A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért bámul rám a kutyám?

2023. december 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Teszünk-veszünk otthon vagy a kertben és egyszer csak azt vesszük észre, hogy kedvencünk kitartóan mereszti ránk szemeit. Van rajtam valami furcsa? Vagy szeretne valamit elérni? Miért csinálja?



Bizonyára nem a kinézetünket vizslatja bírálóan, hiszen ilyesmi nem szerepel a kutyák fogalomtárában, ha fogalmazhatunk így. Az évezredek során rendkívül szoros kapcsolat alakult ki közöttünk, és ez a kötelék lehetővé tette számukra nemcsak az életmódunkhoz való alkalmazkodást, hanem egyúttal ügyes megfigyelővé tette őket, akik képesek reagálni viselkedésünkre. Ember-kutya viszonyában a szemkontaktus a kommunikáció elengedhetetlen részévé vált, megannyi üzenetet közvetíthet, az érzelmektől kezdve a fizikai szükségletekig.

 

1. Szeretne elérni valamit

 

Vacsora közben bámul az asztal mellől? Kezed ügyébe kerül valami finomság, és máris ott terem melletted, könyörgő tekintettel? Legtöbbjük igazi kis haspók, és legszívesebben mindenből falatozna, amiből a gazdi is. Sosem lehet tudni, mikor pottyan le egy-két morzsa a földre, amit felporszívózhat, vagy mégiscsak megesik rajta a szívünk, és adunk neki egy aprócska falatkát ennivalónkból. Intelligens, leleményes megfigyelőként hamar rájönnek arra, hogy ha szépen néznek ránk, jó eséllyel kaphatnak valami finomságot. Elég néhány olyan alkalom, amikor megerősítést nyer, és megtanulja, hogy e viselkedéssel könnyen célt ér.

Kitartóan bámul a kutya - vajon mit szeretne üzenni
Kitartóan bámul a kutya - vajon mit szeretne üzenni
Fotó: theofy.world

 

Az ételen túl bámulhat ránk akkor is, ha szeretne játszani vagy kedvenc játéka véletlenül bekeveredett a kanapé alá, szekrény mögé, stb. „Légyszi Gazdi, halászd már ki nekem onnan, hadd játsszak még vele!” Ismerős helyzet?

 

Talán még a könyörgő tekintetnél is bájosabb, amikor úgy néz szemünkbe kedvencünk, hogy elfordítja a fejét. Figyelmesen bámul, mintha nagyon-nagyon igyekezne azon, hogy megértse, amit mondunk neki. 

Még egy roppant fontos dolog, amiért kitartóan bámulhat ránk a kutyánk, és ha nem figyelünk fel rá, még hangot is adhat a szükségnek: ki kell menni pisilni és/vagy kakilni. Minél sürgetőbb az inger, annál erélyesebben jelezheti nekünk, figyeljünk rá! Persze itt is benne van a pakliban, hogy azért szeretne kimenni, mert látott valami érdekeset a kertben vagy az utcán, esetleg unatkozik, és szívesen sétálna egyet. Minél jobban ismerjük kedvencünket, annál inkább érteni fogjuk, mit szeretne közölni.

 

Figyelmesen néz a gazdi szemébe és a fejét is elfordítja a kutya
Fotó: prettyfluffy.com

 

2. Útmutatást vár

 

Vannak kutyák, akik egyszerűen figyelmesebbek az emberek irányában, és ha tanácstalanok vagy bizonytalanok valamiben, a gazdihoz fordulnak segítségért. Méghozzá úgy, hogy megtorpannak, és a szemébe néznek, válaszra, útmutatásra várva. Például séta közben, hogy milyen irányba menjünk, odamehet-e a szembejövő emberhez, kutyához köszönni vagy feladatozás közben próbálja kitalálni, mi a következő lépés. Másoknál a közös tanulás, tréning, egymás motivációinak és viselkedésének alaposabb megismerése vezet el e pontra.

 

Bárhogyan is, ne csüggedjünk, ha kutyánk kissé önfejű, függetlenebb természet vagy annyi minden érdekli, hogy alig jut ránk ideje. A megfelelő foglalkozás, kapcsolatépítés és közös móka is mind segítségünkre lehet ebben. A legtöbb kutya ugyanis arra törekszik, hogy megfeleljen az általa szeretett ember(ek)nek. Milyen szép jelzője a kapcsolatunknak az, amikor a maga módján - például szemkontaktus létesítésével - „megkérdezi”, mit szeretnénk tőle?

 

3. Olvasni próbál az arcunkról

 

A kutyák remek megfigyelők, szinte átlátnak rajtunk, és bámulatosan értenek ahhoz is, hogy „kiolvassák” belőlünk gondolatainkat, érzelmeinket. Ennyire talán nem kell túlzásba esni, mégis az az érzésünk támad, hogy az arcunkra nézve egyszerűen tudják, mi zajlik bennünk. Arckifejezéseink segíthetnek nekik annak eldöntésében, hogyan reagáljanak. Például, ha szomorúak vagyunk, arcunkra kiül a fájdalom, együtt érző kedvencünk odakuporodhat mellénk, hogy megnyugtasson. Ha pedig jól érezzük magukat, örülünk, velünk együtt örülhet ő is – szinte már nevet, igaz?

 

Útmutatásra várhat a kutya, ha a gazdi szemébe néz
Útmutatásra várhat a kutya, ha a gazdi szemébe néz
Fotó: doghealth.com

 

4. Kimutatja szeretetét

 

Az egyik legcsodálatosabb dolog, amivel kedvenceink megajándékoznak minket: a feltétel nélküli szeretet. A kutya és gazdi között létrejövő erős érzelmi kötődés kimutatható azáltal is, hogy kedvesen egymás szemébe nézünk. Pofija ellágyul, barátságos tekintete utat nyit lelkéhez és a miénkhez is. A jelenség tudományosan is bizonyított: e pillanatokban megnövekszik az oxitocin, az ún. szeretethormon szintje mindkettőnk szervezetében, ahogy édesanya és gyermeke között.

Egy, a témában végzett japán kutatás is figyelemreméltó eredménnyel zárult: a résztvevő kutya-gazdi párosok esetében e hormon az ebeknél 130% , míg az embereknél 300%-os emelkedést mutatott, miután hosszasan egymás szemébe néztek. 

 

5. Védelmet keres

 

Tipikus, szinte már mulatságos jelenet, amikor kedvencünk ürítéshez készülődve megfordul maga körül, majd „elengedés” közben áhítatosan a szemünkbe néz. Részéről ebben semmi vicces vagy morbid nincsen, sokkal inkább a veleszületett, ősi elvek szólalnak meg ilyenkor. E helyzetben ugyanis a kutya védtelen, hacsak pár pillanat erejéig is: egy hirtelen bekövetkező támadástól nem biztos, hogy meg tudná védeni magát. Ki az, aki segíthet, ha baj van? Természetesen a gazdi. Kutyánk felnéz ránk, hogy megbizonyosodhasson afelől, óvó tekintetünk rajta van, de a környezetet is figyeljük – ha bármi történne, mi ott vagyunk és megvédjük őt.

A kölykök is igényelhetik a szemkontaktust ürítés közben
A kölykök is igényelhetik a szemkontaktust ürítés közben
Fotó: medium.com

 

6. Agresszió kifejezése

 

Ez az a helyzet, amikor a szemkontaktus problémássá válhat. Ha a kutya bevédi ételét, játékait, területét vagy gazdáját, tekintete „megkeményedik”, és mereven bámul arra, aki közeledni próbál. Lényéből feszültség árad, izmai megfeszülnek, ugrásra készen áll, halkan mutathatja is fogínyét (vicsorgás). Ha e jelek nem vezetnek eredményre, morgással, majd ugatással is figyelmeztethet arra, hogy maradjunk távol tőle. Ilyenkor jobb, ha kihátrálunk a helyzetből, mert provokációnak veheti, ha belenézünk a szemébe, és adott esetben támadásba lendülhet. Mielőbb kérjük a kutyaviselkedés terén tapasztalt szakember segítségét! Egyúttal érdemes utánajárni annak is, hogy egészségügyi okok állnak-e a háttérben (betegség, fájdalom, hormonális probléma, stb.)

Egy olyan kutya például, amelyik folyamatos vagy erős fájdalommal küzd, netán krónikus stresszben éli mindennapjait, nem tudja magát kellően kipihenni, agresszívan léphet fel bármilyen helyzetben, ha úgy érzi, meg kell védenie magát további fájdalomtól, stressztől. A büntetést felejtsük el, az csak tovább ront a helyzeten. Kérjünk állatorvosunktól egy alapos kivizsgálást, és vele együttműködésben forduljunk kutyatrénerhez!

 

Amikor a szemkontaktus agresszió jele lehet
Amikor a szemkontaktus agresszió jele lehet - kemény tekintet, mellyel a kutya azt üzeni, tartsuk távol magunkat tőle és játékától
Fotó: foundanimals.org

 

7. Mentális hanyatlás

 

Itt egy kicsit elkanyarodunk fő témánktól, de gazdiként fontos, hogy tudjunk e lehetőségről is. Az évek előrehaladtával kutyáknál is elkezdődhet egy olyan folyamat, mely hasonló az emberi Alzheimer-kórhoz. A szellemi képességek fokozatos csökkenése, a gondolkodás lelassulása mellett számos más tünet is utalhat erre öregecske kedvencünknél. Ide sorolható például az is, ha sokáig bámul egy irányba, tekintete elréved, mintha elmerengene valamin. Ha kora nem indokolja, felmerülhet- a gyanú, hogy az ok az agyat, idegrendszert érintő problémára (sérülés, betegség, stb.) vezethető vissza. Érdemes állapotfelmérést kérni állatorvosunktól, hogy tudjuk, mivel állunk szemben!

Összegzés

 

Kutya és ember kommunikációjának szerves részét képezi a szemkontaktus. Többféle jelentéssel bír akkor is, ha ránk néz, és akkor is, ha elnéz, nem szívesen tartja tekintetünket. Amennyiben agresszióra utaló jeleket észlelünk rajta, ne próbáljuk meg saját kútfőből megoldani a problémát, vegyük igénybe kutyaviselkedési szakértő, rehabilitációs terapeuta segítségét!

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: dogbay.org
Cikk első megjelenése: 2021. augusztus 26.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. Hírstart Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Karácsonyi veszedelmek a kutyáink számára - Egy állatorvos tanácsai Hírek - Címlapon
Karácsonyi veszedelmek a kutyáink számára - Egy állatorvos tanácsai
Kutyakönyvtár – Egy zseniális ötlet, aminek minden négylábú örülni fog Hírek - Címlapon
Kutyakönyvtár – Egy zseniális ötlet, aminek minden négylábú örülni fog