A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan hűtsük kutyánkat a hőségben? - Tavakkal, és fürdési lehetőségekkel

2015. augusztus 09., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
Mint arról már korábbi cikkünkben is szó volt, kutyáink könnyen hőgutát kaphatnak a nyári nagy melegben. Nem izzadnak, így testüket csak lihegés segítségével tudják hűteni. A hő mennyisége, amit az állat a nyelvén tud leadni, sajnos eltörpül a test igényeihez képest. Ezért fontos az elővigyázatosságTöbb lehetőségünk is van az eb hűtésére, ha beköszönt a kániukula. Az erős napsütéssel együtt jár a talaj felmelegedése is, emiatt fokozottan ügyelnünk kell arra, hol sétálunk. A nagy meleg idején főleg a kora reggeli, és késő esti órákat válasszuk, így elkerülhető a kutya talpának megégése, és a leégés. Meglepő, de kutyáink is le tudnak égni. Orruk és talppárnáik különösen érzékenyek. A ritkább bundájú kedvenceknél előfordul, hogy a bőr is leég. Séta előtt használjunk naptejet, vagy talpkrémet, így megelőzhető a baj.

 

Figyeljünk rá, hogy mindig legyen víz a kutya előtt! Séta közben is gyakran álljunk meg egy itatásra, nehogy kitikkadjon a nagy melegben az eb. A vízzel le is locsolhatjuk kedvencünket. Érdemes a fejet, a fültöveket és a boka, valamint a mancs környékét részesíteni előnyben. Ezek a testtájak a legérzékenyebbek a hőmérséklet változására. Különösen fontos a nyomott orrú fajták hűtése, ugyanis ők fokozottan érzékenyek a melegre. Ha módunk van rá töltsünk meg egy kis műanyag medencét vízzel, ebben kedvére lubickolhat a négylábú. Gyakran még azok is belefekszenek, játszanak benne, vagy harapják a vizet, akik amúgy nincsenek oda érte. Kertekben nagy élvezetre adhat okot egy locsolócső is, hiszen kutyáink előszeretettel ugranak a vízsugárba, harcolnak vele, vagy próbálják elkapni. Ne haragudjunk meg rájuk akkor sem, ha egy árnyékos sarokban gödröt ásnak maguknak, ugyanis a talaj hűvösebb, segít megtartani az állandó testhőmérsékletet.

 

Egy kutyaház, vagy kennel is a segítségünkre lehet. Ha jó az elrendezése akár hűtő-fűtő berendezésként is funkcionálhat. Fontos, hogy mindig legyen árnyékos pontja!

 

Így sokkal tűrhetőbb a hőség!
Így sokkal tűrhetőbb a hőség!
Forrás: barkingbeast.files.wordpress.com

 

Ha lakásban élünk, és nincs lehetősége az ebnek ilyen luxusra, akkor se keseredjünk el. Bizonyosodjunk meg róla, hogy van a lakásnak mindig olyan pontja, ami árnyékos (erre haszbálható egy szobanövény is), és próbáljunk kis huzatot csinálni az ablakok nyitva tartásával. Ilyenkor tartsuk az egyik szemünket az eben, nehogy kinézzen egy madár után, és kiessen. Kedvencünk helyét is körbevehetjük lehűtött jégakkukkal, vagy palackokkal. Ezeket a párnája alá, vagy a helye köré rendezve takarjuk le egy törölközővel, és tökéletes hűtőberendezéssel szolgálhatunk.

 

A ventilátorral csak óvatosan!
A ventilátorral csak óvatosan!
Forrás: http://elizabethgatlin.com/

 

A legjobb megoldás természetesen, ha van a közelünkben egy barátságos kis tó, ahol kedvenceinket is szívesen látják. Ide gyakran ellátogathatunk. A legtöbb kutya örül egy hűsítő csobbanásnak, főleg, ha azt a gazdival teheti. Sajnálatos, de hazánkban igen kevés az olyan strandolási lehetőség, ahol gazdi és kedvenc együtt pancsolhat. A Balatonnál például elenyésző az ilyen szabadstrand, nagy részéről ki vannak tiltva az ebek. Főleg a tó körüli kis tavaknál úsztathatunk. Ilyen például a fonyódi Alsóbélatelep, a kővágóőrsi kutyaparadicsom, valamint a tihanyi Belső-tó. De például a tatai Öreg-tónál, Dunakeszin, Kisorosziban, Zalalövőn és a Tisza-tónál is szívesen látott vendége az ebek.

 

A kutyabarathelyek.hu összegyűjtött olyan vízpartokat, melyek valóban kutyabarátok. A folyamatosan frissülő listát ebben a cikkünkben találod!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: http://elizabethgatlin.com/
Cikk első megjelenése: 2015. május 21.

Témába vág

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd! Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!
A napfény áldásos hatásai mellett talán nem is gondolnánk arra, hogy kedvenceinknek is meggyűlhet vele a bajuk. De hát a szőr megvédi őket, nem?

Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára! Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára!
Tappancs: a kutya legcukibb testrésze - Egyben nagyon fontos védelmi szerepe is van! A hőségben különösen fontos, hogy vigyázzunk rá!

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra
Mentás tappancsok a friss leheletért, kókuszgolyó a csillogó szőrért és a gyümölcsös-kekszes muffin is ínycsiklandó elfoglaltságot nyújthat kedvencünknek. Könnyen és gyorsan elkészíthető jégkrémek a kutya igényeire szabva!

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kővágóörs: nincs kutyabarát strand! Hírek - Címlapon
Kővágóörs: nincs kutyabarát strand!
Ismétlés a tudás anyja Hírek - Címlapon
Ismétlés a tudás anyja