A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ne menj el mellettük: lásd meg a fekete kutyát is!

2023. október 02., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A fekete kutyák is gyönyörűek! És nem kevésbé vágynak a szeretetre, egy gondoskodó gazdira és egy meleg otthonra, mint fehér, barna, vagy épp tarka társaik. Mégis, ha az örökbefogadási esélyekről van szó, a fekete bundájú állatok helyzete elszomorító.



 

Nagyon sok állatvédő és menhely küzd a  „fekete kutya szindróma” jelenségével. Sajnos a fekete bundájú kutyáknak (és cicáknak) nagyon kevés esélye van a gazdisodásra, gyakran hosszú éveket kell tölteniük a menhelyeken. A látogatók szeme egyszerűen átsiklik rajtuk, vagy épp ijesztőnek, vagy félelmetesnek látnak egy fekete kutyát - vagy csak egyszerűen nem bíznak bennük. Mindezek következményeként sajnos az altatási lista első helyein fekete kutyák szerepelnek…

 

 

Egy fekete kutyának ugyanolyan vágyi vannak, mint társainak: például nagyokat sétálni a gazdival
Egy fekete kutyának ugyanolyan vágyi vannak, mint társainak: például nagyokat sétálni a gazdival
Fotó: Hornyák Emőke - Hornyak Photo

 

 

A “gyilkos sztereotípia”, mely megpecsételi ezeknek az állatoknak a sorsát részint a babonák és hiedelmek maradékaiként alakulhatott ki, ezek szerint ugyanis a fekete szín negatív jelentést hordoz - következésképp a kutyáknál is rossz előjel. Nem segít a helyzeten az sem, hogy a filmekben, regényekben, sorozatokban fekete színű kutyát vesznek elő, ha egy félelmet keltő állatot kell megjeleníteni.

 

 

A fekete bunda vizesen is elegáns
A fekete bunda vizesen is elegáns
Fotó: Hornyák Emőke - Hornyak Photo

 

 

 

A kár, amit a szindróma, sztereotípia okoz, hatalmas. Hiszen gondoljunk bele: egyetlen kutya sem tehet arról, hogy milyen színű bundával születik meg - ezen változtatni sem tud, nem is törődik vele. Neki csak az a fontos, hogy elajándékozhassa a szívét valakinek, aki viszont szereti őt, gondoskodik róla. Akivel kalandozni, sétálni mehet, aki eldobja neki a lasztit, és akihez odabújhat egy kiadós játék után.

 

Ne menjünk el mellettük, lássuk meg a fekete kutyákat is! Vegyük észre a csillogó fekete bunda eleganciáját, a csillogó szemeket és a hatalmas szívet!



 


Indexkép forrás: Hornyák Emőke - Hornyak Photo
Cikk első megjelenése: 2017. november 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért
Csillogó tekintet, pajkos fülek, imádnivaló mosoly a pofiján - ugye milyen jó lenne megörökíteni egy csodás fényképen? Néha nem is olyan egyszerű, de egy kis kreativitással már készülhetnek is a szuper fotók kedvencedről!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon Hírek - Címlapon
Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon
Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Hírek - Címlapon
Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!