A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért idegesíti az embereket a kutyaugatás?

2016. június 08., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
A legtöbb ember a kutyaugatást zavaró zajként észleli - kellemetlen hangnak, ami kizökkenti a nyugalomból, és rossz érzéseket kelt. Ennek az okára keresik a magyar és brazil kutatók a választ.Sokféleképpen tudnak ugatni a kutyák
Sokféleképpen tudnak ugatni a kutyák
Fotó: lawwirenews.com

 

A világon elsőként indult kutatás a kutyaugatás zajjá válásának biológiai, akusztikus és kommunikációs oldaláról. Miért zavar minket? És miért van az, hogy a férfiakat még jobban idegesíti a kutyák ugatása, mint a nőket - merthogy a magyar és a brazil kutatók ezt is kiderítették! Az ELTE Etológiai Tanszékéről Pongrácz Péter egyetemi docens, Czinege Nikolett PhD-hallgató, Faragó Tamás tudományos munkatárs és Miklósi Ádám egyetemi tanár vett részt a kutatásban.

 

A kutyaugatás által okozott zajszennyezést vizsgáló tanulmány alapötlete a kutatók azon feltételezéséből indult ki, hogy a biológiai értelemben vett "zaj" olyan hangokat jelent, amelyek fontos információtartalommal bírnak az emberek számára, vagyis ezeket a hangokat nagyon nehéz, illetve lehetetlen ignorálni, még akkor is, ha nem tudunk megfelelően reagálni rájuk. Ebben a tehetetlenségi állapotban válik idegesítő zajjá az amúgy információban gazdag hangjelzés - olvasható az ELTE keddi közleményében.

 

Játék közben máshogy ugat a kutya, mint például agresszivitás esetén
Játék közben máshogy ugat a kutya, mint például agresszivitás esetén
Fotó: cesarsway.com

 

A vizsgálatban 160 résztvevőt teszteltek, mindannyiuknak 27 kutyaugatás-szekvenciát kellett értékelniük.  A szekvenciákat eredeti kutyahang-felvételek szétdarabolásával, majd meghatározott hangtani paraméterek - hangmagasság, hangérdesség, valamint a két vakkantás közötti időszakasz hossza - összeállításával hozták létre. A paraméterekből három fokozatot - alacsony, közepes és magas - alkalmaztak.

 

A magyar és brazil résztvevőknek pedig arról kellett döntenie egy-egy kutyaugatás hallása után, hogy az adott kutya vajon milyen hangulatban van, miért ugat: mert vidám, kétségbeesett, agresszív vagy épp félős, esetleg játékos. Azt is értékelniük kellett, hogy a hallott ugatást mennyire találják idegesítőnek.

 

Az eredmények alapján azt állapították meg a kutatók, hogy az emberek reakciója független attól, honnan származnak, vagy milyen kultúrából jönnek. Az viszont érdekes eredmény, hogy a férfiakat sokkal jobban idegesítette a kutyák ugatása, mint a nőket. Ennek lehet oka az, hogy például a férfiak kevésbé empatikusak, mint a nők, illetve egyes tanulmányok szerint a férfiak a gyermeksírásra is erőteljesebb érzelmi kitöréssel reagálnak, mint a nők.

 

Az ugatás hangjának magassága sem mindegy
Az ugatás hangjának magassága sem mindegy
Fotó: wishforpets.com

 

Az eredmények azt is kimutatták: a magas hangon ugató kutyák zavarják legjobban az embereket, de hasonló a helyzet a nagyon mély, érdes hangon ugaató ebekkel is - tehát a két véglet a legzavaróbb. Ezekhez hasonlóan értékelték az olyan ugatást, amiből félelem, vagy kétségbeesés érezhető - vagyis valamilyen negatív belső állapot.


A kutatók következtetése szerint ezek a hangok nem csupán fizikai tulajdonságaik miatt idegesítik az embereket (túl hangos, túl hosszan hallható, vagy túl hirtelen szólal meg). Nagyon fontos tényező az is, hogy a hangok, így a kutyaugatás is bizonyos kommunikációs tartalommal bír. Ezeket az ember csak nehezen tudja figyelmen kívül hagyni - márpedig ha nem tudunk beavatkozni, idegesség válunk. A tanulmány szerint legidegesítőbb kutyahangok a magára hagyott kutya (magas, csengő hang), vagy egy intenzíven játszó kutya (magas, változó érdességű hang), vagy egy agresszív kutya (mély, érdes, gyorsan lüktető hang) hangjai. Mivel manapság a városi környezetben soha nem látott sűrűségben élnek kutyák és emberek szorosan "összezárva", a legtöbb ugatás olyan szituációban jut el a fülünkbe, ahol nem tudunk közbeavatkozni, mivel nem is a saját kutyánk hangjáról van szó - írták a szakemberek.

Forrás: MTI
Indexkép forrás: cesarsway.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért csóválja a kutya a farkát?
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?

Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”? Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”?
Nagyszerű érzés, amikor szívünket belengi a hála, és átjárja egész lényünket. Vajon a kutyák is képesek így érezni?

A kutya arckifejezései - Miről árulkodik a tekintet? A kutya arckifejezései - Miről árulkodik a tekintet?
A szem a lélek tükre, hiszen megannyi érzelmet közvetít. Kutyánk hangulata is leolvasható róla egy kis odafigyeléssel, és ki ne szeretné jobban megérteni kedvencét? Ehhez kínálunk most egy kis segítséget.

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Praktiker JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nagy-Britannia legmagányosabb kutyája szerepelhet az új Transformers filmben Hírek - Címlapon
Nagy-Britannia legmagányosabb kutyája szerepelhet az új Transformers filmben
Tippek: így távolítsd el a kullancsot! Hírek - Címlapon
Tippek: így távolítsd el a kullancsot!