A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?

2023. július 06., 15:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?



 

Az egyébként jól viselkedő kutya is teljesen ki tud fordulni önmagából a számára félelmetes vihar közeledtével. Elkezd nyugtalanul járkálni, árnyékként követi a biztonságot jelentő gazdit, súlyosabb esetben pedig lebontja a gipszkarton falat, szétrágja a kanapét, vagy a szőnyeget, ne adj’Isten kitöri az üvegajtót a menekülés reményében.

 

A vihartól való félelem, a “viharfóbia” nagy számban előfordul a kutyáknál, és a problémát nem szabad figyelmen kívül hagyni! Idősödve nem “növik ki” ezt a félelmet, nem szokják meg a dörgés hangját. Ha a gazda nem tesz semmit, vagy rosszul reagál a helyzetre, a probléma még súlyosbodhat is.

 

 

Nagyon sok kutya retteg a vihartól
Nagyon sok kutya retteg a vihartól
Fotó: blog.theanimalrescuesite.com

 

 

 

Mi váltja ki a “viharfóbiát”?

 

A kérdésre pontos választ még nem tudtak adni, azonban gyanítható, hogy a szél, a mennydörgés hangja, a villámlás, a légköri nyomás változása, az olyan alacsony frekvenciájú, vihart kísérő hangok, amit mi emberek már nem is hallunk és a statikus elektromosság valamilyen kombinációja idézi elő a nyugtalanságot kutyáinkban.

A kutya szorongása gyakran fokozódik, ha egy szezonban minél gyakoribbak a viharok. A vihar közeledtével szinte a semmiből törhet elő a kutya pánikrohama.

 

Érdekes dologra mutattak rá a Tufts Egyetem kutatói: a pásztorkutya fajták az egyetem felmérése szerint hajlamosabbak lehetnek a “viharfóbiára”, valamint azok a kutyák, akiknek a viselkedésében többször jelenik meg a félelem (például a szeparációs szorongás), hajlamosabbak a pánikra. Az is jellemző, hogy azok a kutyák, akik a vihartól félnek, pánikba esnek, valószínű, hogy hasonló zajoktól is megrémülnek, mint a tűzijáték, a petárda, vagy lövések. Érdemes hát nem csak a viharok szezonjában, hanem például a “zajos ünnepek” (szilveszter, augusztus 20. stb) alatt is odafigyelni kutyánk megnyugtatására.

 

 

Sok kutya valamilyen biztonságot nyújtó helyen vészeli át a vihart
Sok kutya valamilyen biztonságot nyújtó helyen vészeli át a vihart
Fotó: dogvacay.com

 

 

 

Mit lehet tenni?

 

Nincs könnyű dolga a gazdának, ha kutyája pánikol a vihartól. Több eszköz, módszer is van, melyet érdemes kipróbálni. Minden kutya személyisége és félelmének mértéke is más és más, így a gazdának (esetleg az állatorvos segítségével) kell megtalálnia a leghatásosabb módszert kutyája megnyugtatására.

 

 

1. Biztonságot nyújtó menedék a kutyának a vihar idejére

 

Ez lehet egy nyitott láda mondjuk a pincében, ahova a vihar zajai kevésbé érnek el, vagy akár házunk egyik kisebb szobája, ahol bekapcsolva hagyjuk neki a zenét. Hagyjuk, hogy a kutya döntse el, mi a számára legjobb menedék: figyeljük meg, hova, milyen helyre húzódik legtöbbször, ha jön a vihar, így olyan helyet tudunk kialakítani neki, ahol tényleg biztonságban fogja érezni magát. Sok állatot zavar, ha be van zárva, így a számára kialakított menedéken is jobb, ha hagyunk ki-be járási lehetőséget.

 

 

Jóval a viharok szezonja előtt  gyakoroljuk be a feladatot kutyánkkal
Jóval a viharok szezonja előtt  gyakoroljuk be a feladatot kutyánkkal
Fotó: dogwoodvethospital.com

 

 

2. Jutalom a nyugodt viselkedésért - egész évben!

 

Sok gazdi elköveti azt az alapvető hibát, hogy vigasztalgatja, ölelgeti, csitítgatja kedvencét, amikor az a vihartól félve nyüszít, próbál belemászni a gazda ölébe. Ezzel azonban csak megerősíti a félelmet, pont az ellenkező hatást váltva ki. Nem szabad megszidni sem a kutyát a félelemből produkált viselkedésért, de az előbbi reakciónkkal mintegy megjutalmazzuk. Ehelyett próbáljuk ki Dr. Barbara Sherman, állatorvos, az Észak-Karolinai Állatorvosi Egyetem docensének javaslatát: a gyakorlat lényege, hogy ki kell alakítanunk egy “belső pórázt” kutyánkkal. Ezen a láthatatlan pórázon a kutyának mellettünk kell maradnia teljes figyelemmel felénk, és nem mellesleg nyugodtan. A nyugodt viselkedését, így a parancs teljesítését minden esetben jutalmazzuk meg! A módszert akkor tanuljuk meg és gyakoroljuk be, amikor nincs vihar, így a kutya már rutinosan végre tudja hajtani a gyakorlatot - a vihar idején is könnyebben fogja venni a feladatot. Így amikor jön a vihar, csak felcsatoljuk ezt a “pórázt”, kimondjuk a parancsot: “gyere, feküdj le” és a kutya már tudni fogja, mi a feladata.

Emellett meg lehet próbálni a kutya figyelmét elterelni a viharról kedvenc játékával, közös játékkal, birkózással, így pozitív élmények is társulnak majd a viharok emlékéhez.

 

 

 

3. Egy kényelmes ruhadarab is segíthet

 

Megfigyelték, hogy a kutyák szorongását képes enyhíteni egy kényelmes, szűk, de nem szoros ruha is. Erre több verzió is létezik: gyártanak kifejezetten erre a célra szolgáló kutyamellényt, az úgynevezett Thundershirt-et, melynek nyugtató hatása ahhoz hasonló, amit a kisbabákra gyakorol a pólya.

 

 

A Thundershirt kutyamellény
A Thundershirt kutyamellény
Fotó: candogseat-this.com

 

 

Létezik olyan kutyaruha, a Storm Defender, melynek anyaga fémmel bélelt: ez a vihar idején bekövetkező statikus sokkot hivatott kiküszöbölni. Sajnos ez utóbbi sem válik be minden kutyánál. A kutatók folyamatosan kísérleteznek hasonló kutyaruhák előállításán.

 

 

A Stormdefender nevű kutyakabát
A Stormdefender nevű kutyakabát
Fotó: stormdefender.com

 

 

Az interneten hasonló elvet követő “Csináld-magad” technikát is találhatunk, az úgynevezett “nyugtató kötést”. Az alábbi képen látható, hogyan is kell rákötni a szalagot a kutyára (bármilyen anyag megfelel erre a célra, a hossza a kutya méretétől függ). Fontos, hogy a szalag feszes legyen, de ne legyen túl szoros sem! A “nyugtató kötést” nem javasolt 15 percnél tovább rajta hagyni a kutyán, azonban naponta többször feltehető.

 

 

A nyugi-csomó, vagy nyugi-kötés, mely segít a kutya megnyugtatásában a vihar idején
A nyugi-csomó, vagy nyugi-kötés, mely segít a kutya megnyugtatásában a vihar idején
Fotó: mypet.hu

 

 

 

4. Ismerje meg a kutya a vihar hangjait!

 

Megpróbálhatjuk a kutyával megismertetni a vihar jellemző hangjait, úgy, hogy ne ijesszük meg vele. A módszer lényege, hogy megpróbálja érzéketlenné tenni a kutyát ezekkel a hangokkal szemben. Ehhez mindössze egy hang- vagy videofelvétel kell a viharról. Indítsuk el ezt nagyon halkan, hogy a kutyát ne zavarja, ne ijessze meg, miközben kedvenc játékait játszuk kedvencünkkel. Ha látjuk, hogy nem zavarja a hang, figyelmen kívül hagyja, minimálisan emelhetünk a hangerőn. A játék pozitív élménye és a fokozatosság segíthet a kutyának a félelmének legyőzésében. Ha a fokozatos hangerőnöveléskor azt érzékeljük, hogy kutyánk kezdi a szorongás jeleit produkálni, azonnal álljunk meg és vegyük vissza a hangerőt a még eltűrt fokozatra.

A szekértők szerint a hangok ellen érzéketlenné tehetjük így a kutyát bizonyos szintig - ám a valódi vihar esetén nem biztos, hogy teljesen figyelmen kívül tudja azt hagyni a kutya. A hangfelvétel esetén ugyanis nincsenek meg azok a kísérő elemek, mint a szél, vagy a légnyomásváltozás.

 

 

Ha a kutya ismeri a vihar hangjait, talán kevésbé fog félni, szorongani
Ha a kutya ismeri a vihar hangjait, talán kevésbé fog félni, szorongani
Fotó: dogster.com

 

 

 

5. Állatorvosi segítség

 

Az állatorvosunk jól ismeri a kutyánkat, így sokat segíthet tanácsaival a problémán. Előfordulhat, hogy kutyánk olyan mértékű szorongásos viselkedést produkál, hogy gyógyszeres kezelés segíthet neki. Egy 2003-as tanulmány szerint 32 kutyától 30 kutyának segített a gyógyszeres kezelés a súlyos “viharfóbia” ellen. Nem minden kutyának van azonban erre szüksége, így mindenképp érdemes az állatorvossal egy kezelési tervről, praktikákról egyeztetni!

 

 

 

Ha jön a vihar…

 

Készüljünk fel időben! A félelemtől vezérelve sok kutya megpróbál menekülni, ami balesetveszélyes helyzeteket eredményezhet: fennakadhat a kerítésen, kiszaladhat az útra, vagy egyszerűen csak nem talál haza. Védjük meg kedvencünket, legyünk előrelátók!

Alapvető, hogy kutyatartóként gondoskodnunk kell a szökésbiztos kerítésről, már csak kutyánk védelme érdekében is! 

 

Ha az előrejelzések vihart, zivatart jeleznek, esetleg viharos szelet, erős széllökéseket, 

  • ellenőrizzük, be van-e zárva a kertkapu, a bejárati ajtó, hogy a szél véletlenül se csaphassa ki (nem beszélve az ügyes ajtó-nyitó kedvencekről!)
  • biztosítsuk a szabad bejárást kutyánknak a kis menedékéhez, ahova elbújhat a vihar idejére!
  • kapcsoljunk be zenét, egy filmet, vagy akár egy hangosabban működő háztartási gépet, ami elnyomhatja a vihar hangját!
  • ha van, engedjük le a redőnyöket, ez is sokat segít a hangok tompításában! Csukjuk be az ablakokat is!
  • mindenképp csak pórázon sétáltassuk kutyánkat, így egy hirtelen dörgéstől nem fog tudni elszaladni mellőlünk!

 

 

 

Forrás: pets.webmd.com
Indexkép forrás: blog.theanimalrescuesite.com
Cikk első megjelenése: 2016. június 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Praktiker Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaimádók vs. gazdik - ez a különbség! Hírek - Címlapon
Kutyaimádók vs. gazdik - ez a különbség!
30 év után leállította a szőrmeellenes kampányát a PETA Hírek - Címlapon
30 év után leállította a szőrmeellenes kampányát a PETA