A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át

2024. március 17., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!



 

1. Fülek

 

A kullancsok a jól megszokott, bevált útvonalakat azonosítva választják ki azt a helyet, ahol a fűszálak hegyén, vagy a cserjéken időzve türelmesen várnak a gazdaállatra. Kíváncsi természetük miatt kutyáink mindenbe beledugják az orrukat és a pofájukat, ez pedig nagy előny a kullancsok számára, könnyen átmászhatnak a kutya fejére. A fül vérerekkel gazdagon behálózott terület, különösen a belső felületén szeretnek táplálkozni a vérszívók. A hosszúszőrű, lógófülű kutyák gyakran esnek áldozatuk csípésüknek, a füleken és a fülkagylóban is képesek észrevétlenül elrejtőzni.

 

 

Kullancs a kutya fülén
Kullancs a kutya fülén
Fotó: pinterest.com

 

 

2. A nyakörv alatt

 

A kullancsok megbújhatnak a nyakörv, kendő, hám és a kutyaruha körül/alatt is. E felszerelések szövettel borított részeibe belekapaszkodva csak pár lépés választja el őket a kutya bőrétől. Ha kutyánkról ritkán vesszük le a nyakörvet, átvizsgálásakor távolítsuk el róla ezt is a többi felszereléssel együtt, fésüljük át ezeken a helyeken a szőrt. Az aprócska vérszívók megtaláláshoz használjunk sűrű bolhafésűt. Nézzük át a nyakörvet is, hátha éppen azon „sétál” körbe-körbe, arra várakozva, hogy visszakerüljön leendő áldozatára.

 

 

A nyakörv alatt és környékén is megbújhatnak a kullancsok
A nyakörv alatt és környékén is megbújhatnak a kullancsok
Fotó: 3milliondogs.com

 

 

3. Szemkörnyék, szemhéj

 

Idősebb korban gyakoriak a szemhéjon formálódó kisebb göbök, szemölcsök. A szemhéjra tapadt apró kullancs könnyen összetéveszthető ezekkel az elváltozásokkal. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy vérszívóval van-e dolgunk, mutassuk meg állatorvosunknak. A szem környékén időző kullancsok eltávolításához némi ügyesség szükségeltetik, ám ha kutyánknak nehezére esik nyugodtan maradni, inkább kérjünk szakértő segítséget, nehogy megsértsük a szemét.

 

 

A szem környéke is kedvelt hely a kullancsok számára
A szem környéke is kedvelt hely a kullancsok számára
Fotó: lifewitdogs.tv

 

 

4. Száj

 

Sok kutya szeret legelészni, egy-egy fűszálról pedig könnyen bejuthat a szájába a kullancs. elegendő a pofa megnyalása is, a kutya nyelvére tapadt élősködő már be is került a szájába, ahol pillanatok alatt befúródhat a fogínybe vagy a kutya szájpadlásába. Célszerű körülnézni itt is! Rendszeres ellenőrzés melltt a gyanús elváltozásokat is észrevehetjük, melyek orvosi kezelésre szorulhatnak!

 

 

Fűlegelés közben a szájba is kerülhet kullancs
Fűlegelés közben a kutya szájába is kerülhet kullancs
Fotó: dogrescuecarcassonne.co.uk

 

 

5. Mancsok, talppárnák

 

A talppárnák közötti részeken is képesek megbújni, ezért érdemes átvizsgálni a mancsokat. Hosszabb szőrű kutyák esetében akár le is nyírhatjuk a mancson túlnövő „mamuszt”, hogy kevésbé tudjanak ráakaszkodni a kullancsok. Innen ugyanis kis erőfeszítéssel mászhatnak tovább a kutya egyéb testtájaira, ahol nehezebben vesszük észre őket. Ha kedvenced intenzíven nyalogatja, rágcsálja a mancsát, talppárnái közét, kullancscsípés vagy toklász is okozhatja a kellemetlenséget. A mancsba fúródott toklász a bőrfelszín alatt tovább vándorolhat, sőt a mancson is átfúródhat, borzasztó fájdalmat és súlyos gyulladást okozva!

 

A kutya talppárnái között is elrejtőzhetnek a kullancsok
A kutya talppárnái között is elrejtőzhetnek a kullancsok
Fotó: apetsplaceofclw.com

 

 

6. Fenék

 

A kullancsok előszeretettel bújnak meg a szőrrel sűrűn fedett, sötét, nedves felületeken, ahol a kutya kevésbé vagy egyáltalán nem tudja elérni. Célszerű átvizsgálni a nemi szervek és a végbélnyílás környékét is egy kiadós séta után, mégha nem is fűlik annyira hozzá a fogunk. A farok alatti részt, kanok esetében a heréket is nézzük át. A combhajlat belső részén könnyebben összecsomósodik a szőr, ezt se hagyjuk ki!

 

 


 

 

A sérült kullanccsal történő közvetlen érintkezés fertőző lehet számunkra is, ezért minden esetben használjunk speciális kullancseltávolító kanalat vagy csipesztMég véletlenül se tépjük ki körömmel, mert a kullancs fertőzött nyála egy apró seben át is bejuthat vérkeringésünkbe! A kullancs által terjesztett betegségek (pl. Lyme-kór) komoly veszélyt jelenthetnek gazdira és kedvencére egyaránt, ezért fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre: használjunk kullancs elleni nyakörvet vagy cseppet, sprayt, emellett érdemes kertünket is rendben tartani, hogy ne legyen többé kullancsbarát.

 

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: lifewithdogs.tv, pinterest.com
Cikk első megjelenése: 2017. június 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hatalmas kutyafuttatók készülnek Kőbányán! Hírek - Címlapon
Hatalmas kutyafuttatók készülnek Kőbányán!
Agyonvert kiskutyát találtak a kutyafuttatóban - A lakosság segítségét kérik az állatkínzó megtalálásában! Hírek - Címlapon
Agyonvert kiskutyát találtak a kutyafuttatóban - A lakosság segítségét kérik az állatkínzó megtalálásában!