A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?

2023. augusztus 26., 12:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?



A nyári kánikula idején gyakran merül fel a kérdés, hogy a légkondi használata miatt vajon megbetegedhet-e a kutya? Érdemes-e egyáltalán beszereltetnünk? Hiszen kedvencünk a családunk fontos tagja, akinek vigyázunk egészségére, és bármit megtennénk, hogy elkerüljük a bajt.

 

Szerencsére, a légkondicionálás előnyei jóval meghaladják a lehetséges kockázatokat. A szabályozott, kellemes hőmérséklet jótékony hatásait mind érezzük otthonunkban. Nem beszélve arról, mennyire jóleshet a gazdiknak is belépni az ajtón egy fullasztó nyári napon, és egy mosolygó kutyapofira hazatérni sokkal jobb érzés, mintha azon kellene aggódnunk, vajon kibírja-e a lakásban az átlagosnál melegebb órákat.

 

Miben segítheti a kutyát a klíma?

 

Jól tudjuk, milyen hatása lehet a meleg időjárásnak kedvenceinkre. A hidegebb éghajlatról származó, ún. hidegtűrő fajtákra jellemző hosszú, tömött bunda nehézséget okozhat számukra a nyári hónapokban. Különösen igaz ez, ha a kutya napközben otthon van, akár egyedül, akár családjával. Bár a hideg időjárást jobban bírják, hamar megérzik, amikor a tavasz múlásakor a hőmérő higanyszála elkezd felfelé kúszni. 

 

A kutya is szenvedhet attól, ha túl meleg a lakás
A kutya is szenvedhet attól, ha túl meleg a lakás
Fotó: Pinterest

 

Testük rövidebb idő alatt felhevülhet és tovább tart lehűteni magukat; ezért is fontos átgondolni a túlhevülés megelőzésére szolgáló opcióinkat. A hőguta ugyanis percek alatt bekövetkezhet, az életveszélyes állapot kialakulása esetén csak állatorvos segíthet a kutyán!

 

Ha biztonsági okokból nem szeretnénk nyitva hagyni otthonunk ablakait, megoldást nyújthat a hőség-helyzetre egy megbízhatóan működő klímaberendezés. A kutya is értékelni fogja, ha napját kellemes környezetben töltheti el, értjük ez alatt az optimális hőmérsékletet is.

 

Milyen kockázatai lehetnek a légkondicionáló használatának a kutyára nézve?

 

Ha úgy döntöttünk, szeretnénk beszereltetni klímát otthonunkba, gondos gazdiként bizonyára a legapróbb részleteket is körüljárjuk. Hova tegyük, mikor és mennyi ideig működtessük, megbetegedhet-e tőle kedvencünk, és így tovább. Egy megfelelően beállított légkondi mellett aligha számolhatunk komoly kockázatokkal, amikor a hőmérséklet miatt úgy ítéljük meg, ideje kicsit lehűteni magunkat.

 

A kutyák és macskák már évezredekkel a modern technológia megjelenése előtt is benépesítették bolygónkat; kifejlesztettek olyan tulajdonságokat, melyek segítettek nekik életben maradni, akár a legextrémebb körülmények között is. A tenyésztés hatására azonban méretben, testfelépítésben és küllemben is sokat változtak, éppen ezért fontos odafigyelni a fajta és az egyed egyedi igényeire és szükségleteire. 

 

Uszkár, kutya, nyár, meleg, hőség, légkondi
Nyár, hőség - Van az a meleg, amikor jól esik lehűlni a légkondicináló mellett
Fotó: Pinterest

 

Minden kutya egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, tűrőképességük is eltérő: máshogyan reagálnak a melegre, a hidegre, és könnyen előfordulhat, hogy a klímával többet ártunk, mint használunk. 

 

1. A kutya szőrtípusa

 

A kutya szőrzete, mérete, temperamentuma, életkora, egészségügyi állapota és egyéni érzékenysége mind-mind fontos szerepet játszanak abban, hogyan viszonyul a külső hőmérséklethez. Azok, akik nehezebben viselik az időjárás változásait, fokozottan érzékenyek lehetnek a nyári hónapokkal járó hőségre is.

 

A kétrétegű bundával rendelkező kutyák hamarabb felhevülnek, és lassabban tudják lehűteni magukat. A tavaszi vedléskor a fedőszőr nagyja kihullhat, de az aljszőrzet szigetelő hatása megmarad. Ha úgy látjuk, kedvencünk nagyon szenved a melegtől, a hűtéssel kapcsolatos általános teendők mellett érdemes ellátogatni kutyakozmetikushoz, aki jelentős mennyiségű szőrtől szabadíthatja meg a kutyát.  

