A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról

2022. június 11., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?



Az ember legjobb barátja, avagy a kutya meglehetősen nagy változatosságot mutat megjelenés, méret és forma terén. Rövid, drótos vagy hosszú szőr; foltok, pöttyök vagy csíkok tarkította bundájuk színskálája a fehértől a feketéig terjed, szemük színe pedig még egyazon kutyánál is eltérő lehet. Kivételes ritkaságnak számítanak az albínó kutyák. Íme, néhány érdekes tény e hófehér szépségekről:

 

Rózsaszín szem, vagy mégsem?

 

Míg az albínó nyulak és rágcsálók esetében az írisz rózsaszínű, kutyáknál más a helyzet. Ami valójában jellemző, az a szemek körüli pigmentáció hiánya. A szemet környező bőr rózsaszínesnek tűnik, ettől maga a szem is rózsaszínes hatást kelt. Genetikai tesztek nélkül szinte lehetetlen megállapítani, hogy egy kutya albínó, ám legtöbbször a szemük kékes színben ragyog, orruk pedig rózsaszín. Ez különbözteti meg azoktól az ebektől, akiknek ugyan fehér a bundája, de a szeme és/vagy orra sötét színezetű.

 

Albínó kutya - Fehér szőrzet, kék szem, rózsaszín orr
Albínó kutya - Fehér szőrzet, kék szem, rózsaszín orr
Fotó: Pinterest

 

Ritka, mint a fehér holló

 

Ennyire talán nem ritkák, de a valódi albínó kutyák száma elég kevés a kutyák összlétszámára vetítve. Esetükben hiányoznak azok a gének, melyek a szőrzet és a bőr színét meghatározó melanin nevű sötét színű pigmentet állítják elő. Léteznek olyan színek és minták, például a merle és a piebald ("foltokkal tarkított"), melyek az albinizmust okozó, hasonló génekben gyökereznek. Főként alábbi kutyafajtáknál találkozhatunk velük: ausztrál juhászkutya, német dog, skót juhászkutya, tacskó, de egyéb fajtáknál és keverékeiknél is létrejöhet.

 

"A merle mintázat dominánsan öröklődik, vagyis elegendő, ha a kölykök egyik szülője örökíti az alomra a merle gént, hogy szőrzetük e színben, mintában pompázzon. Ezzel szemben az albínó kutyák gyakran a gén két másolatával rendelkeznek." - teszi hozzá a PetMD által megkérdezett szakember.

 

 

Fogékonyabbak lehetnek betegségekre

 

Az albinizmust okozó merle gén két másolatának jelenléte sajnos egyéb genetikai rendellenességekre is hajlamosít. A pennsylvaniai egyetem állatorvosi karának professzora, Dr. Margaret Casal úgy véli, hogy „az albínó emberekhez hasonlóan, ezek a kutyák is fokozottan érzékenyek a napfényre, mely idővel bőrrák kialakulásához vezethet. A bőrön megjelenő kisebb-nagyobb dudorok, duzzanatok, nem vagy nehezen gyógyuló sebek, összességében bármilyen szokatlan elváltozás komolyabb figyelmet igényel a gazdi és a kezelő állatorvos részéről.”

 

A fényérzékenység mellett az albínó kutyáknál különböző szemproblémák is megjelenhetnek. Az egyedek születhetnek a normálistól eltérő, kisebb méretű szemekkel, de életük folyamán is felléphetnek a szemlencsét, íriszt, ínhártyát (sclera), valamint a szem egyéb részeit érintő betegségek. Más kutyákkal összehasonlítva gyakoribbak a látási gondok (látásromlás, látásvesztés), vagy az albínó kölyök már eleve vakon születik.

 

Albínó kutyák - Dobermann és albínó változata
Albínó kutyák - Dobermann és albínó változata
Fotó: reddit.com

 

Fokozott törődést igényelnek

 

A lehetséges egészségügyi kockázatok miatt az albínó kutyáknál különleges odafigyelés szükséges. Mivel bőrükből hiányoznak a fajtársaiknál meglévő pigmentek, az ultraibolya sugárzás káros hatásai fokozottan érintik őket. Vastagabb bundával megáldott albínóknál tanácsos meghagyni a hosszabb szőrt, mely megvédi bőrüket a napsugaraktól. A rövidszőrű albínók esetében hatékony segítséget nyújthat egy ruha, póló. Érzékeny orrukra, és a szőrhiányos testrészeikre alkalmazhatunk kifejezetten kutyák számára készített, magasabb faktorszámú napolajat, naptejet.

 

A fényérzékenység és esetleges szemproblémák miatt érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a szemvédelemre is. A szakértő szerint egyelőre nem bizonyított, hogy az albínó macskákhoz és lovakhoz hasonlóan, e kutyáknál is fokozottan megjelenhetnek a szemet és szem környékét érintő daganatos elváltozások, a védelmet nyújtó öltözék mellett azonban ajánlatos a UV-szűrővel ellátott, speciális kutyaszemüveg beszerzése, viselése.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: Pinterest/Reddit
Cikk első megjelenése: 2021. január 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Ebugatta Beagle Club Online Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mit árul el a kutya farka? Hírek - Címlapon
Mit árul el a kutya farka?
Kutyás barangolások - Négykutyás csodavilág Szarvason Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások - Négykutyás csodavilág Szarvason