A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ismétlés a tudás anyja

2015. augusztus 08., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Nevelés




Nem egyszer néztek már meg az utcán azért, mert Lilivel harmadjára is elhaladtunk ugyanott, szinte ugyanúgy két percen belül. Ilyenkor a járókelők egy része tanácstalanul a segítségemre siet, vagy éppen képtelen megfejteni, hogy mi is történhet...



No, nem arról van szó, hogy a város bizonyos részeit annyira kedvelem, hogy egy pillanaton belül kétszer is meg akarok ott fordulni. Valójában ezekben az esetekben korrigálásról van szó: javítunk elhibázott helyzeteket.

 

Hogy ez mit is jelent? Egyszerű. A megfogalmazásnál meg még egyszerűbb. Vannak közlekedési szituációk, amelyeket a vakvezetőnek önállóan kell megoldania. Például akadályok kerülése, bejelzése, objektumok megtalálása stb. Ha valami úton-módon baki csúszik a gépezetbe azt javítani kell. Egyik nap jobbra ajtót kerestettem Lilivel. A hőség szinte elviselhetetlen volt, nem csoda tehát, hogy koncentráltsága alább hagyott, és nem találta, az egyébként helyét nem változtató nyílászárót. Megfogtam a pórázát, pár métert visszasétáltam, és újrakezdtük. Másodjára már sikeresen beállt a keresett helyre, én pedig jutalomfalattal díjaztam a megoldást. Hasonlóképpen járok el akkor is, ha nem jelez be mondjuk egy útpadkát, vagy más, utcai akadályt. Az ismételtetés ugyanis az, ami megadja a lehetőséget a maradandó javításra.

 

A vakvezető kutyának is folyamatosan tanulnia kell!
A vakvezető kutyának is folyamatosan tanulnia kell!
Kép:kvmyk.de

 

Persze vannak szituációk, amikor nincs lehetőség a „visszajátszásra”. Például egy forgalmas átkelőnél, amikor épp pirosra vált a lámpa nem lenne jó ötlet visszalépni, és újra átmenni. Ilyenkor általában ki szoktam várni a zöldet, hogy oda-vissza megtegyük a zebrát. A magas akadályok bejelzése is a nehéz feladatok közé tartozik. Minden, ami a kutyus feje felett található gyakorlatilag ilyennek számít, de alapvetően a fákat, esernyőket, oszlopos táblákat stb. soroljuk ide. Mivel a kutyusnak előre is figyelnie kell, így sokszor az „emeletes” régió kimarad a fókuszból. Megesett már, hogy néhány finom falat falevél került a számba, mert Lili elbambult. Nem volt mit tenni: a fehér botommal elkezdtem paskolgatni a méretes ágakat, hogy segítőm felnézzen rájuk, majd „utat keress” paranccsal kikerültettem a természet ölelő karjait.

 

Ha nem tenném ezt, egy idő után Lili elkezdené a kereteit tágítani, hiszen ha nekem úgy is jó, ha felesek a járdára, akkor miért dolgozzon, feleslegesen? Az ismételtetéssel, gyakorlással, azonban elértük azt, hogy a hét éve megszerzett tudása a mai napig csorba, és hiánymentes.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: kvmyk.de

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen
Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen októberben; a programra, amelynek célja a professzionális kutyatartással kapcsolatos legmagasabb szintű tudás átadása, szeptember 18-ig lehet jelentkezni.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hogyan hűtsük kutyánkat a hőségben? - Tavakkal, és fürdési lehetőségekkel Hírek - Címlapon
Hogyan hűtsük kutyánkat a hőségben? - Tavakkal, és fürdési lehetőségekkel
Három lábon, boldogan! Hírek - Címlapon
Három lábon, boldogan!