A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért őszülnek idő előtt a kutyák?

2023. január 28., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?



 

Számos tényezőtől függ, mikor kezd el a kutya pofája őszülni. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy már 2 éves korban, míg némelyiküknél csak nagyon későn vagy egyáltalán nem mutatkoznak meg az őszülés jelei. Átlagosan elmondható, hogy 5 éves kor előtt nem szokott elindulni a folyamat. Genetikai és egészségügyi okai egyaránt lehetnek.

 

 

A szakállas collie ezüstszínű bundájára kihat a korai őszülést elősegítő gén
A szakállas collie ezüstszínű bundájára kihat a korai őszülést elősegítő gén
Fotó: kutyakozpont.hu

 

 

Az időskori őszülést néha geriátriai őszülésnek is nevezik, általában az orr és ajkak környékén kezdődik. Megjelenése az embereknél tapasztalható őszüléshez hasonlóan az évek számának előrehaladtával függ össze.

Bizonyos fajták azonban korábban őszülnek, ezt progresszív őszülésnek nevezzük, s egy gén okozza, amelynek köszönhetően a kutya szőre már az időskor előtt őszülni kezd, ezüstös színre vált. Vizsgálatok kimutatták, hogy a folyamat a 25-ös kromoszómával áll kapcsolatban, habár a pontos gént még nem találták meg.

Az uszkárok és a bearded (szakállas) colliek is rendelkeznek ezzel a génnel, szőrzetük emiatt veszi fel az ezüstös színt. Mivel a szóban forgó gén ún. domináns gén, említett fajták keverékeinél is jelen van.

 

 

Mi okozza a korai őszülést?

 

Szakértők szerint a celluláris, avagy sejtszinten megbúvó stressz okozza azt, hogy egyes kutyáknál már néhány éves korban elindul az őszülés folyamata. Az elterjedt hiedelemmel ellentétben ez a fajta stressz inkább genetikai, mint pszichológiai eredetű, és erőteljesebben befolyásolja az idő előtti őszülést.

A tudósok visszavezették a szőrzet színének halványodását az őssejtek számának fokozatos csökkenésére. Ezek a sejtek olyan raktárakat képeznek, melyek az új pigmenteket alkotó sejtek folyamatos utánpótlását biztosítják. A szőrzet fiatalságának őrzői e melanociták. 

 

 

Hogyan hat a genetika az őszülésre?

 

Az idő előtt őszülésre legnagyobb hatása a genetikának van, úgy a kutyáknál, mint az embereknél. A haj/szőrzet fiatalos színét megőrző pigmentsejteket melanocitáknak nevezzük. Amikor nagyobb mennyiségben halnak el vagy működésüket bizonyos tényezők károsan befolyásolják, akkor megindul az őszülés.

A sejtek túlélését általában az ún. “anti-halál” BcI2 gén okozza. Egy kísérletben a génnel nem rendelkező egereket vizsgáltak. Kiderült, hogy röviddel a születés után elveszítik melanocitáikat, így hamar megszürkülnek. A tanulmányt vezető Fischer szerint azoknál az embereknél, akik idő előtt megőszülnek, egyes mutálódott gének kiütik a BcI2 gént.

 

 

Idősebb korban is játékosan - a kutya jókedvét nem befolyásolja őszülésének mértéke
Idősebb korban is játékosan - a kutya jókedvét nem befolyásolja őszülésének mértéke
Fotó: today.com

 

 

Klinikai okok is vezethenek őszüléshez?

 

Az őszülést elsősorban a genetika okozza, de ha fennáll a gyanú, hogy a kedvencnek egészségügyi problémája van, akkor érdemes ellátogatni az állatorvoshoz. 

Az alacsony pajzsmirigy működés egyik fő tünete a szőrzet jellegének fokozatos megváltozása. A kutya testfelületének bizonyos helyeken a szőr hullani kezd, a szőrnövekedés lelassul, a szőrzet fénytelen lesz, tapintásra durva érzetet kelt, a bőrpigmentáció sötétebbé válik és a pofa idő előtt őszülni kezd.

 

 

A stressz, mint a korai őszülés oka

 

Közismert tény, hogy az embereknél a hosszan fennálló, súlyos stressz korai őszülést válthat ki. De vajon kutyáink esetében is igaz ez? A kutatók azt találták, hogy az őszülés elsődleges oka a sejtszintű stressz, szemben a pszichológiai stresszel.

Őszüléshez vezet, ha a szőrzet színéért felelős pigmentsejtek celluláris stressznek vannak kitéve. Ha ezek a sejtek egy része elhal vagy a szőrtüsző nem megfelelő részében fejlődnek ki, akkor a haj/szőr szürkülni kezd.

Okozója a “genotoxikus stressz”, vagyis a mutagénekből eredő stressz, amely a DNS-t roncsolja, pl. az ultraibolya fény. Ez a sejtszinten mutatkozó stressz lecsökkenti a melanocita őssejtek képződését.

 

 

Megbecsülhetjük-e a kutya korát abból, mennyire ősz a pofája?

 

Mivel számos tényező befolyásolja a szőrzet színének alakulását, nem állapíthatjuk meg teljes bizonyossággal a kutya életkorát pusztán az őszülés mértékére támaszkodva. Egy kétéves kutya pofája és szemöldöke körül is megjelenhetnek ezüstös vagy fehéren csillogó szőrszálak, függetlenül attól, hogy az őszülés inkább közép- vagy időskorban kezdődik. Célszerűbb az eb fogazatát megvizsgálni, hiszen annak állapotából (ld. fogkopás, lerakódások mennyisége) könnyebben meghatározhatjuk a kutya éveinek számát.

 

 

A boldogság nem függ a kortól, ez az idős hosszúszőrű tacskó is jól tudja
A boldogság nem függ a kortól, ez az idős hosszúszőrű tacskó is jól tudja
Fotó: luscious.net

 

 

Mikor kezdenek el őszülni a kutyák?

 

Négylábú barátainknál általában 5 éves koruktól mutatkoznak az őszülés jelei. Az esetek elenyésző részében áll klinikai ok a háttérben. Az emberekhez hasonlóan azonban nagy változatosság jellemzi a folyamatot, egyedenként más-más életkorban bukkannak elő az első ősz szálak.

 

Bár a korai őszülés meglepő lehet néhány gazdi számára, ha kizártuk az egészségügyi okokat, kedvencünk esztétikai megjelenésének változása mit sem befolyásolja azt, ő hány évesnek érzi magát. Mint sok más dolog az életben, ez is fejben dől el. Nem számít, mit mutat a naptár, mindaddig, amíg lélekben fiatalok maradunk. S ugyanez érvényes kutyáinkra is, mi csak tanulhatunk tőlük!

 

 

 

 

Forrás: puppyleaks.com
Cikk első megjelenése: 2016. február 01.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Bántalmazott pitbull kölyköt fogadott örökbe Dave Bautista Hírek - Címlapon
Bántalmazott pitbull kölyköt fogadott örökbe Dave Bautista
Érkezik a következő kutyás emlékérme: ezúttal a magyar agár főszereplésével Hírek - Címlapon
Érkezik a következő kutyás emlékérme: ezúttal a magyar agár főszereplésével