A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében?

2023. augusztus 20., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Évről-évre felmerül a kérdés, hogyan vigyázhatunk még jobban kedvencünk testi-lelki épségére ezen a napon. Következő tanácsainkkal ebben szeretnénk segíteni a kedves Olvasót. 

Sokunk egyik legrettegettebb napja közeledik ezen a hétvégén. Bár számos megyeszékhelyen és városban idejekorán megszületett az elhatározás, hogy nem lesz tűzijáték augusztus 20-án, sajnos számítani lehet arra, hogy itt-ott durrogtatással találkozunk. Budapesten pedig már jó előre beharangozták, hogy Európa legnagyobb tűzijátékával készülnek az államalapítás ünnepére.

 

Joggal merül fel a kérdés, hogyan óvhatjuk meg kedvencünket? Először is azt nézzük át, milyen tünetek utalnak arra, hogy a kutya rosszul érzi magát, fél:

 

 • remegés, reszketés, mely rövid idő alatt is erőteljessé válhat (kiterjed az egész testre)
 • fokozott nyálzás
 • fokozott hangadás (nyüszítés, ugatás, vonyítás)
 • izgatottság (fel-alá járkál, nem találja a helyét, felugrik az asztalra, konyhapultra, stb.)

 

A kölyökkutyák is félhetnek a tűzijáték zajától, látványától
A kölyökkutyák is félhetnek a tűzijáték zajától, látványától
Fotó: Unsplash/@_redo_

 

 

Visszautasítja az ételt

Nagymértékű stressz esetén a legfinomabb falatokat sem fogadja el, hiszen a tűzijátékkal járó látvány, zaj és a levegőben terjedő rezgések megijesztik, összezavarják a kutyát. Ilyenkor úgy érezheti, hogy veszélyben van az élete – és amikor a túlélés a tét, akkor a fontossági sorrend első helyén nem az élelemszerzés (evés) áll, hanem az, hogy minél távolabb kerüljön a veszélyes dologtól.

 

 

Menekülés

A kutya mindenáron szeretne elbújni. Ahogy fentebb írtuk, szeretne minél távolabb kerülni a veszélyforrástól. Ezért történhet meg az, hogy a biztonságosnak vélt kertből sikerül kijutnia. Ezért történhet meg az is, hogy a lakásban vagy a házban menedéket keres a kanapé alatt, a szekrény mögött, stb. Még a legszűkebb helyre is megpróbálhatja bepasszírozni magát.

 

A másik eshetőség, hogy olyannyira elviselhetetlennek véli a tűzijáték robaját, hogy saját testi épségét kockáztatva megpróbál kitörni a bezártságból: addig kaparja az ajtót, amíg vérezni kezd a karma, mancsa; rágja az ajtót, felsértve közben a száját, fogait. Hallani olyat is, hogy a kutya kiugrott a (becsukott) ablakon vagy kirágta magát a garázsajtón; addig tépte-szaggatta a drótkerítést, amíg rést csinált rajta, és kinyomta magát, hogy aztán világgá rohanjon.

 

 

Fokozott vizelési és ürítési inger

Magyarán: bepisil, bekakil. Oka a félelem, a rettegés. Nem azért, mert megfeledkezett a szobatisztaságról, és nem is azért, mert bosszantani akarja vele a gazdit. Megbüntetni érte felesleges és értelmetlen. 

 

 

Tűzijáték - Rengeteg kutya retteg tőle
Tűzijáték - Rengeteg kutya retteg tőle
Fotó: Unsplash/@rayhennessy

 

 

Mit tehetünk kutyánk érdekében?

 

 • Ha megoldható, maradjunk otthon, vagy bízzuk olyan családtag, barát gondjára, akiről tudjuk, hogy jól ismeri kutyánkat, érti viselkedését, és képes megnyugtatni.
   
 • Tartsuk bent a kutyát. Biztosítsunk számára egy nyugodt, csendes helyet. Ez lehet mellettünk a kanapén, ágyban vagy a fekhelye, kuckója, ketrece, amit jól ismer, amit szeret, ami a biztonságos jelenti neki.
   
 • Húzzuk be a függönyöket, eresszük le a redőnyt, hogy kizárjuk a fényt, és csökkentsük a zajt. Ha van ventilátorunk, kipróbálhatjuk, hogy bekapcsoljuk. Segíthet eloszlatni a rezgéseket a levegőben. (Mennydörgés, vihar esetén is bevethető.)
   
 • Kapcsoljuk be a tévét vagy a rádiót – de ne a tűzijátékot nézzük benne!
   
 • Tegyünk fel nyugtató zenét. Segít, ha már van néhány olyan zene a lejátszási listánkon, amit ismer a kutya. És nem, nem a szám címére vagy előadójára gondolunk, hanem arra, hogy egy-két bizonyos számot rendszeresen feltettünk alacsony hangerővel kifejezetten akkor, amikor a kutya otthon pihen. Néhány alkalom után összeköti a zenét azzal, hogy most „nyugi-idő” van, és ha meghallja a zenét, önkéntelenül is beindíthatunk egy relaxációs folyamatot.
   
 • Készítsük elő a kedvenc játékait, rágcsálnivalókat. Ha ismeri a Kong-ot, töltsük meg olyasmivel, aminek nem tud ellenállni (sajtkrém, májkrém, stb.), és természetesen egészséges számára. A szimatszőnyeg és különféle interaktív játékok is segíthetnek lefoglalni elméjét.
   
 • Őrizzük meg nyugalmunkat. Legyünk mellette, érezze, hogy az az érzés árad belőlünk, minden rendben. Ha ránk is átragad a szorongása, akkor ez egy öngerjesztő folyamat révén csak tovább erősíti a bajt. Beszéljünk hozzá megnyugtató hangon.

 

Tűzijáték idején maradjunk nyugodtak, és segítsünk kutyánknak is megnyugodni
Tűzijáték idején maradjunk nyugodtak, és segítsünk kutyánknak is megnyugodni
Fotó: Unsplash/@vegfrt

 

 

Mi legyen a sétával?

 

Időzítsük a sétát a tűzijáték kezdetének előttre. Ha lehetséges, kora reggel vagy délelőtt tegyünk egy jó nagy sétát a környéken, vagy menjünk el kirándulni, hogy kicsit elfáradjon a kutyus.
 

 • Ha ki kell menni a tűzijáték ideje alatt, tartsuk mindvégig pórázon.
   
 • Biztonságot nyújthat, ha nyakörv és hám is van a kutyán, és mindkettőre rácsatoljuk a pórázt, hogyha nagy erővel húzna ijedtében vagy kibújna a nyakörvből, akkor is meg tudjuk fogni. A nyakörvön és/vagy hámon legyen biléta a kutya nevével és a telefonszámunkkal legalább.
   
 • Ne feledkezzünk meg a mikrochipről sem, ami 3 hónapos kor felett minden kutyának jogszabályilag kötelező. Legyen regisztrálva, és ügyeljünk arra, hogy a petvetdata.hu rendszerben is jók legyenek adataink – ehhez kérjük állatorvosunk segítségét.
   
 • Ha nem hajlandó sétálni, menjünk haza. Lehet, hogy aztán otthon, a biztonságban „elengedi magát”, de az őt érő stresszhez képest semmiség, ha egyszer-kétszer fel kell takarítanunk utána.

 

Előfordulhat, hogy nem tudunk otthon lenni a tűzijáték idején. Munka, baleset, családi vészhelyzet – bármi legyen is ok, ha kutyánk egyedül marad otthon, megeshet, hogy minden óvintézkedés ellenére nyoma vész. Vagy a sétán riad meg annyira, hogy kitépi kezünkből a pórázt, és világgá fut. Szerencsés esetben hazafelé veszi az irányt, de ha nem, akkor ajánljuk figyelmetekbe alábbi tanácsainkat:

 

 

Még több hasznos információt találhattok a témában megjelent cikkeinkben:

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Unsplash/@_redo_ - Unsplash/@rayhennessy
Cikk első megjelenése: 2023. augusztus 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges! Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges!
Legendák és rejtélyek nyomában járhatsz kedvenceddel ebben a lélegzetelállító kutyabarát hotelben. A Mystery Hotel Budapestben Te és kedvenced is megtapasztalhatjátok a luxust, a varázslatot és az élményt!

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka Hírek - Címlapon
Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka
Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség Hírek - Címlapon
Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség