A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!

2023. november 18., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?



 

1. Kölykös tekintet
Csillogó szemek, lágy tekintet és laza szemhéj jellemző egy boldog kutyára. Figyeld meg, hogyan néz kutyád különböző tevékenységek közben vagy a nap eltérő szakaszaiban. Észre fogod venni a különbséget és képes leszel megállapítani, mikor van jó hangulatban. A kemény, szúrós tekintet utalhat agresszióra, míg a tágra nyílt szemek, ahol a fehérje is látszik, rémületét jelezheti. A szemöldökre is figyeljünk! Hozzánk hasonlóak kedvenceink is kifejezhetik aggodalmukat a szemöldök ráncolásával. Egy „ráncmentes” kutyahomlok békés, nyugodt hangulatot közvetíthet. 

 

 

Boldog kutya - kölykös tekintet, laza szájtartás, vidám mosoly
Boldog kutya - kölykös tekintet, laza szájtartás, vidám mosoly
Fotó: Unsplash - Jay Wennington

 


2. Laza szájtartás
Száját enyhén nyitva tartja, néhány foga láthatóvá válik, de nem húzza fel a fogínyét. Mintha mosolyogna! Ismerős, ugye? Nyelve kissé kilóg, olyan, mintha lihegne, de nyugodtan, egyenletesen veszi a levegőt. Ha lihegése felgyorsul, kapkodja a levegőt vagy erőteljes zihálásra vált, okozója lehet a stressz vagy a hőség. Nyáron különösen figyeljünk oda erre! 

 

 

3. Laza fültartás
Egy boldog, nyugodt kutya természetesen tartja füleit. Egyik füle állhat figyelőn előre vagy felfelé, másik pedig lazán. A fülek elhelyezkedése és a fültartás függ a kutya fajtájától, de abból, ahogyan mozgatja és ahogy tartja, megállapítható, éppen milyen hangulatban van. Az előreálló, hegyezett fül például lehet kíváncsiság és dominancia jele is, viszont ha hátrasunyja, agresszíót vagy félelmet mutathat vele, testtartásától és hangjelzésétől függően.  

 

 

4. Faroktartás, csóválás
A kutya testbeszédének fontos eleme a farok, mozgásából, állásából sokmindent megtudhatunk. A semleges pozícióban tartott, lazán lelógó vagy enyhén csóváló farok jelzi, hogy kutyánk jól érzi magát. Ha a csóválás üteme felgyorsul, és az egész test résztvesz a folyamatban, szinte majd kicsattan az örömtől az eb, boldogságába izgalom is vegyül. Ha maga alá húzza, félelmét vagy alárendeltségét próbálja kifejezni. A feszült testtartás mellett magasan tartott, enyhén csóváló farok jelezheti, hogy éppen az aktuális helyzetet térképezi fel, mielőtt a következő lépésre szánná el magát. 

 

 

 

Boldog kutya - laza testtartás, semleges faroktartás, laza csóválás
Boldog kutya - laza testtartás, semleges faroktartás, laza csóválás
Fotó: Unsplash - Michael G

 

 

5. Laza testtartás
Ahhoz, hogy egy kutya aktuális hangulatát meg tudjuk mondani, az egész test tartását érdemes figyelembe vennünk. Milyenek az izmai? Megfeszülnek? Elernyednek? Egy jókedvű, egészséges kutya lazán, kényelmesen áll, ül, fekszik, testsúlya egyenletesen eloszlik, mozgás közben is. Ha ehhez laza csóválás párosul, egyértelmű, hogy jól érzi magát. 

 

 

6. Nem rombol
A rágás, rombolás általában unalom vagy stressz ( pl. szeparációs stressz) következménye. Egy elégedett, boldog kutyánál kisebb az esélye, hogy kárt tesz otthonunkban vagy saját magában. Kedvenc cipőink elfogyasztása és a kanapé szétszedése helyett inkább a saját játékaival foglalja el magát

 

 

7. Játékos, aktív
Koruk előrehaladtával a kutyák aktivitási szintje is csökken. Egészségi állapota is befolyásolja, mennyi időt tölt alvással, mennyit van fent. Egy boldog kutya kíváncsi, érdeklődő, szívesen részt vesz a család életében, várja a sétákat, szereti felfedezni környezetét, örömmel játszik kutyabarátaival. Ha feltűnően csendes, lehangolt, szomorúnak tűnik vagy a megszokotthoz képest túlságosan nyugodt, furcsán viselkedik, érdemes megvizsgáltatni állatorvosunkkal, s ha kizártuk a betegség lehetőségét, kérjük ki kiképző tanácsát is.

 

 

 

Egy boldog kutya inkább játékaival, gazdijával  vagy társaival játszik rombolás helyett
Egy boldog kutya inkább játékaival, gazdijával  vagy társaival játszik rombolás helyett
Fotó: Unsplash - Chewy

 

 

8. Örül neked
Kutyád vidáman üdvözöl, mikor hazaérsz? Eléd rohan és lelkesen csóválja a farkát? Szerettei, barátai láttán táncra perdül, ugrándozni kezd? Mindazok a dolgok – játék, reggeli, vacsora, gazdik – boldoggá, izgatottá tehetik, melyeket szeret. Ha nem mutat érdeklődést, ideje megkeresni a baj okát. 

 

 

9. Boldog vakkantás
A vokális kutyák kedves dünnyögéssel, vidám énekléssel és ugatással is kifejezhetik örömüket. A szeretett személy láttán magas hangon kiadott, rövid vakkantások boldogságát jelezhetik, de érdemes figyelmet fordítani testtartására is, így kaphatunk teljes képet hangulatáról. 

 

 

10. Bújik

Ha kutyád szívesen fogadja a simogatást, puszikat ad és a közeledben marad, ha dédelgeted, akár a kezed alá dugja a fejét vagy neked dől, egyértelműen élvezi az érintésed. Nem minden kutya igényli a testi kontaktust, ha arrébb húzódik vagy félrevonul, ezzel jelzi, hogy egy kis térre, nyugalomra van most szüksége.

 

 

 

Kutyád élvezi az érintésed,  örül a simogatásnak, neked dől vagy akár hozzád bújik
Kutyád élvezi az érintésed,  örül a simogatásnak, neked dől vagy akár hozzád bújik
Fotó: Unsplash - Nomai Saeki

 

 

11. Igényli a foglalkozást, a gazdi figyelmét
Személyiségfüggő, mennyire igényli a kutya gazdája társaságát, általánosságban elmondható azonban, hogy örömüket lelik a közös tevékenységekben, legyen szó játékról, kertészkedésről, főzésről, kirándulásról, sportról vagy közös pihenésről, alvásról

 

 

12. Szereti a pocakvakargatást
A kutya hasa egyik legérzékenyebb, sérülékeny pontja. Ha jókedvűen eldobja magát, hátára fordul, és engedi, vagy egyenesen kiköveteli a „pocaksimit”, nem kell aggódnunk, nagyon is jól érzi magát. Viszont, ha izmai megfeszülnek, láthatóan nem esik jól neki a simogatás, kényelmetlenül érinti, inkább ne erőltessük. Lehet, hogy csak hemperegni támadt kedve a puha fűben vagy a szőnyegünkön, és nem vágyik simogatásra.

 

 

13. Jól alszik
Egy egészséges felnőtt kutya alvásigénye napi 10-12 (de akár ennél több) óra is lehet. Amikor alvásra kerül a sor, kényelmesen elhelyezkedik fekhelyén és békésen álomba szenderedik - mókusokat kerget, velőscsontot rágcsál vagy éppen Veled játszik álmában. Egy boldog kutya nyugodtan, mélyen alszik, talán még a nyelve is kilóg. Kedvenc alvópóza pedig érdekes dolgokat árul el személyiségéről és hangulatáról is. A stresszes ebek ezzel szemben gyakran felébrednek, fel-alá járkálnak, nem találják helyüket, visszaalszanak majd újra felébrednek. A pihentető alvás hiánya, a kialvatlanság hosszú távon kedvencünknél is egészségügyi problémák kialakulásához vezethet ugyanúgy, ahogy nálunk, embereknél. 

 

 

Süti, a bernipásztor-ausztrál juhászkutya keverék bemutatja, hogyan alszik egy boldog kutya
Süti bemutatja, hogyan alszik egy boldog kutya
Fotó: kutyabarathelyek.hu - Hornyák-Schmidt Zsófia

 

 

14. Jó az étvágya

Míg némely kutyák válogatósabbak, a legtöbben jó étvággyal fogyasztják el eledelüket. Sőt, ha lehetne, repetáznának is! Ám ha kedvenced visszautasítja az ételt, felmerül a betegség gyanúja, ugyanakkor azt is jelezheti, hogy magányos, szomorú, esetleg depressziós. Próbáljuk meg felvidítani, de ha az ínycsiklandó falatokat sem fogadja el, vizsgáltassuk ki!

 

 

15. Egészséges
A kutya egészségi állapota is jó mércéje boldogság-szintjének. Ahogy mi sem örülünk annak, ha éppen fáj valamink vagy lebetegedtünk, kutyánkra fokozottan igaz ez. Ha gyengélkedik vagy hirtelen megváltozik hangulata, általános viselkedése, testtartása, látogassunk el az állatorvoshoz! Egészségi állapotának jó jelzője a tiszta bőr és a fényes szőr. Feszültségre utalhat, ha hirtelen hullani kezd a szőre vagy korpássá válik a bőre, ez esetben fontos, hogy kizárjuk a kültakaróval összefüggő betegségeket! Odafigyeléssel sokat tehetünk kutyánk egészségének védelméért!

 

 

16. Szívesen ismerkedik

Jellemfüggő, mennyire kedveli egy kutya a társaságot. Vannak, akik kifejezetten igénylik az emberekkel, más kutyákkal történő találkozást, barátkozást, míg mások tökéletesen elégedettek, ha gazdájuk, családjuk körében tölthetik napjaik nagy részét. Ha társaságba érve kutyád felderül (nem csak elviseli a többieket) és örömmel játszik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kellemesen érzi magát. 

 

 

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: Unsplash - Anima Visual
Cikk első megjelenése: 2017. április 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Alig bírja levenni a szemét elhunyt gazdija fényképéről a gyászoló kutya Alig bírja levenni a szemét elhunyt gazdija fényképéről a gyászoló kutya
Még a labdáját is odaviszi neki. „Nagyon különleges kapcsolat volt közöttük.”

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Hírek - Címlapon
Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Hírek - Címlapon
Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet