A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél

2022. november 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk? 

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog, egészséges kedvencek legyenek, bizony több időt, türelmet és igen, energiát kell rászánnia a gazdinak a nevelésre és a szoros kötelék kialakítására. Vajon elég felkészültek vagyunk-e hozzá?

 

 

1. Elegendő testmozgást tudunk biztosítani számára?

 

Hiszen egy aktív kutyának ebből szinte sosem elég! Gondoljunk egy szánhúzóra, aki arra született, hogy hosszú kilométereken át száguldjon a szán előtt, vagy egy juhászkutyára, aki imád kint lenni a szabad levegőn, és egész nap figyeli, tereli a nyájat. Sorolhatnánk még tovább is, de a lényeg ugyanaz: attól, hogy beköltözött velünk a városba, még nem lett kevesebb a kutya energiája. Biztosan van elég időnk arra, hogy lemozgassuk minden nap? Esőben, szélben, és fogvacogtató hidegben is? Mert ha nem, az ki fog hatni a kutya viselkedésére, izgatottá, stresszessé válhat, kisebb-nagyobb problémák merülhetnek fel.

 

 

Játék a gazdival a szabadban - Aktív kutyáknak kötelező
Játék a gazdival a szabadban - Aktív kutyáknak kötelező
Fotó: rd.com

 

 

2. Milyen gyakran vagyunk távol otthonról?

 

Ha magas energiaszintű kutyákról beszélünk, leginkább a munkakutyák jutnak eszünkbe, akiknek lételeme a feladatok megoldása, lesik a gazdi minden szavát. Vannak, akik szorosabban működnek együtt az emberrel, míg másoknál szükség van arra, hogy bizonyos fokú önállósággal rendelkezzenek és (pl. a pásztorkutyák). Lehet, hogy nem igénylik annyira az ember közelségét, mint az ölebek, akiket arra tenyésztettek, hogy egész nap társaságot nyújtsanak az embernek, de nekik is érezniük kell, hogy tartoznak valahova, valakihez.

 

Az aktív kutyák esetében talán még fontosabb is az, hogy sokat lehessenek az ember mellett, sok-sok közös tevékenységben legyen részük, ezért ha sokat vagyunk távol otthonról, válasszunk inkább nyugodtabb, alacsonyabb energiaszintű négylábú társat.

 

 

3. Hajlandóak vagyunk időt szánni a nevelésre, képzésre?

 

A jólneveltség nem jön magától – ahhoz, hogy a kutya eligazodhasson világunkban, bizony útmutatásra van szüksége a gazditól. Ha úgy döntünk, magunkhoz veszünk egy ebet, nekünk is fejlődnünk és tanulnunk kell vele együtt.

 

 

Kirándulás, túrázás - A lényeg, hogy a kutya mozoghasson
Kirándulás, túrázás - A lényeg, hogy a kutya mozoghasson
Fotó: Pinterest

 

 

Ha pedig az átlagnál több energiával van megáldva, kifejezetten tetszeni fognak neki azok a feladatok, melyek elméjét is megmozgatják. Az engedelmes feladatok segíthetnek abban, hogy jobban megtanuljon összpontosítani, képes legyen összehangoltan dolgozni a gazdival, míg a trükkök a kreativitását fejlesztik, a sportok pedig egyaránt jót tesznek testének és lelkének is.

 

 

4. Biztonságos az otthonunk és a kertünk is?

 

Ha kertes házban élünk, alapvetően elengedhetetlen, hogy a kert, udvar biztonságosan körbe legyen kerítve, és a kutya még véletlenül se tudjon kijutni rajta. Alapja lehetőleg beton, de ha nem, a drót, deszka legyen mélyre ásva. Fontos az is, hogy kellően magas legyen a kerítés, így aktív kutyánk nem tud átugrani rajta, akkor sem, ha a legügyesebb szabadulóművész a környéken vagy csak simán nagyobb testű szuper ugrólábakkal megáldva.

 

 

Egy magas energiaszintű kutyának sok-sok testmozgás kell
Egy magas energiaszintű kutyának sok-sok testmozgás kell
Fotó: tractive.com

 

 

5. Vannak-e otthon más kisállatok?

 

Nem törvényszerű, hogy egy magas energiaszintű kutya kergesse a kisebbeket, de ha erősebb vadászösztönnel rendelkezik, érdemes megfontolnunk, szeretnénk-e tartani mellette nyulat, hörcsögöt, tengerimalacot, cuki kis rágcsálókat a házban, vagy szárnyasokat a kertben. Hányszor, de hányszor találkozunk olyan gazdikereső leírásokkal az interneten, amelyben „csirkét lopott a kutya, ezért mennie kell” és hasonlók... A helyes nevelés ezen a téren is rengeteget számít, ha úgy érezzük, nem bírunk el vele, mielőbb kérjük tapasztalt, pozitív módszereket alkalmazó kutyatréner segítségét!

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: tractive.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?
Az elhízás veszélyei kedvenceinket sem kímélik - jól tudjuk, de vajon képesek vagyunk felismerni a túlsúlyra utaló jeleket? Hogyan szabadulhatunk meg a feleslegtől?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások
Keresi a társaságod? Szeret veled lenni? Imádja, ha együtt csináltok valamit? Vagy nem annyira lelkes? Meglepő helyen rejtőzhet az ok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kilenc kiskacsát fogadott örökbe egy labrador Hírek - Címlapon
Kilenc kiskacsát fogadott örökbe egy labrador
Új állatjóléti törvény Luxemburgban: ilyen egy állatbarát ország! Hírek - Címlapon
Új állatjóléti törvény Luxemburgban: ilyen egy állatbarát ország!