A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!

2020. február 10., 11:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Kicsavart fák recsegése, ledőlt kémények robaja, kicsapódó kertkapuk… A kutyák számára legalább olyan félelmetesek lehetnek ezek a zajok, mint a nyári viharokat kísérő dörgés, vagy a szilveszteri tűzijáték.A szélviharok hangja önmagában félelmetes, nem beszélve az általa okozott zajokról. Óriási károkat képes okozni, ember- és állatéleteket is komolyan veszélyeztet.

A viharos szél idején fokozottan oda kell figyelnünk állatainkra is! A kutyák nagy hányada fél a viharban a dörgésektől, és az arra nagyon hasonlító tűzijátékoktól is - némelyikül csak kis mértékben mutatja a stressz, a félelem jeleit, mások azonban teljes pánikba esnek, sokuk a menekülést választják. A pánik akár szívrohamot is okozhat a rettegő állatnál!

 

Bár a szélvihart nem kíséri minden esetben dörgés, villámlás, a vihartól félő kutyák gyakran az erős szélre is érzékenyek. A fák, vagy épületek között süvítő szél hangja már önmagában félelmetes lehet, nem beszélve az általa okozott zajokról: a kidőlő fák recsegése, csapkodó zsaluk, kertkapuk, ajtók, ledőlő kémények robaja… Ezekre mi is feszülten reagálunk, kedvenceink nem különben.

 

 

A szelet gyakran élvezik a kutyák, ám ha az viharossá erősödik, veszélyessé válik!
A szelet gyakran élvezik a kutyák, ám ha az viharossá erősödik, veszélyessé válik!
Fotó: today.com

 

 

 

Mit tehetünk kutyánk biztonsága érdekében?

 

Legyen zárt helyen!

Ha tehetjük, vigyük zárt helyre kutyánkat! Ez nem csak a szélvihar hangjaitól rettegő kutyák esetében fontos: a szél belökheti a kertkaput, így pedig szabaddá válik az út egy kis “önsétáltatásra”. Az otthonról meglépő, bóklászó kutyák könnyen autó elé kerülhetnek nem csak saját, de a közlekedők biztonságát is veszélyeztetve. Könnyebben konfliktusba kerülhetnek más kutyákkal, de az is veszélyes helyzeteket okozhat, ha a mi megszökött kutyánk lép fel agresszívan más állatokkal, netán emberekkel szemben. Legyünk felelősek! Zárjuk be jól a kapukat, ajtókat, ablakokat!

A félős kutyák esetében egyrészt azért is fontos, hogy zárt helyre kerüljön, hogy ne tudjon félelmében kereket oldani, másrészt így kevésbé érzékeli a szelet, a hangokat, így kevésbé eshet pánikba, nagyobb biztonságban érezheti magát.

 

 

Zárt térben, a gazdi mellett nagyobb biztonságban érzi magát a kutya
Zárt térben, a gazdi mellett nagyobb biztonságban érzi magát a kutya
Fotó: dogtrainingnation.com

 

 

Nyomjuk el a zajokat!

Ha kutyánk a szél hangjától fél leginkább, keressünk a lakásban, házban olyan helységet, ahol a legkevésbé hallani a szelet. Segíthet az is, ha rádiót, tévét, vagy valamilyen háztartási gépet kapcsolunk be, ezek hangjai is tompítják a szél zajait.

Ha kutyánk fél, maradjunk mellett, ez megnyugtatja. Nem szabad azonban túlzottan pátyolgatni, vigasztalni: ez megerősíti benne, hogy valóban félni kell! Maradjunk nyugodt, magabiztos gazdik, így kutyánk is meg fog nyugodni!

 

 

Legyen pórázon!

Séták alkalmával tartsuk pórázon kutyánkat, akár félős, akár nem! A nem félős kutya is könnyen pánikba eshet és elszaladhat, ha a szél valamilyen tárgyat felkap és pont mellettünk esik le.

 

 

A séta nem maradhat el, legyen bármilyen az időjárás! Az erős szélben próbáljunk sík terepet keresni, az erdei ösvények veszélyesek!
A séta nem maradhat el, legyen bármilyen az időjárás! Az erős szélben próbáljunk sík terepet keresni, az erdei ösvények veszélyesek!
Fotó: cleveland19.com

 

 

Vigyázzunk magunkra!

Saját- és kedvencünk biztonsága, épsége érdekében is ébernek kell lennünk! Ha tudjuk, kerüljük a nagy, öreg fák alatt vezető sétákat, ne válasszunk erdei útvonalat: a nagy szélben könnyen törnek az ágak, rosszabb esetben az egész fa is dőlhet. Városi sétákon veszélyt jelenthetnek az öreg házak tetejéről meginduló cserepek is!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Közel 100 kutyát fogadott be egy nő az otthonába, hogy megvédje őket a Dorian hurrikántól Közel 100 kutyát fogadott be egy nő az otthonába, hogy megvédje őket a Dorian hurrikántól
A Dorian nevű hurrikán az egyik legpusztítóbb vihar, ami a Bahamákat valaha is érintette. Óriási károkat hagy maga után, nem kíméli azt, ami az útjába kerül.

Mit tegyünk, ha fél a kutyánk? Mit tegyünk, ha fél a kutyánk?
A félelemérzet egészen átjár, mélyre hatol és megbénít. Gyakran nem tudjuk megmagyarázni, hogy mi az oka, és képtelenek vagyunk tenni ellene. A kutyáknál is hasonló az érzés, de más a kezelési mód.

Augusztusi tűzijáték: készülj fel rá időben! Augusztusi tűzijáték: készülj fel rá időben!
Szemkápráztató fényjáték, hangos durranások, ünneplő tömeg. Ugyanakkor rettegő kutyák, menekülő állatok. A tűzijátékozást teljesen megszüntetni egyelőre nincs esély, ezért nekünk, gazdiknak kell előrelátónak lenni, és megvédeni kutyáinkat.

Hőség és heves zivatarok - így figyelj kutyádra! Hőség és heves zivatarok - így figyelj kutyádra!
A hirtelen érkezett nyár nem könnyíti meg a kutyások dolgát, hát még a gyakori viharok, felhőszakadások!

Hangos lesz a Bakony júniusban - körültekintéssel szervezz kirándulást! Hangos lesz a Bakony júniusban - körültekintéssel szervezz kirándulást!
Lövésektől, ágyúk zajától lesz hangos júniusban a Bakony: a nemzetközi hadgyakorlatok erős zajhatással járnak, így érdemes átgondolni, milyen irányba indulunk kirándulni, túrázni - különösen, ha kutyánk fél a hasonló hangoktól.

Menhellyé alakította az iskolabuszt a férfi, hogy azzal menthesse a hurrikán elől a kutyákat Menhellyé alakította az iskolabuszt a férfi, hogy azzal menthesse a hurrikán elől a kutyákat
Noé bárkája csak kerekeken - szinte szó szerint. A korábban iskolabuszként használt jármű rögtönzött állatmenhellyé alakult. A jármű nagy terének hála több mint 60 kutyát menthetett meg a busz vezetője a Florence hurrikán okozta árvíz elől.

Magára hagyott állatokat mentenek a Florence hurrikán elől Magára hagyott állatokat mentenek a Florence hurrikán elől
Amerika keleti partvidékét ma elérte a hatalmas, özönvízszerű esőzéseket okozó Florence hurrikán. Többeket már evakuáltak a környékről, de sajnos sokan hátrahagyták házi állataikat.

300 kutyát és macskát mentettek ki repülővel a hurrikán miatt elhagyott szigetekről 300 kutyát és macskát mentettek ki repülővel a hurrikán miatt elhagyott szigetekről
Az Irma hurrikán pusztítását követően több száz négylábú rekedt a Virgin-szigeteken. A Maria hurrikán közeledése halálos veszélyt jelentett rájuk. Filmbe illő állatmentés!

900 kutyának nyújtott menedéket egy floridai luxushotel az Irma hurrikán napjaiban 900 kutyának nyújtott menedéket egy floridai luxushotel az Irma hurrikán napjaiban
Az Orlandoban található Hyatt Regency hotel több száz kutya előtt nyitotta meg kapuit a hétvégén. Gazdáikkal együtt ötcsillagos körülmények között várhatták a hurrikán elvonulását.

46 kutyával és cicával osztotta meg otthonát a pár a hurrikán idején 46 kutyával és cicával osztotta meg otthonát a pár a hurrikán idején
Duplájára nőtt a floridai kutyanapközi négylábú vendégeinek a száma: kutyák, macskák és még egy nyúl is tökéletes harmóniában várta, míg megérkezik családja.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Beagle Club Online JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Csoki helyett ajándékozz kutya-életet Valentin napon! Hírek - Címlapon
Csoki helyett ajándékozz kutya-életet Valentin napon!
Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk? Hírek - Címlapon
Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk?