A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál

2023. augusztus 26., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Nem kell ahhoz kánikula, hogy a hőguta fenyegesse kedvencünket: már a tavaszi meleg napokon is megtörténhet a baj - nem beszélve a nyári forró napokról! De hogy előzhetjük meg, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?



 

Tűző napsugarak, kevés árnyék, forró levegő. Kutyáinkat sajnos nagyobb mértékben veszélyezteti a hőguta, mint minket. Nem képesek úgy leadni a hőt, mint az emberek, testük rövid idő alatt képes felhevülni - pillanatok alatt kész a baj.

 

Ha a kutya szervezete nem képes leadni a termelődő hőt megfelelő mértékben, akkor jön létre a hőguta. A tartósan magas hőmérséklet kémiai reakciókat vált ki a szervezetben, ennek következtében leépülnek a sejtek, fellép a kiszáradás, a vér besűrűsödésének veszélye. Utóbbi megnehezíti a szív munkáját, kialakulhatnak vérrögök - mindez károsítja a szöveteket. Ha az állat nem kap időben segítséget, fennáll a létfontosságú szervek leállásának veszélye. Az utolsó pillanatban érkező segítség után van esély a gyógyulásra, azonban magas a tartós károsodás kockázata.

 

Kulcsfontosságú, hogy időben felismerjük, ha kutyánk teste veszélyes mértékig túlhevül, így időben segíthetünk!

 

 

Hőguta kutyáknál: a nyári életveszély
Hőguta kutyáknál: a nyári életveszély

 

 

A hőguta tünetei:

  • Gyors lihegés: A kutyák legfontosabb eszköze szervezetük lehűtésére a lihegés. A megszokott, nyugodt lihegés megváltozása, felgyorsulása, erősödése jelzi: valami nincs rendben! Ez alapján gyanakodhatsz a túlhevülésre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a túlzott lihegés más baj okozója is lehet! (Ide kattintva olvashatsz bővebben az okairól!)
  • A nyál megvastagodása
  • Vörös nyelv és íny: Jól jelzi a dehidratáltságot: ha a kutya ínye, nyelve pirossá válik, adj neki azonnal vizet! A szín változása mellett a nyelv duzzadtsága is jelzi a bajt!
  • Hányás, hasmenés: akár véres hányás, hasmenés is lehet a tünetek között, erre is figyelj oda!
  • Szédelgés, koordinálatlan mozgás: Ha a kutya szédeleg, bizonytalanul, billegve jár, akkor nagy a valószínűsége, hogy hőgutát kapott. Gyorsan segítened kell rajta, nehogy elveszítse eszméletét, normalizálni kell a testhőmérsékletét!
  • Szapora szívverés
  • Tágra nyílt pupillák
  • Megemelkedett testhőmérséklet: A kutya testhőmérséklete 38-39°C. Hőguta esetén ez emelkedik: ha eléri a 41°C-ot, azonnali sürgős cselekvésre van szükség! Ezt a magas testhőmérsékletet már nem képes a szervezet kezelni, agykárosodás, szerv-leállás lehet a következménye.
  • Eszméletvesztés, kóma

 

 

Folyadékpótlás: elengedhetetlen a hőguta megelőzéséhez és a dehidratáció megszüntetéséhez is
Folyadékpótlás: elengedhetetlen a hőguta megelőzéséhez és a dehidratáció megszüntetéséhez is

 

 

Hogyan segíthetsz, ha a hőguta tüneteit észleled kutyádon?

A legfontosabb a testhőmérséklet normalizálása, a hűtés! Nem szabad azonban hirtelen, drasztikusan lehűteni kedvenced, hanem csak szép fokozatosan!

  • Első lépésként vidd hűvös, árnyékos helyre, még jobb, ha egy légkondicionált helységbe tudod vinni!
  • Fontos, hogy adj neki vizet (de ne jéghideget!), így megszüntetheted a dehidratált állapotot.  Ha nem akar inni, ne erőltesd, inkább nedvesítsd a nyelvét, száját.
  • Hűsítsd a testét is vízzel: fokozatosan vizezd be, törölgesd nedves ruhával vagy szivaccsal a hasát, ágyékát. Nedves törölközőt is tehetsz a fejére, nyakára, vagy a hasára, ez is nagyban segíti a hűtést.
  • Hőguta esetén elengedhetetlen, hogy állatorvos is lássa! Ha a hűtés hatására jobban lesz, akkor is el kell vinni, hogy szakértő szemek is megvizsgálják, szükség lehet további kezelésre.

 

 

Vízparton a legjobb a hőségben, de ha nincs erre lehetőség, vizezéssel hűsítsük a kutyát
Vízparton a legjobb a hőségben, de ha nincs erre lehetőség, vizezéssel hűsítsük a kutyát

 

 

A legfontosabb a megelőzés!

Ahogy más betegségek, balesetek esetén, itt is a megelőzés a legfontosabb! Jobb elkerülni a bajt!

Sajnos a hőguta leggyakoribb oka még minidig az, hogy a tűző napon parkoló autóban hagyják a kutyát a gazdák, míg beugranak egy boltba, vagy ügyet intézni. Ilyen esetben pár perc is elegendő a tragédiához.

 

A sétákat igyekezz korán reggelre és estére időzíteni, napközben nem csak a levegő, de az aszfalt is felforrósodik! A testmozgást is ezekre az órákra kell tenni, de ha van lehetőséged, oldd meg úsztatással, vízben való játékkal a mozgatást - nem csak a fárasztás lesz így megoldva, de könnyedén elkerülheted a hőgutát is! Sétákra is vigyél magaddal vizet, hordozható itatótálkát, hogy ez idő alatt is lehetősége legyen inni.

 

Ha az udvaron tartod kutyádat, fontos, hogy biztosíts neki árnyékos, hűvös helyet és friss vizet! A vizes tálkája lehetőleg olyan legyen, amit nem lehet könnyen felborítani.

Érdemes napközben is vízzel hűsíteni a kutya testét: ez neki is kellemes felfrissülést hoz!

 

 

A rövid orrú fajták nagyobb veszélynek vannak kitéve
A rövid orrú fajták nagyobb veszélynek vannak kitéve

 

 

Gondolj arra is, hogy egyes kutyafajták, vagy egy-egy tulajdonsággal bíró kutyák hajlamosabbak a hőgutára. A fekete szőr szívja magába a meleget, de a hosszú szőrűek is rosszabbul tűrik a forróságot társaiknál. Ha a szőr megnyírását, rövidítését választod, ne felejtsd el, hogy a bunda védelmez is: ha túl rövidre vágod, kutyád bőre könnyen le fog égni a napon - a nem túl nagy bunda pedig segít szigetelni is.

 

A “rövid orrú” fajták nagyon nehezen viselik a hőséget: nehezebben lélegeznek, így a lihegéssel sem tudják olyan hatékonyan hűteni magukat, mint társaik. A különböző bulldogokra, a boxerekre, a mopszokra ilyen időben fokozottan oda kell figyelni, de a Shih Tzu-k, a Csau Csau-k, és a Pekingi palotakutyák is rossz hőség-tűrők.

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: thedoggyblog.co.uk
Cikk első megjelenése: 2016. július 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást
Rettentően jól szórakozott, esze ágában sem volt kijönni a vízből!

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Forró autóba zárt tacskókat mentettek a győri tűzoltók Forró autóba zárt tacskókat mentettek a győri tűzoltók
Elképesztő, hogy még mindig itt tartunk, de sajnos újra és újra el kell mondani: a nyári melegben NE HAGYJ ÁLLATOT AZ AUTÓBAN!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor Beagle Club Online Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egymás nélkül sehova - egy mesébe illően hűséges kutyapáros Hírek - Címlapon
Egymás nélkül sehova - egy mesébe illően hűséges kutyapáros
A kutyahűség végtelen: hetekig őrizte elhunyt gazdáját a kiskutya Hírek - Címlapon
A kutyahűség végtelen: hetekig őrizte elhunyt gazdáját a kiskutya