A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!

2024. április 21., 14:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.



 

A tavasz végéhez közeledve érkeznek az apró őzgidák és a szarvas borjak. A gidák, borjak nincsenek egész nap anyjuk mellett: míg az táplálkozik, vagy épp valami megriasztja és elmenekül, addig kicsinye megbújik a magas fűben, vagy bokrok alatt. Az anya azonban minden esetben visszatér az aprósághoz, így hiába tűnik magára hagyottnak, megmentendőnek a gida, cseppet sem szorul segítségre!

 

A legjobb, amit elárvultnak tűnő állatkölyökbe botlás esetén tehetünk, ha továbbállunk. Bármilyen aranyos is az állatka, ne nyúljunk hozzá, ne menjünk túl közel hozzá! Ha anyja megérzi rajta az ember (vagy kutyánk!) szagát, elhagyhatja, ami viszont már a biztos halált jelenti az apróságnak. Ne akarjuk megmenteni se: rengeteg gida árvul el a segítő szándék miatt! Számtalan esetről számolnak be a menhelyek, vadasparkok, állatorvosok, amikor a jóakaró kirándulók megjelennek náluk egy-egy gidával, vagy épp nyuszival, akit az erdőn, mezőn találtak, anyja sehol, és biztosan hosszú napok óta éhezik is szegény pára… Ilyenkor már nincs mit tenni, a gida nem engedhető vissza az anyja mellé (aki pedig feltehetően kétségbeesetten keresi kicsinyét ott, ahol biztonságban tudva hagyta…)

 

 

Magányosnak tűnik, de nem az: az őzgidáért mindig visszatér az anyja
Magányosnak tűnik, de nem az: az őzgidáért mindig visszatér az anyja
Fotó: Unsplash - Vincent van Zalinge

 

 

Kutyásként nem csak magunkat kell fegyelmezzük, de kedvencünket is. A póráz használata a kutyafuttatók kivételével mindenhol kötelező, ez időszak alatt különösen figyeljünk erre! Kutyánk, jó orra lévén, könnyedén kiszagolhatja a számunkra láthatatlan, rejtőzködő állatokat, és kíváncsiságtól hajtva körbeszimatolhatja az apróságot. Mi talán észre se vesszük, csak annyit, hogy kutyánk nagyon érdeklődik valami szag iránt a nagy fűben – a gidán azonban már ott van a kutya szaga. (Arról nem is beszélve, ha kutyánk esetleg nem barátkozni akar a csöppséggel!)

 

Az őzgidákhoz és szarvas borjakhoz hasonlóan nem szorulnak segítségre a fűben megbújó nyuszik sem, de a legtöbb madárfióka sem. Utóbbiak előfordulhat, hogy a viharos szél miatt esnek ki a fészekből, ám anyjuk ilyenkor is eteti őket.

 

A vaddisznó malacokkal más a helyzet: nagyon ritkán fordul elő, hogy magányos malacba botlanánk, hiszen a kicsik mindig anyjuk mellett vannak. Ha mégis magányos malackával találkozunk, ne háborgassuk se mi, és kutyánknak se hagyjuk! Ijedtségében nagyon hangos visítással hívja mamáját, aki azonban nem ismer tréfát, ha malacáról van szó! A kicsinyét védő anyakoca igen veszélyes, gondolkodás nélkül támad!

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Vincent van Zalinge
Cikk első megjelenése: 2020. április 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Mondial Assistance GesmbH MTI MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Idős kutya a családban – Gyakori betegségek 1. rész Hírek - Címlapon
Idős kutya a családban – Gyakori betegségek 1. rész
Hűség: 97 napig vándorolt a kutya, hogy visszatérhessen az állatmentőhöz, aki a szívéhez nőtt Hírek - Címlapon
Hűség: 97 napig vándorolt a kutya, hogy visszatérhessen az állatmentőhöz, aki a szívéhez nőtt