A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?

2020. szeptember 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?Hatalmas segítséget nyújthat „álomkutyánk” megtalálásában, ha minél többet igyekszünk megtudni a különböző kutyafajtákról. Így többé-kevésbé kiküszöbölhetőek az olyan kellemetlen esetek, amikor némi idő után azzal kell szembesülnünk, hogy mozgásigényes vagy munkavonalas kutyánk nem igazán érzi jól magát egész nap tétlenül apró lakásunkban. Lehet, hogy választottunk szőrzete felnőttkorára igencsak megnő, és rendszeres időközönként (pl. 6-8 hetente) el kell vinni a kutyakozmetikába, emellett pedig otthon is mindennapos ápolásra, fésülésre szorul, melyhez a leendő gazdinak nem sok türelme, kedve van, vagy anyagi lehetőségei akadályozzák benne.

 

Számtalan tényező kihat a kutya-gazdi kapcsolatára, és mi magunk is rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy mindkettőnk számára gyümölcsöző legyen.

 

A fajtaleírások segítenek elképzelni, milyen is lenne ez a kapcsolat, a közős jövőnk, de nem szabad elfelejteni, hogy minden kutya egyedi, saját egyéniséggel, tulajdonságokkal rendelkezik. Ezt befolyásolják génjei, valamint az is, hogy milyen körülmények közé született és tette meg első lépéseit a nagybetűs élet felé. Már a vemhesség alatt is fontos, hogy a mamakutya megfelelő, minőségi ellátást kapjon, és szeretetteljes környezetben várhassa, majd nevelhesse kicsinyeit, ahol a kölyköknek is lehetőségük lesz pozitív élményeket gyűjteni egymásról, a világról, és persze benne rólunk, emberekről. A korai tapasztalatok – akár jók, akár rosszak – ugyanis egy életen át meghatározóak lehetnek.

 

Német juhászkutya
Német juhászkutya
Fotó: Pinterest

 

A kutya leendő személyiségét és viselkedését nehezebb előre megjósolni

 

A kutya tulajdonságainak bizonyos aspektusait könnyebb „előre látni”, például megjelenését, szőrzetét és testméretét, habár ez utóbbira jelentősen kihat az étrend, a testmozgás, a stressz és az egészségi állapot. Azt azonban, hogy milyen személyisége lesz felnőttkorára, trükkös lehet meghatározni, hiszen a gének mellett a környezeti hatások is befolyásolják, így a már említett kölyökkori tapasztalatok, szocializáció, nevelés, és hogy a későbbiekben milyen élmények érik.

 

A fajták jellemének, temperamentumának leírása a Nemzetközi Kinológiai Szövetség, vagyis a Fédération Cynologique Internationale (FCI) által jóváhagyott fajtastandard részét képezi, mely az adott fajta ideális tulajdonságait ismerteti (küllem, szín, szőrzet, testmagasság, mozgás, jellem, stb.). A fizikai jellegzetességeknek mégis könnyebb megfelelni, mintha bizonyos személyiségjegyek vagy adott viselkedés átörökítése lenne a cél. Természetesen adott fajtán belül is adódhatnak megjelenésbeli eltérések, ám egy fajtatiszta vagy fajtajellegű kutya többé-kevésbé felismerhető a fajta leírása alapján, viszont személyisége legalább annyira megfelelhet várakozásainknak, mint amennyire el is térhet.

A tenyésztés során nagyobb hangsúlyt kaphat a kutya megjelenése, mint temperamentuma, bár a szelekció kihathat a kölykök jövőbeni viselkedésére, mégsem lehet pontosan megjósolni, milyen is lesz felnőtt korára maga az egyed. Számtalan változó befolyásolja, hogy egy retriever vagy spániel szeretni fogja-e a vizet (nagy valószínűséggel igen, de akadnak kivételek!), szereti-e majd cipelgetni a labdákat, játékokat vagy sem, és még sorolhatnánk.

 

Természet, táplálás, és ami formálja a kutya személyiségét

 

Ha volt már lehetőségünk megfigyelni egy alomnyi kiskutyát, minden bizonnyal észrevettük, hogy már néhány hetes koruktól fogva változatosságot mutathatnak mind személyiségükben, mind viselkedésükben. Ott van például a félénk kölyök, aki az anyjához bújik menedékért, de egy kis bátorítással elindul; a hangadó, akinek mindenről tudnia kell és persze mindenhez van egy-két szava (vakkantása); a zabagép, aki eltolja a többieket a tápláléktól; a bohóc, aki megnevettet önfeledt játékával; a pusziosztó, aki kiharcolja, hogy felvegyük és megszeretgessük, na és az álomszuszék, aki bármikor kapható egy kis szundira, és egyáltalán nem zavarja, mi minden zajlik körülötte.  

 

Labrador retriever kölyök
Labrador retriever kölyök
Fotó: insidedogsworld.com

 

Minden, amit a kölyökkutya élete első heteiben, hónapjaiban tapasztal, alakítja leendő személyiségét és viselkedését. Annak ellenére, hogy egy alomban mindegyik kicsi ugyanazt a gondoskodást kapta, új otthonukba költözve más-más élmények érik őket. Ha néhány év múlva összehoznánk őket egy találkozóra, lehet, hogy minden gazdi másként írná le kedvencét, és a különbségek viselkedésükben is kiütköznének.

 

Tegyük fel, hogy egy – maradjunk a retrievereknél – labrador kölyök olyan családhoz kerül, ahol felkészültek érkezésére: begyűjtötték a fellelhető információt a fajtáról, beszéltek tapasztalt gazdikkal, és elkötelezettek amellett, hogy remek kapcsolatot alakítsanak ki kedvencükkel, hiszen legalább 10-15 évre terveznek. Minőségi táplálékot kap, vigyáznak egészségére, elviszik kutyaóvodába vagy kölyöktanfolyamra, és rengeteg lehetőséget biztosítanak neki környezetük, más kutyák, emberek megismerésére.

 

És most vegyük a testvérét, akinek korántsem ilyen kedvezőek a kilátásai. Gazdái nem sokat foglalkoznak vele, éppen azt eszi, amit elé tesznek, nem törődnek nevelésével, ha hibát vét, még meg is büntetik ahelyett, hogy vennék a fáradtságot és megtanítanák arra, mit várnak el tőle (természetesen pozitív megerősítést szorgalmazó módszerrel). A világból legfeljebb a kertet vagy az udvart ismeri, netán az az élettere, mert nem engedik be a házba, ahol családjával tölthetné ideje nagy részét. Szomorú, nem?

 

Vajon melyik kutya fogja jobban hozni a retrieverekre jellemző, élettel teli, játékos, szeretnivaló és szeretetteljes, barátságos, nyitott személyiséget?

 

Golden retriever keverék
Golden retriever keverék
Fotó: germantownvet.com

 

A fajtaleírásokban rejlő kihívások

 

Míg a fajta általános jellemzőit jól ismerteti a standard, valamint a szakértők által írt könyvek is, adott egyed személyisége és viselkedése kisebb-nagyobb mértékben eltérhet attól. Akadnak olyanok, akik tökéletesen hozzák az „elvártakat”, míg mások szöges ellentétei annak. Például a leírása alapján „idegenekkel bizalmatlan” fajta képviselője mindenkivel lepacsizik úton-útfélen (feltehetően eleve nyitottabb személyiség, akit sok pozitív élmény ért gondos gazdáinak hála). Vagy a „nagyszerű családi kutya” jellemzésnek nem igazán felel meg, mert fél a gyerekektől (mert nem volt alkalma megismerkedni velük, vagy sokat bántották).

 

Ha leendő négylábú családtagunkat keresgéljük, a fajtaleírás segíthet, de a valóságtól elrugaszkodott elvárásokat is kelthet bennünk, hiszen nem biztos, hogy a kiszemelt kölyök jelleme olyan lesz, amilyen „a nagykönyvben meg van írva”. A leírások tehát támpontot adhatnak, de számításba kell vennünk a kutya saját egyéniségét, melyet születésétől kezdve alakul, és mi magunk is formáljuk közös életünk során.

 

A sztereotípiák és a hiedelmek önbeteljesítő jóslatként is hathatnak. Vegyük példának a szánhúzó fajtákat, melyekről könnyű azt feltételezni, hogy húzzák a pórázt, hiszen a vérükben van: ősidők óta húzzák a szánt, és persze rajta az embert. Emiatt könnyebben szemet hunyhatunk a póráz húzása felett, holott pozitív tréninggel finomíthatnánk ezen, és megtaníthatnánk kutyánknak, hogyan sétáljunk együtt szépen.

 

Fajtaleírás és a kutya személyisége - Terrier keverék
Terrier keverék
Fotó: barkpost.com

 

A keverék kutyák sem kivételek a téves elképzelések alól: lehet, hogy azért néznek el egy „nyomokban terriert is tartalmazó” mix felett, mert biztosan "keményfejű energiabomba", bármennyire is nyugodt és szelíd jellem a gondozói szerint. Van, aki viszont pont ezért szeret majd bele. 

 

Ha egy bizonyos fajta mellett határoztuk el magunkat, akár hobbi, akár adott célra, érdemes ellátogatni egy vagy több tenyésztőhöz, megismerkedni az anya- és apakutyával, így könnyebben behatárolható képet kaphatunk arról, milyenek is lesznek majd a kölykök. Ma már elérhetőek kölyöktesztek is; tapasztalt kutyaviselkedési, -nevelési szakemberek segítségével kérhetjük ezek elvégzését.   

 

Összegzés

 

A fajtaleírások tehát jó kiindulópontnak számítanak, de nem nyújtanak garanciát leendő kutyánk személyiségére, viselkedésére. Lehet, hogy kedvencünk nem felel meg teljes mértékben a fajta jellemének, de egyedi jelenség, mi pedig nem véletlenül választottuk őt. Szeressük őt teljes valójában, jó és kevésbé jó tulajdonságaival együtt – hiszen ő is kitart mellettünk minden áldott nap.

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: insidedogsworld.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak? Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak?
Aligha létezik édesebb látvány kedvencünknél, mikor elnyúlik fekhelyén, szanaszét heverő lábakkal és békésen hortyog mély álmában. Ám az alvás ennél jóval több: kutyáink egészségének egyik alappillére.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Miért szeretik a kutyák csipkedni, rágicsálni egymást? És minket? Miért szeretik a kutyák csipkedni, rágicsálni egymást? És minket?
Bármennyire is aranyos egy kölyöknél, hamar kellemetlenné válhat, ha kutyánk előszeretettel rágicsálja meg kezünket, lábunkat. Honnan ered a viselkedés és mit szeretne közölni általa?

“Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok “Mi most is gondolunk rátok!” - Menhelyi árva kutyáknak gyűjtöttek a kaposvári ovisok
Évek óta jótékonykodnak a kaposvári ovisok: állateledelt, felszerelést gyűjtenek a menhelyi állatok számára. Koronavírus ide, járvány oda, ez idén se maradhatott el: az állatok világnapja után nem sokkal össze is gyűlt az idei ellátmány a négylábúak számára!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában? Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában?
"Mert szereti" - gondolhatnánk. Valóban aranyos, ahogy ragaszkodik kedvenc játékához, és még alvás közben is szereti maga mellett tudni. De szükséges-e aggódni miatta, vagy inkább hagyjuk rá?

Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett Új kutya érkezik a családba – 8 érv a mielőbbi állatorvosi látogatás mellett
Az új családtag érkezése megannyi izgalommal jár, akkor is, ha négylábú. Ahogy magunkhoz vesszük választottunkat, felkerülhet a rózsaszín szemüveg is, hiszen olyan édes! Szeretnénk, hogy jól érezze magát és egészséges legyen – ehhez pedig elengedhetetlen egy látogatás az állatorvoshoz, minél előbb!

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne? Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne?
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni kutyánkra, mint a világ legcsodálatosabb kis (vagy nagy) élőlényére. És hát így is van. Tündéri pofijának és kedvességének hála ő a legjobb barátunk, még ha akadnak is döcögők közös utunkon. Például amikor valami olyat tesz, ami előtt értetlenül állunk, felmerülhet bennünk a kérdés: "Hülye a kutyám?".

Becsengettek - mi lesz a kiskutyával? Becsengettek - mi lesz a kiskutyával?
A nyár legcsodálatosabb ajándéka egy kiskutya. Édes, bájos kis szőrgombóc, aki még általában a gazdi ölében keresi a biztonságot. Aki tündérien alszik, csillogó szemekkel eszik, és kicsit rosszalkodik. Igen, aki aztán szeptemberre igazi kamasz kommandóssá avanzsál - épp az iskolakezdésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Nehéz kivédeni az idős kutyák szellemi leépülését Hírek - Címlapon
Nehéz kivédeni az idős kutyák szellemi leépülését
Medve cammog Észak-Magyarországon: a Nemzeti Park figyelmezteti a kutyásokat is Hírek - Címlapon
Medve cammog Észak-Magyarországon: a Nemzeti Park figyelmezteti a kutyásokat is