A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tippek: így távolítsd el a kullancsot!

2016. június 08., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




A kutyatartók örök ellenfele a kullancs. Megkeseríti a mindennapokat, nem csak nyáron, de az enyhe telek miatt már az őszi, tavaszi napokon is. És gyakran hiába a megelőzés: az apró kis vérszívók jönnek, és nem tágítanak. Az alábbiakban pár kullancs-eltávolítási technikát szedtünk össze.



A kullancsok igen ragaszkodók: semmi pénzért nem válnának meg kutyáinktól. Mégis, valahogy a gazdának meg kell oldania az eltávolítást, különben a kis vérszívó nagy bajt is hozhat a kedvencre: súlyos, akár halálos betegséget is kaphat tőle a kutya. Ráadásul gyakran csak egy-két óránk van a cselekvésre, hogy megmentsük kutyánk életét.

 

Minden séta után vizsgáljuk át alaposan a kutyát!
Minden séta után vizsgáljuk át alaposan a kutyát!
Fotó: petful.com

 

A legfontosabb természetesen a megelőzés. A séták után mindig alaposan nézzük át a kutya szőrzetét, így hamar felfedezhetjük a veszélyes betolakodót. Többféle szert is kaphatunk a kullancsok elriasztására: cseppeket, nyakörveket, vagy épp tablettákat - mindenki másra esküszik. Mégis előfordul, hogy a kullancs ragaszkodik kutyánk véréhez.

Az interneten több biztonságos és fájdalommentes kullancs-kiszedési technika terjed, ezekből szedtünk össze párat.

 

Technika #1

Ez a módszer a Palo Santo illóolaj hatására támaszkodik: ez az olaj elpusztítja a kullancsot. Egy-két csepp olajat elegendő a kullancsra cseppenteni, néhány percen belül hatni is fog. Alternatív megoldásként pár csepp alkoholt is használhatunk: ettől elszédül a kullancs és elengedi a kutyát.

Ha a kullancs tartása meglazult, távolítsuk el óvatosan a kutya testéből vigyázva, hogy a kullancs testét ne sértsük, roppantsuk meg. Fontos, hogy a kullancsot mindenképp “semmisítsük meg” , miután kivettük a kutyából!

 

Kullancs eltávolítása csipesszel
Kullancs eltávolítása csipesszel
Fotó: tickrepellent.org

 

Technika #2

Óvatosan fogjuk meg a kutyánk bőrét, ahol a kullancsot találtuk. Keressünk biztos fogást (akár csipesszel) a vérszívón és kezdjük el az óramutató járásával ellentétes irányba csavarni. A kullancs kapaszkodása így lazulni fog, és ki tudjuk szedni. Ne felejtsünk el gondoskodni arról, hogy a kivétel után a kullancs ne élhesse túl a beavatkozást!

 

 

 

 

 

Technika #3

Egy csipesszel fogjuk meg a kullancsot egészen közel a kutya bőréhez. Csavarás nélkül húzzuk a kutyából (de ne egy hirtelen rántással, vagy rángatással). Figyelni kell arra, hogy a kullancsra ne gyakoroljunk túl nagy nyomást, vagy ne sértsük fel.

Előfordulhat, hogy a kullancs feje bennszakad a bőrben - ne piszkáljuk, hiszen ezzel feleslegesen keltenénk kellemetlenséget, fájdalmat a kutyánknak. A kutya szervezete magától ki fogja lökni azt.

 

 

A kereskedelemben is számos olyan eszközt találhatunk, melyek segítenek a biztonságos és hatékony kullancs-eltávolításban.

 

 


Ti milyen módszert alkalmaztok, mi vált be a legjobban? Várjuk a tapasztalataitokat!


 

Forrás: dogsnaturallymagazine.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon
A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ az MTI-vel március végén.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is! Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is!
Remélhetőleg minden kutyatartó tisztában van a kullancsok jelentette veszéllyel, ezért a séták után (is) figyel arra, hogy ellenőrizze kedvencét, nem szedett-e össze egy-kettőt a vérszívókból. De vajon a kutya szájába hányan nézünk be, kullancs után kutatva?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért idegesíti az embereket a kutyaugatás? Hírek - Címlapon
Miért idegesíti az embereket a kutyaugatás?
Átkelt a szivárványhídon 9/11 utolsó élő mentőkutyája Hírek - Címlapon
Átkelt a szivárványhídon 9/11 utolsó élő mentőkutyája