A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?

2023. július 06., 15:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?



 

Az egyébként jól viselkedő kutya is teljesen ki tud fordulni önmagából a számára félelmetes vihar közeledtével. Elkezd nyugtalanul járkálni, árnyékként követi a biztonságot jelentő gazdit, súlyosabb esetben pedig lebontja a gipszkarton falat, szétrágja a kanapét, vagy a szőnyeget, ne adj’Isten kitöri az üvegajtót a menekülés reményében.

 

A vihartól való félelem, a “viharfóbia” nagy számban előfordul a kutyáknál, és a problémát nem szabad figyelmen kívül hagyni! Idősödve nem “növik ki” ezt a félelmet, nem szokják meg a dörgés hangját. Ha a gazda nem tesz semmit, vagy rosszul reagál a helyzetre, a probléma még súlyosbodhat is.

 

 

Nagyon sok kutya retteg a vihartól
Nagyon sok kutya retteg a vihartól
Fotó: blog.theanimalrescuesite.com

 

 

 

Mi váltja ki a “viharfóbiát”?

 

A kérdésre pontos választ még nem tudtak adni, azonban gyanítható, hogy a szél, a mennydörgés hangja, a villámlás, a légköri nyomás változása, az olyan alacsony frekvenciájú, vihart kísérő hangok, amit mi emberek már nem is hallunk és a statikus elektromosság valamilyen kombinációja idézi elő a nyugtalanságot kutyáinkban.

A kutya szorongása gyakran fokozódik, ha egy szezonban minél gyakoribbak a viharok. A vihar közeledtével szinte a semmiből törhet elő a kutya pánikrohama.

 

Érdekes dologra mutattak rá a Tufts Egyetem kutatói: a pásztorkutya fajták az egyetem felmérése szerint hajlamosabbak lehetnek a “viharfóbiára”, valamint azok a kutyák, akiknek a viselkedésében többször jelenik meg a félelem (például a szeparációs szorongás), hajlamosabbak a pánikra. Az is jellemző, hogy azok a kutyák, akik a vihartól félnek, pánikba esnek, valószínű, hogy hasonló zajoktól is megrémülnek, mint a tűzijáték, a petárda, vagy lövések. Érdemes hát nem csak a viharok szezonjában, hanem például a “zajos ünnepek” (szilveszter, augusztus 20. stb) alatt is odafigyelni kutyánk megnyugtatására.

 

 

Sok kutya valamilyen biztonságot nyújtó helyen vészeli át a vihart
Sok kutya valamilyen biztonságot nyújtó helyen vészeli át a vihart
Fotó: dogvacay.com

 

 

 

Mit lehet tenni?

 

Nincs könnyű dolga a gazdának, ha kutyája pánikol a vihartól. Több eszköz, módszer is van, melyet érdemes kipróbálni. Minden kutya személyisége és félelmének mértéke is más és más, így a gazdának (esetleg az állatorvos segítségével) kell megtalálnia a leghatásosabb módszert kutyája megnyugtatására.

 

 

1. Biztonságot nyújtó menedék a kutyának a vihar idejére

 

Ez lehet egy nyitott láda mondjuk a pincében, ahova a vihar zajai kevésbé érnek el, vagy akár házunk egyik kisebb szobája, ahol bekapcsolva hagyjuk neki a zenét. Hagyjuk, hogy a kutya döntse el, mi a számára legjobb menedék: figyeljük meg, hova, milyen helyre húzódik legtöbbször, ha jön a vihar, így olyan helyet tudunk kialakítani neki, ahol tényleg biztonságban fogja érezni magát. Sok állatot zavar, ha be van zárva, így a számára kialakított menedéken is jobb, ha hagyunk ki-be járási lehetőséget.

 

 

Jóval a viharok szezonja előtt  gyakoroljuk be a feladatot kutyánkkal
Jóval a viharok szezonja előtt  gyakoroljuk be a feladatot kutyánkkal
Fotó: dogwoodvethospital.com

 

 

2. Jutalom a nyugodt viselkedésért - egész évben!

 

Sok gazdi elköveti azt az alapvető hibát, hogy vigasztalgatja, ölelgeti, csitítgatja kedvencét, amikor az a vihartól félve nyüszít, próbál belemászni a gazda ölébe. Ezzel azonban csak megerősíti a félelmet, pont az ellenkező hatást váltva ki. Nem szabad megszidni sem a kutyát a félelemből produkált viselkedésért, de az előbbi reakciónkkal mintegy megjutalmazzuk. Ehelyett próbáljuk ki Dr. Barbara Sherman, állatorvos, az Észak-Karolinai Állatorvosi Egyetem docensének javaslatát: a gyakorlat lényege, hogy ki kell alakítanunk egy “belső pórázt” kutyánkkal. Ezen a láthatatlan pórázon a kutyának mellettünk kell maradnia teljes figyelemmel felénk, és nem mellesleg nyugodtan. A nyugodt viselkedését, így a parancs teljesítését minden esetben jutalmazzuk meg! A módszert akkor tanuljuk meg és gyakoroljuk be, amikor nincs vihar, így a kutya már rutinosan végre tudja hajtani a gyakorlatot - a vihar idején is könnyebben fogja venni a feladatot. Így amikor jön a vihar, csak felcsatoljuk ezt a “pórázt”, kimondjuk a parancsot: “gyere, feküdj le” és a kutya már tudni fogja, mi a feladata.

Emellett meg lehet próbálni a kutya figyelmét elterelni a viharról kedvenc játékával, közös játékkal, birkózással, így pozitív élmények is társulnak majd a viharok emlékéhez.

 

 

 

3. Egy kényelmes ruhadarab is segíthet

 

Megfigyelték, hogy a kutyák szorongását képes enyhíteni egy kényelmes, szűk, de nem szoros ruha is. Erre több verzió is létezik: gyártanak kifejezetten erre a célra szolgáló kutyamellényt, az úgynevezett Thundershirt-et, melynek nyugtató hatása ahhoz hasonló, amit a kisbabákra gyakorol a pólya.

 

 

A Thundershirt kutyamellény
A Thundershirt kutyamellény
Fotó: candogseat-this.com

 

 

Létezik olyan kutyaruha, a Storm Defender, melynek anyaga fémmel bélelt: ez a vihar idején bekövetkező statikus sokkot hivatott kiküszöbölni. Sajnos ez utóbbi sem válik be minden kutyánál. A kutatók folyamatosan kísérleteznek hasonló kutyaruhák előállításán.

 

 

A Stormdefender nevű kutyakabát
A Stormdefender nevű kutyakabát
Fotó: stormdefender.com

 

 

Az interneten hasonló elvet követő “Csináld-magad” technikát is találhatunk, az úgynevezett “nyugtató kötést”. Az alábbi képen látható, hogyan is kell rákötni a szalagot a kutyára (bármilyen anyag megfelel erre a célra, a hossza a kutya méretétől függ). Fontos, hogy a szalag feszes legyen, de ne legyen túl szoros sem! A “nyugtató kötést” nem javasolt 15 percnél tovább rajta hagyni a kutyán, azonban naponta többször feltehető.

 

 

A nyugi-csomó, vagy nyugi-kötés, mely segít a kutya megnyugtatásában a vihar idején
A nyugi-csomó, vagy nyugi-kötés, mely segít a kutya megnyugtatásában a vihar idején
Fotó: mypet.hu

 

 

 

4. Ismerje meg a kutya a vihar hangjait!

 

Megpróbálhatjuk a kutyával megismertetni a vihar jellemző hangjait, úgy, hogy ne ijesszük meg vele. A módszer lényege, hogy megpróbálja érzéketlenné tenni a kutyát ezekkel a hangokkal szemben. Ehhez mindössze egy hang- vagy videofelvétel kell a viharról. Indítsuk el ezt nagyon halkan, hogy a kutyát ne zavarja, ne ijessze meg, miközben kedvenc játékait játszuk kedvencünkkel. Ha látjuk, hogy nem zavarja a hang, figyelmen kívül hagyja, minimálisan emelhetünk a hangerőn. A játék pozitív élménye és a fokozatosság segíthet a kutyának a félelmének legyőzésében. Ha a fokozatos hangerőnöveléskor azt érzékeljük, hogy kutyánk kezdi a szorongás jeleit produkálni, azonnal álljunk meg és vegyük vissza a hangerőt a még eltűrt fokozatra.

A szekértők szerint a hangok ellen érzéketlenné tehetjük így a kutyát bizonyos szintig - ám a valódi vihar esetén nem biztos, hogy teljesen figyelmen kívül tudja azt hagyni a kutya. A hangfelvétel esetén ugyanis nincsenek meg azok a kísérő elemek, mint a szél, vagy a légnyomásváltozás.

 

 

Ha a kutya ismeri a vihar hangjait, talán kevésbé fog félni, szorongani
Ha a kutya ismeri a vihar hangjait, talán kevésbé fog félni, szorongani
Fotó: dogster.com

 

 

 

5. Állatorvosi segítség

 

Az állatorvosunk jól ismeri a kutyánkat, így sokat segíthet tanácsaival a problémán. Előfordulhat, hogy kutyánk olyan mértékű szorongásos viselkedést produkál, hogy gyógyszeres kezelés segíthet neki. Egy 2003-as tanulmány szerint 32 kutyától 30 kutyának segített a gyógyszeres kezelés a súlyos “viharfóbia” ellen. Nem minden kutyának van azonban erre szüksége, így mindenképp érdemes az állatorvossal egy kezelési tervről, praktikákról egyeztetni!

 

 

 

Ha jön a vihar…

 

Készüljünk fel időben! A félelemtől vezérelve sok kutya megpróbál menekülni, ami balesetveszélyes helyzeteket eredményezhet: fennakadhat a kerítésen, kiszaladhat az útra, vagy egyszerűen csak nem talál haza. Védjük meg kedvencünket, legyünk előrelátók!

Alapvető, hogy kutyatartóként gondoskodnunk kell a szökésbiztos kerítésről, már csak kutyánk védelme érdekében is! 

 

Ha az előrejelzések vihart, zivatart jeleznek, esetleg viharos szelet, erős széllökéseket, 

  • ellenőrizzük, be van-e zárva a kertkapu, a bejárati ajtó, hogy a szél véletlenül se csaphassa ki (nem beszélve az ügyes ajtó-nyitó kedvencekről!)
  • biztosítsuk a szabad bejárást kutyánknak a kis menedékéhez, ahova elbújhat a vihar idejére!
  • kapcsoljunk be zenét, egy filmet, vagy akár egy hangosabban működő háztartási gépet, ami elnyomhatja a vihar hangját!
  • ha van, engedjük le a redőnyöket, ez is sokat segít a hangok tompításában! Csukjuk be az ablakokat is!
  • mindenképp csak pórázon sétáltassuk kutyánkat, így egy hirtelen dörgéstől nem fog tudni elszaladni mellőlünk!

 

 

 

Forrás: pets.webmd.com
Indexkép forrás: blog.theanimalrescuesite.com
Cikk első megjelenése: 2016. június 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is! Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!
Kicsavart fák recsegése, ledőlt kémények robaja, kicsapódó kertkapuk… A kutyák számára legalább olyan félelmetesek lehetnek ezek a zajok, mint a nyári viharokat kísérő dörgés, vagy a szilveszteri tűzijáték.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról? Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?
Kedvenceink jobban látnak a sötétben, mint mi, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy jól is érzik magukat, amikor egyedül kell lenniük napnyugta után. Kapcsoljuk fel nekik a lámpát vagy szükségtelen?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta Brimo partysátor Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Budapestre mentek dolgozni, magukra hagyták a kutyáikat Hírek - Címlapon
Budapestre mentek dolgozni, magukra hagyták a kutyáikat
8 hónapos pitbull mentette meg a családját a tűztől Hírek - Címlapon
8 hónapos pitbull mentette meg a családját a tűztől