A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?

2024. április 21., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?



 

Kutyahátizsák – Mi az és mire jó?

 

A kutyák számára készült hátizsákok hasznos kiegészítők lehetnek. Kedvencünk maga viheti apró-cseprő dolgait, ami egy kirándulás vagy hosszabb túra során is jól jöhet. Hétköznapi sétákon is bevethetjük, például 1-2 kisebb játék, a kutya itatótálkája és vizespalackja „szállítására”. Vannak, akik kifejezetten tréning céljából használják a hátizsákot, például feladatorientált, magas energiaszintű kutyájuk munka iránti igényét elégítik ki.

 

A legtöbb kutya szereti, ha hasznosnak érezhetik magát, és lelkesen dolgozik együtt a gazdival. A hátizsák formájában fontos feladatot adhatunk kedvencünknek – amennyiben ennek szükségét érzi.

 

 

Hátizsák kutyáknak - Hasznos kiegészítő lehet
Hátizsák kutyáknak - Hasznos kiegészítő lehet
Fotó: roadaffair.com

 

 

Lehet egyszerre biztonságos és kényelmes a kutyahátizsák?

 

Az, hogy mennyire hordható biztonsággal a hátizsák, több tényezőtől is függ. Ide tartozik például az, hogy megfelelően helyezkedjen el a kutya hátán. Így nemcsak könnyebben szoktathatjuk hozzá, de az esetleges sérüléseket is elkerülhetjük. Legfontosabb, hogy a hátizsák súlya főként a kutya vállán legyen, nem a hátán.

 

A kutya szőrzete is fontos tényező: a vastagabb, sűrűn bunda védelmet nyújt a bőrnek, a hátizsák viselése okozta irritációtól. Rövidszőrű kutyáknál azonban fontos, hogy a hátizsák alsó része párnázott legyen, ugyanakkor jól szellőzzön. Így elkerülhető, hogy anyaga kidörzsölje a bőrt, irritációt, kipirosodást keltsen. A kidörzsölődés főleg a hónalj környékét érinthető, mivel a rövidszőrű kutyáknál ezt a területet még kevesebb szőr fedi.

 

Fontos, hogy magas minőségű, ellenálló anyagokból készüljön a hátizsák. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben hipoallergén, párnázott és légáteresztő. Ellenőrizzük le a cipzárakat, a varrásokat, sarkokat, és fűzőket, melyek a kutya bőrével érintkezhetnek, mert ezek is kiválthatnak viszketést, irritációt.

 

 

Hátizsák kutyáknak - Fontos, hogy a kutya szeresse hordani
Hátizsák kutyáknak - Fontos, hogy a kutya szeresse hordani
Fotó: shepherdsbone.com

 

 

Ügyeljünk a megfelelő méretre. Kutyahátizsák már szinte mindenféle méretben kapható, de nem mindegy, mekkorát veszünk kedvencünknek. Kisállatboltban többfélét is felpróbálhatunk, ha viszont az internetről szerezzük be, rendelés előtt nézzük meg a mérettáblázatot és kutyánkat is mérjük le. Legrosszabb esetben még mindig visszaküldhetjük az árut. A lényeg, hogy a hátizsák jól illeszkedjen a kutyára.

 

 

A kutyahátizsák használatának megvannak az előnyei és hátrányai is. Lássuk, melyek lehetnek ezek!

 

 

1) Előnyök

 

  • Edzi a testet, segít az izomépítésben – Habár az aktívabb kutyák sokat mozognak a séta során, testüket másként dolgoztatja meg, ha közben némi súlyt is cipelnek. A hátizsák hordásával edzhetjük az izmokat, így a kutya egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhatunk.

 

  • Feladatot ad a kutyának – Ez pedig a legtöbbjüket örömmel tölti el. Talán nem is gondolunk erre, de sok kutya kifejezetten szereti, ha olyan feladatot kap a gazditól, amit szívesen végez. Hasznosnak érzi magát, célt ad neki. A hátizsáknak köszönhetően úgy érezheti a kutya, hogy valóban segítségünkre van, ez pedig őt is boldogabbá teszi.

 

 

Kutyahátizsák - Fontos, hogy kényelmes és biztonságos legyen
Kutyahátizsák - Fontos, hogy kényelmes és biztonságos legyen
Fotó: rover.com

 

 

  • Segít a koncentrációban – Ha kedvencünknek könnyen elkalandozik a figyelme kint a szabadban, a hátizsák segíthet abban, hogy jobban tudjon fókuszálni. Kapott egy feladatot, amire koncentrálhat, így összeszedettebb lehet az eb.

 

  • Egyenletesebb súlyelosztás – Normál esetben, ha kirándulni, túrázni megyünk, mi cipelünk mindent. Saját holminkat és a kutyákét is, a hátizsáknak hála azonban szó szerint levehetnek egy kis terhet a vállunkról. Ha nem is teszünk bele mást, mint összehajtható itatótálkáját, némi jutalomfalat és vizet, na meg egy kis csomag papírzsebkendőt, már könnyebb lesz a mi táskánk.

 

  • Jobban fog aludni – A hátizsák hordása a kutyus elméjét is megdolgoztatja, amellett, hogy fizikailag kellemesen elfárad. A mentális stimuláció olyan plusz, amit alaposan ki kell pihenni, miután hazaértünk.

 

 

Idős kutya - Csak akkor viseljen hátizsákot, ha egészségi állapota engedi
Idős kutya - Csak akkor viseljen hátizsákot, ha egészségi állapota engedi
Fotó: gopetfriendly.com

 

 

2) Hátrányok

 

  • Stresszessé teheti a kutyát – A hátizsák nem ajánlott szorongással küzdő, ingerlékeny kutyáknak. Önmagában a hátizsák látványa is idegessé teheti őket, sokan pedig nem is viselnek el semmi olyat, ami rákerül a hátukra. A cél, hogy a sétán mindenki jól érezze magát, beleértve kedvencünket is. Ha a hátizsáktól rosszul érzi magát, zavarja, akkor ne használjuk. Nem érdemes ráerőltetni azért, mert a gazdi úgy véli, milyen jó lesz majd a kutyusnak. Az ellenkező hatást érhetjük el így, a hátizsáknak nem szabad, hogy kényszer legyen, ahogy semmi más sem.

 

  • Nem szereti hordani – Bármennyire is praktikusnak tűnik ez a kiegészítő, elsőre megijedhet a kutya, ha felhelyezzük rá a hátizsákot. Hagyjunk neki időt, hogy megismerkedjen vele, megszokja látványát, szagát, hangját. Ráadásnál használjunk sok jutalomfalatot, dicsérjük a kutyát. Van, aki még ezek ellenére sem tudja megszokni, mert valami miatt kényelmetlen számára, például az érzékenyebb ebeket roppantul zavarhatja a hátizsák anyagának súrlódásából eredő susogó zaj. Ami mozgás közben folyamatosan jelen van. Az is lehet, hogy egyszerűen nem szereti, hogy valami ott van a hátán. Jobban kedveli, ha szabadon mozoghat.

 

 

Kötött hátizsák kutyáknak - Könnyű, vidám kiegészítő
Kötött hátizsák kutyáknak - Könnyű, vidám kiegészítő
Fotó: squirrelsncurls.tumblr.com

 

 

  • Nehéz tisztítani – Ez inkább a gazdi részéről számíthat problémának. Ha a hátizsák egyben van, részei nem választhatók szét tépőzáras vagy cipzáras megoldással, akkor könnyen akadályba ütközhetünk, ha szeretnénk kimosni. Nem mindegyik hátizsák vízálló, amelyik viszont az, ott speciális mosószer használata ajánlott. Időről-időre ráfér a tisztítás, de ha kutyánk előszeretettel hempereg meg büdös dolgokban, sosem hagyna ki egy pocsolyát sem, vagy imád dagonyázni a sárban, akkor bajos lehet a hátizsák tisztán tartása.

 

 

Amire mindenképp figyeljünk:

 

  • Mielőtt beszereznénk egy hátizsákot a kutyánknak, kérjük ki állatorvosunk véleményét. A hátizsák cipelése, még csekély súllyal is olyan plusz terhet jelenthet a kutya szervezetének, melyre nincs felkészülve.
     

  • Nem ajánlott a hátizsák: kölyköknek, növésben lévő fiatal kutyáknak, idős, beteg kutyáknak. Brachycephal légúti obstrukciós szindróma esetén is orvosi tanács szükséges!
     

  • Tilos a hátizsák: gerincsérült, illetve a csontokat, ízületeket, izmokat érintő betegségek, degeneratív állapotok esetén.
     

  • Csak kifejlett, egészséges kutyára tegyünk hátizsákot, amennyiben az előzetes állapotfelmérés alapján biztonsággal hordható, és nem tesz kárt egészségében. Lehetnek olyan örökletes vagy tünetet még nem mutató betegségek, melyekre negatív hatással van a hátizsák hordása. Jobb a megelőzés, mint utólag okosnak lenni. Első helyen mindig a kutya egészsége álljon.

 

Kapcsolódó cikkünkben praktikus tippeket kaphattok ahhoz, hogyan szoktassátok hozzá kedvenceteket a hátizsákhoz, és arról is, mit érdemes beletenni. Tartsatok velünk!

 

Forrás: weimaranerplanet.com
Indexkép forrás: shepherdsbone.com
Cikk első megjelenése: 2023. november 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI MOL Nyrt. Irodakutya.com JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Hírek - Címlapon
Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél Hírek - Címlapon
5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél