A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!

2023. október 01., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Talán a legjobb időszak egy hosszabb séta vagy túra számára a kora ősz. Nincs már hőség, és ha szerencsénk van, kellemes napsütés kíséri utunkat. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet!



 

Nem sok mindennel szerezhetünk nagyobb örömet kutyánknak (és saját magunknak), mint egy kiadós sétával a természetben. A legjobb időpont erre a kora ősz, ilyenkor nagy eséllyel az időjárás is kedvező. Nincs akkora hőség, mint nyáron, de fázni sem fogunk egy napfényes őszi napon. 

 

Ne szalasszuk hát el a lehetőséget, használjuk ki a jó időt, amíg van! Korábbi írásunkban már beszéltünk arról, milyen rengeteg előnye van a minél gyakoribb túrázásoknak, kirándulásoknak a természetben, most vegyük sorra, mire kell figyelnünk, ha ősszel vágunk neki kutyánkkal a környező réteknek, hegyeknek, domboknak! 

 

 

Az őszi napütésben a legjobb túrázni, kirándulni
Az őszi napütésben a legjobb túrázni, kirándulni 
Fotó: unsplash.com

 

 

Soha véget nem érő kullancsszezon

Sajnos minden évszakban számolnunk kell a vérszívókkal. Ősszel ismét magukra találnak, jobban érzik magukat, hiszen nem tűz már olyan erősen a nap, és a szárazság is alábbhagy - ez mind kedvez a kullancsoknak. Nem feledkezzünk meg a védekezésről, használjunk nyakörvet, cseppeket, vagy tablettát: a lényeg, hogy legyen valamilyen védelem a  kutyán a kullancsok ellen! Emellett vizsgáljuk át a séta végén a bundáját, hogy időben felfedezzük a betolakodót. Utóbbival nem csak a kutyánkat, de magunkat is védjük!

 

 

Az avarban nagyon jól meg tudnak bújni a kullancsok - ősszel is fontos a védekezés!
Az avarban nagyon jól meg tudnak bújni a kullancsok - ősszel is fontos a védekezés!
Fotó: unsplash.com

 

 

Vadászszezon és ebzárlat

Sajnos ősszel, a szarvasbőgés kezdetével megindulnak a vadászatok is, emiatt sok területen kell számítani erdőlátogatási korlátozásra, melyek akár a kijelölt túraútvonalakat is érinthetik. A legtöbb esetben az érintett időszakokat és területeket előre jelölik az erdészeti társaságok a honlapjukon, és/vagy a helyszínen plakátokkal. Ugyanakkor szürkületben már akkor is vadászokba ütközhetünk, ha erre semmilyen jelölés nem utal, ezért mindenképpen érdemes kedvencünkre, és akár magunkra is valamilyen láthatósági eszközt, ruhát tennünk. Kutyánkat ne csak a szabályok, de biztonsága miatt is tartsuk pórázon!

 

Októbertől nem csak a vadászatok miatt kell előre tájékozódnunk a tervezett útvonallal kapcsolatban: az ország egyes területein ekkor szokták elrendelni az ebzárlatot - erre a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt van szükség. (Oldalunkon minden évben tájékoztatjuk erről is olvasóinkat.) 

 

 

Őszi kirándulás a bogáncs rengetegben
Őszi kirándulás a bogáncs rengetegben
Fotó: Bencze Zsófi

 

 

Bogáncs és társai

Bogáncs, koldustetű és hasonló “tépőzárak” mindenütt. Válogatás nélkül felragadnak kutyára, emberre egyaránt, nem kevés bosszúságot okozva - különösen a hosszabb szőrű ebeknek és gazdáiknak. 

Tipp: segíthet a kutya bundájából eltávolítani a bogáncsot, ha kutya samponos/balzsamos vízzel átnedvesítjük a szőrét. Töröljük meg, ezután kézzel, vagy akár egy fésű segítségével próbáljuk meg kiszedegetni a bogáncsokat. 

 

 

Jó idő - rossz idő

Nem árt, ha tartalékban egy-két törölközőt is betárazunk autónkba: bármikor jól jöhet! Ősszel nagyobb az esély, hogy pocsolyákkal találkozunk a sétán, vagy sáros, vizes szakaszon vezet utunk. Több a csapadék, és kisebb napközben a hőmérséklet, ezért kevésbé szárad fel a talaj és az aljnövényzet egyaránt. A harmatos, nedves fűben egy idő után átvizesedhet a kutya bundája, a kirándulás végeztével ilyenkor jól jöhet a törölköző. Ráadásul ősszel hamarabb kerekedik zápor is, ezért érdemes erre is felkészülni: akár egy kutyának való esőkabátot is bekészíthetünk a sajátunk mellé, ha felhősebb időben indulunk útnak.

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2019. szeptember 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

Megszűnik egy túraútvonal a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén Megszűnik egy túraútvonal a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén
Túraútvonal-változásra kell számítania a túrázóknak a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com Ebugatta Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ne menj el mellettük: lásd meg a fekete kutyát is! Hírek - Címlapon
Ne menj el mellettük: lásd meg a fekete kutyát is!
Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Hírek - Címlapon
Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők