon betöltött szerepéről sem feledkezhetünk meg. 

 

 

 

 

 

Komondor

 

A “klasszikus farkasölő” feladata már a kezdetektől az ember és értékeinek védelme volt. A fajta feltehetően már a honfoglaló őseinkkel tartott hosszú útjukon. Genetikájának köszönhetően ma is az egyik legegészségesebb, legellenállóbb a nagytestű pásztorkutyák között.

Szeretereméltók, jólelkűek, de jellemző lehet rájuk a dominancia is. Megfelelő foglalkozás mellett kedves családtaggá válhatnak. 

 

 

 

 

 

Kuvasz

 

A kuvasz már kétszer is a kihalás szélére került - csak a sporttenyésztés tudta megmenteni a fajtát. Alaptermészete egységes volt, azonban az “életmentő beavatkozás” a tenyésztésbe ezt felborította, egyedenként eltérő jellemvonások jelenhetnek meg. Tévhit, hogy a kuvaszokkal csak a gond van! Megfelelő nevelés, és stabil kutya-gazda kapcsolat mellett nem fordulhatnak elő a kuvaszokkal olyan problémák, mint akkor, ha hagyjuk a kutyát azt csinálni, amit akar.

Napjainkban is találhatunk nem egy olyan kuvaszt, mely őrkutyaként dolgozik tanyákon, birtokokon. Emellett azonban nagyon jó hobbi és sportkutyát is lehet nevelni belőle! 

 

 

 

 

Magyar agár

 

Elegáns, erős, kedves. Ez a magyar agár. Az agarak is a honfoglaló őseinkkel együtt érkeztek a Kárpát-medencébe. Az agarászat hosszú évszázadokon keresztül kedvelt vadászati módszere volt a főuraknak. A világháború az agarak számát is megtizedelte, gyakorlatilag eltűntek. Azonban a tenyésztőknek hála sikerült visszaállítani a fajta stabilitását. 2004-ben nyilvánították nemzeti kincsünknek a magyar agarat.

A közhiedelemmel ellentétben a magyar agaraknak nem olyan nagy a mozgásigénye, mint hinnénk. Egy kiadós futás után képesek egész nap egy kényelmes fotelben heverészni, szunyókálni. A fajta ellenálló, a ridegtartást is jól viseli.

 

 

 

 

 

Mudi

 

Játékosság, kivételes intelligencia, figyelmesség és tanulékonyság. Ezek mind jellemzőek a mudira. Mindig éberek, de csendesek - csak akkor ugat, ha arra tényleg szükség van, tehát kiváló házőrző. Eredeti mestersége ennek a fajtának a terelés, “szakmájukban” kimagaslóan eredményesek a mai napig.

A mudi helyzete ma: Ezek a közepes méretű kutyák könnyedén beilleszkednek a család életébe, a gyerekeknek szinte mindent megengednek. Tartása elsősorban aktív gazdik számára ajánlott, akik le tudják kötni a fizikai és mentális energiáikat. Rendkívüli sporttársak lehetnek, legyen szó agilityről, frizbee-ről, engedelmességi feladatokról, vagy akár a treibballról.

 

 

 

 

 

Puli

 

A puli az egyik legősibb fajtánk: vándorló eleinkkel érkezett a Kárpát-medencébe. Ez a pásztorkutya a legszélsőségesebb időjárásnak is ellenáll - ezért is maradhatott fenn több mint ezer év távlatában. Suk Dezső így ír a puliról: "Ez a kis kutya zseni, mint nyájőrző, egyszerűen mesével határos mint juhterelő, a szó szoros értelmében nélkülözhetetlen. Sok esetben emberrel egyáltalán nem pótolható. Tanulékonyabb, intelligensebb ebfajta a világon nincs még egy. [...] Erről a kutyáról el lehet mondani, hogy csak éppen beszélni nem tud. Érteni mindent! Nemcsak gazdája szavait, de intését, sőt szemeivel kifejezett akaratát is parancsnak veszi és feltétlen teljesíti." (puli.hu)

 

 

 

 

 

Pumi

 

Árkosi József így ír a pumiról: “A kutyák bohóca néven is emlegetett magyar terelő pásztorkutya az alkalmazkodás egyik legjobb példája. A pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig hosszú út vezetett, melyet ez a viszonylag kistermetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.” (pumiklub.eu)

A népvándorlás után ősi terelőkutyáink és idegen fajták keveredésével jöhetett létre. Ezek a viszonylag kistestű kutyák fáradhatatlanok - szinte már munkamániásnak nevezhetők, így igen népszerűek voltak pásztorok segítőiként.

A mudihoz hasonlóan aktív, kiváló sportkutya: örömét leli a közös munkában és játékban egyaránt. Hobbi és versenycélokra is megfelelő választás.

 

 

 

 

 

Rövidszőrű magyar vizsla

 

Az egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb magyar vadászkutyafajta! Elegáns, aktív, és hihetetlenül intelligens!

A vizslák ősei már a népvándorlás idején is a magyarok társai voltak. Mozgásigénye nagy, legnagyobb boldogsága az, ha minél többet a gazdája mellett lehet. Nagyon ragaszkodó, szeretett gazdája kedvéért bármit megtenne.

Igen sokoldalú fajta: nemcsak a vadászatban sikeres, de kitűnő sporttárs és családi kutya is egyben. Az egyik leghíresebb magyar fajta, világszerte kedvelik, a nemzetközi versenyeken pedig a hazai tenyészetekből származó kutyák sorra hozzák el a nevesebbnél nevesebb díjakat. 

 

 

 

 

 


Indexkép forrás: 9magyarkutya.hu
Cikk első megjelenése: 2023. március 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján
Erdélyi kopó megnevezéssel emlékérmét bocsát forgalomba az állatok világnapján, szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a négy éve indított magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat részeként - tájékoztatta az MNB az MTI-t.

Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen
Szívmelengető történet egy weimari vizsláról és a második esélyről!

Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer
A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) az exobolygók elnevezésére kiírt pályázatán elfogadta a magyar csapat javaslatát, így a Komondor és a Puli nevet viselheti a jövőben a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó - közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) az MTI-vel.

Szikláról lezuhant kutyát mentett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat – Vinka már lábadozik! Szikláról lezuhant kutyát mentett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat – Vinka már lábadozik!
Kirándulás közben zuhant le egy szikláról Vinka a német vizsla. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat sietett a súlyosan sérült kutya segítségére, és azonnal állatorvoshoz szállították.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Hírek - Címlapon
Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
Újabb három kuvasz áll szolgálatba a polgárőrségnél Hírek - Címlapon
Újabb három kuvasz áll szolgálatba a polgárőrségnél