A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért idegesíti az embereket a kutyaugatás?

2016. június 08., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A legtöbb ember a kutyaugatást zavaró zajként észleli - kellemetlen hangnak, ami kizökkenti a nyugalomból, és rossz érzéseket kelt. Ennek az okára keresik a magyar és brazil kutatók a választ.



Sokféleképpen tudnak ugatni a kutyák
Sokféleképpen tudnak ugatni a kutyák
Fotó: lawwirenews.com

 

A világon elsőként indult kutatás a kutyaugatás zajjá válásának biológiai, akusztikus és kommunikációs oldaláról. Miért zavar minket? És miért van az, hogy a férfiakat még jobban idegesíti a kutyák ugatása, mint a nőket - merthogy a magyar és a brazil kutatók ezt is kiderítették! Az ELTE Etológiai Tanszékéről Pongrácz Péter egyetemi docens, Czinege Nikolett PhD-hallgató, Faragó Tamás tudományos munkatárs és Miklósi Ádám egyetemi tanár vett részt a kutatásban.

 

A kutyaugatás által okozott zajszennyezést vizsgáló tanulmány alapötlete a kutatók azon feltételezéséből indult ki, hogy a biológiai értelemben vett "zaj" olyan hangokat jelent, amelyek fontos információtartalommal bírnak az emberek számára, vagyis ezeket a hangokat nagyon nehéz, illetve lehetetlen ignorálni, még akkor is, ha nem tudunk megfelelően reagálni rájuk. Ebben a tehetetlenségi állapotban válik idegesítő zajjá az amúgy információban gazdag hangjelzés - olvasható az ELTE keddi közleményében.

 

Játék közben máshogy ugat a kutya, mint például agresszivitás esetén
Játék közben máshogy ugat a kutya, mint például agresszivitás esetén
Fotó: cesarsway.com

 

A vizsgálatban 160 résztvevőt teszteltek, mindannyiuknak 27 kutyaugatás-szekvenciát kellett értékelniük.  A szekvenciákat eredeti kutyahang-felvételek szétdarabolásával, majd meghatározott hangtani paraméterek - hangmagasság, hangérdesség, valamint a két vakkantás közötti időszakasz hossza - összeállításával hozták létre. A paraméterekből három fokozatot - alacsony, közepes és magas - alkalmaztak.

 

A magyar és brazil résztvevőknek pedig arról kellett döntenie egy-egy kutyaugatás hallása után, hogy az adott kutya vajon milyen hangulatban van, miért ugat: mert vidám, kétségbeesett, agresszív vagy épp félős, esetleg játékos. Azt is értékelniük kellett, hogy a hallott ugatást mennyire találják idegesítőnek.

 

Az eredmények alapján azt állapították meg a kutatók, hogy az emberek reakciója független attól, honnan származnak, vagy milyen kultúrából jönnek. Az viszont érdekes eredmény, hogy a férfiakat sokkal jobban idegesítette a kutyák ugatása, mint a nőket. Ennek lehet oka az, hogy például a férfiak kevésbé empatikusak, mint a nők, illetve egyes tanulmányok szerint a férfiak a gyermeksírásra is erőteljesebb érzelmi kitöréssel reagálnak, mint a nők.

 

Az ugatás hangjának magassága sem mindegy
Az ugatás hangjának magassága sem mindegy
Fotó: wishforpets.com

 

Az eredmények azt is kimutatták: a magas hangon ugató kutyák zavarják legjobban az embereket, de hasonló a helyzet a nagyon mély, érdes hangon ugaató ebekkel is - tehát a két véglet a legzavaróbb. Ezekhez hasonlóan értékelték az olyan ugatást, amiből félelem, vagy kétségbeesés érezhető - vagyis valamilyen negatív belső állapot.


A kutatók következtetése szerint ezek a hangok nem csupán fizikai tulajdonságaik miatt idegesítik az embereket (túl hangos, túl hosszan hallható, vagy túl hirtelen szólal meg). Nagyon fontos tényező az is, hogy a hangok, így a kutyaugatás is bizonyos kommunikációs tartalommal bír. Ezeket az ember csak nehezen tudja figyelmen kívül hagyni - márpedig ha nem tudunk beavatkozni, idegesség válunk. A tanulmány szerint legidegesítőbb kutyahangok a magára hagyott kutya (magas, csengő hang), vagy egy intenzíven játszó kutya (magas, változó érdességű hang), vagy egy agresszív kutya (mély, érdes, gyorsan lüktető hang) hangjai. Mivel manapság a városi környezetben soha nem látott sűrűségben élnek kutyák és emberek szorosan "összezárva", a legtöbb ugatás olyan szituációban jut el a fülünkbe, ahol nem tudunk közbeavatkozni, mivel nem is a saját kutyánk hangjáról van szó - írták a szakemberek.

Forrás: MTI
Indexkép forrás: cesarsway.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák? Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák?
Nem túl szívderítő látvány, amikor kedvencünk öklendezni kezd, és a padló vagy a parketta helyett valami igazán kényelmes helyre teszi le „csomagját”. Hogy is van ez?

A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika
Finom, mégis tiszta, jól észrevehető jelek közvetítik a kutya hangulatát és szándékait felénk és fajtársai felé is. Mi mindent olvashatunk le ajkainak állásából, arcjátéknak változásaiból?

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos betegségről van szó - következményei egy életen át elkísérhetik az embert. Gazdiként azonban fontos tudnunk, hogy sajnos kedvenceinknél is előfordulhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk stroke esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nagy-Britannia legmagányosabb kutyája szerepelhet az új Transformers filmben Hírek - Címlapon
Nagy-Britannia legmagányosabb kutyája szerepelhet az új Transformers filmben
Tippek: így távolítsd el a kullancsot! Hírek - Címlapon
Tippek: így távolítsd el a kullancsot!