A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében?

2023. augusztus 20., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Évről-évre felmerül a kérdés, hogyan vigyázhatunk még jobban kedvencünk testi-lelki épségére ezen a napon. Következő tanácsainkkal ebben szeretnénk segíteni a kedves Olvasót. 

Sokunk egyik legrettegettebb napja közeledik ezen a hétvégén. Bár számos megyeszékhelyen és városban idejekorán megszületett az elhatározás, hogy nem lesz tűzijáték augusztus 20-án, sajnos számítani lehet arra, hogy itt-ott durrogtatással találkozunk. Budapesten pedig már jó előre beharangozták, hogy Európa legnagyobb tűzijátékával készülnek az államalapítás ünnepére.

 

Joggal merül fel a kérdés, hogyan óvhatjuk meg kedvencünket? Először is azt nézzük át, milyen tünetek utalnak arra, hogy a kutya rosszul érzi magát, fél:

 

 • remegés, reszketés, mely rövid idő alatt is erőteljessé válhat (kiterjed az egész testre)
 • fokozott nyálzás
 • fokozott hangadás (nyüszítés, ugatás, vonyítás)
 • izgatottság (fel-alá járkál, nem találja a helyét, felugrik az asztalra, konyhapultra, stb.)

 

A kölyökkutyák is félhetnek a tűzijáték zajától, látványától
A kölyökkutyák is félhetnek a tűzijáték zajától, látványától
Fotó: Unsplash/@_redo_

 

 

Visszautasítja az ételt

Nagymértékű stressz esetén a legfinomabb falatokat sem fogadja el, hiszen a tűzijátékkal járó látvány, zaj és a levegőben terjedő rezgések megijesztik, összezavarják a kutyát. Ilyenkor úgy érezheti, hogy veszélyben van az élete – és amikor a túlélés a tét, akkor a fontossági sorrend első helyén nem az élelemszerzés (evés) áll, hanem az, hogy minél távolabb kerüljön a veszélyes dologtól.

 

 

Menekülés

A kutya mindenáron szeretne elbújni. Ahogy fentebb írtuk, szeretne minél távolabb kerülni a veszélyforrástól. Ezért történhet meg az, hogy a biztonságosnak vélt kertből sikerül kijutnia. Ezért történhet meg az is, hogy a lakásban vagy a házban menedéket keres a kanapé alatt, a szekrény mögött, stb. Még a legszűkebb helyre is megpróbálhatja bepasszírozni magát.

 

A másik eshetőség, hogy olyannyira elviselhetetlennek véli a tűzijáték robaját, hogy saját testi épségét kockáztatva megpróbál kitörni a bezártságból: addig kaparja az ajtót, amíg vérezni kezd a karma, mancsa; rágja az ajtót, felsértve közben a száját, fogait. Hallani olyat is, hogy a kutya kiugrott a (becsukott) ablakon vagy kirágta magát a garázsajtón; addig tépte-szaggatta a drótkerítést, amíg rést csinált rajta, és kinyomta magát, hogy aztán világgá rohanjon.

 

 

Fokozott vizelési és ürítési inger

Magyarán: bepisil, bekakil. Oka a félelem, a rettegés. Nem azért, mert megfeledkezett a szobatisztaságról, és nem is azért, mert bosszantani akarja vele a gazdit. Megbüntetni érte felesleges és értelmetlen. 

 

 

Tűzijáték - Rengeteg kutya retteg tőle
Tűzijáték - Rengeteg kutya retteg tőle
Fotó: Unsplash/@rayhennessy

 

 

Mit tehetünk kutyánk érdekében?

 

 • Ha megoldható, maradjunk otthon, vagy bízzuk olyan családtag, barát gondjára, akiről tudjuk, hogy jól ismeri kutyánkat, érti viselkedését, és képes megnyugtatni.
   
 • Tartsuk bent a kutyát. Biztosítsunk számára egy nyugodt, csendes helyet. Ez lehet mellettünk a kanapén, ágyban vagy a fekhelye, kuckója, ketrece, amit jól ismer, amit szeret, ami a biztonságos jelenti neki.
   
 • Húzzuk be a függönyöket, eresszük le a redőnyt, hogy kizárjuk a fényt, és csökkentsük a zajt. Ha van ventilátorunk, kipróbálhatjuk, hogy bekapcsoljuk. Segíthet eloszlatni a rezgéseket a levegőben. (Mennydörgés, vihar esetén is bevethető.)
   
 • Kapcsoljuk be a tévét vagy a rádiót – de ne a tűzijátékot nézzük benne!
   
 • Tegyünk fel nyugtató zenét. Segít, ha már van néhány olyan zene a lejátszási listánkon, amit ismer a kutya. És nem, nem a szám címére vagy előadójára gondolunk, hanem arra, hogy egy-két bizonyos számot rendszeresen feltettünk alacsony hangerővel kifejezetten akkor, amikor a kutya otthon pihen. Néhány alkalom után összeköti a zenét azzal, hogy most „nyugi-idő” van, és ha meghallja a zenét, önkéntelenül is beindíthatunk egy relaxációs folyamatot.
   
 • Készítsük elő a kedvenc játékait, rágcsálnivalókat. Ha ismeri a Kong-ot, töltsük meg olyasmivel, aminek nem tud ellenállni (sajtkrém, májkrém, stb.), és természetesen egészséges számára. A szimatszőnyeg és különféle interaktív játékok is segíthetnek lefoglalni elméjét.
   
 • Őrizzük meg nyugalmunkat. Legyünk mellette, érezze, hogy az az érzés árad belőlünk, minden rendben. Ha ránk is átragad a szorongása, akkor ez egy öngerjesztő folyamat révén csak tovább erősíti a bajt. Beszéljünk hozzá megnyugtató hangon.

 

Tűzijáték idején maradjunk nyugodtak, és segítsünk kutyánknak is megnyugodni
Tűzijáték idején maradjunk nyugodtak, és segítsünk kutyánknak is megnyugodni
Fotó: Unsplash/@vegfrt

 

 

Mi legyen a sétával?

 

Időzítsük a sétát a tűzijáték kezdetének előttre. Ha lehetséges, kora reggel vagy délelőtt tegyünk egy jó nagy sétát a környéken, vagy menjünk el kirándulni, hogy kicsit elfáradjon a kutyus.
 

 • Ha ki kell menni a tűzijáték ideje alatt, tartsuk mindvégig pórázon.
   
 • Biztonságot nyújthat, ha nyakörv és hám is van a kutyán, és mindkettőre rácsatoljuk a pórázt, hogyha nagy erővel húzna ijedtében vagy kibújna a nyakörvből, akkor is meg tudjuk fogni. A nyakörvön és/vagy hámon legyen biléta a kutya nevével és a telefonszámunkkal legalább.
   
 • Ne feledkezzünk meg a mikrochipről sem, ami 3 hónapos kor felett minden kutyának jogszabályilag kötelező. Legyen regisztrálva, és ügyeljünk arra, hogy a petvetdata.hu rendszerben is jók legyenek adataink – ehhez kérjük állatorvosunk segítségét.
   
 • Ha nem hajlandó sétálni, menjünk haza. Lehet, hogy aztán otthon, a biztonságban „elengedi magát”, de az őt érő stresszhez képest semmiség, ha egyszer-kétszer fel kell takarítanunk utána.

 

Előfordulhat, hogy nem tudunk otthon lenni a tűzijáték idején. Munka, baleset, családi vészhelyzet – bármi legyen is ok, ha kutyánk egyedül marad otthon, megeshet, hogy minden óvintézkedés ellenére nyoma vész. Vagy a sétán riad meg annyira, hogy kitépi kezünkből a pórázt, és világgá fut. Szerencsés esetben hazafelé veszi az irányt, de ha nem, akkor ajánljuk figyelmetekbe alábbi tanácsainkat:

 

 

Még több hasznos információt találhattok a témában megjelent cikkeinkben:

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Unsplash/@_redo_ - Unsplash/@rayhennessy
Cikk első megjelenése: 2023. augusztus 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába? Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé?

Három kutya ugatása színesítette Mozart Vadászszimfóniáját a koppenhágai előadáson Három kutya ugatása színesítette Mozart Vadászszimfóniáját a koppenhágai előadáson
A négylábú szólisták 750 fős nézőközönség előtt léptek fel Koppenhágában – és mindenki imádta őket!

Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást
Rettentően jól szórakozott, esze ágában sem volt kijönni a vízből!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Hírstart Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka Hírek - Címlapon
Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka
Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Hírek - Címlapon
Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!