 

Egyrétegű bunda esetén az aljszőrzet hiánya miatt a kutya (pl. Yorkshire terrier) érzékenyebben reagálhat a légkondicionálásra, hiszen nincs, ami szigetelje a hidegtől. Fekhelyét, takaróját helyezzük el otthonunknak egy távolabbi pontján, ahol nem éri közvetlenül a klímából kiáramló hűvös levegő.

 

A hidegtűrő kutyafajták számára is kihívást jelenthet a nyár - Egy jól beállított légkondicionáló berendezés segíthet otthon
A hidegtűrő kutyafajták számára is kihívást jelenthet a nyár - Egy jól beállított légkondicionáló berendezés segíthet otthon
Fotó: four-paws.org

 

A kistestű ebek és a szőrtelen fajták (pl. kínai meztelenkutya) fogékonyabbak a hideg és a hőség káros hatásaira. Ilyenkor különösen fontos, hogy a termosztátot pontosan be lehessen állítani, és megfelelően működjön, akár távolról is programozható legyen okos megoldással.

 

A brachycephal fajták – pl. a bulldogok, mopszok, bokszerek, masztiffok – és keverékeik fokozottan szenvedhetnek a hőségben, rövid és szűk orrjárataik és légutaik miatt. Normális orrú társaiktól eltérően kevésbé képesek párologtatni, az erőteljes lihegés jobban megviseli szívüket és tüdejüket is. Számukra a klíma jelenléte nagy segítséget nyújthat, ha otthonuk is hamar felmelegszik. 

 

2. Az életkor és a testméret

 

A fiatal kölykök és az idősebb ebek számára nehézséget jelenthet a hőmérséklet változásaihoz történő alkalmazkodás. A melegebb hónapokban előnyös, ha otthonunkat megfelelő hőmérsékletre le tudjuk hűteni, ha kedvencünk a fenti korcsoportok valamelyikébe sorolható.

 

A kölykökhöz hasonlóan a kistestű fajták (pl. csivava, máltai selyemkutya, shih tzu, bichonok, pincserek és terrierek, stb.) és keverékeik extra gondoskodás igényelhetnek a hőmérséklet tekintetében. A hőség közeledtével szükség lehet egy fazonigazításra a kutyakozmetikusnál. A klímán ennek megfelelően állítsuk be az optimális hőmérsékletet.

 

A rövid orrú kutyák nehezebben viselik a meleget a nyári hónapokban - Egy ventillátor is segíthet a hűtésben
A rövid orrú kutyák nehezebben viselik a meleget a nyári hónapokban - Egy ventillátor is segíthet a hűtésben
Fotó: columbiahvac.net

 

3. Egyéb szempontok, amiket érdemes figyelembe venni

 

Milyen hosszú a kutya szőrzete? Rendelkezik aljszőrrel? Ha igen, jóleshet neki a klímából érkező hűsítő levegő. De ha nem, akkor érzékenyebb szervezetét megviselheti ez a kis hideg is. Figyeljünk oda arra, hogyan reagál a légkondicionáló működésére: közelebb megy hozzá, lefekszik mellé vagy inkább távol marad?

 

Vannak-e a kutya testén szőrrel kevésbé fedett egyenesen kopasz foltok? Egyes kutyáknak veleszületetten kevesebb, finomabb szálú szőr fedi a szemek, a fülek környékét, a pocakot és a combok belső oldalát. Ezeken a területeken fokozottabb a hőleadás, ami valamelyest hozzájárul a túlhevülés elkerüléséhez, ugyanakkor hideg időben, így az alacsony fokra állított, folyamatosan működő klíma mellett meg is fázhatnak.

 

Mennyi a kutya testsúlya? A kistestű fajták között akadnak páran, akik ránézésre magasabbak a méretkategóriába tartozó társaiknál. A nyúlánk whippetek és a kis olasz agár például különösen érzékenyek a hőmérséklet változásaira. Egyrétegű, vékony bundájuk, a testmérethez mérten csekélyebb testsúly és a minimális zsírszövet nem biztosít nekik elegendő védelmet sem a hideg, sem a meleg ellen. Járjunk el óvatosan a légkondi használatakor, nehogy kedvencünk egészsége szenvedje meg a jószándékot.

 

A nagytestű kutyák ugyanúgy szenvedhetnek a nyári melegben, mint kisebb társaik
A nagytestű kutyák ugyanúgy szenvedhetnek a nyári melegben, mint kisebb társaik
Fotó: Pinterest

 

Milyen a kutya egészségügyi állapota? Ha betegséggel küzd, nehezebben tolerálhatja a nyári kánikulát. A légzési gondok, szív- és érrendszeri problémák még nagyobb odafigyelést igényelnek a gazdi részéről. Kérdezzük meg állatorvosunkat, miként segíthetnénk kedvencünknek átvészelni a meleg napokat.

