A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kullancs elleni nyakörveket tesztelt a NÉBIH

2017. április 13., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Kullancsirtó- és kullancsriasztó nyakörveket vizsgált meg a NÉBIH, mutatjuk, milyen eredményekre jutottak!



Őszi terméktesztjében 17 különböző márkájú, többféle hatóanyag-tartalmú, kutyák számára törzskönyvezett kullancsirtó és kullancsriasztó nyakörvet vizsgált meg a NÉBIH Szupermenta csapata. Arra voltak elsősorban kíváncsiak, valóban tartalmazzák-e azt a hatóanyagot, mely a forgalomba hozatali engedélyben meg van határozva.

 

A teszt során a nyakörvek hatóanyag-tartalmát, tömegét és hosszúságát is vizsgálták. A tesztben 9 nyakörv irtó-, míg 5 riasztó hatású volt. Emellett külföldi webáruházból is rendeltek három nyakörvet, melyeket szintén összevetettek a többivel.

 

Az eredmények:

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján a hatóanyag-tartalom a kiskereskedőknél vett, NÉBIH törzskönyvi számmal rendelkező 14 mintában megfelelő volt - írják a weboldalukon. Az interneten vásároltak közül két, Magyarországon nem engedélyezett termék hatóanyagtartalma azonban nem volt megfelelő. Az egyik nyakörvben semmilyen hatóanyag nem volt kimutatható, míg a másikban a csomagoláson jelzett hatóanyagokból csak egy volt megtalálható a termékben.

Bebizonyosodott tehát, hogy a külföldi internetes oldalakról rendelt kutyanyakörvekkel különösen óvatosnak kell lenni. Azon túlmenően, hogy Magyarországon nem engedélyezett termékekbe botolhatunk, egyáltalán nem biztos, hogy az a csomagoláson feltüntetett hatóanyagot tartalmazza. Internetes vásárlás esetén egyébként is fontos meggyőződni a kép alapján arról, hogy a nyakörv csomagolásán megtalálható-e a forgalomba hozatali engedély száma.

 

A hatóanyagok mellett a nyakörvek tömegét és hosszát is ellenőrizték: mindössze három terméknél fedeztek fel hiányosságot, ám ezek nem befolyásolják a termék hatékonyságát.

 

Kullancs elleni nyakörv

 

A termékek között rangsort is állított a NÉBIH (ennek szempontjai ide kattintva olvashatók):

 

Kullancsirtó nyakörvek:

  1. Foresto
  2. Bobi Star
  3. Scalibor protectorband

 

Kullancsriasztó nyakörvek

  1. HappyPet Guard
  2. Preventix
  3. Dr. Pet

 

 

Tippek és tudnivalók a kullancsirtó, és -riasztó nyakörvekről, és azok kiválasztásáról a NÉBIH-től:

 

1. Riasztó vagy irtó?

Elsőként érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a riasztó és az irtó nyakörvek között.

A kullancsriasztó nyakörvek hatóanyagai az ízeltlábúak távoltartására szolgálnak, tehát ideális esetben megakadályozzák, hogy a parazita kontaktusba kerüljön a kutyánkkal. Amennyiben a kullancs mégis az állat testfelületére kerül, a készítmény hatóanyaga nem pusztítja el. Ezzel szemben a kullancsirtó nyakörvek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a parazitákba bejutva elpusztítják azokat.  Ha a nyakörv megfelelő hatóanyagot tartalmaz, és azt rendeltetésszerűen használták, a parazita – még ha be is jutott kedvencünkbe, annak megfertőzése nélkül – elpusztul.

A kullancsirtó és -riasztó nyakörvek az esetek többségében bolhák ellen is hatékonyak. Ez fordítva viszont már nem biztos, hogy igaz.

 

Ezt a jelzést kell keresni a kullancsok elleni termékeken
Ezt a jelzést kell keresni a kullancsok elleni termékeken
Fotó: NÉBIH

 

2. Csak engedélyezett terméket vásároljunk!

Minden állatgyógyászati készítmény és termék használatának megvan a maga kockázata. Mivel kutyáink velünk egy térben élnek, így az általuk hordott kutyanyakörv és annak hatóanyagai bizony károsak lehetnek az emberi egészségre, különösen kisgyermekek esetében. Éppen ezért kiemelten fontos a körültekintő alkalmazás és a használati utasítás betartása!

Érdemes tudni, hogy a hatóság által engedélyezett termék csomagolásán minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma [például: 3216/1/12/ NÉBIH ÁTI (100 ml)] (Hivatkozási névként a NÉBIH ÁTI helyett még az ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat.)

Ennek a számnak a megléte a garancia arra, hogy a terméket a hatóság ellenőrzi, azaz, hogy azt engedélyezték, vizsgálták, és folyamatosan figyelemmel kísérik az előnyeit és kockázatait.

 

3. Mi mindenre figyeljünk még?

A felelős gazdi a csomagoláson feltüntetett lejárati időt is ellenőrzi! A lejárati idő meghatározása úgynevezett stabilitási vizsgálatok alapján történik, azon túl nem igazolt sem a gyógyszer biztonságossága, sem a hatékonysága. A lejárati idő után felbontott terméknél tehát nem lehetünk biztosak abban, hogy megvédi kedvencünket.

 

 

 

Forrás: szupermenta.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések? Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?
Tavasszal és nyáron különösen veszélyesek lehetnek a rovarcsípések, de vannak olyanok is, melyekkel egész éven át találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy mielőbb felismerjük a baj okát, és segítsünk kutyánknak. Ismerjük fel a leggyakoribb csípéseket!

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Rehabportál Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Reménytelenségből egy boldog élet felé - Fülöp új esélyt kapott Hírek - Címlapon
Reménytelenségből egy boldog élet felé - Fülöp új esélyt kapott
Szigorodik az állatvédelmi törvény Tajvanon - ráadásul betiltják a kutyahús-evést is! Hírek - Címlapon
Szigorodik az állatvédelmi törvény Tajvanon - ráadásul betiltják a kutyahús-evést is!