A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át

2024. március 17., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!



 

1. Fülek

 

A kullancsok a jól megszokott, bevált útvonalakat azonosítva választják ki azt a helyet, ahol a fűszálak hegyén, vagy a cserjéken időzve türelmesen várnak a gazdaállatra. Kíváncsi természetük miatt kutyáink mindenbe beledugják az orrukat és a pofájukat, ez pedig nagy előny a kullancsok számára, könnyen átmászhatnak a kutya fejére. A fül vérerekkel gazdagon behálózott terület, különösen a belső felületén szeretnek táplálkozni a vérszívók. A hosszúszőrű, lógófülű kutyák gyakran esnek áldozatuk csípésüknek, a füleken és a fülkagylóban is képesek észrevétlenül elrejtőzni.

 

 

Kullancs a kutya fülén
Kullancs a kutya fülén
Fotó: pinterest.com

 

 

2. A nyakörv alatt

 

A kullancsok megbújhatnak a nyakörv, kendő, hám és a kutyaruha körül/alatt is. E felszerelések szövettel borított részeibe belekapaszkodva csak pár lépés választja el őket a kutya bőrétől. Ha kutyánkról ritkán vesszük le a nyakörvet, átvizsgálásakor távolítsuk el róla ezt is a többi felszereléssel együtt, fésüljük át ezeken a helyeken a szőrt. Az aprócska vérszívók megtaláláshoz használjunk sűrű bolhafésűt. Nézzük át a nyakörvet is, hátha éppen azon „sétál” körbe-körbe, arra várakozva, hogy visszakerüljön leendő áldozatára.

 

 

A nyakörv alatt és környékén is megbújhatnak a kullancsok
A nyakörv alatt és környékén is megbújhatnak a kullancsok
Fotó: 3milliondogs.com

 

 

3. Szemkörnyék, szemhéj

 

Idősebb korban gyakoriak a szemhéjon formálódó kisebb göbök, szemölcsök. A szemhéjra tapadt apró kullancs könnyen összetéveszthető ezekkel az elváltozásokkal. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy vérszívóval van-e dolgunk, mutassuk meg állatorvosunknak. A szem környékén időző kullancsok eltávolításához némi ügyesség szükségeltetik, ám ha kutyánknak nehezére esik nyugodtan maradni, inkább kérjünk szakértő segítséget, nehogy megsértsük a szemét.

 

 

A szem környéke is kedvelt hely a kullancsok számára
A szem környéke is kedvelt hely a kullancsok számára
Fotó: lifewitdogs.tv

 

 

4. Száj

 

Sok kutya szeret legelészni, egy-egy fűszálról pedig könnyen bejuthat a szájába a kullancs. elegendő a pofa megnyalása is, a kutya nyelvére tapadt élősködő már be is került a szájába, ahol pillanatok alatt befúródhat a fogínybe vagy a kutya szájpadlásába. Célszerű körülnézni itt is! Rendszeres ellenőrzés melltt a gyanús elváltozásokat is észrevehetjük, melyek orvosi kezelésre szorulhatnak!

 

 

Fűlegelés közben a szájba is kerülhet kullancs
Fűlegelés közben a kutya szájába is kerülhet kullancs
Fotó: dogrescuecarcassonne.co.uk

 

 

5. Mancsok, talppárnák

 

A talppárnák közötti részeken is képesek megbújni, ezért érdemes átvizsgálni a mancsokat. Hosszabb szőrű kutyák esetében akár le is nyírhatjuk a mancson túlnövő „mamuszt”, hogy kevésbé tudjanak ráakaszkodni a kullancsok. Innen ugyanis kis erőfeszítéssel mászhatnak tovább a kutya egyéb testtájaira, ahol nehezebben vesszük észre őket. Ha kedvenced intenzíven nyalogatja, rágcsálja a mancsát, talppárnái közét, kullancscsípés vagy toklász is okozhatja a kellemetlenséget. A mancsba fúródott toklász a bőrfelszín alatt tovább vándorolhat, sőt a mancson is átfúródhat, borzasztó fájdalmat és súlyos gyulladást okozva!

 

A kutya talppárnái között is elrejtőzhetnek a kullancsok
A kutya talppárnái között is elrejtőzhetnek a kullancsok
Fotó: apetsplaceofclw.com

 

 

6. Fenék

 

A kullancsok előszeretettel bújnak meg a szőrrel sűrűn fedett, sötét, nedves felületeken, ahol a kutya kevésbé vagy egyáltalán nem tudja elérni. Célszerű átvizsgálni a nemi szervek és a végbélnyílás környékét is egy kiadós séta után, mégha nem is fűlik annyira hozzá a fogunk. A farok alatti részt, kanok esetében a heréket is nézzük át. A combhajlat belső részén könnyebben összecsomósodik a szőr, ezt se hagyjuk ki!

 

 


 

 

A sérült kullanccsal történő közvetlen érintkezés fertőző lehet számunkra is, ezért minden esetben használjunk speciális kullancseltávolító kanalat vagy csipesztMég véletlenül se tépjük ki körömmel, mert a kullancs fertőzött nyála egy apró seben át is bejuthat vérkeringésünkbe! A kullancs által terjesztett betegségek (pl. Lyme-kór) komoly veszélyt jelenthetnek gazdira és kedvencére egyaránt, ezért fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre: használjunk kullancs elleni nyakörvet vagy cseppet, sprayt, emellett érdemes kertünket is rendben tartani, hogy ne legyen többé kullancsbarát.

 

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: lifewithdogs.tv, pinterest.com
Cikk első megjelenése: 2017. június 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán Hírek - Címlapon
5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Miért eszik füvet a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért eszik füvet a kutyám?