A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog?

2023. december 20., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Gömbölyű, pattogós, csipogós vagy sípolós, rágcsálható… Bármilyen is legyen a kedvenc játékszere, látványára kutyánk tekintete egyből felcsillan. Mire figyeljünk, amikor a megfelelőt keressük?



 

 

 

"Játék az élet, játssz, amíg csak teheted!" Így is szólhatna a kutyák mottója, hiszen legtöbbjük minden életkorban kapható egy kis mókázásra. Bizonyos értelemben olyanok maradnak, mint a csetlő-botló kisgyermek, aki nagy szemekkel csodálkozik rá a világra, és legszívesebben játszással, szaladgálással, felfedezéssel töltené napját. A különlegesebbnél különlegesebb kutyajátékok pedig egyenesen úgy hatnak kedvenceinkre, mint a varázslat!

 

Játék: másokkal vagy egyedül?

 

Két típusba sorolhatjuk a kutyák „játszását”: egyik a szociális játék, amikor másokkal együtt játszanak, és a magányos, amikor az eb kedvenc játékaival szórakoztatja magát. Előbbihez szükség van egy társra; ez lehet a kutya gazdája, egy általa kedvelt személy, négylábú barátja, vagy egy másik állatfaj képviselője (pl. macska, ló, tengerimalac, stb.). Ha ez a feltétel nem áll rendelkezésre, remek „játszópajtásnak” bizonyulhatnak a kutya által kedvelt tárgyak. Szerencsés esetben ezek valódi játékok, nem pedig a gazdi használati tárgyai, bútorai.

 

Egy csintalan kölyökkutya bármiben felfedezi a játék lehetőségét
Egy csintalan kölyökkutya bármiben felfedezi a játék lehetőségét
Fotó: thesprucepets.com

 

A csipogós játék – tényleg a préda hatását kelti?

 

A különféle tárgyakkal történő játék feltehetően a zsákmányszerző viselkedésből ered, vagyis a préda elejtését és megölését imitálja. Itt előnyt élveznek azok a típusok, melyeket darabokra lehet tépni és szét lehet rágni, és ha eközben még csipogó vagy sípoló hangot is kiad, emlékeztetheti a kutyát az áldozat vergődésére. Amennyiben a "vadászat" eredménnyel zárul (szanaszét cincált miszlikek hevernek mindenhol és elhal a sípolás/csipogás), a sikerélmény hatására megerősítést nyerhet a kutya. Ez pedig felülírhatja a többi, hangot nem adó, szét nem szedhető tárgyakkal történő játékot.

 

Természetesen ez függ a kutya egyéniségétől, jellemétől és fajtájától is, hiszen azok az ebek, melyeknek vérében van a tárgyak visszahozása és megőrzése, óvatosabban bánhatnak a játékokkal is. Egy retriever például megelégedhet azzal, hogy ide-oda cipelgeti kedvenc plüssét, szemben egy kis terrierrel, akinek első dolga lehet cafatokra szedni a zsákmányszerű puhaságot.

 

A kedvelt játékszer és játékmód kapcsán nem felejthetjük el azt sem, hogy kutyánk személyiségét mi, gazdik is alakíthatjuk, előtérbe helyezve bizonyos viselkedéseket. Ha kedvencünk éppen egy csipogós játékkal foglalatoskodik, mi pedig lelkesen megdicsérjük érte, nagyobb vonzalmat érezhet az efféle játékok iránt. Az ember szerepe különösen érdekes ebben: egy tanulmány szerint ugyanis a kutyák hajlamosabbak többet játszani barátaikkal, amikor tudják, hogy a gazdi figyeli őket. Ebből kiindulva elképzelhető az is, hogy kedvencünk szívesebben választja majd a csipogós/sípolós játékot a többi felett, hiszen figyelmet és még jutalmat (dicséret, simogatás, stb.) is kaphat a gazditól érte.

 

Kutyajáték - minél több van belőle, annál jobb
Kutyajáték - minél több van belőle, annál jobb
Fotó: Twitter

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő játékszert?

 

A kínálat szinte végtelen, és bizony kihívással nézhetünk szembe, ha szeretnénk megtalálni azt a játékot, amelyért kedvencünk odáig lesz. Labdák, plüssök, csomózott kötelek, frizbik, jutalomfalat-adagoló, rágható és interaktív játékok ezrei sorakoznak a kisállatáruházak kézzel fogható és virtuális polcain. Nem csoda, hogy még négylábú barátunk is kapkodja a fejét (vagyis orrát) az elé táruló látványon, amint belépünk az üzletbe. Van, aki egy-két szimatolás után már tudja is, mit szeretne, mások tanácstalanul álldogálnak a bőség zavarában és legszívesebben mindet hazavinnék…

 

Érdemes körültekintően választani, hogy a kiszemelt játék ne csak élvezetes, hanem biztonságos is legyen. Figyelembe kell venni a kutya méretét, életkorát, egyéniségét és habitusát. Egy kisöreg például boldogan elcipelgethet egy aranyos plüss elefántot, és még alvás közben is ragaszkodhat hozzá, míg egy energiától duzzadó fiatalabb eb pillanatok alatt szétszedheti ugyanazt a cuki plüsst. Rosszabb esetben meg is eszi… Ugyanígy nem érdemes egy óriástestű kutyának kisebb méretű labdát a szájába adni, mert véletlenül is lenyelheti egészben. Fájdalmas műtét várhat rá, ha a gyomrában landol egy (vagy több) játék, ha pedig a torkán akad, meg is fulladhat. Egy szó, mint száz, nem mindegyik játék jó mindegyik kutyának.

 

Szerencsére a legtöbb játékon találunk egy tájékoztatót, amelyen az összetevők mellett feltüntetik azt is, milyen életkorú és méretű kutyának ajánlják.

 

Némelyik kutya egy életen át ragaszkodik kedvenc játékához
Némelyik kutya egy életen át ragaszkodik kedvenc játékához
Fotó: weloveallanimals.com

 

Így válassz biztonságos kutyajátékot! 5 tipp:
 

  1. Ügyelj a megfelelő méretre! Egy kisméretű játék nem való nagyobb testű kutyának, mert véletlenül lenyelheti. Megfulladhat tőle, ha elakad a nyelőcsőben, tovább vándorolva viszont bélelzáródást okozhat. Leegyszerűsítve: nagy kutyának nagy játékot, kicsinek kicsit szabad venni.
  2. Kerüld azokat a játékokat, melyeknek kisebb részeit, darabjait a kutya lerághatja vagy lehúzhatja, és lenyelheti.
  3. Kerüld azokat a játékokat, melyeknek hegyes pereme, éle van vagy szilánkokra törhet.
  4. Ha kutyád szereti visszahozni a játékát, válassz olyat, melynek súlya könnyű, anyaga puhább. Egy nehéz, kemény gumilabda cipelése sérülést okozhat a fogaknál, a szájüregben, egy gyengébb fizikumú kutyánál pedig izomhúzódás is létrejöhet nyaktájékon.
  5. Ha kutyád szereti széttépni a játékokat (pl. plüssöket), ügyelj arra, hogy ne egye meg annak darabjait! Csak akkor adj neki ilyesmit, ha felügyelni tudod játékát, így időben közbe tudsz lépni, mielőtt megtörténne a baj.

 

Csak felügyelet mellett:
 

  • Hosszabb, kötélszerű vagy huzigálható játékok, melyek feltekeredhetnek a kutya nyaka köré, félrenyelés esetén fulladást okozhatnak, a belekbe érve összeállhatnak.
  • Sípolós/csipogós játékok, melyekből a kutya ki tudja szerkeszteni a „csipogós részt”.
  • Elemes játékok, mert ha a kutya hozzáfér az elemekhez, netán megrágja és lenyeli, mérgezést kaphat.
  • Teniszlabda, méghozzá a mérete miatt: nagy- és óriástestű kutyák lenyelhetik, borítása pedig elkoptathatja a kutya fogát, ha megszállottan szereti rágcsálni.
  • Frizbik és hasonló „repülő korongok”, mivel a kutya törzse ugrás közben túlságosan kicsavarodhat, és ha a talajra érkezve elszámolja a lépést, eleshet, felbukhat. A képességeit meghaladó ugrások (túl magas, túl hosszú, stb.) hosszú távon sérülést okozhatnak a lábakban, a háttájékon, és ízületi problémákhoz is vezethetnek.
A teniszlabda is kedvelt játék - jobb, ha felügyelet játszik vele a kutya
A teniszlabda is kedvelt játék - jobb, ha felügyelet játszik vele a kutya
Fotó: Twitter

 

Kerülendő játékok

  • Zokni, gumiszalag, mert lenyelés esetén életveszélyes szövődményeket okozhatnak az emésztőrendszerben.
  • Gyerekjátékok, mivel nem olyan igénybevételre lettek tervezve, ahogyan egy kutya játszanak azokkal (például kisebb-nagyobb babák, plüssök, kisautók, stb.)
  • Magvakkal, babbal töltött játékok.
  • Kövek, kavicsok, ágak, botok.
  • Tasakok, zsákok, melyekbe méretüknél fogva belefér a kutya feje; fulladáshoz vezethet, ha nem tudja kihúzni a fejét.
  • A huzigálós játékok egyáltalán nem ajánlottak fog-, fej-, nyak-, váll-, hát- és csípőproblémákkal küzdő kutyáknak (pl. porckorongsérv, diszplázia, stb.)
  • Gumijátékok, melyeknek csak egyik oldalán van bemélyedés, mert a képződő vákuumtól beragadhat a kutya nyelve.
  • Rágócsontok, melyek nagyobb darabjait lenyelheti a mohó kutya (fulladás, bélelzáródás, stb.).
Fő a változatosság, a kutyajátékok terén is
Fő a változatosság, a kutyajátékok terén is
Fotó: Pinterest

 

Mérgező anyagok a játékokban?

 

A kisállatok számára készült játékokra nem vonatkoznak olyan szigorú szabályok, mint a gyerekjátékokra. A műanyagok rugalmasságát és élettartamát növelő ftalátok emberekre és állatokra egyaránt káros hatással bírhatnak nagyobb koncentrációban. E szerves vegyületek használata széles körben elterjedt: berendezési tárgyak, műszaki cikkek, ruhák, autóalkatrészek mellett még bizonyos élelmiszerekben is fellelhetők. Egészségügyi kockázataik miatt a világban több helyütt korlátozás alatt állnak. A műanyaggyártásból ismert másik vegyület (BPA) alkalmazása szintén a szervezetre gyakorolt káros hatásai miatt csökken világszerte. A helyettesítő anyagok állítólag kevésbé veszélyesek, de jobb az óvatosság. A nehézfémek és egyéb kemikáliák is megbolygathatják a szervezet működését hosszú távon.

 

Szerencsére ma már egyre több gyártó kínál vegyszermentes termékeket, nemcsak emberek, hanem kutyák számára is. Szimpatikus megoldást nyújthatnak a 100%-ban természetes gumi, szerves pamut és egyéb „eco-friendly” (ökobarát), szennyeződésektől mentes játékok. A kis manufaktúrákban készített, egyedi kutyajátékok is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert.

 

Fontos, hogy a játék biztonságos is legyen a kutya számára
Fontos, hogy a játék biztonságos is legyen a kutya számára
Fotó: loveyourdog.com

 

Milyen játékszereket kedvelnek a kutyák?

 

Vannak, akik ragaszkodnak egyféle játékhoz, de a többség számára egy idő után unalmassá válik, ha ugyanaz a típus van előtte. Látványa, szaga, hangja, tapintása és a vele való játék eleinte roppant izgalmas, aztán szép lassan másfelé terelődhet a kutya érdeklődése.

  • A könnyen szétszedhető játékok mennyei boldogsággal tölthetik el, ám az esetleges veszélyek miatt jobb beszerezni olyat, ami bírja a strapát. S ha valamilyen különleges alkalomból (pl. születésnapjára) meglepnénk kedvencünket egy plüssel, maradjunk mellette, hogy közbeléphessünk, ha szereti megenni a cafatokat.
  • A rágómániások örömüket lelhetik egy méretben megfelelő, szárított marhacsontban, feltéve, hogy fogaik épkek és egészségesek. És el is tudjuk venni kutyánktól a csontot, mielőtt túlságosan belefeledkezne.
  • A jutalomfalat-adagolók, kirakós és interaktív játékok esetében fontos, hogy az alapoknál kezdjük az ismerkedést. Különböző szintekkel találkozhatunk, ám a sikerélményhez célszerű lépésről-lépésre haladni. Szinte bármely életkorban szórakoztatóak ezek a játékok, főleg olyan időszakokban, amikor valami miatt kevésbé tudjuk lemozgatni aktív kutyánkat (pl. sérülés, betegség okán). Felemelő érzés látni azt is, ahogy öregecske kutyusunk gondolkodik, miközben megoldja a feladatot.

Említésre méltó az utóbbi évek találmánya is: az állatorvosok által fejlesztett „nyalogató szőnyeg”. A négyzetalakú eszközre felvitt finomságok (sajtkrém, joghurt, stb.) lenyalása megnyugtatja a kutyát, és remek elfoglaltságot biztosít. Segíthet a stresszes helyzetekben, például állatorvosnál, kutyakozmetikusnál, tűzijáték és vihar alatt. Bevethető rossz időjárás esetén is, ha nem tudjuk kivinni kedvencünket, de nagyon szeretne tenni-venni, hiszen ez a játékszer megfelelő mederbe terelheti a felesleges energiákat.  

 

Elválaszthatatlan barátok - A kutya és plüssjátéka
Elválaszthatatlan barátok - A kutya és plüssjátéka
Fotó: wagwalking.com

 

Végezetül: bátran legyünk kreatívak, amikor játékra kerül a sor. A gazdival történő labdázás, kötélhúzás, bújócska, egy kis kergetőzés, birkózás bármilyen játékszernél érdekesebb lehet a kutya számára. Ajánlunk is ehhez néhány remek ötletet:

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: wagwalking.com
Cikk első megjelenése: 2021. augusztus 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker Brimo partysátor Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ezeken a településeken nem lesz tűzijáték szilveszterkor Hírek - Címlapon
Ezeken a településeken nem lesz tűzijáték szilveszterkor
Ajándékötletek karácsonyra - Szuper kutyás könyvek, nemcsak gazdiknak Hírek - Címlapon
Ajándékötletek karácsonyra - Szuper kutyás könyvek, nemcsak gazdiknak