A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!

2020. február 10., 11:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Kicsavart fák recsegése, ledőlt kémények robaja, kicsapódó kertkapuk… A kutyák számára legalább olyan félelmetesek lehetnek ezek a zajok, mint a nyári viharokat kísérő dörgés, vagy a szilveszteri tűzijáték.A szélviharok hangja önmagában félelmetes, nem beszélve az általa okozott zajokról. Óriási károkat képes okozni, ember- és állatéleteket is komolyan veszélyeztet.

A viharos szél idején fokozottan oda kell figyelnünk állatainkra is! A kutyák nagy hányada fél a viharban a dörgésektől, és az arra nagyon hasonlító tűzijátékoktól is - némelyikül csak kis mértékben mutatja a stressz, a félelem jeleit, mások azonban teljes pánikba esnek, sokuk a menekülést választják. A pánik akár szívrohamot is okozhat a rettegő állatnál!

 

Bár a szélvihart nem kíséri minden esetben dörgés, villámlás, a vihartól félő kutyák gyakran az erős szélre is érzékenyek. A fák, vagy épületek között süvítő szél hangja már önmagában félelmetes lehet, nem beszélve az általa okozott zajokról: a kidőlő fák recsegése, csapkodó zsaluk, kertkapuk, ajtók, ledőlő kémények robaja… Ezekre mi is feszülten reagálunk, kedvenceink nem különben.

 

 

A szelet gyakran élvezik a kutyák, ám ha az viharossá erősödik, veszélyessé válik!
A szelet gyakran élvezik a kutyák, ám ha az viharossá erősödik, veszélyessé válik!
Fotó: today.com

 

 

 

Mit tehetünk kutyánk biztonsága érdekében?

 

Legyen zárt helyen!

Ha tehetjük, vigyük zárt helyre kutyánkat! Ez nem csak a szélvihar hangjaitól rettegő kutyák esetében fontos: a szél belökheti a kertkaput, így pedig szabaddá válik az út egy kis “önsétáltatásra”. Az otthonról meglépő, bóklászó kutyák könnyen autó elé kerülhetnek nem csak saját, de a közlekedők biztonságát is veszélyeztetve. Könnyebben konfliktusba kerülhetnek más kutyákkal, de az is veszélyes helyzeteket okozhat, ha a mi megszökött kutyánk lép fel agresszívan más állatokkal, netán emberekkel szemben. Legyünk felelősek! Zárjuk be jól a kapukat, ajtókat, ablakokat!

A félős kutyák esetében egyrészt azért is fontos, hogy zárt helyre kerüljön, hogy ne tudjon félelmében kereket oldani, másrészt így kevésbé érzékeli a szelet, a hangokat, így kevésbé eshet pánikba, nagyobb biztonságban érezheti magát.

 

 

Zárt térben, a gazdi mellett nagyobb biztonságban érzi magát a kutya
Zárt térben, a gazdi mellett nagyobb biztonságban érzi magát a kutya
Fotó: dogtrainingnation.com

 

 

Nyomjuk el a zajokat!

Ha kutyánk a szél hangjától fél leginkább, keressünk a lakásban, házban olyan helységet, ahol a legkevésbé hallani a szelet. Segíthet az is, ha rádiót, tévét, vagy valamilyen háztartási gépet kapcsolunk be, ezek hangjai is tompítják a szél zajait.

Ha kutyánk fél, maradjunk mellett, ez megnyugtatja. Nem szabad azonban túlzottan pátyolgatni, vigasztalni: ez megerősíti benne, hogy valóban félni kell! Maradjunk nyugodt, magabiztos gazdik, így kutyánk is meg fog nyugodni!

 

 

Legyen pórázon!

Séták alkalmával tartsuk pórázon kutyánkat, akár félős, akár nem! A nem félős kutya is könnyen pánikba eshet és elszaladhat, ha a szél valamilyen tárgyat felkap és pont mellettünk esik le.

 

 

A séta nem maradhat el, legyen bármilyen az időjárás! Az erős szélben próbáljunk sík terepet keresni, az erdei ösvények veszélyesek!
A séta nem maradhat el, legyen bármilyen az időjárás! Az erős szélben próbáljunk sík terepet keresni, az erdei ösvények veszélyesek!
Fotó: cleveland19.com

 

 

Vigyázzunk magunkra!

Saját- és kedvencünk biztonsága, épsége érdekében is ébernek kell lennünk! Ha tudjuk, kerüljük a nagy, öreg fák alatt vezető sétákat, ne válasszunk erdei útvonalat: a nagy szélben könnyen törnek az ágak, rosszabb esetben az egész fa is dőlhet. Városi sétákon veszélyt jelenthetnek az öreg házak tetejéről meginduló cserepek is!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kifejezetten kutyák számára készült karácsonyi dal Kifejezetten kutyák számára készült karácsonyi dal
Amikor azt hittük, már mindent láttunk… Akkor megjelenik egy karácsonyi dal, amit kifejezetten a kutyák számára írtak meg és készítettek el.

Kiválasztotta új családját: az éjszaka leple alatt osont be a házba a kóbor kutya Kiválasztotta új családját: az éjszaka leple alatt osont be a házba a kóbor kutya
Menedéket kereshetett a tomboló vihar elől, ám ennél sokkal nagyobb ajándékot kapott a kis keverék: szerető gazdikat, egy életre.

Ilyen egy igazi barát: a cica vigyáz a kutyára, aki retteg a viharoktól Ilyen egy igazi barát: a cica vigyáz a kutyára, aki retteg a viharoktól
Mintha érezné, hogy társa fél, ezért mindaddig mellette marad, amíg elcsendesül a vihar. Szívmelengető történet egy kutya-macska barátságról!

Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték
A járványhelyzetre hivatkozva elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek, így a kutyásoknak oly sok nehézséget okozó tűzijáték is.

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól? Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?
Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Babzsákon keresett menedéket az udvart elöntő esővíz elől Rumli, a kiskutya Babzsákon keresett menedéket az udvart elöntő esővíz elől Rumli, a kiskutya
A heves esőzés során lezúduló víz elöntötte a gyúrói család udvarát és garázsát, ezért a tűzoltók segítségét kérték. A szivattyúzás során azonban döbbenetes látvány fogadta a tűzoltókat: a víz tetején lebegő babzsákon kuksolt a rémült kutyus, Rumli.

Zivatarok és szélvihar várható: gondoskodj kutyád biztonságáról! Zivatarok és szélvihar várható: gondoskodj kutyád biztonságáról!
Riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat: figyelmeztetésük szerint kezdetben a Dunántúlon, majd az ország többi részén is zivatarra kell számítani, amit viharos szél, és akár jégeső is kísérhet. Vigyázzunk négylábú családtagjainkra!

Saját készítésű videoklippel rukkolt elő a kutyabarát Siklósi vár Saját készítésű videoklippel rukkolt elő a kutyabarát Siklósi vár
Imádjuk a kutyabarát Siklósi vár saját készítésű vidoklipjét! És azt, hogy saját készítésű, szó szerint érthetjük: a klipben a várban dolgozó munkatársak szerepelnek!

Közel 100 kutyát fogadott be egy nő az otthonába, hogy megvédje őket a Dorian hurrikántól Közel 100 kutyát fogadott be egy nő az otthonába, hogy megvédje őket a Dorian hurrikántól
A Dorian nevű hurrikán az egyik legpusztítóbb vihar, ami a Bahamákat valaha is érintette. Óriási károkat hagy maga után, nem kíméli azt, ami az útjába kerül.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Csoki helyett ajándékozz kutya-életet Valentin napon! Hírek - Címlapon
Csoki helyett ajándékozz kutya-életet Valentin napon!
Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk? Hírek - Címlapon
Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk?