A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?

2023. június 02., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Tavasszal és nyáron különösen veszélyesek lehetnek a rovarcsípések, de vannak olyanok is, melyekkel egész éven át találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy mielőbb felismerjük a baj okát, és segítsünk kutyánknak.



 

Kapcsolódó cikkünkben a rovarcsípések tüneteiről és a szükséges teendőkről írtunk. Ezúttal azt vesszük górcső alá, milyen rovarcsípésekkel találkozhat kedvencünk a leggyakrabban. 

 

 

1. Bolhák

 

A kutya bőrfelszínén élősködnek, kedvenc helyeik a fej, a nyak, az ágyék, a végbél környéke, de a farok tövénél is mozgolódnak. E pontokon „gyülekeznek”, sűrűn táplálkoznak, és irritálják a bőrt, mely szüntelen viszketést okoz. A kutya az érintett bőrfelület nyalogatásával, harapdálásával és vakarózással próbálja enyhíteni a kellemetlenséget. Rendkívül szaporák, táplálkozás után apró, sötétbarna mellékterméket hagynak maguk után – ez is elősegíti a felismerést. Tetézi a gondot, hogy a bolhanyál több kutyánál erőteljes allergiás reakciót vált ki, vagyis egyetlen bolha csípése is intenzív viszketést kelhet testszerte. A bolhacsípés helyén a bőr megduzzadhat, kipirosodhat, kihullhat a szőr, megjelenhet hámlás és váladékozás is. 

 

 

2. Kullancsok

 

A kullancsok a fűszálak, levelek, ágak végén várakoznak áldozatukra, s ahogy a kutya súrolja e helyeket, belekapaszkodnak szőrébe. Lassan mozogva keresik a vérszívásra megfelelő pontot a kutya bőrén. Kedvenc helyeik a fej, a pofa, a fülek, a nyak, és a végtagok, de bárhol megbújhatnak a kutya testén. A legapróbbak alig néhány milliméter méretűek, könnyen szem elől téveszthetőek, ha egyáltalán észrevesszük őket a bunda alatt. Táplálkozás közben meghíznak, ilyenkor könnyebb megtalálni őket. A bőr kipirosodhat és megduzzadhat a csípés helyén, érintésre fájdalmas lehet.

 

 

Rovarcsípés kutyáknál - Az orr és a szem környéke is gyakori terület
Rovarcsípés kutyáknál - Az orr és a szem környéke is gyakori terület
Fotó: naturaldogcompany.com

 

 

A kullancsok egész évben támadhatnak, fagypont alatti hőmérséklet esetén húzódnak csak vissza rejtekhelyeikre. Nemcsak a természetben, hanem a városi parkokban, kertünkben is találkozhatunk velük. Súlyos betegségeket terjeszthetnek (Lyme-kór, Babézia, kullancsbénulás, stb.) Tünetek esetén azonnali ellátást igényelhet a kutya! 

 

 

3. Rühatkák

 

Mikroszkopikus élőlények, melyek a bőr mélyebb rétegeiben élősködnek, táplálkoznak. Módszeresen átrágják magukat a kutya bőrén, fájdalmas gyulladást, viszketést okozva. Másodlagos fertőzések táptalaját adhatják (bakteriális, gombás, stb.) A teljes testfelület érintett lehet, bár főként a hónalj, az ágyék, a fülek és a szőrrel kevésbé fedett részeket kedvelik (pl. könyök). Duzzanat, bőrpír, szőrhullás, hámlás, váladékozás, kellemetlen szag utalhat a rühességre.

 

 

4. Szúnyogok

 

A szúnyog csípését a kutyák is érzékelik. Ahogy szívókájuk behatol bőrükbe, hirtelen odakapnak, nyalogatják, harapdálják vagy megvakarják a csípés helyét. Testszerte támadhatnak, bár a nagyobb felületek (pl. mellkas, hát, combok) a csípésnek is nagyobb területet biztosítanak. Duzzanat, bőrpír, egymagában vagy elszórtan (sok apró pontban) is megfigyelhető a szúnyogcsípést követően. A szervezet gyulladásos válaszreakciója arra késztetheti a kutyát, hogy percekig, akár órákon át vakarja az érintett helyet. Fokozott érzékenység esetén tehát érdemes ellátogatni az állatorvoshoz mielőbb! A szúnyogok egyes fajtái súlyos betegségek terjesztői, például a szívférgesség és a leishmaniasis. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a megelőzés érdekében!

 

 

Rovarcsípések kutyáknál - Gyakori tünet a viszketés és a vakarózás
Rovarcsípések kutyáknál - Gyakori tünet a viszketés és a vakarózás
Fotó: wagwalking.com

 

 

5. Méh, darázs, lódarázs

 

A szúnyogcsípéshez hasonlóan általában egy pontra koncentrálódnak a kutya testén, szinte bármely részén. Csípésük azonban komoly fájdalmat okozhat, melytől a kutya hirtelen felsír, nyüszít, és viszkethet is, attól függően, hol érte a testét. A csípések gyakoriak a fejen, pofán, mancsokon. Ha felzavart egy fészket vagy belelépett egy méhecskébe, a kutya felkaphatja a lábát, sántíthat, de ha szaglászás közben éri a csípés az orrát, netalántán kíváncsiságból bekapta a zümmögő bogarat, hevesen dörgölheti a fájdalmas részt mancsával vagy a talajba.

 

Mérgük erős gyulladásos válaszreakciót válthat ki. A tünetek között szerepelhet duzzanat, bőrpír, a kutya érzékenységétől függően továbbiak: hányás, hasmenés, szédülés, bizonytalan járás, elesettség, alacsony vérnyomás. Ha a duzzanat nem múlik, vagy a kutya egyre veszít erejéből, azonnali ellátást szükséges, mert a méreg akár fulladáshoz is vezethet.

 

Tipp: ha a csípés után bent marad a bőrben a rovar fullánkja, ne fogjuk meg, mert így a még benne lévő méreg is bejuthat a kutya szervezetébe. Próbáljuk meg alulról kipattintani egy lapos tárgy (pl. bankkártya) segítségével.

 

 

Rovarcsípés - A mancsokon is érheti a kutyát
Rovarcsípés - A mancsokon is érheti a kutyát
Fotó: buzzfeed.com

 

 

6. Hangyák

 

Csípésük helye fájdalmas, duzzadt, de ritkán okoznak teljes testre kiterjedő hatást. A hangyák a talajról támadnak, vagyis azon a testrészen másznak fel a kutyára, amely közvetlenül érintkezik a talajjal. Ez lehet a mancs, ha a kutya áll a fűben, de ha kényelmesen elnyúlik a pázsiton egy kellemes napon, a hangyák bárhol rámászhatnak. Tipikus a bőr kipirosodása, enyhe duzzanat és viszketés. Súlyosabb allergiás reakció esetén ödémás duzzanat is kialakulhat, például, ha a kutya szájába bekerültek a hangyák, miközben egy földre pottyant gyümölcsöt vagy botot rágcsált. Azonnali állatorvosi ellátás szükséges ez esetben is!

 

 

7. Legyek, bögölyök

 

Bőrpírt, duzzanatot, viszketést, fájdalmat okozhat a csípésük, melyet követhet súlyos allergiás reakció is. Bárhol landolhatnak a kutya testén, nincsenek kedvenc helyeik. Az újszülött kölykök és az idősebb kutyák mellett fokozottan veszélyeztetettek azok, akik valamilyen alapbetegséggel (pl. immungyengeség, rák) küzdenek. Egyes képviselőik tojásokat rakhatnak le a bőrben, főleg a nyílt, sebes felületeken. Napokon belül kikelnek a lárvák, melyek a bőr mélyebb részeibe eszik be magukat. Csúnya duzzanatot, erős fájdalmat, és másodlagos fertőzéseket (bakteriális, vírusos, stb.) okozhatnak. Sűrűbben találkozhatunk velük haszonállatok (szarvasmarhák, sertések) közelében, de kirándulás közben egy lovarda mellett elhaladva is utunkba akadhat egy-egy légy, bögöly.  

 

 

Rovarcsípés kutyáknál - A pofa is feldagadhat
Rovarcsípés kutyáknál - A pofa is feldagadhat
Fotó: flickr.com

 

 

8. Pókok

 

Többségében ártalmatlanok kutyánkra nézve: enyhe duzzanat, érzékenység alakulhat ki a csípés helyén. Mérges pókokkal elsődlegesen külföldi utazáson találkozhatunk, de néhány, hazánkban is élő pókfaj csípése kellemetlenséggel járhat. 

 

A mérges pókok, például a fekete özvegy vagy a barna remetepók csípése órák, vagy napok múltán okozhat súlyos tüneteket. Intenzív fájdalom, sebek a csípés helyén a legszembetűnőbb jelek, ám ahogy a méreg szétterjed a szervezetben, további tüneteket léphetnek fel: rohamok, izommerevség, letargia, bénulás, hányás, láz.

 

 

 

Összegzés

 

Amint láthattunk, egyes rovarok súlyos betegségeket okozó baktériumokat, vírusokat és parazitákat adhatnak át a kutyának csípés közben. Felelősségteljes gazdiként fordítsunk figyelmet a megelőzésre! Kérjük ki állatorvosunk tanácsát azzal kapcsolatban, mely készítmény (spot-on, tabletta, nyakörv) a legmegfelelőbb kutyánk és életvitelünk szempontjából. Gyanú esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz, mert súlyos allergiás reakció is felléphet a kutyánál.

 

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

 

 

Forrás: naturaldogcompany.com, petmd.com
Indexkép forrás: flickr.com
Cikk első megjelenése: 2021. április 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság
Ételeink, italaink édesítője, süteményeink ínycsiklandó hozzávalója. Gyógyító ereje évezredek óta közismert; és kedvenceink is szívesen megkóstolnák. Ők is érezhetik a méz jótékony hatásait, de vajon ehetnek belőle?

Bélférgesség kutyáknál - Típusai, tünetei és a megelőzés lehetőségei Bélférgesség kutyáknál - Típusai, tünetei és a megelőzés lehetőségei
Belső élősködők? Egy téma, amiről nem szívesen beszélünk, mégis nagyon fontos, hogy tudjunk róla - nemcsak a kutya egészsége, de a gazdi szempontjából is. Átfogó útmutatónkkal ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így gyakorlatoznak a mentő- és tűzvizsgáló kutyák Hírek - Címlapon
Így gyakorlatoznak a mentő- és tűzvizsgáló kutyák
Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? Hírek - Címlapon
Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?