A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell

2023. május 06., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!



 

Megérkezett az új családtag! Vidám, pelyhes kis szőrgombóc, ám a napok múltával egyre többet alszik, kedvetlenné válik, nem kér enni. Valami nincs rendben... Mit tegyünk?

 

Ha egy kiskutya megbetegedik, a folyamat gyorsabban zajlik, a tünetek hamarabb jelennek meg, és fokozottabb mértékben hatnak szervezetére, akár életveszélyes állapotba is kerülhet! A gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe, nem beszélve az átélt kellemetlenségekről, fájdalomról. Éppen ezért fontos tisztában lenni a tünetekkel, hogy azonnal segítségére siethessünk!

 

 

1. Parvovírusos bélgyulladás

 

A parvovírus – hétköznapi nevén parvo – leggyakrabban fiatal kutyákat támad meg, különösen, ha még nem fejeződött be oltási programjuk vagy egyáltalán nem kaptak még védőoltást a betegség ellen. A védőoltások segítenek a megelőzésben, ugyanakkor már több olyan esetet is jelentettek, ahol az oltások ellenére is elkapták a vírust.

 

A parvo tünetei: hőemelkedés, bágyadtság, hányás, véres hasmenés, étvágytalanság, fogyás, kiszáradás.

 

A betegséget okozó vírussal nem könnyű felvenni a harcot. Az emésztőcsatorna és a csontvelő gyorsan osztódó sejtjeit támadja meg, a károsodott bélfalon át a vérkeringésbe is bejuthat a baktériumokkal tűzdelt fertőzés, melynek következménye vérmérgezés (szepszis) lehet. Nagyon fontos, hogy a tünetek felismerésekor mielőbb lássa állatorvos a beteg kiskutyát! Kórházi ápolásra is fel kell készülni, hogy a megfelelő kezelést megkaphassa. Nem létezik tökéletes gyógymód, a szervezet támogatása, a másodlagos fertőzések és a kiszáradás megelőzése, kezelése antibiotikumokkal, infúzióval történik. Megfelelő kezelés hiányában sajnos igen magas az elhullási arány, a fertőzés rohamos leépülést, komoly fájdalmakat okoz, segítség  nélkül egy pici kölyök nem tud felépülni belőle.

 

 

Bágyadt és kedvetlen a kölyökkutya? Betegség is állhat a hátterében
Bágyadt és kedvetlen a kölyökkutya? Betegség is állhat a hátterében
Fotó: cuteness.com

 

 

2. Szopornyica

 

A szopornyica az érintett szervrendszerektől függően három formában támadhat: kiütéses (vörös foltok a bőrön), hurutos (légzési nehézség, szem- és orrváladékozás) vagy neurológiai (központi idegrendszer zavara, rohamok). A tünetek önállóan vagy együttesen is előfordulhatnak. Szintén a fiatal kölykökre veszélyesebb, de azok a felnőtt kutyák, melyek sikeresen felépülnek a betegségből, életük hátralévő részében szenvedhetnek a betegség utóhatásától. Életkortól függetlenül támad, rendszeres védőoltásokkal megelőzhető a fertőzés.

 

A szopornyica tünetei: láz, hányás, hasmenés, légzési nehézségek, étvágytalanság, gyengeség. A kölyköknek rohamaik lehetnek, a megszokottól gyengébbnek tűnhetnek, mozgáskoordinációjuk akadályozott.

 

Sajnos a szopornyica is halálos kimenetelű lehet kölyökkorban, megfelelő kezeléssel a tünetek javarésze gyógyítható, de visszamaradhatnak idegrendszeri, viselkedési nehézségek. Egy gondos, türelmes és elkötelezett gazdi mellett viszont a szopornyicán átesett kutya is teljes életet élhet.

 

 

3. Kennelköhögés

 

Rendkívül fertőző betegség, általában olyan helyeken üti fel a fejét, ahol több kutyát tartanak összezárva, pl. kennelek, menhelyek, panziók, vagy ahol sok kutya megfordul rövid idő alatt, így kiállításokon. A légutak irritációja, gyulladása és az állandó köhögés, melytől még a pihenés is nehezére esik kedvencünknek, a gyógyulást is lassítja. Jobb megkímélni mindettől. Létezik ellene védőoltás, mely orrba cseppenthető formában is adható, és helyi védettséget képez, vagyis az orrjáratban működésbe lépő sejtek nem engedik tovább a kórokozókat.

Ha kutyánk sűrűn megfordul zsúfolt környezetben, vagy városi környezetben ismeretes a járvány előfordulása, érdemes megfontolni az oltás lehetőségét. Nyaralás, utazás előtt is tájékozódjunk!

 

A kennelköhögés tünetei: erőltetett köhögés, tüsszögés, fehéres habos-nyálkás köpet, libagágogáshoz hasonló hang kísérheti. Fennáll a veszélye a másodlagos fertőzések kialakulásának.

 

Az állatorvosi látogatást itt sem hagyhatjuk ki: gyulladáscsökkentő, fájdalom- és köhögéscsillapító szerekkel megelőzhető az állandó kellemetlenség-érzet és a bakteriális felülfertőződés. A kezeletlenül hagyott kennelköhögés ugyanis a fejlődésben lévő tüdő károsodásához és súlyos, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladáshoz is vezethet kölyökkorban.

 

 

Kölyökkutya a rendelőben - Már egészen pici kortól kezdve fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzés
Kölyökkutya a rendelőben - Már egészen pici kortól kezdve fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzés
Fotó: aspca.org

 

 

4. Hányás

 

A hányás rengeteg mindenre utalhat kölyköknél, egészen banális okoktól kezdve komoly betegségekig terjedhet a skála. Előfordulhat, hogy túl gyorsan habzsolta be eledelét, vagy szeret pancsolni, és össze-vissza lefelyelte fel a vizet, majd az ugrándozás közepette hopp, kibukik a gyomortartalom. Ugyanakkor súlyosabb állapotot is jelezhet, ne vegyük félvállról!

Figyeljük meg kölyökkutyánkat, mikor, milyen körülmények között, milyen rendszerességgel hányt, illetve milyen a minősége, mennyisége. (Nem kellemes mindez, tudjuk jól, de hozzátartozik a kutyás élethez.)

Ha 1-2 napon belül nem szűnik meg, és más tünetekkel is párosul, pl. hőemelkedés, elesettség, bágyadtság, étvágytalanság, irány a rendelő!

 

 

5. Hasmenés

 

Egy kisebb gyomorrontástól kezdve a bélférgességen át súlyos, életveszélyes betegségek jele lehet. Egy érzékenyebb emésztőrendszerű kölyök esetében bőven elegendő, ha olyan ételt evett, amivel elcsapta a gyomrát, például emberi fogyasztásra szánt élelmiszert, zsíros, fűszeres falatkákat, stb. Vagy nem bírt ellenállni a szemetesnek otthon, és belekóstolt, esetleg felnyalt valamit az utcán séta közben, mivel még nem tanították meg neki, hogy azt nem szabad. Egy szétrágott bot, játék is okozhat gyomorpanaszt.

 

Vizsgáljuk meg a hasmenéses széklet minőségét, állagát, mennyiségét, gyakoriságát, számoljunk be róla állatorvosunknak, és lehetőség szerint vigyünk belőle mintát (tiszta műanyagedénykében lezárva). A széklet számos variációban távozhat a kölyökből: fekete-szurkos, véres-bűzös, híg-vizes, vagy éppen férgek vannak benne. Ügyeljünk a rendszeres féreghajtásra már egészen pici kortól kezdve (ld. lejjebb). Ha a hasmenés mellé hányás, étvágytalanság, levertség, láz párosul, a kiskutyának láthatóan fájdalma van, ne késlekedjünk!

 

 

Súlyos fertőzés, betegség esetén állatkórházi ápolás is szükséges lehet a kölyöknél
Súlyos fertőzés, betegség esetén állatkórházi ápolás is szükséges lehet a kölyöknél
Fotó: Pinterest

 

 

6. Bolhák

 

Csípéseik rettenetes viszketést okozhatnak a kölyökkutyának, ami allergiás reakció esetén tovább fokozódhat. Állandó vakarózással próbálja enyhíteni a kellemetlenséget, emiatt sebek keletkezhetnek a bőrön, kihullhat a szőr, a sebek pedig további fertőzések és gyulladások táptalaja lehet. Az állapot súlyosságától függően hosszabb időbe is telhet a teljes gyógyulás, holott rendkívül egyszerűen megelőzhető a gond. Kérjük ki állatorvosunk véleményét a kölyökkutyáknál is alkalmazható bolhaellenes szerekről, és tartsuk be a terméken olvasható előírásokat! (pl. ne rágja szét a nyakörvet…)

 

A bolhásság tünetei: viszketés, vakarózás, szőrben megbúvó élősködők.

 

A fürge paraziták könnyedén elrejtőznek a szőrszálak körül, kedvelik a sötétebb helyeket, így a hajlatokat, végbél környékét, farok tövét. A bőrfelületen lévő bolhaürülék (apró, alvadt vér gombócok) egyértelmű jelek. A bolhák kiűzése nem áll meg a kutya bolhamentesítésénél (cseppekkel, fürdetésekkel), otthonunkat is fertőtleníteni kell, kutyabarát spray-vel, és a kutya ágyát, takaróit (meg mindazokat a helyeket, ahol megfordul), érdemes magas hőmérsékleten kimosni.

 

 

7. Kullancsok okozta betegségek

 

A visszataszító kis vérszívók súlyos, akár az életet is veszélyeztető betegségeket (pl. Babéziózis, Lyme-kór) terjeszthetnek táplálkozásuk során. Nekik teljesen mindegy, hogy kölyök vagy felnőtt kutya az áldozat, ezért érdemes utánajárni az alkalmazható kullancsellenes szerekről, állatorvosunk tanácsával kiválasztani a megfelelőt. Pl. ha a kölyök imádja a vizet, rendszeresen sétálunk vízparton vagy gyakran van fürdetve, kozmetikázva, lehet, hogy a nyakörv a jobb megoldás. De ha otthon, magányában hajlamos levakarni a nyakörvet (vagy éppen társa szabadítja meg tőle), akkor a csepp a jobb választás.

Tájékozódjunk a megelőzésről, sétákat követően nézzük át tetőtől-talpig a kölyök bundáját - a városi parkokban és erdőn-mezőn is összeszedheti. A biztonságos kullancseltávolítást is érdemes elsajátítani!

 

 

Egészséges, kíváncsi kölyök
Egészséges, kíváncsi kölyök
Fotó: dogmagazine.net

 

 

8. Szúnyogok által terjesztett betegségek

 

Tavasztól-őszig velük is számolnunk kell, főleg, ha sok időt töltünk kint a szabadban kedvencünkkel. A vízpartok, vízforrások közelében hemzsegő szúnyogok nem csupán viszkető csípéseket hagynak maguk után, hanem a szívférgesség és a leishmaniasis kórokozóját is terjeszthetik. A gyógyulás lassú, hosszadalmas folyamattá nőheti ki magát, ezért itt is legjobb megoldás a megelőzés!

 

 

9. Bélférgesség

 

Normális esetben a kölykök már születésük előtt átesnek féreghajtáson, a vemhesség ideje alatt is javasolt a mamakutyánál féreghajtás. Világrajöttüket követően kéthetente meg kell ismételni a folyamatot (eleinte sziruppal, később tablettával), egészen három hónapos korukig. Onnantól választhatunk a havonta, negyedévente adható féreghajtó tabletták közül, de léteznek cseppek is, melyek egyúttal védik a kutyát a külső-belső élősködők ellen.

 

Bélférgesség tünetei: székrekedés/hasmenés, felpuffadt has, férgek a székletben. Jó étvággyal eszik, mégsem hízik, inkább fogy, gyengül. Súlyos elszaporodásuk esetén idegrendszeri tüneteket, rohamokat is produkálhat a kutya a férgek ürülékével távozó toxinok miatt!

 

Utcáról összeszedett kölyköknél vagy szaporítótól származóknál a féreghajtás az, amit általában hírből sem ismer a kicsi, ezért nem kell meglepődni, ha székletével ronda kukacok is távoznak. Ezért is fontos, hogy első utunk vezessen az állatorvoshoz, és a teendők közt beszéljük át a féreghajtás lehetőségeit is!

 

 

Játékos, aktív kölykök vidám kis csapata - vigyázzunk rájuk, hogy hírből se ismerjék a betegségeket
Játékos, aktív kölykök vidám kis csapata - vigyázzunk rájuk, hogy hírből se ismerjék a betegségeket
Fotó: yahoo.com

 

 

10. Atkák

 

Kopasz foltok a szemek, fülek és orr környékén? Nem csupán a cuki pofit csúnyítják el, hanem szőrtüszőatka-kórra is utalhatnak, amely gyakori olyan kölyköknél, akik nem részesültek megfelelő táplálásban sem a vemhesség ideje alatt, sem születés követően. Immunhiányos állapot, a stressz is fokozhatja.

 

Atkásság tünetei: korpás, matt, kopott szőrzet, jellegzetes fura szag kíséri. A kölyök életvidám, játékos, jóétvágyú, esetleg vakarózik kicsit, többet alszik a normálisnál, viszont immunhiányos állapotra utal, amelyet kezelni kell.

 

A megfelelő tápanyagok, vitaminok bevitelével és a nyugodt környezet biztosításával rendszerint megszüntethető, de szükség lehet bőrkaparék-vizsgálatra és speciális samponnal történő fürdetésre, gyógykészítményes terápiára is. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

 

Vigyázzunk a kicsikre!

 

Senki sem szeretné újdonsült négylábú családtagja szenvedését végignézni, akár a befogadást követő napokon, heteken belül végső búcsút venni tőle. Ezért vásárlás, örökbefogadás előtt mindenképpen kérjük el a kiskutya oltási könyvét, és akár rendelkezik oltásokkal, akár nem, első utunk mindig az állatorvoshoz vezessen – főleg, ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk rajta!

 

 

Egy pici életről van szó, amelyik hosszú, boldog életet érdemel szerető gazdik körében – tegyünk érte, hogy ez így is legyen!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: aspca.org
Cikk első megjelenése: 2019. október 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál Brimo partysátor MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján Hírek - Címlapon
4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Felébresszük kutyánkat, ha úgy érezzük, rosszat álmodik? Hírek - Címlapon
Felébresszük kutyánkat, ha úgy érezzük, rosszat álmodik?