A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?

2023. augusztus 26., 12:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?



A nyári kánikula idején gyakran merül fel a kérdés, hogy a légkondi használata miatt vajon megbetegedhet-e a kutya? Érdemes-e egyáltalán beszereltetnünk? Hiszen kedvencünk a családunk fontos tagja, akinek vigyázunk egészségére, és bármit megtennénk, hogy elkerüljük a bajt.

 

Szerencsére, a légkondicionálás előnyei jóval meghaladják a lehetséges kockázatokat. A szabályozott, kellemes hőmérséklet jótékony hatásait mind érezzük otthonunkban. Nem beszélve arról, mennyire jóleshet a gazdiknak is belépni az ajtón egy fullasztó nyári napon, és egy mosolygó kutyapofira hazatérni sokkal jobb érzés, mintha azon kellene aggódnunk, vajon kibírja-e a lakásban az átlagosnál melegebb órákat.

 

Miben segítheti a kutyát a klíma?

 

Jól tudjuk, milyen hatása lehet a meleg időjárásnak kedvenceinkre. A hidegebb éghajlatról származó, ún. hidegtűrő fajtákra jellemző hosszú, tömött bunda nehézséget okozhat számukra a nyári hónapokban. Különösen igaz ez, ha a kutya napközben otthon van, akár egyedül, akár családjával. Bár a hideg időjárást jobban bírják, hamar megérzik, amikor a tavasz múlásakor a hőmérő higanyszála elkezd felfelé kúszni. 

 

A kutya is szenvedhet attól, ha túl meleg a lakás
A kutya is szenvedhet attól, ha túl meleg a lakás
Fotó: Pinterest

 

Testük rövidebb idő alatt felhevülhet és tovább tart lehűteni magukat; ezért is fontos átgondolni a túlhevülés megelőzésére szolgáló opcióinkat. A hőguta ugyanis percek alatt bekövetkezhet, az életveszélyes állapot kialakulása esetén csak állatorvos segíthet a kutyán!

 

Ha biztonsági okokból nem szeretnénk nyitva hagyni otthonunk ablakait, megoldást nyújthat a hőség-helyzetre egy megbízhatóan működő klímaberendezés. A kutya is értékelni fogja, ha napját kellemes környezetben töltheti el, értjük ez alatt az optimális hőmérsékletet is.

 

Milyen kockázatai lehetnek a légkondicionáló használatának a kutyára nézve?

 

Ha úgy döntöttünk, szeretnénk beszereltetni klímát otthonunkba, gondos gazdiként bizonyára a legapróbb részleteket is körüljárjuk. Hova tegyük, mikor és mennyi ideig működtessük, megbetegedhet-e tőle kedvencünk, és így tovább. Egy megfelelően beállított légkondi mellett aligha számolhatunk komoly kockázatokkal, amikor a hőmérséklet miatt úgy ítéljük meg, ideje kicsit lehűteni magunkat.

 

A kutyák és macskák már évezredekkel a modern technológia megjelenése előtt is benépesítették bolygónkat; kifejlesztettek olyan tulajdonságokat, melyek segítettek nekik életben maradni, akár a legextrémebb körülmények között is. A tenyésztés hatására azonban méretben, testfelépítésben és küllemben is sokat változtak, éppen ezért fontos odafigyelni a fajta és az egyed egyedi igényeire és szükségleteire. 

 

Uszkár, kutya, nyár, meleg, hőség, légkondi
Nyár, hőség - Van az a meleg, amikor jól esik lehűlni a légkondicináló mellett
Fotó: Pinterest

 

Minden kutya egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, tűrőképességük is eltérő: máshogyan reagálnak a melegre, a hidegre, és könnyen előfordulhat, hogy a klímával többet ártunk, mint használunk. 

 

1. A kutya szőrtípusa

 

A kutya szőrzete, mérete, temperamentuma, életkora, egészségügyi állapota és egyéni érzékenysége mind-mind fontos szerepet játszanak abban, hogyan viszonyul a külső hőmérséklethez. Azok, akik nehezebben viselik az időjárás változásait, fokozottan érzékenyek lehetnek a nyári hónapokkal járó hőségre is.

 

A kétrétegű bundával rendelkező kutyák hamarabb felhevülnek, és lassabban tudják lehűteni magukat. A tavaszi vedléskor a fedőszőr nagyja kihullhat, de az aljszőrzet szigetelő hatása megmarad. Ha úgy látjuk, kedvencünk nagyon szenved a melegtől, a hűtéssel kapcsolatos általános teendők mellett érdemes ellátogatni kutyakozmetikushoz, aki jelentős mennyiségű szőrtől szabadíthatja meg a kutyát.  

 

Egyrétegű bunda esetén az aljszőrzet hiánya miatt a kutya (pl. Yorkshire terrier) érzékenyebben reagálhat a légkondicionálásra, hiszen nincs, ami szigetelje a hidegtől. Fekhelyét, takaróját helyezzük el otthonunknak egy távolabbi pontján, ahol nem éri közvetlenül a klímából kiáramló hűvös levegő.

 

A hidegtűrő kutyafajták számára is kihívást jelenthet a nyár - Egy jól beállított légkondicionáló berendezés segíthet otthon
A hidegtűrő kutyafajták számára is kihívást jelenthet a nyár - Egy jól beállított légkondicionáló berendezés segíthet otthon
Fotó: four-paws.org

 

A kistestű ebek és a szőrtelen fajták (pl. kínai meztelenkutya) fogékonyabbak a hideg és a hőség káros hatásaira. Ilyenkor különösen fontos, hogy a termosztátot pontosan be lehessen állítani, és megfelelően működjön, akár távolról is programozható legyen okos megoldással.

 

A brachycephal fajták – pl. a bulldogok, mopszok, bokszerek, masztiffok – és keverékeik fokozottan szenvedhetnek a hőségben, rövid és szűk orrjárataik és légutaik miatt. Normális orrú társaiktól eltérően kevésbé képesek párologtatni, az erőteljes lihegés jobban megviseli szívüket és tüdejüket is. Számukra a klíma jelenléte nagy segítséget nyújthat, ha otthonuk is hamar felmelegszik. 

 

2. Az életkor és a testméret

 

A fiatal kölykök és az idősebb ebek számára nehézséget jelenthet a hőmérséklet változásaihoz történő alkalmazkodás. A melegebb hónapokban előnyös, ha otthonunkat megfelelő hőmérsékletre le tudjuk hűteni, ha kedvencünk a fenti korcsoportok valamelyikébe sorolható.

 

A kölykökhöz hasonlóan a kistestű fajták (pl. csivava, máltai selyemkutya, shih tzu, bichonok, pincserek és terrierek, stb.) és keverékeik extra gondoskodás igényelhetnek a hőmérséklet tekintetében. A hőség közeledtével szükség lehet egy fazonigazításra a kutyakozmetikusnál. A klímán ennek megfelelően állítsuk be az optimális hőmérsékletet.

 

A rövid orrú kutyák nehezebben viselik a meleget a nyári hónapokban - Egy ventillátor is segíthet a hűtésben
A rövid orrú kutyák nehezebben viselik a meleget a nyári hónapokban - Egy ventillátor is segíthet a hűtésben
Fotó: columbiahvac.net

 

3. Egyéb szempontok, amiket érdemes figyelembe venni

 

Milyen hosszú a kutya szőrzete? Rendelkezik aljszőrrel? Ha igen, jóleshet neki a klímából érkező hűsítő levegő. De ha nem, akkor érzékenyebb szervezetét megviselheti ez a kis hideg is. Figyeljünk oda arra, hogyan reagál a légkondicionáló működésére: közelebb megy hozzá, lefekszik mellé vagy inkább távol marad?

 

Vannak-e a kutya testén szőrrel kevésbé fedett egyenesen kopasz foltok? Egyes kutyáknak veleszületetten kevesebb, finomabb szálú szőr fedi a szemek, a fülek környékét, a pocakot és a combok belső oldalát. Ezeken a területeken fokozottabb a hőleadás, ami valamelyest hozzájárul a túlhevülés elkerüléséhez, ugyanakkor hideg időben, így az alacsony fokra állított, folyamatosan működő klíma mellett meg is fázhatnak.

 

Mennyi a kutya testsúlya? A kistestű fajták között akadnak páran, akik ránézésre magasabbak a méretkategóriába tartozó társaiknál. A nyúlánk whippetek és a kis olasz agár például különösen érzékenyek a hőmérséklet változásaira. Egyrétegű, vékony bundájuk, a testmérethez mérten csekélyebb testsúly és a minimális zsírszövet nem biztosít nekik elegendő védelmet sem a hideg, sem a meleg ellen. Járjunk el óvatosan a légkondi használatakor, nehogy kedvencünk egészsége szenvedje meg a jószándékot.

 

A nagytestű kutyák ugyanúgy szenvedhetnek a nyári melegben, mint kisebb társaik
A nagytestű kutyák ugyanúgy szenvedhetnek a nyári melegben, mint kisebb társaik
Fotó: Pinterest

 

Milyen a kutya egészségügyi állapota? Ha betegséggel küzd, nehezebben tolerálhatja a nyári kánikulát. A légzési gondok, szív- és érrendszeri problémák még nagyobb odafigyelést igényelnek a gazdi részéről. Kérdezzük meg állatorvosunkat, miként segíthetnénk kedvencünknek átvészelni a meleg napokat.

 

Legyünk körültekintőek, hiszen kutyánk egészsége, fizikai közérzete, lelki nyugalma számunkra sokkal fontosabb, mint az, hogy alaposan lehűtsük a lakást, mikor hazaérünk. Mindazonáltal nekik is jóleshet a kellemesen hűvös környezet, melyben lehűthetik magukat egy forró napon.

 

Honnan lehet tudni, hogy a kutya szenved a hőségtől?

 

A kutyák és a macskák is könnyen felhevülhetnek a nyári hónapokban, főleg, ha olyan helyen töltenek el hosszabb időt, ahol az álló levegő miatt minimális lehetőség adódik a helyiség alapos és gyakori átszellőztetésére. Ők ugyanis izzadás helyett a párologtatás módszerével tudják lehűteni szervezetüket, ezért is isznak és lihegnek többet meleg időjárás és fizikai aktivitás esetén. Nemcsak a sport, hanem a séta során történő szaladgálás is átmozgatja az izmokat, frissíti a vérkeringést – mindezek hőtermeléssel járnak, ezért is kerülendő mindenféle megerőltetés kánikula idején. Talppárnáikban találhatóak ugyan izzadságmirigyek, melyek inkább kiegészítésként szolgálnak a testhőmérséklet szabályozásában. A túlhevülés a hőguta tüneteiről korábbi cikkünkben olvashattok részletesebben:

 

Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál - Egészség - Kutyabarát helyek

Szerző: S.Zs. Kategória: Egészség Nem kell ahhoz kánikula, hogy a hőguta fenyegesse kedvencünket: már a tavaszi meleg napokon is megtörténhet a baj - nem beszélve a nyári forró napokról! De hogy előzhetjük meg, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

 

A kutya és a klíma – Fontos tudnivalók

 

A klíma áldásos hatásait ismerve azért nem árt néhány dolgot szem előtt tartani:

  • A légkondicionálás akkor a leghatékonyabb, amikor optimális hőmérsékletre állítjuk be, mely a nap folyamán is állandó marad. Bármennyire is jól esne hazaérni egy kellemesen hűvös lakásba, házba, ne állítsuk túl hidegre a klímát, mert az érzékenyebb kutyák könnyen meg is fázhatnak a folyamatos hidegtől. Ahogy télen is kihívást jelenthet a 20-25 fokos otthonból kilépve hirtelen alkalmazkodni a 0-5 fok körüli hideghez, úgy nyáron a benti 16-18 fokból átlépni a kinti 30-35 fokos hőségbe is hatalmas változás a kutya számára.  
     
  • A klíma beszereltetésekor, gondosan válasszuk ki leendő helyét: ne irányuljon a kutya kedvenc helyeire, ahol hosszasan szokott pihenni. (Ez a mobilklíma esetén is fontos szempont.) A készülék működésével járó esetleges zaj, búgás is zavarhatja a kutyát, ha érzékenyebb és szorongásra hajlamos.
     
  • A magas páratartalom legalább annyira kellemetlen a kutyák számára, mint a hőség. Egy tökéletes klíma rendelkezik páraszűrővel, így hozzájárul a levegő tisztántartásához otthonunkban. Ez különösen akkor hasznos, ha hosszabb időn át (például reggeltől délutánig) nem lehet nyitva hagyni az ablakokat.
     
  • Mindig legyen tiszta, friss víz a kutya előtt! Nyáron otthonunk és a kert több pontján is elhelyezhetünk egy-egy vizestálat, hogyha fordul a nap, akkor is árnyékban legyen egyik-másik.
     
  • Ne hagyjuk kutyánkat hosszú időn át egyedül, még akkor sem, ha a klíma kellemes hőmérsékletet biztosít a lakásban, házban!

Ha betartjuk ezt a néhány alapvető szabályt, a megfelelő hőmérsékletre beállított légkondicionáló segítségével kedvencünk is kellemesebben érezheti magát, míg hazatérésünkre vár.

 


 

Még több hasznos tipp a témában:

 

Hogyan hűtsük kutyánkat a hőségben? - Tavakkal, és fürdési lehetőségekkel - Egészség - Kutyabarát helyek

Szerző: B. Zsófi Kategória: Egészség Mint arról már korábbi cikkünkben is szó volt, kutyáink könnyen hőgutát kaphatnak a nyári nagy melegben. Nem izzadnak, így testüket csak lihegés segítségével tudják hűteni. A hő mennyisége, amit az állat a nyelvén tud leadni, sajnos eltörpül a test igényeihez képest. Ezért fontos az elővigyázatosság!

Forrás: coolyoudirect.co.uk
Indexkép forrás: four-paws.org
Cikk első megjelenése: 2021. június 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com MOL Nyrt. JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Hírek - Címlapon
Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál Hírek - Címlapon
Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál