A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyára és emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek a szúnyogok

2019. július 05., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Az éghajlatváltozásnak köszönhetően hazánkban is megjelent a Leishmaniasis nevű betegség, mely házikedvenceinket és minket, gazdikat is érinthet. Mit tegyünk a betegség gyanúja esetén és hogyan védekezzünk ellene?



Mit kell tudni a betegségről?

 

Kórokozója a Leishmania-parazita, mely a lepkeszúnyogokban fejlődik ki, és vérszívás során jut be az állati és emberi szervezetbe. A lepkeszúnyogfélék fajai a trópusi tájakon honosak, főként Kelet-Afrika, Ázsia, Közép- és Dél-Amerika területén jellemzőek, ám a klímaváltozás teret nyitott számukra, hogy a mérsékelt égövi régiókban is megtelepedhessenek. Európában hosszú időn át a mediterrán térségekben volt jellemző, az utóbbi években azonban hazánkban is diagnosztizáltak már megbetegedéseket. 

 

A lepkeszúnyogféléknek 51-52 faja ismert Magyarországon. 1-5 mm hosszúságúak, szárnyuk feltűnően hasonlít a molylepkééhez. Nőstényeik emlősök vérével táplálkoznak, különböző fertőző betegségek, így a Leishmaniasis köztigazdái. A közönséges lepkeszúnyog például kiválóan alkalmazkodott környezetünkhöz, csípése nemcsak ránk, gazdikra, hanem házikedvenceinkre is veszélyt jelent. 

 

Hogyan terjed a Leishmaniasis kutyákban?

 

A fertőzés elsődlegesen a lepkeszúnyog vérszívása által kerül be a véráramlásba, de Észak-Amerikában regisztráltak már olyan eseteket is, ahol kutyáról-kutyára terjedt: fertőzött vemhes szukáról a kölykeire (méhen belüli), valamint párzás során, tehát szexuális úton történő átadást is. Zoonózis útján, vagyis a lepkeszúnyog csípése által terjed a fertőzött állatról emberre (kutyától és macskától közvetlenül nem lehet elkapni). Mindezek ismeretében különös gonddal kell eljárni utazásaink során, akár járványos területről utazunk fertőzésmentesre vagy fordítva. A megelőző intézkedések hiányából fakadóan az esetlegesen fertőzött állatok szállítása is hozzájárulhat a parazita elterjedéséhez.

 

Leishmaniasis - Lepkeszúnyogok csípése által kutyára és emberre is fertőzhet a betegség
Leishmaniasis - Lepkeszúnyogok csípése által kutyára és emberre is fertőzhet a betegség
Fotó: who.int

 

Milyen tünetek utalhatnak a betegségre?

 

A Leishmaniasis ún. multiszisztémás betegség, a szervezet egészére ható, változatos klinikai tünetekkel. Két típusa ismert: súlyos bőrtünetek, valamint a belső szerveket érintő (zsigeri) formában. Előbbi esetében fájdalmas fekélyek, pikkelyesedés, hámlás mutatkozik, mely roncsolja a bőrt, utóbbi pedig a belső szervek fokozatos leépülésével jár. Tünetei között szerepelhet:

  • orrvérzés, orrváladékozás
  • szemváladékozás
  • hőemelkedés, láz
  • étvágytalanság, fogyás
  • gyengeség, elesettség
  • hányás, hasmenés (pl. véres széklet)
  • izomsorvadás, ízületi gyulladás
  • nyirokcsomók megnagyobbodása
  • szőrhullás
  • lépmegnagyobbodás
  • máj- és veseelégtelenség

Kutyáknál gyakoribb a zsigeri forma, de az esetek 90%-ban fellelhetőek bőrtünetek is. Az orr és a talppárnák bőre megvastagodik, megkeményedik (hyperkeratosis). E szövetek sötét színe vagy pigmentációja is elhalványul a betegség előrehaladtával. Párosulhat a karmok túlzott növekedésével és nem gyógyuló bőrsebekkel. Dudorok, kemény csomók alakulhatnak ki a bőrben, a szőr mattá válik, elmorzsolódik, és szőrhullás figyelhető meg (főleg a füleken, a szemek és az orr körül).

 

Fontos megjegyezni, hogy a fertőzött kutyák hosszabb időn át is hordozhatják a parazitát a jellemző tünetek megjelenése nélkül. E tünetmentes egyedek azonban ugyanúgy továbbadhatják a szúnyogoknak a fertőzést, mint beteg társaik. Akár évekig is szunnyadó formát ölthet a kórokozó, mígnem egy kiváltó tényező (pl. baleseti sokk, súlyos betegség vagy stressz) hatására felébred, szaporodni kezd és megtámadja a szervezetet.

 

Hogyan diagnosztizálható a Leishmaniasis?

 

A klinikai tünetek és a kórtörténet ismertetése során felmerülhet a kérdés, hogy a kutya járt-e fertőzött területeken (pl. családi nyaralás, utazás alkalmával), találkozhatott-e fertőzött fajtársakkal. A mediterrán országokból importált kölyök vagy felnőtt kutyák esetében (akár tenyésztőtől, akár állatmentő program keretében érkeztek) fokozott a betegség kockázata, ezért e tényezők fennállásáról is számoljunk be állatorvosunknak.

 

A Leishmaniasis diagnosztizálása fentieken túl elsősorban vérvizsgálattal történik. A leggyakrabban alkalmazott módszerek az ELISA (enzimhez kapcsolt immunszorbens) és a PCR (polimeráz-láncreakció) teszt. Előbbi a parazita elleni ellenanyagot vizsgálja, ám a betegség korai szakaszában, az ún. inkubációs időszakban a fertőzött kutya immunrendszere által előállított antitestek alacsonyabb száma miatt téves eredményt adhat. Megbízhatóbb módszer a PCR, mely a parazita DNS-ének jelenlétét mutatja ki a vizsgált mintában; magasabb érzékenységgel bír, ezáltal pontosabb eredményt nyújt.

 

Szövettani vizsgálathoz a csontvelőből vagy a megnagyobbodott nyirokcsomókból vehetnek mintát, melyet mikroszkóp alatt ellenőriznek. Kinyerése jóval körülményesebb lehet és komplexebb laborfelszereltséget igényel.

 

Leishmaniasis - ha fertőzött területekre utazunk, fordítsunk kiemelt figyelmet a szúnyogok elleni védekezésre
Leishmaniasis - ha fertőzött területekre utazunk, fordítsunk kiemelt figyelmet a szúnyogok elleni védekezésre
Fotó: truckingwithmansbestfriend.com

 

Hogyan kezelhető a betegség?

 

A Leishmaniasis-ra ma még nem létezik tökéletes gyógymód, ám számos terápiás lehetőség áll rendelkezésre. A kezelési stratégia földrajzi régiónként változó, függ a kórokozó típusától, a kutya egészségi állapotától és a klinikai tünetektől. A cél a tünetek csökkentése, a szövődmények kezelése és a kórokozó szaporodásának megállítása. Kezelést követően sajnos fennáll a visszaesés esélye, a kutya kora, egyéb betegségei, valamint újrafertőződés esetén, de bizonyos gyógyszerekkel szembeni érzékenység is befolyásolhatja a folyamatot.

 

Támogató terápia részét képezhetik továbbá: infúzió, vitaminok, ásványi anyagok pótlása, az immunválasz fokozása, a gyulladások csökkentése kiegészítő készítményekkel. Teljes gyógyulás ritka, az állat tünetmentesen tovább élheti életét a megfelelő étrenddel, a gazdi által biztosított életmóddal és a rendszeres állatorvosi ellenőrzésekkel. Kezelés nélkül a fertőzött állatok túlnyomó többsége - hosszas szenvedést követően - általában egy éven belül elpusztul.

 

Mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében?

 

Jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő készítmény a betegség kiküszöbölésére. A legtöbb, amit tehetünk, hogy elkerüljük a fertőzött területeket, és gondoskodunk a szúnyogcsípés elleni védekezésről. E célra többféle készítmény – nyakörv, csepegtető oldat, tabletta, spray – is rendelkezésre áll, kutyánk egészségi állapotának fényében válasszuk ki a számára legmegfelelőbbet, természetesen állatorvosunk ajánlásával.

 

A fertőzés kockázata városi területeken valamelyest alacsonyabb a rendszeres szúnyogirtás miatt, ám vízpartok közelében ugyanolyan magas lehet, mint vidéken. A szúnyogok aktivitási időszaka főleg alkonyattól hajnalig terjed – ilyenkor célszerű kiemelt figyelmet fordítani a megelőzésre. Időzítsük a sétákat napkelte utáni és napnyugta előtti órákra, amennyiben a hőség ezt nem teszi lehetővé, alkalmazhatunk természetes vagy kutyák számára kifejlesztett permetet, spray-ket. A nyári hónapokban biztosítsunk kedvencünk számára szúnyogoktól védett alvóhelyet (lakásban szúnyoghálóval fedjük a nyílászárókat), kinti tartás esetén pedig lehetőség szerint inkább engedjük be éjszakára.

 

Mivel a betegség kutyáról kutyára terjedhet, ne engedjük kedvencünket olyan kutya közelébe, mely feltételezhetően fertőzött. Az ivartalanítással megelőzhető az anyáról kölyökre, valamint a szexuális úton átadható fertőzés esélye. Ha mediterrán régiókba tervezünk utazni kutyánk társaságában, beszéljük át állatorvosunkkal a szükséges teendőket, hogy minimalizálhassuk a fertőzés esélyét. A kockázatos körülmények fennállása esetén kérhetünk vérvizsgálatot a szúnyogok aktivitási szezonjának elmúltával, így fény derülhet arra is, ha a kutya tünetmentesen hordozza a parazitákat, potenciálisan növelve ezzel a fertőzés terjedését.   

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: stopleishmania.org, vcahospitals.com
Indexkép forrás: dogtime.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Hírstart MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb kutyaeledelt hívnak vissza - szalmonellás a jutalomfalat Hírek - Címlapon
Újabb kutyaeledelt hívnak vissza - szalmonellás a jutalomfalat
A kutyás foglalkozások segíthetnek az egyetemistáknak megbirkózni a stresszel Hírek - Címlapon
A kutyás foglalkozások segíthetnek az egyetemistáknak megbirkózni a stresszel