A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson

2024. április 22., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?



 

 

Boldogok, akik eleget mozoghatnak – már ami kutyáinkat illeti. Az ő szemszögükből nézve a rendszeres mozgás a testi-lelki-érzelmi egyensúly szerves része. A fáradt kutya a jó kutya, mint tudjuk, persze a mozgást sem szabad túlzásba vinni. Legjobb barátunk számára az egyik legjobb, amit tehetünk az, ha megadjuk neki a lehetőséget arra, hogy fizikailag is aktívan tölthesse mindennapjait, egy életen át.

 

Ez pedig az idősekre is vonatkozik. A testmozgás a kutya egész testét karban tartja: az ízületek rugalmasságától kezdve az izmok erejéig. Kalóriát éget és az elméjét is megmozgatja. A mindennapos fizikai tevékenység egyúttal lassítja az öregedés folyamatát és javítja az életminőséget. Azok a kutyák, akik arany korukban is aktívak, általánosságban hosszabb élettartammal bírnak és az életminőség tekintetében is felülmúlják azon társaikat, akiknek kevés lehetőség adatik a mozgásra. Következzen hát most 5 olyan tipp, melyek segítségével fitten tarthatod kedvencedet és elősegítheted, hogy ezüst éveit is egészséges(ebb)en, boldogan tölthesse!

 

 

1. Séta

 

A séta az egyik legnagyszerűbb testgyakorlat, mind a gazdinak, mind a kedvencnek. A legtöbb kutya szeret kimozdulni, és tempósan vagy komótosan szimatolva felfedezni környezetét. Az idősebbeknél természetes, ha már kicsit lassabban járnak-kelnek, és talán már nem igényelnek olyan hosszú sétákat, mint korábbi éveikben. De a mozgás jót tesz nekik is, s hogy mikor, mennyi esik jól, a kutya-gazdi párosnak kell kitapasztalnia. Több rövidebb séta a nap folyamán, megfűszerezve egy-egy szaglászós körrel, például hetente 1-2 alkalommal a parkban, erdőn-mezőn, vagy ahol tetszik.

 

 

Az idős kutya is örül, ha sétálhat a gazdival
Az idős kutya is örül, ha sétálhat a gazdival
Fotó: best-wallpaper.net

 

 

Ha már nehezen mozog a kutya, a séta erőltetése helyett kocsikázhatunk egyet a környéken, így is nézelődhet és szimatolhat. Különféle megoldásokkal is próbálkozhatunk: babakocsi, pokróccal kibélelt fekhely kerekekkel - a gazdi kreativitására van bízva. Bármi jól jöhet, ami a kisöregnek is kényelmes és örömtelivé teszi a sétát, amire egyedül már nem lenne képes.

 

Az idősebb kutyák az időjárás változásait is jobban megérzik: nehezebben viselik mind a hideget, mind a meleget, ezért ilyenkor érdemes kerülni a hosszabb, megterhelőbb sétákat. A nyári hónapokban fokozott a hőguta veszélye, télen pedig hamarabb átfázhatnak, megfázhatnak. Ennek megelőzésére szerezzünk be egy kényelmes, vízálló, bélelt kutyakabátot (ld: Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket?)

 

A terep kialakítása sem mindegy: dimbes-dombos tájon haladhatunk kisebb kitérőkkel, kacskaringósan, hogy kíméljük a kutya ízületeit, lefelé menetben szintén, hogy kevésbé terhelje mellső lábait. A kaptatós hegymenetet kerüljük, kisöregünk kicsi szívét sem szeretnénk túlságosan megdobogtatni.

 

Tanulós séták? Miért is ne? Nem számít, kutyánk mennyi idős, egy kis tréning sosem árt: a lazapórázas séta felfrissítése vagy néhány engedelmességi gyakorlat (pl. ültetés, helyben maradás) is megdolgoztatja elméjét.

 

 

Kirándulás új helyen - az idős kutya is örülni fog a változatosságnak, új élményeknek
Kirándulás új helyen - az idős kutya is örülni fog a változatosságnak, új élményeknek
Fotó: rover.com

 

 

A szokásos sétaútvonal megváltoztatása is megannyi új élmény tartogathat magában. Ha másik irányba indulunk el vagy ugyanazt az utat tesszük meg visszafelé, legalább olyan érdekes lehet, mintha beülünk az autóba és felfedezzük a város másik részén lévő parkokat, futtatókat. Új illatok, új látvány, új emberek, kutyák – az újdonság varázsa is frissítően hathat.

 

Ha kedvencünk szívesen találkozik más kutyákkal, megszervezhetünk egy közös sétát is a régi barátokkal. A két- és négylábúak egyszerre lehetnek jó ismerősök társaságában és együtt mozoghatnak egy „nagyobb falka” részeként, mely minden résztvevőre jó hatással van.

 

 

2. Úszás

 

Nyáron, szép időben kutya és gazdi számára egyaránt jóleső kikapcsolódást nyújthat egy tóparti kirándulás. Csobbanás a vízben, játék és napozás kisimíthatja lelkünk ráncait, természetesen a megfelelő körülmények és óvintézkedések mellett. Egy ízületi gyulladással küzdő kutyánál gondot okozhat a túl hideg víz (vonatkozik ez a kerti medencére is). A nem megfelelően tisztuló vízben pedig különféle kórokozók (baktériumok, gombák, algák) szaporodhatnak el a hőség hatására. Mindettől jobb megkímélni kedvencünket!

 

Hidroterápia - az idős kutyák is élvezhetik az úszást, a mentőmellény biztonságérzetet nyújt
Hidroterápia - az idős kutyák is élvezhetik az úszást, a mentőmellény biztonságérzetet nyújt
Fotó: be.chewy.com

 

 

Ha lehetőségünk van rá, látogassunk el egy hidroterápiás központba, ahol kifejezetten kutyák számára ajánlanak szolgáltatásokat: úszás, vízi gyógytorna, fürdetés, szárítás. A kellemesen meleg víz enyhíti az ízületi fájdalmat, különösebb megterhelés nélkül erősíti az izmokat, az úszómellény pedig segíti a négylábút, hogy könnyebben és kényelmesebben tempózhasson a vízben, szakértő útmutatása mellett:

  • A vízben történő mozgás gyengéd ellenállás mellett erősíti az izmokat.
  • A felhajtóerőnek köszönhetően könnyebb megtartani testsúlyt, ha a kutya ereje már megfogyatkozott.
  • A gravitáció hiánya enyhíti az öregedő ízületekre nehezedő nyomást.
  • A víz testre gyakorolt nyomása javítja a keringést és segít az esetleges duzzanatokat csökkenteni.

További nagy előny: a vízalatti futópadon történő járás hatékonyabban nyújtja a végtagokat és az ízületeket, mint az úszás. Könnyebben megszokják e mozgásformát azok az ebek is, akik félnek a víztől.

 

 

Idős fekete keverék kutya - séta közben jól esik hemperegni egyet
Idős fekete keverék kutya - séta közben jól esik hemperegni egyet
Fotó: be.chewy.com

 

 

3. Gyakorlatok az erőnlét, a rugalmasság és az egyensúly fejlesztésére

 

Az öregedés folyamata sajnos ördögi körré alakulhat: az izmok gyengülése, az izommerevség és az egyensúly romlása miatt a kutya kevesebbet, bátortalanabbul mozoghat. Emiatt könnyebben lerakódnak a plusz dekák, kilók, a túlsúly pedig növeli az ízületekre nehezedő nyomást, ám az izomtömeg elvesztése miatt az ízületi stabilitás is fokozatosan csökken. Mindez megelőzhető, ha a kutya olyan gyakorlatokat végez, melyek kifejezetten az erőnlét, rugalmasság és egyensúly megtartását segítik elő. Három kategóriába sorolhatók:

  • A nagyobb izomcsoportokat (négyfejű combizom, térdinak, farizmok) erősítő mozdulatok.
  • Az egyensúlyt és a testfolyadékok áramlását edző gyakorlatok.
  • A passzív mozgásterjedelmet növelő feladatok az ízületek egészségéért.

 

4. Nyújtás

 

Hatalmas előnye, hogy oly módon edzi a test rugalmasságát, hogy a feladatok közben a kutya pihen. Speciális nyújtó gyakorlatokat lehet végezni a mellső és hátsó lábakkal, a váll, könyök, gerinc, térd, mellkas területén is. Ahogy nálunk, úgy kedvenceinknél is érdemes erre időt fordítani testmozgást követően. A vállak, a hát és a csípő különösen meghálálja e törődést. Annak érdekében, hogy a megfelelő módon nyújthassuk le kutyánkat, kérjük kutyafizioterapeuta segítségét.

 

 

Az idős kutyák is szeretnek nyújtózni - a gazdi segítségével nyújtógyakorlatokat végezhetnek
Az idős kutyák is szeretnek nyújtózni - a gazdi segítségével nyújtógyakorlatokat végezhetnek
Fotó: Pinterest

 

 

A kutya egészségi állapotának ismerete fontos tényező a szükséges mozdulatsor összeállításához, hiszen nem mindegy, hogy ízületi problémákkal küzd vagy egyéb betegsége van, esetleg kora már olyannyira előrehaladott, hogy aktív mozgás helyett a gazdi segítségével passzívan tud részt venni a gyakorlatokban. Amire figyeljünk: ha kedvencünk fájdalmat jelez, ne folytassuk a mozgatást! Látogassunk el állatorvoshoz mielőbb!

 

 

5. Masszázs

 

Kutyamasszázs. Tessék? Bizony, létező fogalom és a gyakorlatban is nap, mint nap bebizonyosodik jótékony hatása: növeli az izmok rugalmasságát, enyhíti a merev ízületek és izmok miatt fellépő fájdalmat, csökkenti a stresszt és javítja a vérkeringést. Hatékonyan segíthet azoknak a kutyáknak is, akik érzékenyen reagálnak arra, ha megérintik őket. Kutyatréner útmutatása és a gazdi türelme, odaadása mellett még a félelem, stressz és szorongásos problémák (pl. depresszió) is enyhíthetőek. Továbbá:

  • Segít az izomtónus megtartásában, csökkenti az öregedéssel járó lelassulást, bizonytalanabb mozgást.
  • Az átmasszírozott izmok kevésbé kötöttek, s ha az ízületeket körbefonó izmok is lazábbak, a kutya is könnyebben és kényelmesebben tud mozogni.
  • Javítja a vérkeringést és a nyirokfolyadékok áramlását.
  • A rendszeres masszázs csökkenti az ízületi gyulladással járó merevséget, feszülést, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a kutya szabadabban mozogjon és megőrizhesse aktív életmódját.

 

A masszázs az idős kutyákra is jótékonyan hat
A masszázs az idős kutyákra is jótékonyan hat
Fotó: be.chewy.com

 

 

A kutyamasszázs, különösen idős korban lassú, gyengéd mozdulatokat és nyújtást alkalmaz, melyeket képesített szakember útmutatásával mi magunk is elsajátíthatunk. Ellátogathatunk egy workshopra, ahol megtanulhatjuk az alapvető masszázsfogásokat, de komolyabb szándék esetén elvégezhetünk egy kutyamasszőr tanfolyamot is. A kapcsolatépítés egyik legnagyszerűbb módjává válhat, ha időről-időre megmasszírozzuk kedvencünket. Lazító, nyugtató hatása mellett hozzájárul az általános egészséghez és minőségi időtöltést biztosít a kutya-gazdi páros számára. Ugye, milyen jól hangzik?

 

 


 

Még több tipp, ha szeretnél aktívan tenni kisöreged egészségért:
 

 

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: best-wallpaper.net
Cikk első megjelenése: 2021. június 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Hírek - Címlapon
Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Hírek - Címlapon
Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!