A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Kutyás hiedelmek, mítoszok

2017. december 01., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
A mai kutyatartást és állatokba vetett szeretetet tanulmányozva eszünkbe sem jutna, hogy a középkorban és a koraújkorban a kutya nem jelentett jót. Féltek tőle, baljós tulajdonságokkal ruházták fel, vagy áldozatnak mutatták be, ha éppen arra volt szükség.Mind megtanultuk az iskolában az „ebek harmincadjára kerül” hangzatú szólást, de valószínűleg a legtöbben nem gondolkoztunk el az eredetén. Egy visegrádi sírfeltárásnál a régészeknek feltűnt, hogy a megtalált női tetem mellett hat kutya is el lett temetve. A nőt felnégyelték, és egy, a temetőn kívül eső területre temették el. Ezt a büntetést azoknak szabták ki, akik felségárulást, vagy bármilyen uralkodó elleni cselekedetet követtek el. Az elítélt teteméből táplálkozó kutyákat hasonló kegyetlenséggel mészárolták le, mivel a bűnös húsából evő is tisztátalanná vált, egyenlő elbánást érdemelt. A szólást értelmezhetjük tehát úgy is, hogy tisztátalan ebek martalékává vált.

 

Régen nem jelentett jót a kutya a temetőben, ma pedig már társunknak is saját sírhely jár
Régen nem jelentett jót a kutya a temetőben, ma pedig már társunknak is saját sírhely jár
Forrás: rotj.files.wordpress.com

 

De mi az oka a fekete kutyáktól való félelemnek, miért nem fogadnak örökbe a legtöbben a mai napig fekete négylábút a menhelyekről? Bármilyen kegyetlen is, de őket sokszor áldozatnak szánták. A kincskeresők úgy tartották, hogy a megtalált pénzt csak úgy vehetik ki rejtekéről , ha előtte „ráölnek” egy fekete kutyát. Hasonló volt a helyzet az alvilág kapujánál is. Egyes népi hiedelmek szerint áldozatot kellett bemutatni az alvilág jelképes kapujában álló tündéreknek, hogy bebocsájtást nyerjenek. (Itt is megjelenik a kutya-ördög kapcsolat). Az ebek szemfoga védő szerepet töltött be, főleg gyerekszobákban, vagy nyakláncra erősítve. Egyesek gyógyító hatást is tulajdonítottak neki, így emiatt is gyilkoltak.

 

A kutya maga lehet az átalakult boszorkány, a babonák szerint emberi tulajdonságokkal rendelkezik, és minden esetben visszaalakul emberi boszorkánnyá. Más esetben a banya négylábúja hátán utazik, rábízza az emberek megrontását, melyet az eb harapással, marással tud véghezvinni. A vallásos hiedelmek szerint a boszorkány az ördöggel köt kapcsolatot, a fekete kutya az ördög, a hitetlenség megtestesülése. Nagyon féltek, és igyekeztek távol maradni tőle a középkori, sőt a koraújkori emberek is.

 

Boszorkány, és hűséges társa a fekete kutya
Boszorkány és hűséges társa, a fekete kutya
Forrás: www.hauntedamericatours.com

 

A magyarok négylábúakkal kapcsolatos hiedelmei szomorúak, rémisztőek, és megbotránkoztatják a mai kutyatartót. Más népeknek léteznek azonban olyan mítoszaik, melyekben pozitív tulajdonságokkal ruházzák fel az ebeket. Talán ezért tart ott a kutyatartás nyugaton, ahol? Lássunk tehát néhány boldogító mendemondát!

 

A dalmátoknál szerencsés lesz az az ember, aki kutyával találkozik. A négylevelű lóherével nagyjából egyenértékű szerencsét hordoz a fehér agár, melynek fekete pötty van a homlokán. Azt azonban, akit fekete kutya követ, balszerencse fogja üldözni.

 

Az angolszászok úgy tartják, hogy a kutya karácsony estéjén szerelmet jelez. Az eladósorban lévő lányok összesöprik a szemetet, kiviszik az utcára, és hallgatják, honnan jön a vonyítás, kutyaugatás. A hiedelem szerint abból az irányból fog érkezni a szerelem is.

 

Kutyával álmodni mindig jó, hacsak nem barátunk elvesztéséről szól
Kutyával álmodni mindig jó, hacsak nem barátunk elvesztéséről szól
Forrás: www.moderndogmagazine.com

 

A kutyáknak az álmokban is nagy szerepe volt. Egyesek azt feltételezték, hogy aki kutyával álmodik, annak bizony alattomos ellenséggel kell majd szembenéznie. Mások szerint az eb jót jelentett, barátságkötést, hűséget. Az ugató kutya azonban megrémítette az embereket. Tartottak ezektől az álmoktól, mert balszerencsével kötötték össze.

 

Napjainkra talán a fekete kutyás mítoszoknak maradt meg a hatása, bár a babonákkal már nem foglalkozunk, a legtöbben nem is tudjuk, miért tartják kevesebbnek a feketét, mint a fehéret. Hiszen szeretni ő is ugyanúgy tud! 

 

 

 

Forrás: kutya.hu, rostae-books.com
Indexkép forrás: pinterest.com
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 31.

Témába vág

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól? Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?
Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?

Hangos lesz a Bakony júniusban - körültekintéssel szervezz kirándulást! Hangos lesz a Bakony júniusban - körültekintéssel szervezz kirándulást!
Lövésektől, ágyúk zajától lesz hangos júniusban a Bakony: a nemzetközi hadgyakorlatok erős zajhatással járnak, így érdemes átgondolni, milyen irányba indulunk kirándulni, túrázni - különösen, ha kutyánk fél a hasonló hangoktól.

Miért remeg a kutyám? II. - Érzelmek és a "kiskutya-remegés" Miért remeg a kutyám? II. - Érzelmek és a "kiskutya-remegés"
Izgatott? Fél? Szorong és stresszes? A fizikai tényezők mellett érzelmi okok is kiválthatják a remegést kedvenceinknél, melyre hatással lehet a testméret is. Tudj meg többet!

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért
Szívmelengető plakátok készültek az 1930-as évek Amerikájában, hogy felhívják a figyelmet az állatok védelmére. A plakátokon nem csak kutyák, de macskák és lovak is megjelennek - hiszen mindannyian vágynak a szeretetünkre és törődésünkre.

Így nézett ki a 4000 évvel ezelőtt élt ember kutyája Így nézett ki a 4000 évvel ezelőtt élt ember kutyája
Rekonstruálták az őskori kutya fejét, így közelebb kerülhetünk őseink és kutyáink őseinek megismeréséhez. Az is kiderült a vizsgálatok során, hogy a több mint 4000 évvel ezelőtt élt emberek nagy becsben tartották kutyáikat.

Ilyen egy örökbefogadott menhelyi kutya új élete - képregényben elmesélve Ilyen egy örökbefogadott menhelyi kutya új élete - képregényben elmesélve
Rajzolt képkockákon elevenedik meg, milyen is az, amikor a menhelyről végre hazaviszed az árva négylábút, aki ettől kezdve szerető családban élhet.

Titina, az első kutya az Északi-sark felett Titina, az első kutya az Északi-sark felett
Ki hinné, hogy az Északi-sark első átrepülése során a pilóta legkitartóbb támasza, bátor kis segédje egy virgonc kiskutya volt? Olvassátok el izgalmas történetüket!

Több mint 11 ezer éve segíthet a kutya a vadászatban az embernek Több mint 11 ezer éve segíthet a kutya a vadászatban az embernek
Mintegy 11 ezer 500 évvel ezelőtt kezdett el a kutya az ember mellett élni a mai Jordánia északkeleti részén, a kutyákat feltehetően vadászatra is használták - idézte az Eurekalert.com dán és brit tudósok friss kutatását.

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Hírstart Ebugatta MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Domináns viselkedésnél vajon segíthetnek-e a gyógynövények? Hírek - Címlapon
Domináns viselkedésnél vajon segíthetnek-e a gyógynövények?
Rejtélyes kutyafajták, különleges tulajdonságok Hírek - Címlapon
Rejtélyes kutyafajták, különleges tulajdonságok