A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett

2023. március 12., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Az új családtag érkezése megannyi izgalommal jár, akkor is, ha négylábú. Ahogy magunkhoz vesszük választottunkat, felkerülhet a rózsaszín szemüveg is, hiszen olyan édes! Szeretnénk, hogy jól érezze magát és egészséges legyen – ehhez pedig elengedhetetlen egy látogatás az állatorvoshoz, minél előbb!



 

Ahogy egy csecsemő számára már hónapokkal a születése előtt bevásárolnak a szülők, úgy egy kutya érkezésére is fel kell készülni. Legyen szó kölyökről vagy felnőtt, idős ebről, szerezzük be a szükséges dolgokat, hogy ne akkor kelljen rohangálni eledelért a boltba, mikor éhesen nyüszög a konyhában. Nyakörv, póráz, biléta, kutyafekhely, etető- és itatótál, játékok mellett az egészségére is kiemelt figyelmet kell fordítanunk: egyeztessünk jó előre időpontot az állatorvoshoz egy alapos vizsgálatra.

 

Az egészségügyi problémák nem feltétlen szúrnak szemet, pláne egy újdonsült gazdi számára, de még a tapasztaltak elől is rejtve maradhatnak bizonyos állapotok, melyek akár fertőzőek lehetnek a háztartásban élő emberekre és kutyákra is. Az állapotfelmérés során fény derülhet a gondokra, márpedig ha gond van, fontos, hogy mielőbb tegyünk is ellene kutyánk érdekében! Persze az új családtag érkezése felett érzett izgalmunkban könnyen hátrébb kerülhet a teendők sorában, de az állatorvosi látogatásnak kiemelt helyet kell elfoglalnia!

 

 

Kutyával az állatorvosnál - Akár felnőtt, akár kölyökkutyát vettünk magunkhoz, mielőbb látogassunk el vele az állatorvoshoz
Kutyával az állatorvosnál - Akár felnőtt, akár kölyökkutyát vettünk magunkhoz, mielőbb látogassunk el vele az állatorvoshoz
Fotó: imglade.com

 

 

Hivatalos teendők

 

Ha új kutyánk korábban már átesett vizsgálatokon, műtéten vagy gyógykezelésen, vigyük magunkkal a rendelkezésünkre álló leleteket. Ha már van oltási könyve, azt is, de ha még nincs, akkor kérjünk az állatorvostól és vezessük bele az adatokat. Ha oltási programja, féregtelenítése még csak most kezdődik vagy hiányos, akkor jegyezzük fel menetrendjét, és tartsuk is magunkat hozzá. Ha a kutya már rendelkezik mikrochippel, nézzük meg, regisztrálták-e az országos rendszerbe (petvetdata.hu), majd frissítsük az adatokat.

 

A hivatalos teendők elvégzése mellett beszéljük át kutyánk egészségi állapotát, bátran osszuk meg kétségeinket és kérdéseinket állatorvosunkkal. Készíthetünk egy listát is a dolgokról, hiszen sok mindent kell észben tartani az oltásoktól kezdve az élősködők elleni védelmen át a mindennapos feladatokig (fogápolás, karomvágás), és az ivartalanításról se feledkezzünk meg.

 

Legyen összehasonlítási alapunk

 

Nem mindig könnyű felismerni, ha kutyánk állapotában, kedvében változás áll be, főleg, ha nemrég vettük magunkhoz, és még csak most kezdtük megismerni egymást. Az állatorvosi látogatás azonban hozzásegíthet ahhoz, hogy a későbbiekben legyen egy összehasonlítási alapunk. Sok dologra fény derülhet, a kutya testhőmérsékletét és súlyát is megmérik. Felnőtt és idős kutyáknál érdemes lehet egy vérvizsgálatot is kérni, különösen azoknál, akiknél a fajtájuk vagy tartási körülményeik miatt bizonyos betegségek kockázata magasabb.

 

A szívférgesség például egyre gyakoribb hazánkban is az éghajlatváltozás miatt. Egy vérvétellel azonban megállapítható, hogy fertőzött-e a kutya, s ha igen, mielőbb el kell kezdeni a kezelést. Sajnos sokáig tünetmentes is lehet az eb, és minél később ismerik fel a betegséget, annál hosszadalmasabb procedúrával – akár hónapokig tartó gyógyszeres kezeléssel – nézhetünk szembe. Ha a véreredmény alapján egészséges a kutya, fordítsunk figyelmet a megelőzésre!

 

 

Kutya az állatorvosnál - Az állapotfelmérés során rejtett betegségekre is fény derülhet
Kutya az állatorvosnál - Az állapotfelmérés során rejtett betegségekre is fény derülhet
Fotó: Pinterest

 

 

Fertőző betegségek

 

A fejletlen immunrendszerrel rendelkező kölykök esetében magasabb a kockázata az életveszélyes fertőző betegségek kialakulásának, ugyanakkor a zsúfolt helyen összezárva tartott, hiányosan ellátott kutyák is veszélyeztetettek. A kombinált oltás a főbb vírusos és bakteriális betegségek ellen nyújt védelmet, kölyökkorban külön parvovírus elleni vakcinát is adnak a többlépcsős oltási program részeként. A 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól) értelmében veszettség elleni oltást kell kapnia minden, három hónapos kort elért kölyöknek 30 napon belül, és az első oltást követően 6 hónapon belül. Ezt követően évente ismételni kell az oltást.

 

Ha tenyésztőtől vásároltunk kölyköt vagy menhelyről fogadtuk örökbe, akkor már valószínűleg átesett az alapimmunizáláson. A szaporítók és a vásárfiát árulók gyakran oltatlanul adják el a kölyköket, és az újdonsült gazdik legnagyobb bánatára pár nappal a kiskutya elhozatalát követően betegség jeleit mutathatja, amely hamar a kölyök életébe is kerülhet. Nem véletlenül folyik a csapból is, hogy „ne vásárolj szaporítótól” – mégis annyi, de annyi kicsi élet esik áldozatul az emberi felelőtlenségnek…

 

Az ebek védőoltásainak igazolására 2010. január 1-től már csak ún. Kisállat Egészségügyi Könyvek használhatóak. E könyvvel a kezünkben látogassunk el az állatorvoshoz, és beszéljük át, milyen oltásokra lehet még szüksége a kutyának, azokat milyen rendszerességgel kell ismételni, hogy megelőzhessük a súlyos betegségeket!

 

Élősködők (paraziták)

 

A frissen gazdisodott kutyáknál nem ritka a külső és/vagy belső élősködők jelenléte, függetlenül attól, honnan származik a kutya. A kullancsok, bolhák és a bélférgek rendkívüli mértékben képesek leterhelni a kutya szervezetét; különösen érvényes ez a kölykök, az alapbetegséggel rendelkező és az idős ebek esetében. Egy férges kiskutya a hatalmasra nőtt pocakjával nem szép látvány, a gombamódra szaporodó élősködők felemésztik erejét, fájdalmat is okoznak, egy legyengült kölyök életveszélyes állapotba is kerülhet! Állatorvos útmutatása mellett mielőbb meg kell kezdeni a féreghajtást, a gyógyszeres kezelést pontosan be kell tartani, hogy megszabadulhasson a férgektől és környezetét se fertőzze tovább.

 

A kutya bélférgei ugyanis az embernél is nagy galibát okozhatnak, ha lárva alakjukban megfertőzik. Típusuktól függően megtelepedhetnek a szemben, gyulladásokat kelthetnek a bőrben és/vagy károsíthatják a belső szerveket, ahogy vándorolnak a szervezetben. A gyermekeknél a fertőződés kockázata magasabb, mivel hajlamosak mindent összefogdosni, alkalmasint a szájukba venni. Előzzük meg azzal, hogy rendszeresen adunk féreghajtót kutyánknak! Többféle típusból választhatunk (tabletta vagy rácsepegtető oldat), kérjük állatorvosunk tanácsát!

 

A kullancsok nemcsak tavasztól-őszig, hanem egész éven át veszélyt jelentenek, súlyos betegségeket adhatnak át (pl. Lyme-kór, Babéziózis) a kutyának, ezért itt sem győzzük hangsúlyozni a megelőzés fontosságát!

A bolhák pillanatok alatt képesek elszaporodni a kutya bőrén. Ha valaki vitt már haza bolhás kutyát, pontosan tudja, mekkora bosszúsággal járhat megszabadulni tőle. A speciális samponnal történő egyszeri vagy többszöri fürdetés csak a kezdet, a lakás minden pontját bolhamentesíteni kell, ami jelentős időbe telhet, nem beszélve az anyagiakról.

 

 

Új kutyával az állatorvosnál - Akkor is fontos, ha idős korában vettünk magunkhoz
Új kutyával az állatorvosnál - Akkor is fontos, ha idős korában vettünk magunkhoz
Fotó: readersdigest.ca

 

 

Veleszületett rendellenességek

 

Némelyik jóindulatú és könnyen orvosolható, pl. a köldöksérv, míg mások komoly kihatással lesznek a kutya életminőségére, akár az élettartamát is lerövidíthetik. Az általános állapotfelmérés során fény derülhet egyes problémákra, de komolyabb vizsgálatokra is szükség lehet (vérvétel, röntgen, stb.) Ne gondoljuk azt, hogy megúsztuk ezeket, ha a kutyánk már felnőtt. Egyes örökletes betegségek csak évek múltán mutatnak tünetet, az életkor előrehaladtával pedig rosszabbodhatnak, és nem fognak maguktól elmúlni.

 

Ha olyan fajtát választunk, amelyik hajlamos genetikai betegségekre, tájékozódjunk a fajtaklubtól és a tenyésztőtől vásárlás előtt. Kérjünk betekintést az anyakutya és apakutya szűrővizsgálataiba is. Ezek az igazolások megnyugvást adhatnak, hogy egészséges kölyköt vettünk magunkhoz. (A megbízható tenyésztők jó esetben garanciát is vállalnak az eladott kölykökre.) Sokkal nehezebb egy felcseperedő kölyöknél azzal szembesülni, ha olyan állapot alakul ki, mely örökletes betegség folyománya vagy a születésnél bekövetkező sérülésre vezethető vissza. Természetes, hogy a szívünkhöz nőtt a kicsi, és fájdalmas végignézni, ha nem tudunk rajta segíteni.

 

Mentett kutyáknál ritkábban kaphatunk pontos információt felmenőikről és múltbéli betegségeikről, az állatmentő szervezetek és menhelyek azonban arra is ügyelnek, hogy egészséges ebeket adhassanak örökbe. A veszettségi és kombinált oltás, a regisztrált mikrochip és az ivartalanítás vagy ivartalanítási kötelezettség alapvető, de ha balesetes vagy beteg a kutya, az állatmentők és ideiglenes befogadók igyekeznek gondos ápolásban részesíteni, s a leendő gazdi tudomására hozni állapotát.

 

Táplálás és testmozgás

 

A megfelelő táplálás és testmozgás szintén elengedhetetlen a kutya egészségének fenntartásához. Beszéljük át az étrendet (túlsúly vagy betegség esetén a célszerű diétát), az etetési rendet, a kutya számára ajánlott testmozgás típusát és mennyiségét.

 

 

Kutya az állatorvosnál - Igyekezzünk pozitív élményt társítani hozzá
Új kutyával az állatorvosnál - Igyekezzünk pozitív élményt társítani hozzá
Fotó: Twitter

 

 

Szocializáció és tréning

 

Rengeteg kutya köt ki a menhelyeken, betegségek vagy viselkedési problémák miatt. Ha kölyökkutyánk van, könnyebb a dolgunk, hiszen valamelyest tiszta lappal indulhatunk a nevelés, tanítás terén. A megfelelő szocializáció és az alapvető engedelmesség elsajátítása időt és türelmet igényel, de megéri a belefektetett energiát, hiszen hosszú távon csak nyerhetünk általa. Ennek részét képezi az is, hogy megszokja azt, ha állatorvoshoz kell menni, tudjuk kezelni mind a váróban, mind a rendelőben. Állatorvosunk is ajánlhat szocializációs tippeket a kutya életkorának, személyiségének és egészségi állapotának megfelelően. Javasolhat kutyakiképzőt, -iskolát az alapokhoz, probléma esetén rehabilitációs szakemberrel is dolgozhat együtt.

 

Ami kezdetben „egy ember és egy kutya” felállásnak tűnik, odafigyeléssel és elhivatottsággal gyümölcsöző kapcsolattá érheti ki magát. De tennünk is kell érte minden egyes nap!

 

 

Kapcsolatteremtés

 

Az állatorvosi vizsgálatok a legtöbb kutya számára kisebb-nagyobb mértékű stresszel járnak. Óriási segítséget jelenthet, ha új kutyánk pozitív élményként éli meg az orvosi látogatást! A vizsgálatokat simogatással vagy jutalomfalatokkal is kellemesebbé lehet tenni – már amennyiben ehet pár falatot a procedúra közben. Egy félős vagy túlságosan izgága kutya figyelmét jól leköthetik a finom falatok, de a vizsgálat végeztével is jobb kedvre deríthetik. Az első benyomás bizony sokat számít – az állatorvosnál is!

 

Végezetül: egy jól működő kapcsolat kialakítása az állatorvossal időt igényelhet, ezért érdemes törekedni arra, hogy kiépítsük és fenntartsuk, hogy legyen kihez fordulni, ha kutyánk egészségénél probléma merülne fel.

 

 

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: imglade.com
Cikk első megjelenése: 2020. május 26.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Itt a tavasz – így védekezz a kullancsok ellen! Hírek - Címlapon
Itt a tavasz – így védekezz a kullancsok ellen!
Menhelyről vagy tenyésztőtől válasszak kutyust? Hírek - Címlapon
Menhelyről vagy tenyésztőtől válasszak kutyust?