A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla

2024. február 18., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!



 

A babézia, babéziózis, valamint kutyamalária néven is ismert betegséget a kutyákban egy vérben élősködő egysejtű parazita (protozoon), a Babesia canis canis okozza. A babesiosis nem összetévesztendő a Lyme-kórral, mely gyakran ízületi- és izomfájdalmakkal, bágyadtsággal, testhőmérséklet-ingadozással, valamint idegrendszeri tünetekkel és viselkedésbeli változással jár.

 

Hogyan terjed a babesiosis?

 

A kórokozó elsődleges vektora (közvetítője) a Dermacentor reticulatus nevű kullancsfaj. A kutyakullancs könnyen felismerhető fekete-fehér pöttyös mintázatú pajzsáról. Ugyanakkor kimutatták már a Lyme-kór baktériumát terjesztő közönséges kullancsból is (Ixodes ricinus). Fertőzött kutya vérátömlesztéssel is átadhatja a betegséget, ezért elengedhetetlen a véradó kutyák gondos kivizsgálása. 

 

A parazitákat fertőzött vadállatokból és háziállatokból szívott vérrel veszik magukhoz a kullancsok, majd kétféle módon adhatják tovább: ha a nőstény fertőzött petéket rak le, már a kikelő paraziták is hordozzák a fertőzést, illetve, ha a kullancs fertőzött vérből táplálkozik, és következő áldozatára „szállva” vérszívással továbbadja a kórt.

A kullancsok székletükkel is üríthetik a kórokozókat, de pusztulásuk után, az elporladt tetemből is a levegőbe kerülhetnek a fertőző mikroorganizmusok. Kecske, juh és tehén nyers tejének fogyasztásával is átvihető a kórokozó. A fertőzött vadállatok testnedveikkel, ürülékükkel szennyezik a talajt és a vizeket, így a természetben járva, közvetetten is fennáll a fertőzés veszélye.

A babesia a kullancsok nyálmirigyében él, ám itt olyan szerkezeti formában van jelen, mely nem képes a fertőzés továbbítására. Szerkezeti átalakulásához a vérszívás adja meg a „jelet”, a fertőzőképes paraziták csak ezt követően tudnak kifejlődni. A vérszívás kezdetétől számított idő eltelte fontos tényező a fertőzés veszélyének tekintetében: 24 órán belül: minimális, 24-48 óra: kicsi, 48-72 óra: nagy, 72 óra után: kiemelkedően magas.

 

Hol és mikor fertőződhet meg a kutya?

 

A kullancsok elsődleges előfordulási helyei a füves, gazos, nedves területek, vízpartok, de a városi környezetben is megtelepedtek: parkokban és kertekben is találkozhatunk velük. A séták, kirándulások alkalmával elegendő, ha kutyánk kis időre megpihen a fűben, de mozgás közben is könnyedén átmászhatnak rá a kullancsok. Fontos tudnunk, hogy a betegség kockázata az év bármely szakaszában fennállhat, köszönhetően a felmelegedéssel járó enyhe teleknek. Nagy mínuszok idején a föld alá rejtőznek, de megbújhatnak otthonainkban is. 

 

 

A babesiosis vektora, a Dermacentor reticulatus (kutyakullancs) - nőstény és hím Fotó: fineartamerica.com - biolib.cz
A babesiosis vektora, a Dermacentor reticulatus (kutyakullancs) - nőstény és hím
Fotó: flickr.com - biolib.cz

 

 

Hogyan találja meg a kullancs az áldozatát?

 

A kullancs az állat légzéséből és testszagának detektálásából találja meg a számára megfelelő gazdatestet, de érzékelheti a testhőt, nedvességet és a rezgéseket is. Néhány kullancsfajta még az árnyékot is képes felismerni. Nem képesek repülésre vagy ugrásra, a fűszálak hegyén vagy a cserjéken időzve - általában az ún. „keresgélő-vizsgálódó” pozícióban - várnak türelmesen áldozatukra. Harmadik és negyedik pár lábukkal levelekbe vagy fűszálakba kapaszkodnak, míg az első két pár lábukat kinyújtva tartják. Amikor a gazdaállat súrolja azt a helyet, ahol a kullancs várakozik, a parazita gyorsan átmászik rá. Néhány kullancs hamar befúrja magát a gazda bőrébe, míg mások vándorolnak a testen, megkeresve azokat a pontokat, ahol vékonyabb a bőr (pl. fül, hajlatok, lágyék). A sétát, kerti tartózkodást követően alaposan vizsgáljuk át kutyánk testét, kiemelt figyelmet fordítva az alábbi 6 pontra

 

Melyek a jellemző tünetek?