 

Legyünk körültekintőek, hiszen kutyánk egészsége, fizikai közérzete, lelki nyugalma számunkra sokkal fontosabb, mint az, hogy alaposan lehűtsük a lakást, mikor hazaérünk. Mindazonáltal nekik is jóleshet a kellemesen hűvös környezet, melyben lehűthetik magukat egy forró napon.

 

Honnan lehet tudni, hogy a kutya szenved a hőségtől?

 

A kutyák és a macskák is könnyen felhevülhetnek a nyári hónapokban, főleg, ha olyan helyen töltenek el hosszabb időt, ahol az álló levegő miatt minimális lehetőség adódik a helyiség alapos és gyakori átszellőztetésére. Ők ugyanis izzadás helyett a párologtatás módszerével tudják lehűteni szervezetüket, ezért is isznak és lihegnek többet meleg időjárás és fizikai aktivitás esetén. Nemcsak a sport, hanem a séta során történő szaladgálás is átmozgatja az izmokat, frissíti a vérkeringést – mindezek hőtermeléssel járnak, ezért is kerülendő mindenféle megerőltetés kánikula idején. Talppárnáikban találhatóak ugyan izzadságmirigyek, melyek inkább kiegészítésként szolgálnak a testhőmérséklet szabályozásában. A túlhevülés a hőguta tüneteiről korábbi cikkünkben olvashattok részletesebben:

 

Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál - Egészség - Kutyabarát helyek

Szerző: S.Zs. Kategória: Egészség Nem kell ahhoz kánikula, hogy a hőguta fenyegesse kedvencünket: már a tavaszi meleg napokon is megtörténhet a baj - nem beszélve a nyári forró napokról! De hogy előzhetjük meg, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

 

A kutya és a klíma – Fontos tudnivalók

 

A klíma áldásos hatásait ismerve azért nem árt néhány dolgot szem előtt tartani:

  • A légkondicionálás akkor a leghatékonyabb, amikor optimális hőmérsékletre állítjuk be, mely a nap folyamán is állandó marad. Bármennyire is jól esne hazaérni egy kellemesen hűvös lakásba, házba, ne állítsuk túl hidegre a klímát, mert az érzékenyebb kutyák könnyen meg is fázhatnak a folyamatos hidegtől. Ahogy télen is kihívást jelenthet a 20-25 fokos otthonból kilépve hirtelen alkalmazkodni a 0-5 fok körüli hideghez, úgy nyáron a benti 16-18 fokból átlépni a kinti 30-35 fokos hőségbe is hatalmas változás a kutya számára.  
     
  • A klíma beszereltetésekor, gondosan válasszuk ki leendő helyét: ne irányuljon a kutya kedvenc helyeire, ahol hosszasan szokott pihenni. (Ez a mobilklíma esetén is fontos szempont.) A készülék működésével járó esetleges zaj, búgás is zavarhatja a kutyát, ha érzékenyebb és szorongásra hajlamos.
     
  • A magas páratartalom legalább annyira kellemetlen a kutyák számára, mint a hőség. Egy tökéletes klíma rendelkezik páraszűrővel, így hozzájárul a levegő tisztántartásához otthonunkban. Ez különösen akkor hasznos, ha hosszabb időn át (például reggeltől délutánig) nem lehet nyitva hagyni az ablakokat.
     
  • Mindig legyen tiszta, friss víz a kutya előtt! Nyáron otthonunk és a kert több pontján is elhelyezhetünk egy-egy vizestálat, hogyha fordul a nap, akkor is árnyékban legyen egyik-másik.
     
  • Ne hagyjuk kutyánkat hosszú időn át egyedül, még akkor sem, ha a klíma kellemes hőmérsékletet biztosít a lakásban, házban!

Ha betartjuk ezt a néhány alapvető szabályt, a megfelelő hőmérsékletre beállított légkondicionáló segítségével kedvencünk is kellemesebben érezheti magát, míg hazatérésünkre vár.

 


 

Még több hasznos tipp a témában:

 

Hogyan hűtsük kutyánkat a hőségben? - Tavakkal, és fürdési lehetőségekkel - Egészség - Kutyabarát helyek

Szerző: B. Zsófi Kategória: Egészség Mint arról már korábbi cikkünkben is szó volt, kutyáink könnyen hőgutát kaphatnak a nyári nagy melegben. Nem izzadnak, így testüket csak lihegés segítségével tudják hűteni. A hő mennyisége, amit az állat a nyelvén tud leadni, sajnos eltörpül a test igényeihez képest. Ezért fontos az elővigyázatosság!

Forrás: coolyoudirect.co.uk
Indexkép forrás: four-paws.org
Cikk első megjelenése: 2021. június 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Hírek - Címlapon
Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál Hírek - Címlapon
Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál