A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell

2021. január 30., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!Megérkezett az új családtag! Vidám, pelyhes kis szőrgombóc, ám a napok múltával egyre többet alszik, kedvetlenné válik, nem kér enni. Valami nincs rendben... Mit tegyünk?

 

Ha egy kiskutya megbetegedik, a folyamat gyorsabban zajlik, a tünetek hamarabb jelennek meg, és fokozottabb mértékben hatnak szervezetére, akár életveszélyes állapotba is kerülhet! A gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe, nem beszélve az átélt kellemetlenségekről, fájdalomról. Éppen ezért fontos tisztában lenni a tünetekkel, hogy azonnal segítségére siethessünk!

 

1. Parvovírusos bélgyulladás

 

A parvovírus – hétköznapi nevén parvo – leggyakrabban fiatal kutyákat támad meg, különösen, ha még nem fejeződött be oltási programjuk vagy egyáltalán nem kaptak még védőoltást a betegség ellen. A védőoltások segítenek a megelőzésben, ugyanakkor már több olyan esetet is jelentettek, ahol az oltások ellenére is elkapták a vírust.

 

A parvo tünetei: hőemelkedés, bágyadtság, hányás, véres hasmenés, étvágytalanság, fogyás, kiszáradás.

 

A betegséget okozó vírussal nem könnyű felvenni a harcot. Az emésztőcsatorna és a csontvelő gyorsan osztódó sejtjeit támadja meg, a károsodott bélfalon át a vérkeringésbe is bejuthat a baktériumokkal tűzdelt fertőzés, melynek következménye vérmérgezés (szepszis) lehet. Nagyon fontos, hogy a tünetek felismerésekor mielőbb lássa állatorvos a beteg kiskutyát! Kórházi ápolásra is fel kell készülni, hogy a megfelelő kezelést megkaphassa. Nem létezik tökéletes gyógymód, a szervezet támogatása, a másodlagos fertőzések és a kiszáradás megelőzése, kezelése antibiotikumokkal, infúzióval történik. Megfelelő kezelés hiányában sajnos igen magas az elhullási arány, a fertőzés rohamos leépülést, komoly fájdalmakat okoz, segítség  nélkül egy pici kölyök nem tud felépülni belőle.

 

Bágyadt és kedvetlen a kölyökkutya? Betegség is állhat a hátterében
Bágyadt és kedvetlen a kölyökkutya? Betegség is állhat a hátterében
Fotó: cuteness.com

 

2. Szopornyica

 

A szopornyica az érintett szervrendszerektől függően három formában támadhat: kiütéses (vörös foltok a bőrön), hurutos (légzési nehézség, szem- és orrváladékozás) vagy neurológiai (központi idegrendszer zavara, rohamok). A tünetek önállóan vagy együttesen is előfordulhatnak. Szintén a fiatal kölykökre veszélyesebb, de azok a felnőtt kutyák, melyek sikeresen felépülnek a betegségből, életük hátralévő részében szenvedhetnek a betegség utóhatásától. Életkortól függetlenül támad, rendszeres védőoltásokkal megelőzhető a fertőzés.

 

A szopornyica tünetei: láz, hányás, hasmenés, légzési nehézségek, étvágytalanság, gyengeség. A kölyköknek rohamaik lehetnek, a megszokottól gyengébbnek tűnhetnek, mozgáskoordinációjuk akadályozott.

 

Sajnos a szopornyica is halálos kimenetelű lehet kölyökkorban, megfelelő kezeléssel a tünetek javarésze gyógyítható, de visszamaradhatnak idegrendszeri, viselkedési nehézségek. Egy gondos, türelmes és elkötelezett gazdi mellett viszont a szopornyicán átesett kutya is teljes életet élhet.

 

3. Kennelköhögés

 

Rendkívül fertőző betegség, általában olyan helyeken üti fel a fejét, ahol több kutyát tartanak összezárva, pl. kennelek, menhelyek, panziók, vagy ahol sok kutya megfordul rövid idő alatt, így kiállításokon. A légutak irritációja, gyulladása és az állandó köhögés, melytől még a pihenés is nehezére esik kedvencünknek, a gyógyulást is lassítja. Jobb megkímélni mindettől. Létezik ellene védőoltás, mely orrba cseppenthető formában is adható, és helyi védettséget képez, vagyis az orrjáratban működésbe lépő sejtek nem engedik tovább a kórokozókat.

Ha kutyánk sűrűn megfordul zsúfolt környezetben, vagy városi környezetben ismeretes a járvány előfordulása, érdemes megfontolni az oltás lehetőségét. Nyaralás, utazás előtt is tájékozódjunk!

 

A kennelköhögés tünetei: erőltetett köhögés, tüsszögés, fehéres habos-nyálkás köpet, libagágogáshoz hasonló hang kísérheti. Fennáll a veszélye a másodlagos fertőzések kialakulásának.

 

Az állatorvosi látogatást itt sem hagyhatjuk ki: gyulladáscsökkentő, fájdalom- és köhögéscsillapító szerekkel megelőzhető az állandó kellemetlenség-érzet és a bakteriális felülfertőződés. A kezeletlenül hagyott kennelköhögés ugyanis a fejlődésben lévő tüdő károsodásához és súlyos, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladáshoz is vezethet kölyökkorban.

 

Kölyökkutya a rendelőben - Már egészen pici kortól kezdve fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzés
Kölyökkutya a rendelőben - Már egészen pici kortól kezdve fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzés
Fotó: aspca.org

 

4. Hányás

 

A hányás rengeteg mindenre utalhat kölyköknél, egészen banális okoktól kezdve komoly betegségekig terjedhet a skála. Előfordulhat, hogy túl gyorsan habzsolta be eledelét, vagy szeret pancsolni, és össze-vissza lefelyelte fel a vizet, majd az ugrándozás közepette hopp, kibukik a gyomortartalom. Ugyanakkor súlyosabb állapotot is jelezhet, ne vegyük félvállról!

Figyeljük meg kölyökkutyánkat, mikor, milyen körülmények között, milyen rendszerességgel hányt, illetve milyen a minősége, mennyisége. (Nem kellemes mindez, tudjuk jól, de hozzátartozik a kutyás élethez.)

Ha 1-2 napon belül nem szűnik meg, és más tünetekkel is párosul, pl. hőemelkedés, elesettség, bágyadtság, étvágytalanság, irány a rendelő!

 

5. Hasmenés

 

Egy kisebb gyomorrontástól kezdve a bélférgességen át súlyos, életveszélyes betegségek jele lehet. Egy érzékenyebb emésztőrendszerű kölyök esetében bőven elegendő, ha olyan ételt evett, amivel elcsapta a gyomrát, például emberi fogyasztásra szánt élelmiszert, zsíros, fűszeres falatkákat, stb. Vagy nem bírt ellenállni a szemetesnek otthon, és belekóstolt, esetleg felnyalt valamit az utcán séta közben, mivel még nem tanították meg neki, hogy azt nem szabad. Egy szétrágott bot, játék is okozhat gyomorpanaszt.

 

Vizsgáljuk meg a hasmenéses széklet minőségét, állagát, mennyiségét, gyakoriságát, számoljunk be róla állatorvosunknak, és lehetőség szerint vigyünk belőle mintát (tiszta műanyagedénykében lezárva). A széklet számos variációban távozhat a kölyökből: fekete-szurkos, véres-bűzös, híg-vizes, vagy éppen férgek vannak benne. Ügyeljünk a rendszeres féreghajtásra már egészen pici kortól kezdve (ld. lejjebb). Ha a hasmenés mellé hányás, étvágytalanság, levertség, láz párosul, a kiskutyának láthatóan fájdalma van, ne késlekedjünk!

 

Súlyos fertőzés, betegség esetén állatkórházi ápolás is szükséges lehet a kölyöknél
Súlyos fertőzés, betegség esetén állatkórházi ápolás is szükséges lehet a kölyöknél
Fotó: Pinterest

 

6. Bolhák

 

Csípéseik rettenetes viszketést okozhatnak a kölyökkutyának, ami allergiás reakció esetén tovább fokozódhat. Állandó vakarózással próbálja enyhíteni a kellemetlenséget, emiatt sebek keletkezhetnek a bőrön, kihullhat a szőr, a sebek pedig további fertőzések és gyulladások táptalaja lehet. Az állapot súlyosságától függően hosszabb időbe is telhet a teljes gyógyulás, holott rendkívül egyszerűen megelőzhető a gond. Kérjük ki állatorvosunk véleményét a kölyökkutyáknál is alkalmazható bolhaellenes szerekről, és tartsuk be a terméken olvasható előírásokat! (pl. ne rágja szét a nyakörvet…)

 

A bolhásság tünetei: viszketés, vakarózás, szőrben megbúvó élősködők.

 

A fürge paraziták könnyedén elrejtőznek a szőrszálak körül, kedvelik a sötétebb helyeket, így a hajlatokat, végbél környékét, farok tövét. A bőrfelületen lévő bolhaürülék (apró, alvadt vér gombócok) egyértelmű jelek. A bolhák kiűzése nem áll meg a kutya bolhamentesítésénél (cseppekkel, fürdetésekkel), otthonunkat is fertőtleníteni kell, kutyabarát spray-vel, és a kutya ágyát, takaróit (meg mindazokat a helyeket, ahol megfordul), érdemes magas hőmérsékleten kimosni.

 

7. Kullancsok okozta betegségek

 

A visszataszító kis vérszívók súlyos, akár az életet is veszélyeztető betegségeket (pl. Babéziózis, Lyme-kór) terjeszthetnek táplálkozásuk során. Nekik teljesen mindegy, hogy kölyök vagy felnőtt kutya az áldozat, ezért érdemes utánajárni az alkalmazható kullancsellenes szerekről, állatorvosunk tanácsával kiválasztani a megfelelőt. Pl. ha a kölyök imádja a vizet, rendszeresen sétálunk vízparton vagy gyakran van fürdetve, kozmetikázva, lehet, hogy a nyakörv a jobb megoldás. De ha otthon, magányában hajlamos levakarni a nyakörvet (vagy éppen társa szabadítja meg tőle), akkor a csepp a jobb választás.

Tájékozódjunk a megelőzésről, sétákat követően nézzük át tetőtől-talpig a kölyök bundáját - a városi parkokban és erdőn-mezőn is összeszedheti. A biztonságos kullancseltávolítást is érdemes elsajátítani!

 

Egészséges, kíváncsi kölyök
Egészséges, kíváncsi kölyök
Fotó: dogmagazine.net

 

8. Szúnyogok által terjesztett betegségek

 

Tavasztól-őszig velük is számolnunk kell, főleg, ha sok időt töltünk kint a szabadban kedvencünkkel. A vízpartok, vízforrások közelében hemzsegő szúnyogok nem csupán viszkető csípéseket hagynak maguk után, hanem a szívférgesség és a leishmaniasis kórokozóját is terjeszthetik. A gyógyulás lassú, hosszadalmas folyamattá nőheti ki magát, ezért itt is legjobb megoldás a megelőzés!

 

9. Bélférgesség

 

Normális esetben a kölykök már születésük előtt átesnek féreghajtáson, a vemhesség ideje alatt is javasolt a mamakutyánál féreghajtás. Világrajöttüket követően kéthetente meg kell ismételni a folyamatot (eleinte sziruppal, később tablettával), egészen három hónapos korukig. Onnantól választhatunk a havonta, negyedévente adható féreghajtó tabletták közül, de léteznek cseppek is, melyek egyúttal védik a kutyát a külső-belső élősködők ellen.

 

Bélférgesség tünetei: székrekedés/hasmenés, felpuffadt has, férgek a székletben. Jó étvággyal eszik, mégsem hízik, inkább fogy, gyengül. Súlyos elszaporodásuk esetén idegrendszeri tüneteket, rohamokat is produkálhat a kutya a férgek ürülékével távozó toxinok miatt!

 

Utcáról összeszedett kölyköknél vagy szaporítótól származóknál a féreghajtás az, amit általában hírből sem ismer a kicsi, ezért nem kell meglepődni, ha székletével ronda kukacok is távoznak. Ezért is fontos, hogy első utunk vezessen az állatorvoshoz, és a teendők közt beszéljük át a féreghajtás lehetőségeit is!

 

Játékos, aktív kölykök vidám kis csapata - vigyázzunk rájuk, hogy hírből se ismerjék a betegségeket
Játékos, aktív kölykök vidám kis csapata - vigyázzunk rájuk, hogy hírből se ismerjék a betegségeket
Fotó: yahoo.com

 

10. Atkák

 

Kopasz foltok a szemek, fülek és orr környékén? Nem csupán a cuki pofit csúnyítják el, hanem szőrtüszőatka-kórra is utalhatnak, amely gyakori olyan kölyköknél, akik nem részesültek megfelelő táplálásban sem a vemhesség ideje alatt, sem születés követően. Immunhiányos állapot, a stressz is fokozhatja.

 

Atkásság tünetei: korpás, matt, kopott szőrzet, jellegzetes fura szag kíséri. A kölyök életvidám, játékos, jóétvágyú, esetleg vakarózik kicsit, többet alszik a normálisnál, viszont immunhiányos állapotra utal, amelyet kezelni kell.

 

A megfelelő tápanyagok, vitaminok bevitelével és a nyugodt környezet biztosításával rendszerint megszüntethető, de szükség lehet bőrkaparék-vizsgálatra és speciális samponnal történő fürdetésre, gyógykészítményes terápiára is. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

Vigyázzunk a kicsikre!

 

Senki sem szeretné újdonsült négylábú családtagja szenvedését végignézni, akár a befogadást követő napokon, heteken belül végső búcsút venni tőle. Ezért vásárlás, örökbefogadás előtt mindenképpen kérjük el a kiskutya oltási könyvét, és akár rendelkezik oltásokkal, akár nem, első utunk mindig az állatorvoshoz vezessen – főleg, ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk rajta!

 

Egy pici életről van szó, amelyik hosszú, boldog életet érdemel szerető gazdik körében – tegyünk érte, hogy ez így is legyen!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: aspca.org
Cikk első megjelenése: 2019. október 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Becsengettek - mi lesz a kiskutyával? Becsengettek - mi lesz a kiskutyával?
A nyár legcsodálatosabb ajándéka egy kiskutya. Édes, bájos kis szőrgombóc, aki még általában a gazdi ölében keresi a biztonságot. Aki tündérien alszik, csillogó szemekkel eszik, és kicsit rosszalkodik. Igen, aki aztán szeptemberre igazi kamasz kommandóssá avanzsál - épp az iskolakezdésre!

Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség
Az emésztőrendszer, máj, szív és tüdő mellett sajnos a kutya szemét is érintheti parazitás betegség. Bármennyire is visszataszítóan hangzik, tudnunk kell róla. Mi okozza, milyen tünetekkel jár és hogyan segíthetünk kedvencünknek szemférgesség esetén?

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért ül rám a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért ül rám a kutyám?
A kutyáknak is van humorérzéke? Hírek - Címlapon
A kutyáknak is van humorérzéke?