A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya

2023. július 01., 12:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki! 

Több tényező is szerepet játszhat az agresszív viselkedés kialakulásában, például a hiányos szocializáció, elhanyagolás, bántalmazás mellett megfigyelhető a vemhesség és a szoptatás időszaka alatt (kölykök védelmezése), valamint különböző betegségek, hormonális problémák (pl. pajzsmirigy-alulműködés) megléte esetén, de befolyásolhatja az étrend, a testmozgás, a genetika és természetesen a nevelés, kiképzési módszer is, amelyben a kutya részesül.  

 

Ha egy alapvetően nyugodt, barátságos kutya hirtelen agresszívan reagál bizonyos helyzetekben, fájdalom is állhat viselkedése hátterében. Ez fakadhat sérülésből, traumából, és egy rejtett, vagyis még nem diagnosztizált betegségből is. A fájdalom mértéke az enyhétől az elviselhetetlenig terjedhet, a fájó testrész megérintése pedig agressziót válthat ki a kutyából.

 

Gondoljunk csak bele, ha nekünk fáj valamink, számunkra is kellemetlen lehet az érintés, szeretnénk elkerülni azt, s ha mégsem sikerül, a fájdalom fokozódása és a tehetetlenség érzése dühöt kelthet bennünk. Egy normális körülmények között szeretetteljes, kedves kutya is reagálhat így, ha komoly fájdalma van. Az agresszióra hajlamos ebeknél fokozódhat e viselkedés.

 

 

A fájdalmat kutyáknál is fontos csillapítani
A fájdalmat kutyáknál is fontos csillapítani
Fotó: wagwalking.com

 

 

Egy 2012-es tanulmányban a barcelonai egyetem tudósai 12 kutyafajta viselkedését vizsgálták agresszió kapcsán: óriás schnauzer, ír szetter, pitbull terrier, dalmata, nápolyi masztiff, shih-tzu, bobtail (óangol juhászkutya), katalán juhászkutya, csau-csau, dobermann és két németjuhász kutya – 11 kan és 1 szuka – vett részt a kísérletben.  Mindegyiküknél fájdalom kiváltotta agressziót diagnosztizáltak, nyolc kutya csípődiszpláziától szenvedett, viszont nem találtak összefüggést a fájdalom oka és az agresszív viselkedés jellegzetességei között.

 

A kutyák gazdáit egy kérdőív kitöltésére kérték, hogy megállapíthassák, mely szituációkban mutatkoztak agresszívnak a kutyák, milyen testhelyzetet vettek fel egy-egy epizód közben, mire irányult az agresszió (rendszerint a gazda felé), feljegyezték a lobbanékonyság szintjét (adtak-e figyelmeztető jeleket az agresszió megjelenése előtt), valamint azt is nézték, mennyire bizonyultak agresszívnak a kutyák a fájdalmas állapot kialakulását megelőzően.

 

 

Fájdalom esetén a kutya agresszívan reagálhat az érintésre

 

A résztvevőket az alapján osztották csoportokba, hogy mutattak-e agressziót a fájdalom megjelenése előtt, vagy csak azt követően. Nemleges válasz esetén kiderült, hogy:

  • a kutyák impulzívabbak voltak (gyakran figyelmeztetés nélkül támadtak)
  • gyakrabban mutattak agressziót, miután megérintették őket
  • gyakrabban vettek fel védekező testhelyzetet

 

Sérüléssel vagy betegséggel járó fájdalom hatására a kutya viselkedése eltérhet a megszokottól
Sérüléssel vagy betegséggel járó fájdalom hatására a kutya viselkedése eltérhet a megszokottól
Fotó: thesprucepets.com

 

 

A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt sugallják, hogy az agresszív viselkedés korábbi kifejeződése jelentősen befolyásolja a fájdalommal összefüggő agresszió mintájára. Emellett arra a következtetésre jutottak, hogy a csípődiszplázia okozta fájdalom kulcstényező a nagytestű kutyafajtáknál kialakuló agresszív viselkedés kockázatában.

 

„Ha a kutya fájdalmat él át, váratlanul agresszívan reagálhat az érintésre annak érdekében, hogy elkerülje a további kényelmetlenséget, a gazda viszont nem előzheti meg ezt. Azok a kutyák, amelyek nem mutattak agressziót a fájdalom megjelenése előtt, ezt a viselkedést vették fel olyan helyzetekben, ahol megpróbálták kontrollálni őket.” – jegyezte meg Tomás Camps, vezető szerző.

 

Mi a tanulság? Ha kedvencünk látszólag minden előjel nélkül agresszívvá válik, kérjünk egy alapos kivizsgálást állatorvosunktól. Egy békés, barátságos kutya esetében az agresszív epizódok megjelenése utalhat arra, hogy fájdalom vagy olyan betegség kínozza, mely szakszerű segítséget igényel. Minél előbb megkapja ezt a segítséget, annál hamarabb javíthatunk állapotán!

 

 

Fájdalom is okozhatja a kutya agresszív viselkedését
Fájdalom is okozhatja a kutya agresszív viselkedését
Fotó: dogisworld.com

 

 

A fájdalomcsillapítás kedvenceink esetében is fontos!

 

A fájdalom kezelése mindig a kiváltó októl függ, ezért is olyan fontos ellátogatni az állatorvoshoz egy alapos kivizsgálásra, mely az állapotfelmérésen túl különböző teszteket (labor, képalkotó vizsgálatok, stb.) is tartalmazhat. Bizonyos betegségek esetén szükség lehet étrendi változtatásra, és a hagyományos kezelés mellett alternatív terápiák is elérhetőek ma már, például masszázs, fizioterápia, hidroterápia, akupunktúra, mágneses terápia, lézerterápia. Minden esetben kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: dogisworld.com
Cikk első megjelenése: 2020. október 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója? Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?
Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre
Egy friss tanulmányból az is kiderül, melyek ezek a fajták.

6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni 6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni
Lusták, nem valami eszesek és könnyen elhíznak? Csupán néhány feltételezés a termetes bundásokról, amit bárki megcáfolhat, aki kicsit is ismeri őket.

Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál
Leggyakrabban kölyökkorhoz köthetőek, ugyanakkor később is létrejöhetnek súlyos sérülés, trauma következtében. Mit kell tudnunk az állapotról és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Segítség! Vakarózik a kutyám! Hírek - Címlapon
Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az új divathóbort kiemelten veszélyes a kutyákra nézve Hírek - Címlapon
Az új divathóbort kiemelten veszélyes a kutyákra nézve