A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kullancs elleni nyakörveket tesztelt a NÉBIH

2017. április 13., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Kullancsirtó- és kullancsriasztó nyakörveket vizsgált meg a NÉBIH, mutatjuk, milyen eredményekre jutottak!



Őszi terméktesztjében 17 különböző márkájú, többféle hatóanyag-tartalmú, kutyák számára törzskönyvezett kullancsirtó és kullancsriasztó nyakörvet vizsgált meg a NÉBIH Szupermenta csapata. Arra voltak elsősorban kíváncsiak, valóban tartalmazzák-e azt a hatóanyagot, mely a forgalomba hozatali engedélyben meg van határozva.

 

A teszt során a nyakörvek hatóanyag-tartalmát, tömegét és hosszúságát is vizsgálták. A tesztben 9 nyakörv irtó-, míg 5 riasztó hatású volt. Emellett külföldi webáruházból is rendeltek három nyakörvet, melyeket szintén összevetettek a többivel.

 

Az eredmények:

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján a hatóanyag-tartalom a kiskereskedőknél vett, NÉBIH törzskönyvi számmal rendelkező 14 mintában megfelelő volt - írják a weboldalukon. Az interneten vásároltak közül két, Magyarországon nem engedélyezett termék hatóanyagtartalma azonban nem volt megfelelő. Az egyik nyakörvben semmilyen hatóanyag nem volt kimutatható, míg a másikban a csomagoláson jelzett hatóanyagokból csak egy volt megtalálható a termékben.

Bebizonyosodott tehát, hogy a külföldi internetes oldalakról rendelt kutyanyakörvekkel különösen óvatosnak kell lenni. Azon túlmenően, hogy Magyarországon nem engedélyezett termékekbe botolhatunk, egyáltalán nem biztos, hogy az a csomagoláson feltüntetett hatóanyagot tartalmazza. Internetes vásárlás esetén egyébként is fontos meggyőződni a kép alapján arról, hogy a nyakörv csomagolásán megtalálható-e a forgalomba hozatali engedély száma.

 

A hatóanyagok mellett a nyakörvek tömegét és hosszát is ellenőrizték: mindössze három terméknél fedeztek fel hiányosságot, ám ezek nem befolyásolják a termék hatékonyságát.

 

Kullancs elleni nyakörv

 

A termékek között rangsort is állított a NÉBIH (ennek szempontjai ide kattintva olvashatók):

 

Kullancsirtó nyakörvek:

  1. Foresto
  2. Bobi Star
  3. Scalibor protectorband

 

Kullancsriasztó nyakörvek

  1. HappyPet Guard
  2. Preventix
  3. Dr. Pet

 

 

Tippek és tudnivalók a kullancsirtó, és -riasztó nyakörvekről, és azok kiválasztásáról a NÉBIH-től:

 

1. Riasztó vagy irtó?

Elsőként érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a riasztó és az irtó nyakörvek között.

A kullancsriasztó nyakörvek hatóanyagai az ízeltlábúak távoltartására szolgálnak, tehát ideális esetben megakadályozzák, hogy a parazita kontaktusba kerüljön a kutyánkkal. Amennyiben a kullancs mégis az állat testfelületére kerül, a készítmény hatóanyaga nem pusztítja el. Ezzel szemben a kullancsirtó nyakörvek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a parazitákba bejutva elpusztítják azokat.  Ha a nyakörv megfelelő hatóanyagot tartalmaz, és azt rendeltetésszerűen használták, a parazita – még ha be is jutott kedvencünkbe, annak megfertőzése nélkül – elpusztul.

A kullancsirtó és -riasztó nyakörvek az esetek többségében bolhák ellen is hatékonyak. Ez fordítva viszont már nem biztos, hogy igaz.

 

Ezt a jelzést kell keresni a kullancsok elleni termékeken
Ezt a jelzést kell keresni a kullancsok elleni termékeken
Fotó: NÉBIH

 

2. Csak engedélyezett terméket vásároljunk!

Minden állatgyógyászati készítmény és termék használatának megvan a maga kockázata. Mivel kutyáink velünk egy térben élnek, így az általuk hordott kutyanyakörv és annak hatóanyagai bizony károsak lehetnek az emberi egészségre, különösen kisgyermekek esetében. Éppen ezért kiemelten fontos a körültekintő alkalmazás és a használati utasítás betartása!

Érdemes tudni, hogy a hatóság által engedélyezett termék csomagolásán minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma [például: 3216/1/12/ NÉBIH ÁTI (100 ml)] (Hivatkozási névként a NÉBIH ÁTI helyett még az ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat.)

Ennek a számnak a megléte a garancia arra, hogy a terméket a hatóság ellenőrzi, azaz, hogy azt engedélyezték, vizsgálták, és folyamatosan figyelemmel kísérik az előnyeit és kockázatait.

 

3. Mi mindenre figyeljünk még?

A felelős gazdi a csomagoláson feltüntetett lejárati időt is ellenőrzi! A lejárati idő meghatározása úgynevezett stabilitási vizsgálatok alapján történik, azon túl nem igazolt sem a gyógyszer biztonságossága, sem a hatékonysága. A lejárati idő után felbontott terméknél tehát nem lehetünk biztosak abban, hogy megvédi kedvencünket.

 

 

 

Forrás: szupermenta.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon
A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ az MTI-vel március végén.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is! Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is!
Remélhetőleg minden kutyatartó tisztában van a kullancsok jelentette veszéllyel, ezért a séták után (is) figyel arra, hogy ellenőrizze kedvencét, nem szedett-e össze egy-kettőt a vérszívókból. De vajon a kutya szájába hányan nézünk be, kullancs után kutatva?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta MOL Nyrt. MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Reménytelenségből egy boldog élet felé - Fülöp új esélyt kapott Hírek - Címlapon
Reménytelenségből egy boldog élet felé - Fülöp új esélyt kapott
Szigorodik az állatvédelmi törvény Tajvanon - ráadásul betiltják a kutyahús-evést is! Hírek - Címlapon
Szigorodik az állatvédelmi törvény Tajvanon - ráadásul betiltják a kutyahús-evést is!