 

A babesiosis lappangási ideje 2-7 napig terjedhet, de a tünetek a fertőződéstől számítva akár hetek múlva, súlyosabb esetben órákon belül is jelentkeznek. Korai felismerését nehezíti, hogy tünetei enyhék lehetnek – egy forró nyári napon vagy egy erdőben tett tavaszi-őszi túra után nem tűnik különösnek, ha a kutya bágyadt, elvonul pihenni. Az étvágytalanság, súlycsökkenés, fokozódó gyengeség, a magas láz (41-42 °C), púpos testtartás és a sötét vizelet azonban a fertőzés egyértelmű jelei! Előfordul, hogy észlelésükkor a kullancsot már hiába keressük a kutyában, mivel a vérszívást követően lemászott áldozatáról.

 

Miért olyan veszélyes a babesiosis?

 

A parazita a vörösvértesteket károsítja: sejtmembránjuk merevvé válik, a kapillárisok elzáródása miatt oxigén- és tápanyagellátási zavar alakul ki bennük. A széteső vörösvértestekből kiáramló hemoglobin (festékanyag) nagy méretű molekulái eltömítik a vese szűrőrendszerének apró csatornácskáit, ezáltal akadályozva a méreganyagok kiválasztását. A vizelet elszíneződését is ez a festékanyag okozza: az egészséges sárgáról narancs – akár zöldes - majd barna, sötétbarna, végső esetben fekete árnyalatúra vált. Innen ered a betegség rémisztő elnevezése, a "fertőző vérfestékvizelés".

Az állapot előrehaladtával, az eltömődő vesecsatornácskák miatt a vese feltelítődik vizelettel és méreganyagokkal, a pangás miatt tovább mérgezi a szervezetet, károsítja a májat, mindez a vizelet elmaradásához és a vese teljes leállásához, vagyis veseelégtelenséghez vezethet.

 

A vörösvértestek pusztulásának további jelei: sápadt nyálkahártyák (szem, száj), bőr alatti bevérzések. Idegrendszeri tünetek ritkán mutatkoznak, a beteg kutya inkább a kiszáradás, a toxinok és a gyengeség miatt támolyog, nem tud felkelni.

 

 

Babesiosis kutyáknál - a kullancsok a fűszálakon, cserjéken rejtőznek
Babesiosis kutyáknál - a kullancsok a fűszálakon, cserjéken rejtőznek
Fotó: petdialog.co.uk

 

 

Enyhe esetben, egészséges kutyáknál az erős immunrendszer kiszűrheti és elpusztíthatja a kórokozókat, ám a vörösvértestekből kiszabadulva azok szétterjednek a szervezetben, fenntartva a fertőzést, további károsodásokat okozva. 

A tünetek megjelenése, ezáltal a betegség felismerése amiatt is késlekedhet, hogy a vese mindaddig képes ellátni funkcióját, míg állományának 66%-át nem veszti el. Ekkor azonban már vesekárosodás léphet fel, ezért is fontos, hogy ha kullancsot találtunk kutyánkon, tartsuk megfigyelés alatt, és a biztonság kedvéért vizsgáltassuk meg állatorvosunkkal. 

Kezelés hiányában fellépő további szövődmények: lépmegnagyobbodás, májkárosodás miatti sárgaság, krónikus vesebetegség (hemoglobin nephrosis), hányás, hasmenés, hasnyálmirigy-gyulladás, vérszegénység (anémia).

 

Mi történik a vizsgálat során?

 

Babesiosis gyanúja esetén nem késlekedhetünk, azonnal vigyük állatorvoshoz kedvencünket! Ha találtunk benne kullancsot, vigyük magunkkal egy lezárt tárolóedényben (pl. gyógyszeres fiola vagy kisebb műanyag doboz), de ha nem találtunk kullancsot, akkor is hívjuk fel orvosunk figyelmét a fertőzés esélyére.

Az alapos vizsgálat részét képezi a kutya tüdejének, szívverésének meghallgatása, a lázmérés, reflexvizsgálatok, nyirokcsomó-duzzanatok kitapintása, szem- és szájnyálkahártya megtekintése, manuális vizsgálata (pl. enyhe nyomásra is sápadt, fehér marad-e). A kórokozót festett vérkenetből lehet kimutatni, ehhez szükséges egy vérvétel, különös tekintettel a vese- és májfunkció ellenőrzésére. Ultrahangra is sor kerülhet az esetlegesen érintett belső szervek vizsgálata során. 

 

Hogyan kezelhető a babesiosis?

 

Jelenleg ismert egyetlen ellenszere az Imizol injekció, melyet izomba vagy bőr alá adja be állatorvosunk a kutyának. Amellett, hogy igen fájdalmas, enyhén toxikus tulajdonsága miatt az érzékenyebb kutyáknál hányást, hasmenést, a vérnyomás megemelkedését okozhatja. A magas láz önmagában is életveszélyes lehet a kutya számára, ezért a lázcsillapításra is figyelmet kell fordítani. 

A veseműködés támogatásához infúziós kezelés javasolható, akár napi több alkalommal, heteken át. Súlyos vérveszteség esetén vérátömlesztésre is szükség lehet. A szervi károsodás mértékétől függően krónikus állapotok is kialakulhatnak, hullámzó hőemelkedéssel, elesettséggel, vese- és/vagy májproblémákkal, melyek felügyeletet, adott esetben gyógyszerelést igényelhetnek.

Alapbetegség fennállása, valamint gyenge immunrendszer esetén autoimmun betegség alakulhat ki. Ilyenkor  az immunrendszer a kóros sejtek mellett saját, egészséges sejtjei ellen fordul, és pusztítani kezdi azokat. A szervezet általános erősítése, támogatása mellett komplex immunológiai kezelésre lehet szükség, mely gyakran igen költséges és hosszú folyamat.

 

 

A Dermacentor reticulatus elterjedése - 2018. május
A Dermacentor reticulatus elterjedése - 2018. május
Fotó: ecdc.europa.eu

 

 

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

 

Az időben megkezdett, megfelelő kezelés mellett jók a kilátások, de nem minden esetben lehet segíteni a megbetegedett kutyán, ezért kiemelten fontos a megelőzés!  Az injeckió nem védőoltás, így nem ad védettséget a kutya hátralévő életére. Az ellenanyagok távozásával bármikor újra megfertőződhet, a gyógyulás esélye ekkor már csökkenő tendenciát mutat.

Külföldi utazás során sem hanyagolhatjuk el a védelmet! Mediterrán térségekben is találkozhatunk veszélyes betegségeket terjesztő kullancsfajokkal, pl. a barna kutyakullanccsal (Rhipicephalus sanguineus), mely szintén a babesiosis vektora és hazánkban is kimutatták már jelenlétét.

 

A babesiosis nem válogat, bármely életkorú kutyára veszélyes - a fiatal kölykök és az idősebb egyedek fokozottan veszélyeztetettek! Lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre a kullancsok elleni védekezés terén: nyakörv, ultrahangos készülék, belsőleg adható tabletta, külsőleg alkalmazható spray, csepp (spot-on). Ha nem tudunk dönteni, kérjük ki állatorvosunk tanácsát! 

 

 


 

A kullancs eltávolítása

 

Ha minden óvintézkedésünk ellenére kullancsot találunk a kutyában, használjunk erre a célra kialakított kullancseltávolító eszközt (csipesz, kanál). Ezután fertőtlenítsük a sebet, és alaposan mossunk kezet. A kullancsot ne nyomjuk szét, tegyük el dobozba, hogy meg tudjuk mutatni állatorvosunknak.

Soha ne szedjük ki kézzel, mert a körömágyon át vagy a kézen lévő apró seben keresztül az emberi szervezetbe is bejuthat a fertőzött vér! A benzin, olaj, gyufa, és egyéb népi „megoldások” sem ajánlatosak, mert az illatanyagoktól a kullancs visszaöklendezheti a kutya bőrén lévő nyitott sebbe a nyálát, ezzel együtt további kórokozókat és a fertőzött vért. Alábbi cikkünk a szakszerű kullancseltávolításhoz nyújt segítséget (videóval).

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: ecdc.cdc.eu, kisallatorvos.hu, kullancsok.parazitak.hu
Indexkép forrás: flickr.com, petdialog.co.uk
Cikk első megjelenése: 2018. október 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Brimo partysátor JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaházra gyűjtenek a menhelyi kutyáknak – Te is segíthetsz! Hírek - Címlapon
Kutyaházra gyűjtenek a menhelyi kutyáknak – Te is segíthetsz!
Lenyűgöző képeken Budapest kutyái Hírek - Címlapon
Lenyűgöző képeken Budapest kutyái