A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyára és emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek a szúnyogok

2019. július 05., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Az éghajlatváltozásnak köszönhetően hazánkban is megjelent a Leishmaniasis nevű betegség, mely házikedvenceinket és minket, gazdikat is érinthet. Mit tegyünk a betegség gyanúja esetén és hogyan védekezzünk ellene?



Mit kell tudni a betegségről?

 

Kórokozója a Leishmania-parazita, mely a lepkeszúnyogokban fejlődik ki, és vérszívás során jut be az állati és emberi szervezetbe. A lepkeszúnyogfélék fajai a trópusi tájakon honosak, főként Kelet-Afrika, Ázsia, Közép- és Dél-Amerika területén jellemzőek, ám a klímaváltozás teret nyitott számukra, hogy a mérsékelt égövi régiókban is megtelepedhessenek. Európában hosszú időn át a mediterrán térségekben volt jellemző, az utóbbi években azonban hazánkban is diagnosztizáltak már megbetegedéseket. 

 

A lepkeszúnyogféléknek 51-52 faja ismert Magyarországon. 1-5 mm hosszúságúak, szárnyuk feltűnően hasonlít a molylepkééhez. Nőstényeik emlősök vérével táplálkoznak, különböző fertőző betegségek, így a Leishmaniasis köztigazdái. A közönséges lepkeszúnyog például kiválóan alkalmazkodott környezetünkhöz, csípése nemcsak ránk, gazdikra, hanem házikedvenceinkre is veszélyt jelent. 

 

Hogyan terjed a Leishmaniasis kutyákban?

 

A fertőzés elsődlegesen a lepkeszúnyog vérszívása által kerül be a véráramlásba, de Észak-Amerikában regisztráltak már olyan eseteket is, ahol kutyáról-kutyára terjedt: fertőzött vemhes szukáról a kölykeire (méhen belüli), valamint párzás során, tehát szexuális úton történő átadást is. Zoonózis útján, vagyis a lepkeszúnyog csípése által terjed a fertőzött állatról emberre (kutyától és macskától közvetlenül nem lehet elkapni). Mindezek ismeretében különös gonddal kell eljárni utazásaink során, akár járványos területről utazunk fertőzésmentesre vagy fordítva. A megelőző intézkedések hiányából fakadóan az esetlegesen fertőzött állatok szállítása is hozzájárulhat a parazita elterjedéséhez.

 

Leishmaniasis - Lepkeszúnyogok csípése által kutyára és emberre is fertőzhet a betegség
Leishmaniasis - Lepkeszúnyogok csípése által kutyára és emberre is fertőzhet a betegség
Fotó: who.int

 

Milyen tünetek utalhatnak a betegségre?

 

A Leishmaniasis ún. multiszisztémás betegség, a szervezet egészére ható, változatos klinikai tünetekkel. Két típusa ismert: súlyos bőrtünetek, valamint a belső szerveket érintő (zsigeri) formában. Előbbi esetében fájdalmas fekélyek, pikkelyesedés, hámlás mutatkozik, mely roncsolja a bőrt, utóbbi pedig a belső szervek fokozatos leépülésével jár. Tünetei között szerepelhet:

  • orrvérzés, orrváladékozás
  • szemváladékozás
  • hőemelkedés, láz
  • étvágytalanság, fogyás
  • gyengeség, elesettség
  • hányás, hasmenés (pl. véres széklet)
  • izomsorvadás, ízületi gyulladás
  • nyirokcsomók megnagyobbodása
  • szőrhullás
  • lépmegnagyobbodás
  • máj- és veseelégtelenség

Kutyáknál gyakoribb a zsigeri forma, de az esetek 90%-ban fellelhetőek bőrtünetek is. Az orr és a talppárnák bőre megvastagodik, megkeményedik (hyperkeratosis). E szövetek sötét színe vagy pigmentációja is elhalványul a betegség előrehaladtával. Párosulhat a karmok túlzott növekedésével és nem gyógyuló bőrsebekkel. Dudorok, kemény csomók alakulhatnak ki a bőrben, a szőr mattá válik, elmorzsolódik, és szőrhullás figyelhető meg (főleg a füleken, a szemek és az orr körül).

 

Fontos megjegyezni, hogy a fertőzött kutyák hosszabb időn át is hordozhatják a parazitát a jellemző tünetek megjelenése nélkül. E tünetmentes egyedek azonban ugyanúgy továbbadhatják a szúnyogoknak a fertőzést, mint beteg társaik. Akár évekig is szunnyadó formát ölthet a kórokozó, mígnem egy kiváltó tényező (pl. baleseti sokk, súlyos betegség vagy stressz) hatására felébred, szaporodni kezd és megtámadja a szervezetet.

 

Hogyan diagnosztizálható a Leishmaniasis?

 

A klinikai tünetek és a kórtörténet ismertetése során felmerülhet a kérdés, hogy a kutya járt-e fertőzött területeken (pl. családi nyaralás, utazás alkalmával), találkozhatott-e fertőzött fajtársakkal. A mediterrán országokból importált kölyök vagy felnőtt kutyák esetében (akár tenyésztőtől, akár állatmentő program keretében érkeztek) fokozott a betegség kockázata, ezért e tényezők fennállásáról is számoljunk be állatorvosunknak.

 

A Leishmaniasis diagnosztizálása fentieken túl elsősorban vérvizsgálattal történik. A leggyakrabban alkalmazott módszerek az ELISA (enzimhez kapcsolt immunszorbens) és a PCR (polimeráz-láncreakció) teszt. Előbbi a parazita elleni ellenanyagot vizsgálja, ám a betegség korai szakaszában, az ún. inkubációs időszakban a fertőzött kutya immunrendszere által előállított antitestek alacsonyabb száma miatt téves eredményt adhat. Megbízhatóbb módszer a PCR, mely a parazita DNS-ének jelenlétét mutatja ki a vizsgált mintában; magasabb érzékenységgel bír, ezáltal pontosabb eredményt nyújt.

 

Szövettani vizsgálathoz a csontvelőből vagy a megnagyobbodott nyirokcsomókból vehetnek mintát, melyet mikroszkóp alatt ellenőriznek. Kinyerése jóval körülményesebb lehet és komplexebb laborfelszereltséget igényel.

 

Leishmaniasis - ha fertőzött területekre utazunk, fordítsunk kiemelt figyelmet a szúnyogok elleni védekezésre
Leishmaniasis - ha fertőzött területekre utazunk, fordítsunk kiemelt figyelmet a szúnyogok elleni védekezésre
Fotó: truckingwithmansbestfriend.com

 

Hogyan kezelhető a betegség?

 

A Leishmaniasis-ra ma még nem létezik tökéletes gyógymód, ám számos terápiás lehetőség áll rendelkezésre. A kezelési stratégia földrajzi régiónként változó, függ a kórokozó típusától, a kutya egészségi állapotától és a klinikai tünetektől. A cél a tünetek csökkentése, a szövődmények kezelése és a kórokozó szaporodásának megállítása. Kezelést követően sajnos fennáll a visszaesés esélye, a kutya kora, egyéb betegségei, valamint újrafertőződés esetén, de bizonyos gyógyszerekkel szembeni érzékenység is befolyásolhatja a folyamatot.

 

Támogató terápia részét képezhetik továbbá: infúzió, vitaminok, ásványi anyagok pótlása, az immunválasz fokozása, a gyulladások csökkentése kiegészítő készítményekkel. Teljes gyógyulás ritka, az állat tünetmentesen tovább élheti életét a megfelelő étrenddel, a gazdi által biztosított életmóddal és a rendszeres állatorvosi ellenőrzésekkel. Kezelés nélkül a fertőzött állatok túlnyomó többsége - hosszas szenvedést követően - általában egy éven belül elpusztul.

 

Mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében?

 

Jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő készítmény a betegség kiküszöbölésére. A legtöbb, amit tehetünk, hogy elkerüljük a fertőzött területeket, és gondoskodunk a szúnyogcsípés elleni védekezésről. E célra többféle készítmény – nyakörv, csepegtető oldat, tabletta, spray – is rendelkezésre áll, kutyánk egészségi állapotának fényében válasszuk ki a számára legmegfelelőbbet, természetesen állatorvosunk ajánlásával.

 

A fertőzés kockázata városi területeken valamelyest alacsonyabb a rendszeres szúnyogirtás miatt, ám vízpartok közelében ugyanolyan magas lehet, mint vidéken. A szúnyogok aktivitási időszaka főleg alkonyattól hajnalig terjed – ilyenkor célszerű kiemelt figyelmet fordítani a megelőzésre. Időzítsük a sétákat napkelte utáni és napnyugta előtti órákra, amennyiben a hőség ezt nem teszi lehetővé, alkalmazhatunk természetes vagy kutyák számára kifejlesztett permetet, spray-ket. A nyári hónapokban biztosítsunk kedvencünk számára szúnyogoktól védett alvóhelyet (lakásban szúnyoghálóval fedjük a nyílászárókat), kinti tartás esetén pedig lehetőség szerint inkább engedjük be éjszakára.

 

Mivel a betegség kutyáról kutyára terjedhet, ne engedjük kedvencünket olyan kutya közelébe, mely feltételezhetően fertőzött. Az ivartalanítással megelőzhető az anyáról kölyökre, valamint a szexuális úton átadható fertőzés esélye. Ha mediterrán régiókba tervezünk utazni kutyánk társaságában, beszéljük át állatorvosunkkal a szükséges teendőket, hogy minimalizálhassuk a fertőzés esélyét. A kockázatos körülmények fennállása esetén kérhetünk vérvizsgálatot a szúnyogok aktivitási szezonjának elmúltával, így fény derülhet arra is, ha a kutya tünetmentesen hordozza a parazitákat, potenciálisan növelve ezzel a fertőzés terjedését.   

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: stopleishmania.org, vcahospitals.com
Indexkép forrás: dogtime.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók
A kutyás strandolás remek lehetőség arra, hogy kedvencünkkel együtt élvezzük a nyár örömeit. Azonban ahhoz, hogy a strandolás biztonságos és élvezetes legyen mindkettőtök számára, érdemes figyelembe venni néhány fontos állategészségügyi tudnivalót!

Ehet a kutya sárgadinnyét? Ehet a kutya sárgadinnyét?
Édes, zamatos gyümölcsünknek már a látványára is felfigyelhet kedvencünk, hiszen olyan, mint egy jókora labda. Hát még amikor szelünk belőle egy szeletet! A finom illatoknak ő sem tud ellenállni. Vajon adhatunk neki belőle?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra
Mentás tappancsok a friss leheletért, kókuszgolyó a csillogó szőrért és a gyümölcsös-kekszes muffin is ínycsiklandó elfoglaltságot nyújthat kedvencünknek. Könnyen és gyorsan elkészíthető jégkrémek a kutya igényeire szabva!

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb kutyaeledelt hívnak vissza - szalmonellás a jutalomfalat Hírek - Címlapon
Újabb kutyaeledelt hívnak vissza - szalmonellás a jutalomfalat
A kutyás foglalkozások segíthetnek az egyetemistáknak megbirkózni a stresszel Hírek - Címlapon
A kutyás foglalkozások segíthetnek az egyetemistáknak megbirkózni a stresszel